• No results found

Kommunal vuxenutbildning och Svenska för invandrare

Hösten 2012 och våren 2013 har präglats av förändringar i styrdokument och organisation för Lidingös kommunala vuxenutbildning och utbildning i Svenska för invandrare. Lidingöbornas valfrihet har utökats i och med införandet av Vux8 som bland annat innebär att det går att välja kurser från tjugofyra olika

utbildningsanordnares utbud.

Kvalitetsuppföljning

Elever och personal - statistik

Diagram 63. Antalet elever och kursdeltagare24 i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning samt Svenska för invandrare i Lidingö stad. År 2009-2012.

Antalet kursdeltagare och elever i Lidingös kommunala vuxenutbildning har minskat de tre senaste åren. I riket ökade antalet kursdeltagare mellan åren 2009-2011 men minskade mellan 2009-2011 och 2012. Antalet elever är i stort sett konstant i riket. Utbildningen i Svenska för invandrare ökar antalet kursdeltagare25 sett över en fyraårsperiod såväl på Lidingö som i riket.

Diagram 64. Andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen inom kommunal vuxenutbildning och Svenska för invandrare.

Andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen har under de senaste tre åren ökat på Lidingö. I grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning ligger Lidingö på samma nivå som riket. Inom utbildning i Svenska för invandrare har Lidingö däremot en lägre andel högskoleutbildade lärare jämfört med riket.

2009 2010 2011 2012

Antal

Antal elever i kommunal vuxenutbildning

Antal kursdeltagare i kommunal vuxenutbildning

Antal kursdeltagare i utbildning i Svenska för invandrare

2009 2010 2011 2012

Andel (%)

Kunskapsresultat - statistik

Efter varje avslutad kurs får kursdeltagaren inom vuxenutbildningen ett betyg. Från och med hösten 2012 sätts betyg enligt skalan A-F. För studieperioder under hösten 2012 och våren 2013 var det 85 procent av kursdeltagarna som avslutade med minst betyget godkänt.

Diagram 65. Andel (%) kursdeltagare i gymnasial vuxenutbildning som uppnått godkänt eller icke godkänt betyg i kurserna Engelska A, Matematik A och Svenska A. Avser kalenderåret 2012.

Kursdeltagarna inom Lidingö stads gymnasiala vuxenutbildning uppnår i högre grad än riket ett godkänt betyg i Engelska A, Matematik A och Svenska A.

Andelen uppgår till 85, 83 respektive 87 procent.

Tabell 17. Genomströmning; genomsnittlig tid för godkänt i kurs inom Svenska för invandrare.

Lidingö Riket totalt

2012 2011 2010 2012 2011 2010

Kursdeltagare på 2B som fått

godkänt - genomsnittlig tid i veckor 19 22 23 27 32 33 Kursdeltagare på 2C som fått

godkänt - genomsnittlig tid i veckor 14 25 23 28 32 33 Kursdeltagare på 3C som fått

godkänt - genomsnittlig tid i veckor .. 12 15 24 27 28 Kursdeltagare på 3D som fått

godkänt - genomsnittlig tid i veckor 8 19 23 22 24 24

Genomströmningstiden för kursdeltagare i Svenska för invandrare i Lidingö stad är kortare jämfört med riket. Genomströmningstiden har också minskat på samtliga kurser från föregående år.

78

Andel med godkänt betyg Andel med icke godkänt betyg

85 procent avslutar vuxenutbildningens kurser

med godkänt betyg.

Diagram 66. Andelen kursdeltagare i kommunal vuxenutbildning som avbryter kurs. Jämförelse mellan Lidingö och riket de tre senaste åren.

Andelen kursdeltagare som avbryter sina studier i grundläggande

vuxenutbildning har de senaste två åren varit runt en fjärdedel såväl på Lidingö som i riket, en minskning jämfört med 2010. De deltagare som avbryter kurs i gymnasial vuxenutbildning på Lidingö har minskat något från föregående år men är fortfarande något fler jämfört med riket.

Diagram 67. Andelen kursdeltagare som avbryter kurs i Svenska för invandrare 2012. Uppdelat på kurs.

I en jämförelse med riket är det betydligt fler elever som avbryter sin kurs i Svenska för invandrare på Lidingö. På flera av kurserna är siffran runt 50

procent. Många som gör studieavbrott fortsätter studierna vid senare tillfälle och registreras då som ny elev igen.

Kvalitetsrapport

Av skolans kvalitetsrapport framgår att vuxenutbildningen har genomgått en rad förändringar under det gångna året. Förutom implementering av ny läroplan med nytt betygssystem har en omorganisation samt samverkan med regionens

vuxenutbildningar i Vux 8 genomförts.

