• No results found

Nämndernas åtagande är att säkra sitt verksamhetsuppdrag en-ligt reglementet och genomföra de utvecklingsuppdrag de fått via Övergripande strategier och budget (ÖSB) eller programplaner.

Nämnderna ska genom dessa åtaganden bidra till utvecklingen inom kommunens 21 mål. För att klara sitt åtagande har nämn-den ekonomiska och personella resurser som ska användas på ett effektivt sätt, samt nämndspecifika resurser i form av olika verk-samheter. För att god ekonomisk hushållning ska uppnås krävs bland annat att nämnden är en attraktiv arbetsgivare, bidrar till att kommunens lokaler nyttjas på ett effektivt sätt, samt att nämnden med hjälp av digitalisering och annan kvalitetsutveck-ling utvecklar sin verksamhet.

Nedan lämnas en kort beskrivning av varje nämnds ansvar, vad som präglat nämndens arbete under verksamhetsåret och en ekonomisk redogörelse. De sammantagna resultaten inom de 21 målen redovisas i avsnittet God ekonomisk hushållning – verk-samhetsmålen. Mer information om varje nämnds verksamhet och ekonomi finns i respektive nämnds delårsrapport.

Programnämnd barn och utbildning

Nämnd, anslag

Belopp i miljoner kronor Budget

2018 Utfall

2018 Budget-avvikelse Programnämnd Barn

och utbildning ­988,1 ­1 046,6 ­58,5

Programnämnd barn och utbildning ansvarar för att tillse att barn och unga i Örebro kommun ges möjlighet till barnomsorg och utbildning oavsett utförare, för myndighetsutövning samt för kvalitetsutveckling inom området.

Verksamhetsåret har präglats av budgetunderskott och en stor ökning av antalet barn i verksamheten. Nämnden har arbetat med att skapa förutsättningar för skolans kompensatoriska upp-drag samt med skolutvecklingsarbeten för ökad måluppfyllelse.

Nämnden arbetar också vidare med lokalförsörjningsplaner för att säkra utbyggnaden av förskolor och skolor, kompetensför-sörjning för att säkra kvaliteten och med resursfördelnings-modellerna för att kontinuerligt öka träffsäkerheten.

Det ekonomiska utfallet visar en avvikelse mot budget på -58,5 miljoner kronor vilket är en kraftig försämring jämfört med ut-fallet i prognos 2 och mot resultat 2017.

Det ekonomiska arbetet har under året präglats av att hantera den stora ökningen av antalet av barn och elever i alla ålders-grupper, vilket leder till att nya förskole- och grundskoleplatser behöver skapas. Att kommunen växer innebär också att kostnader för skolskjuts, elevresor, specialskolor m.m. ökar. Det finns även behov av lokalanpassningar och renoveringar och behov av att ersätta dåliga och tillfälliga lokaler. Programnämnden har inte klarat att täcka kostnaderna inom tilldelade volymmedel. Kom-munstyrelsen har tilldelat programområde Barn och utbildning en budgetförstärkning 2018 på 40,0 miljoner kronor för den barn- och elevökning som varit under året men nämnden visar

trots detta en större negativ avvikelse mot budget. Avvikelser mot budget förklaras även av att intäkterna för asylsökande och ensamkommande barn och unga blivit lägre än förväntat samt att nämnden ersatt de fristående huvudmännen för nämndernas negativa budgetavvikelser 2018.

Effektiviseringsuppdraget bedöms inte ha uppfyllts under året.

Förskolenämnden

Nämnd, anslag Belopp i

miljo-ner kronor Budget

2018 Utfall

nämnden ­830,8 ­841,4 ­10,7 ­9,3

I samband med beslut om överfört resultat görs prövning av 7 procent­regeln för intraprenadernas ackumulerade resultat.

Förskolenämnden ansvarar för kommunens förskolor och öppna förskolor samt för barnomsorg under tid då förskola inte kan erbjudas.

Verksamhetsåret har präglats av arbetet med att få en mer lik-värdig förskola och förberedelser inför den reviderade läroplanen som betonar undervisning i verksamheten. Nämndens fokus på systematiskt kvalitetsarbete har stärkts. Ett treårigt samarbete med forskningsinstitutet Ifous har inletts för att på vetenskapliga grunder arbeta fram nya förhållningssätt och arbetsmetoder inom området undervisning i förskolan. Nämnden arbetar vidare med att minska sjukfrånvaron genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete och genom att möta behovet av barnomsorgsplatser, minska barn-grupperna och i samma takt rekrytera pedagoger.

Det ekonomiska utfallet visar en avvikelse mot budget på -10,7 mnkr 2018, intraprenadernas avvikelse utgör -0,3 mnkr, och de har under året nyttjat 1,3 mnkr av ackumulerade överskott.

Budgetavvikelsen justeras därför till -9,3 mnkr. Det ekonomiska utfallet har försämrats mot tidigare delårsrapporter under året.

Det ekonomiska arbetet har under året haft stort fokus på att hantera de svängningar i antalet barn mellan vår och höst som påverkar verksamheterna. Ett av kraven kommunen har att till-godose är att alla barn får en placering inom fyra månader. För att möta kravet krävs en flexibel organisation och flexibla lokaler.

