• No results found

KOMMUNALA BESLUT I ÖVRIGT

In document Anna Maria Roos väg (Page 67-92)

Busshållplats Mekanikervägen

KOMMUNALA BESLUT I ÖVRIGT

Behovsbedömning/Miljöbedömning

För detaljplaner ska kommunen göra en behovsbedömning, för att avgöra om en miljöbedömning ska göras eller inte. Resultatet av

behovs-bedömningen blir ett ställningstagande till om detaljplanens genomförande kan antas medföra en betydande miljöpåverkan eller inte.

Behovsbedömningen görs utifrån de kriterier som finns i bilaga 4 och, i fö-rekommande fall, bilaga 2 till MKB-förordningen och enligt PBL 4:34. Kri-terierna handlar bland annat om riskerna för människors hälsa eller för mil-jön, det berörda områdets sårbarhet på grund av till exempel överskridna miljökvalitetsnormer eller kulturarvet och påverkan på skyddad natur.

Sammanfattning av behovsbedömningen

Detta förslag till detaljplan bedöms inte ge upphov till en sådan betydande miljöpåverkan som medför att en miljöbedömning enligt miljöbalken behö-ver göras. Detta beror på att miljökonsekvenserna till följd av att mer handel tillåts inom fastigheterna Lagmanstinget 2-5 är av mindre omfattning.

Sammantaget är det positivt ur miljösynpunkt att området utvecklas i en riktning där nya verksamheter som innebär mindre buller och störningar er-sätter och kompletterar befintliga, potentiellt störande, industriella verksam-heter.

Klimatstrategi för Botkyrka

Botkyrka kommun har arbetat fram en klimatstrategi med målsättningen att bland annat minska utsläppen av växthusgaser. Klimatstrategin pekar främst på fyra områden:

a. Fossilbränslefri kommunal organisation senast år 2015 b. Fossilbränslefritt Botkyrka senast år 2030

c. Klimatneutral kommunal organisation senast år 2020 d. Klimatneutralt Botkyrka senast år 2040

De sex hållbarhetsutmaningarna

År 2004 skrev Botkyrka kommun under en europeisk deklaration om hållbar utveckling, Ålborg+10-deklarationen. För att uppnå hållbar utveckling har Botkyrka kommun tagit fram sex hållbarhetsutmaningar som ska vara väg-ledande i arbetet med planläggning av nya områden. Planarbetet kommer att ske med utgångspunkt från dessa sex utmaningar.

1. Botkyrkaborna har arbete

2. Botkyrkaborna känner sig hemma 3. Botkyrka har de bästa skolorna 4. Botkyrkaborna är friska och mår bra

BOTKYRKA KOMMUN 8[12]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2015-07-28 Dnr sbf/2014:465

5. Botkyrkaborna bidrar inte till klimatförändringar

6. Botkyrkaborna har förtroende för varandra och demokratin FÖRUTSÄTTNINGAR, FÖRÄNDRINGAR OCH KONSEKVENSER

Natur

Mark och vegetation

Planområdet saknar i princip vegetation förutom några mindre grönytor ut-med den befintliga byggnaden på Lagmanstinget 2-5. I övrigt består plan-området av en asfalterad parkeringsplats, se bild 3.

Bild 3. Foto av parkeringsplatsen som tillhör kvarteret Lagmanstinget.

Markbeskaffenhet

Geotekniska förhållanden

Planområdet utgörs av tidigare odlad mark. Enligt översiktliga geotekniska undersökningar utgörs marken i området främst av isälvssediment och lera.

Radon

Risken för markradon inom planområdet är låg.

Markföroreningar

Det har tidigare funnits en mekanisk verkstad på Lagmanstinget 3 som risk-klassats som ”BKL-klass 3”, vilket är den näst lägsta nivån för

riskklass-BOTKYRKA KOMMUN 9[12]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2015-07-28 Dnr sbf/2014:465

ningen. Det kan inte uteslutas att det finns föroreningar inom planområdet.

Projektet innebär dock ingen vidare exploatering med ny bebyggelse utan enbart nya typer av användningar inom befintlig bebyggelse.

Transportled för farligt gods

Planområdet i detta förslag till detaljplan ligger intill en primär och en se-kundär transportled för farligt gods. Hågelbyleden är en primär transportled och Segersbyvägen en sekundär transporteld.