Vidare framgår att skolan arbetar med att följa upp avbrott från utbildningen samt att ett utvecklingsarbete pågår med att genom ett nytt analysverktyg följa

26 24

Svenska för invandrare

Lidingö Riket

Av skolans kvalitetsrapport framgår också att rektor för vuxenutbildningen har infört möten med elever, som studerar Svenska för invandrare, för att öka möjligheten till inflytande.

Kvalitetsuppföljningssamtal

Arbetssätt och undervisningsmetoder i skolan Samtal med lärare

Utsagorna handlar om att lärare använder flera olika arbetsmetoder och

kontinuerligt arbetar med att motivera eleverna och för att skapa lust för lärande.

Flera lärare lyfter fram att arbetsmetoderna utgår ifrån individens behov och önskemål. Lärarna beskriver hur det i undervisningen ingår att behandla aktuella ämnen och vikten av att arbeta med omvärldsbevakning. Att skapa trivsel och trygghet i klassrummet lyfts fram som en viktig del för att kunna väcka intresse för lärande.

Lärare beskriver hur de arbetar med planering och genomförande av undervisningen för att eleverna ska vara medvetna om kunskapskrav och bedömning samt vad som krävs för att nå ett betyg. Lärare beskriver vidare hur eleverna ges stöd och vägledning i sina studier samt hur de kontinuerligt följer upp elevers kunskapsutveckling, bland annat genom dokumentation. Övergången till ett nytt betygssystem har fungerat väl.

Samtal med elever

Elevernas skildringar av sin utbildning bekräftar till stor del den som lärarna ger.

De lyfter fram hur lärarna skapar trivsel och trygghet i klassrummet och hur viktig relationen med läraren är för att känna lust för lärandet. Vidare betonar eleverna vikten av att läraren är tydlig, har bra struktur och är kreativ för att lusten att lära ska infinna sig. Eleverna vittnar om att lärarna oftast lyckas motivera eleverna.

Elevinflytande Samtal med lärare

Lärare framför att de har möjligheter att planera undervisningen som möjliggör inflytande, exempelvis genom att utvärdera varje lektion och att ta tillvara elevernas önskemål om innehållet i undervisningen. Vikten av ett bra samarbete med skolans studie- och yrkesvägledare lyfts vidare fram för att stärka

elevinflytandet samt för att utgå från individens förutsättningar och behov.

Samtal med elever

Av kvalitetsuppföljningen berättar eleverna att de har möjlighet till inflytande, exempelvis genom utvärdering av kurser samt möjligheten att framföra sina åsikter till lärare eller rektor. Eleverna anser vidare att skolan aktivt arbetar för att ge elever möjlighet till inflytande.

Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Samtal med elever

Elevernas berättelser vittnar om att de i huvudsak känner sig trygga på skolan och att skolan har ett aktivt arbete för att alla ska känna sig välkomna.

Samtal med lärare

Personalen berättar att det finns en arbetsgrupp som arbetar med planen för diskriminering och kränkande behandling på skolan och att en kartläggning görs via en enkät som elever får besvara. Enkäten gav en positiv bild av huruvida skolans elever upplever att de blivit utsatta för diskriminering och kränkande behandling på skolan. Av kvalitetsuppföljningen framkommer dock att det förekommer elever som upplever sig kränkta på skolan, något som kan vara svårt att berätta om. Vidare framkommer att arbetet med diskriminering och kränkande behandling behöver diskuteras på lektionstid inom ramen för undervisningen.

Analys

Vuxenutbildningen arbetar med ständig förbättring av att förmedla kunskaper och att stödja eleverna i sitt lärande, bland annat genom att tydligt informera om och hänvisa till kursinnehåll, kunskapskrav samt att följa upp elevers

kunskapsutveckling. Att lärare har fokus på individuell anpassning utifrån elevernas behov visar samtal med både elever och lärare.

De många studieavbrotten inom vuxenutbildningen är ett utvecklingsområde och uppföljning av deltagare som avbryter kurs är ett pågående arbete inom

vuxenutbildningen. En möjlig förklaring till många avbrott är att elever får arbete eller förändrad livssituation som gör att studierna avbryts. En fråga att ställa är varför studieavbrotten är flera på Lidingö jämfört med riket?

Vuxenutbildningens syfte är också att verka för att individer får kvalifikationer att arbeta och ska anta en flexibel hållning till elevernas behov och

förutsättningar. En åtgärd som skolan infört är bättre rutiner för närvaro och uppföljning av de som påbörjar kursen. Hela vuxenutbildningen ingår sedan 2013 i en gemensam enkät i storstockholmsregionen, vilket är ett sätt att följa upp elevers upplevelse av kvaliteten av sin utbildning.

Starka sidor

Medvetet arbete med uppföljning av elevers kunskapsutveckling samt hög trivsel.

Utvecklingsområden

Fortsatt arbete med att följa upp och analysera studieavbrott.

Förbättringsområden

Systematiskt följa upp och utvärdera elevers studieresultat och inkludera elever och personal i det systematiska kvalitetsarbetet.

Related documents