Riskbedömning, daterad 2015-05-27, har bedömt riskbilden genom beräk-ning av individrisk och samhällsrisk. Utredberäk-ningen bedömer att föreslagen detaljplaneändring är möjlig under förutsättning att åtgärd som hindrar brandfarlig vätska från att rinna ut över parkeringsytan upprättas. Exempel på möjliga åtgärder är dike, vall, plank eller kantstenar vilka sluter tätt mot marken. Samhällsbyggnadsförvaltningen rekommenderar kantsten.

En kombination av dessa åtgärder är också möjlig. Åtgärdens utformning behöver utredas vidare för att säkerställa den riskreducerande effekten. Den ska dimensioneras för att kunna stoppa ett utsläpp från en tankbil full med brandfarlig vätska (50 ton). En planbestämmelse som innebär att bygglov endast får ges när riskskyddet har anordnats har lagts till på plankartan inför granskningsskedet. Utformning av riskskyddet samt höjd på kantstenen bör utredas vidare inför anläggande.

Fornlämningar

Det finns inga kända fornlämningar inom planområdet.

Bebyggelseområden

Arbetsplatser, övrig bebyggelse

Idag finns två byggnader inom kvarteret Lagmanstinget. I byggnaderna bed-rivs fyndmarknad, klädhandel m.m. Förslaget till detaljplan innebär bättre förutsättningar för sällanköpshandel, restaurang och kontor vilket kan med-föra fler arbetsplatser i området.

Service

En större livsmedelsaffär finns ca 200 m väster om det aktuella planområ-det, en byggvaruhandel finns ca 150 m norr om planområdet och en

butik med bildelar, verktyg och tillbehör är belägen ca 50 m väster om plan-området.

Tillgänglighet och trygghet

Nya bostäder och verksamheter ska utformas med god tillgänglighet. Kra-ven på tillgänglighet är preciserade i Plan- och bygglagen, PBL, samt i

Bo-BOTKYRKA KOMMUN 10[12]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2015-07-28 Dnr sbf/2014:465

verkets byggregler, BBR. De planerade verksamheterna innebär bättre till-gänglighet till service inom Eriksbergs verksamhetsområde samt för boende i närområdet. Därutöver innebär de nya handels- och restaurang verksam-heterna i området mer rörelse på helger och kvällar vilket kan medföra att området upplevs mer tryggt.

Byggnadskultur och gestaltning

De dominerande bebyggelsetyperna inom den del av Eriksbergs verksam-hetsområde som ligger närmast kvarteret Lagmanstinget är stora handelsla-dor i en till tre våningar. Fasaderna är utförda i ljusa kulörer och det före-kommer skyltning på tak och fasader. Den befintliga bebyggelsen har inte höga kulturmiljövärden.

Friytor Naturmiljö

Det finns goda möjligheter till rekreation i närheten av planområdet. Unge-fär en kilometer söder om planområdet finns ett naturområde med elljusspår.

Därutöver finns naturreservatet Ekholmen och sjön Aspen ungefär 2 km från planområdet.

Strandskydd

Planområdet omfattas inte av strandskydd.

Gator och trafik

Gatunät, gång- cykel- och mopedtrafik

Kvarteret omges av flera gator. Kumla gårdsväg, söder om kvarteret, utgår från Hågelbyleden och är en genomfartsgata genom Eriksbergs verksam-hetsområde. In- och utfart till kvarteret Lagmanstinget sker från Segersby-vägen, som är en gata av lokal karaktär, väster om kvarteret. Hågelbyleden, som är en vältrafikerad huvudgata, sträcker sig utmed kvarterets östra sida.

Det finns en gång- och cykelväg utefter Hågelbyleden som sammankopplar Eriksbergs verksamhetsområde med omkringliggande bostadsområden.

Kollektivtrafik

Busshållsplatsen ”Albyvägen” är belägen direkt öster om kvarteret, utmed Hågelbyleden. Ett flertal olika busslinjer trafikerar hållplatsen, linje 707 mellan Tumba station och Fruängen, linje 737 mellan Skärholmen och Tumba station, linje 738 mellan Tumba station och Norsborg samt linje 795 mellan Fittja och Skräcklinge.

BOTKYRKA KOMMUN 11[12]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2015-07-28 Dnr sbf/2014:465

Parkering, varumottagning, utfarter

In- och utfart till kvarteret sker från Segersbyvägen. För att inte störa trafi-ken från den intilliggande cirkulationsplatsen och Kumla gårdsväg sker in-fart i den södra delen av kvarteret och utin-fart i den norra delen av kvarteret.

Idag finns 102 parkeringsplatser inom den parkeringsyta som avses för kvarteret. Dessa bedöms vara tillräckliga även med en utökning av kontor, handel och restaurang.

Störningar

De nya verksamheterna bedöms inte medföra några störningar förutom en viss ökning av trafiken till kvarteret. Eftersom de användningar som tillåts i den gällande detaljplanen, d.v.s. småindustri och hantverk, kompletteras med icke-industriella användningar, bedöms förslaget till detaljplan vara po-sitivt ur störningssynpunkt.

Teknisk försörjning

Vatten, avlopp och dagvatten

Fastigheten ligger inom sekundär skyddszon för Östra Mälaren och inom Albysjöns tillrinningsområde, vilket innebär att en godtagbar hantering av dagvatten är en förutsättning för att genomföra förslaget. Dagvattnet från den befintliga bebyggelsen leds sedan tidigare till kommunala dagvattenled-ningar. Dagvatten ska i största möjliga utsträckning omhändertas lokalt i en-lighet med kommunens dagvattenstrategi.

Värme

Den befintliga bebyggelsen inom kvarteret Lagmanstinget är ansluten till fjärrvärmenätet.

El

Den befintliga bebyggelsen inom kvarteret Lagmanstinget är ansluten till elnätet.

Avfall

Avfall skall hanteras i enlighet med kommunens avfallsplan och renhåll-ningsföreskrifter.

Administrativa frågor

Genomförandetiden för detaljplanen är fem år från det att detaljplanen vun-nit laga kraft.

BOTKYRKA KOMMUN 12[12]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2015-07-28 Dnr sbf/2014:465

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Charlotte Rickardsson Christoffer Jusélius Planchef Planarkitekt

1[6]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2015-07-28 Dnr sbf/2014:465

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45 · Kontaktcenter 08-530 610 00 Direkt 08 - 530 613 26 / Sms·/0708-32 95 60/ · E-post susanna.findahl@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Susanna Findahl

Samråds- och granskningsredogörelse antagande

Detaljplan för Lagmanstinget 2-5, Botkyrka kommun

Beskrivning av samrådsförfarandet

Kommunstyrelsen beslutade 2014-05-20 att uppdra åt Samhällsbyggnads-nämnden att ta fram ett förslag till detaljplan för Lagmanstinget 2-5. Sam-hällsbyggnadsnämnden uppdrog åt samhällsbyggnadsförvaltningen att upp-rätta förslag till detaljplan för Lagmanstinget 2-5.

Planförslaget, som är upprättat 2014-12-04, har varit på samråd under tiden 2015-01-12 till 2015-01-26. Därtill har förslaget varit på granskning under tiden 22 juni 2015 till 6 juli 2015. Programmet har sänts ut till samtliga rörda fastighetsägare och hyresgäster enligt upprättad sändlista, samt be-rörda remissinstanser.

Total har 5 yttranden inkommit under samrådet, samtliga finns att tillgå i sin helhet på samhällsbyggnadsförvaltningen. Det har varit en mycket stor spännvidd på de synpunkter som kommit in varför det är svårt att göra en sammanfattning utan synpunkterna kommenteras individuellt nedan.

Under granskningen inkom tre synpunkter.

Sammanfattning av inkomna synpunkter och ställningstagande

De inkomna yttrandena berör främst trafikfrågor. Fastighetsägaren av Svart-löten 1 uttrycker oro för att den utökade handeln påverkar trafiksituationen negativt. Länsstyrelsen för Stockholm Län begär en riskbedömning då fas-tigheten angränsar till transportleder för farligt gods.

Inkomna samrådsyttranden i datumordning

Inkomna synpunkter från Datum Nummer Sida

Vattenfall 2015-01-23 1 2

Skanova 2015-01-26 2 3

BOTKYRKA KOMMUN 2[6]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2015-07-28 Dnr sbf/2014:465

Svartlöten 1 2015-01-26 3 4

Lantmäteriet 2015-01-26 4 4

Länsstyrelsen Stockholm 2015-01-27 5 5-6

Samrådsyttrande 1 – Vattenfall

Vattenfall Eldistribution AB, nedan kallad Vattenfall har tagit del av sam-rådshandlingarna för rubricerat ärende och lämnar följande yttrande.

Vattenfall har elanläggningar inom och i närheten av planområdet vilket vi-sas av bifogad karta, turkos linje = 20 k V högspänningsledning, blå linje=

0,4 kV lågspänningsledning, lila linje 0,1 kV signalkabel. Heldragna linjer är luftledningar och streckade linjer är markförlagda kablar. Ledningarnas läge i kartan är ungefärligt. Nätstationer visas som svart blixtförsedd kvadrat.

Eventuell flytt/förändring av befintliga elanläggningar utförs av Vattenfall, men bekostas av exploatören.

Vattenfall har ej något ytterligare att erinra mot rubricerad plan. Vattenfall informerar därför endast om följande krav, se övrigt.

Övrigt

Offert på eventuella el- serviser, både byggkraft och permanent servis, be-ställs via www.vattenfall.se/sv/anslutning-till-elnatet.htm eller på telefon:

020- 82 10 00.

Vid eventuella schaktningsarbeten skall kabelutsättning begäras. Detta be-ställs via Post och telestyrelsens www.ledningskollen.se. Om ärendet bråds-kar kontakta Vattenfalls kundtjänst på telefon: 020- 82 10 00, kostnaden för utryckningen debiteras då beställaren.

Bifogad karta:

BOTKYRKA KOMMUN 3[6]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2015-07-28 Dnr sbf/2014:465

Samhällsbyggnadsförvaltningens kommentar

Exploatören kommer överens med ledningsägare om eventuell flytt eller skydd av ledningar blir aktuellt under genomförandet.

Samrådsyttrande 2- Skanova

Skanova har markförlaggda teleanläggningar inom detaljplaneområdet, se bi-fogad karta.

Skanova önskar så långt som möjligt behålla befintliga teleanläggningar i nu-varande läge för att undvika olägenheter och kostnader som uppkommer i samband med flyttning. Denna ståndpunkt ska noteras i planhandlingarna.

Tvingas Skanova vidta undanflyttningsåtgärder eller skydda telekablar för att möjliggöra exploatering förutsätter Skanova att den part som initierar åtgär-den även bekostar åtgär-den.

Om så önskas kan ledningarna skickas digitalt i dwg-format för att infogas på plankartan. Kontakta www.ledningskollen.se.

Kabelanvisning beställs via www.ledningskollen.se

För ledningssamordning kontakta Skanovas Nätförvaltning, Andreas Falk, för det aktuella området på tfn (vxl): 08-604 04 90.

Bifogad karta:

BOTKYRKA KOMMUN 4[6]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2015-07-28 Dnr sbf/2014:465

Samhällsbyggnadsförvaltningens kommentar

Exploatören kommer överens med ledningsägare om eventuell flytt eller skydd av ledningar blir aktuellt under genomförandet.

Samrådsyttrande 3- Svartlöten 1

Vi ser positivt på utökad handel i området men ser samtidigt negativt på tra-fiksituationen, framförallt i rusningstrafik. Utökad handel kommer påverka trafiksituationen negativt varför det är av oerhört stor vikt att en översyn av trafiksituationen genomförs.

Samhällsbyggnadsförvaltningens kommentar

Botkyrka kommun bedömer att förslaget endast innebär en mindre ökning av trafik till området. Vi har angett sällanköphandel som användningsområde inom fastigheterna Lagmanstinget 2-5, istället för dagligvaruhandel eller lik-nande som skulle innebära betydligt fler kunder och besökare.

Samrådsyttrande 4- Lantmäteriet

Lantmäteriet har tagit del av förslaget och lämnar följande synpunkter.

Grundkarta

Koordinater saknas på grundkartan.

Genomförandebeskrivning Fastighetsrättsliga frågor saknas.

Det ser på plankartan ut som om fastighetsgränserna till Lagmanstinget 2-6 ska ändras. Det framgår inte hur detta ska ske. Om gränserna ska ändras kommer även Lagmanstinget s:1s och Lagmanstinget ga:1s gränser och om-fattning att behöva ändras. Det behöver förtydligas hur detta ska ske och vilka konsekvenser det får.

Övrigt

I övrigt har Lantmäteriet inga synpunkter på planen.

Samhällsbyggnadsförvaltningens kommentar

Koordinater ritas in på grundkartan. Fastighetsgränserna till Lagmanstinget 2-6 skall inte ändras. Lagmanstinget s:1s och Lagmanstinget ga:1s gränser och omfattning kommer ej att påverkas.

BOTKYRKA KOMMUN 5[6]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2015-07-28 Dnr sbf/2014:465

Samrådsyttrande 5- Länsstyrelsen Stockholm

Länsstyrelsen anser att planförslaget behöver kompletteras med en riskana-lys. Länsstyrelsen befarar på nuvarande underlag att den planerade bebyggel-sen blir olämplig med hänsyn till människors hälsa och risken för olyckor.

Om planen antas med nuvarande utformning kan därför Länsstyrelsen komma att pröva kommunens beslut och upphäva detaljplanen med stöd av 11 kap. 11§ PBL.

De statliga ingripandegrunderna enligt 11 kap. PBL

Nedan redovisas Länsstyrelsens syn på hur planförslaget förhåller sig till de statliga ingripandegrunderna.

Transporter av farligt gods

Detaljplanen innebär att området delvis får en annan markanvändning. Läns-styrelsen rekommenderar att olycksriskerna ska beaktas vid framtagande av detaljplanerna inom 150 meter från transportleder för farligt gods.

Hågelbyleden som är primär transportled för farligt gods utgör huvudgata i planområdets östra del och i söder avgränsas planområdet mot Kumla gårds-väg som är en sekundär transportled för farligt gods.

Länsstyrelsen noterar att kommunen inte berör riskerna från transporter med farligt gods på Hågelbyleden samt Kumla gårdsväg i planhandlingarna.

Länsstyrelsen rekommenderar att det hålls ett avstånd om 75 meter mellan personintensiv verksamhet och väg för transporter av farligt gods. För kon-torsbebyggelse och liknande är rekommendationen 40 meter. 25 meter bör lämnas helt bebyggelsefritt fram till transportleder för farligt gods. Länssty-relsen kan godta avsteg från riktlinjerna om en riskbedömning visar att risk-nivån ändå blir acceptabel.

Kommunen behöver ta fram en riskanalys för att undersöka om markanvänd-ningen är lämplig, med hänsyn till människors hälsa och säkerhet samt risken för olyckor, samt om det krävs några riskreducerande åtgärder.

Skyddsåtgärder bör i möjligaste mån säkerställas i plankartan genom planbe-stämmelser eller reglering av markanvändningen.

Övriga frågor av betydelse för planens genomförande Behovsbedömning

Kommunen bedömer att förslaget inte har betydande påverkan på miljön.

Länsstyrelsen delar kommunens åsikt. Förhållanden på plats, projektets

på-BOTKYRKA KOMMUN 6[6]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2015-07-28 Dnr sbf/2014:465

verkan på omgivningen och det som kan påverka planens lämplighet, får be-handlas och bedömas inom ramen för planarbetet.

Samhällsbyggnadsförvaltningens kommentar

Riskbedömning, daterad 2015-05-27, har bedömt riskbilden genom beräk-ning av individrisk och samhällsrisk. Utredberäk-ningen bedömer att föreslagen de-taljplaneändring är möjlig under förutsättning att åtgärd som hindrar brand-farlig vätska från att rinna ut över parkeringsytan upprättas. Exempel på möj-liga åtgärder är dike, vall, plank eller kantstenar vilka sluter tätt mot marken.

Samhällsbyggnadsförvaltningen rekommenderar kantsten. Åtgärdens utform-ning behöver utredas vidare för att säkerställa den riskreducerande effekten.

Den ska dimensioneras för att kunna stoppa ett utsläpp från en tankbil full med brandfarlig vätska (50 ton). En planbestämmelse som innebär att bygg-lov endast får ges när riskskyddet har anordnats har lagts till på plankartan in-för granskningsskedet.

Inkomna granskningsyttranden i datumordning

Inkomna synpunkter från Datum Nummer Sida

Södertörns Fjärrvärme AB 2015-06-24 1 6

Lantmäteriet 2015-07-03 2 6

Vattenfall 2015-07-03 3 6

Granskningsyttrande 1 – Södertörns Fjärrvärme AB

Om kommunalmark överförs till kvartersmark, ska befintliga fjärrvärmeled-ningar skyddas genom införande av u-område på detaljplanen, samt att kom-munen medverkar till upprättande av servituts- eller ledningsrättsavtal, med ny fastighetsägare. Eventuell flytt av fjärrvärmeledning bekostas av beställa-ren.

Samhällsbyggnadsförvaltningens kommentar

Indelning av kvartersmark och allmän mark ändras inte genom förslaget.

Granskningsyttrande 2 - Vattenfall

Vattenfall Eldistribution AB lämnar ett granskningsyttrande som hänvisar till tidigare samrådsyttrande.

Samhällsbyggnadsförvaltningens kommentar

Samhällsbyggnadsförvaltningen har redan yttrat sig, se s. 3 i detta dokument.

Granskningsyttrande 3 - Lantmäteriet Lantmäteriet har inga synpunkter på förslaget.

ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1]

Samhällsbyggnadsnämnden

2015-08-25 Dnr sbf/2015:223

18

Förslag till detaljplan för Bronsugnen 12 (sbf/2015:223)

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden uppdrar åt samhällsbyggnadsförvaltningen att upprätta förslag till detaljplan för Bronsugnen 12 i Hallunda, samt att samråda om förslaget. Detta förutsatt att plankostnadsavtal upprättas.

Sammanfattning

Planområdet ligger i ett befintligt kedjehusområde i nordvästra Hallunda.

Detaljplanen från 1971 avsåg fastigheten för gemensamhetsanläggning, me-dan moderniseringsplanen från 2007 samt gällande detaljplan från 2008 (Norsborg VII, 53-28) anger att marken inte får bebyggas. Genomförandeti-den för gällande detaljplan har gått ut.

Detaljplanen syftar till att pröva planläggning av ett bostadshus med 1-2 lä-genheter i 1-2 våningar. Fastigheten är idag obebyggd, en hörntomt om ca 720 m2. En viktig fråga att utreda i planarbetet är befintlig VA-ledning samt brunn på fastigheten. En annan fråga är om det kan tillskapas ett allmänt ut-rymme för snöupplag invid den närliggande vändplatsen.

Planarbetet bedöms kunna genomföras med standardförfarande enligt PBL 5 kap. 7§.

Ärendet

Samhällsbyggnadsnämnden lämnade 2015-03-17 positivt planbesked för Bronsugnen 12. Motiveringen var att denna sorts ”lucktomt” lämpar sig väl att bebygga sett till bebyggelsemiljön. Samhällsbyggnadsnämnden bedömer att efterfrågan på denna sorts tomt i denna del av kommunen är hög.

Ekonomi

Marken ägs av Stockholms stad. Kostnader för planarbetet regleras genom plankostnadsavtal.

TJÄNSTESKRIVELSE 1[4]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2015-06-17 Dnr sbf/2015:223

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45 · Kontaktcenter 08-530 610 00 Direkt 08 - 530 613 26 / Sms·/0708-32 95 60 · E-post susanna.findahl@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Susanna Findahl Samhällsbyggnadsnämnden

Förslag till detaljplan för Bronsugnen 12 (plannr: 54-58)

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden uppdrar åt samhällsbyggnadsförvaltningen att upprätta förslag till detaljplan för Bronsugnen 12 i Hallunda, samt att samråda om förslaget. Detta förutsatt att plankostnadsavtal upprättas.

Sammanfattning

Detaljplanen syftar till att pröva planläggning av ett bostadshus med 1-2 lä-genheter i 1-2 våningar. Fastigheten är idag obebyggd. En viktig fråga att utreda i planarbetet är befintlig VA-ledning samt brunn på fastigheten. En annan fråga är om det kan tillskapas ett allmänt utrymme för snöupplag in-vid den närliggande vändplatsen.

Samhällsbyggnadsnämnden lämnade 2015-03-17 positivt planbesked för Bronsugnen 12. Motiveringen var att denna sorts ”lucktomt” lämpar sig väl att bebygga sett till bebyggelsemiljön. Samhällsbyggnadsförvaltningen be-dömer att efterfrågan på denna sorts tomt i denna del av kommunen är hög.

Planarbetet bedöms kunna genomföras med standardförfarande enligt PBL 5 kap. 7§.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2[4]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2015-06-17 Dnr sbf/2015:223

Planområdets läge i kommunen Ärendet

Planområdet ligger i ett befintligt kedjehusområde i nordvästra Hallunda.

Detaljplanen från 1971 avsåg fastigheten för gemensamhetsanläggning, me-dan moderniseringsplanen från 2007 samt gällande detaljplan från 2008 (Norsborg VII, 53-28) anger att marken inte får bebyggas. Genomförandeti-den för gällande detaljplan har gått ut.

Fastigheten är en hörntomt om ca 720 m2, en grönyta som sluttar åt öst med en brunn i den västra delen. Brunnen samt VA-ledning invid fastighetsgräns

Fastigheten är en hörntomt om ca 720 m2, en grönyta som sluttar åt öst med en brunn i den västra delen. Brunnen samt VA-ledning invid fastighetsgräns

In document Anna Maria Roos väg (Page 67-92)

Related documents