Flexibilitet är resurskrävande eftersom det är svårt att få ekonomi på tillfälliga lösningar samt i uppstartskeden av verksamheter.

Flera förskolor klarar inte att bedriva verksamheten inom tilldelad budgetram och upplever att det är svårt att planera och anpassa sin organisation till faktorer som vikande antal barn och barn i behov av särskilt stöd. Utöver det påverkar organisationsförändringar i form av att avdelningar öppnar och stänger, evakueringar och ny-byggnationer. De negativa avvikelserna på enhetsnivå täcks till viss del upp av förvaltningsövergripande anslag, förskola på obekväm tid samt planeringsreserv.

Effektiviseringsuppdraget bedöms inte ha uppnåtts under året.

Årsberättelser finns på orebro.se

Grundskolenämnden

Nämnd, anslag Belopp i

miljo-ner kronor Budget

2018 Utfall I samband med beslut om överfört resultat görs prövning av 7 procent­regeln för intraprenadernas ackumulerade resultat.

Grundskolenämnden ansvarar för kommunens grundskolor, den obligatoriska särskolan och fritidshem.

Året har präglats av arbete med att öka måluppfyllelse för alla elever och att planera för och genomföra insatser inom de om-råden och verksamheter som har störst behov. Nämnden har tagit fram en åtgärdsplan för stärkt systematiskt kvalitetsarbete för tre utvalda skolor utifrån deltagandet i en satsning av Skolverket.

Nämnden arbetar också vidare utifrån utvecklingsområdena ny-anländas lärande, systematiskt kvalitetsarbete, digitalisering och kompetensförsörjning.

Det ekonomiska utfallet visar en avvikelse mot budget på -11,0 mnkr för 2018, varav intraprenadernas avvikelse utgör 0,1 mnkr, och de har nyttjat 3,3 mnkr av ackumulerade överskott under året. Budgetavvikelsen justeras därför till -7,5 mnkr för nämnden.

Det ekonomiska arbetet har under året haft stort fokus på att klara att ta emot det stora antalet nya elever, under hösten tog den kommunala grund- och gymnasieskolan emot cirka 600 elever.

Det ställer krav på en flexibel organisation, då antalet barn och elever hela tiden förändras. Skillnaderna mellan vår och höst är stora både inom förskola och skola. Grundskolenämnden upplever det svårt att planera och anpassa sin organisation till faktorer som ett förändrat antal elever, öppningar och stängningar av verksam-heter, evakueringar och nybyggnationer.

Det finns grundskolor som inte klarar att bedriva verksamheten inom tilldelad budgetram. Det beror bland annat på att två nya skolenheter startat upp verksamhet under året med ett litet elevunderlag som inledningsvis inte bär upp startkostnaderna.

Många skolenheter har elever i behov av särskilt stöd, några skolor har ett minskande antal elever och små klasser, vilket påverkar skolans ekonomiska förutsättningar. De negativa avvikelserna på enhetsnivå täcks till viss del upp av förvaltningsövergripande anslag, planeringsreserv, skolpsykolog samt grundsärskola.

Effektiviseringsuppdraget bedöms inte ha uppnåtts under året.

Gymnasienämnden

Nämnd, anslag

Belopp i miljoner kronor Budget

2018 Utfall

2018 Budget-avvikelse

Gymnasienämnden ­510,7 ­511,5 ­0,9

Gymnasienämnden ansvarar för kommunens gymnasieskolor, gymnasiesärskolan samt Riksgymnasium för döva och hörsel-skadade, Riksgymnasiesärskola och vissa utbildningar för vuxna.

Året har präglats av satsningar för att öka elevernas målupp-fyllelse och samtidigt säkra resurseffektivitet. Nämnden har arbetat med trygghets- och studierofrågor samt ett utvecklat mentorskap. Nämnden arbetar också vidare med kvalitetsarbete, ökad andel behöriga lärare, förbättrad arbetsmiljö och vidare-utvecklat samarbete.

Det ekonomiska utfallet visar en avvikelse mot budget på -0,9 mnkr för 2018, vilket är en klar förbättring jämfört med årets andra delårsrapport och med resultatet 2017.

Det ekonomiska arbetet har under året präglats av att ta hand om det nya antalet elever och samtidigt arbeta med att nå en ekonomi i balans för gymnasieskolorna. Gymnasieskolorna har fortfarande en svår ekonomisk situation framåt, då årets resultat delvis beror på tillfälliga avvikelser som gör att nämndens totala utfall påvisar en mindre negativ budgetavvikelse för året. Gymnasienämnden har lyckats minska budgetavvikelsen 2018 jämfört med föregående års utfall samtidigt som måluppfyllelsen ökat. Detta visar på ett flerårigt arbete för en ekonomi i balans genom åtgärder som kunnat genomföras utan negativ effekt på måluppfyllelsen.

Under året har flertalet åtgärder vidtagits för att uppnå en eko-nomi i balans. Beslut har fattats kring dimensionering av program och inriktningar som ett steg i att optimera resursanvändandet framåt. Effekterna kan ses först 2019. En översyn av pedagogiska verktyg som stöd för digitaliseringen i skolan har inneburit att hela investeringsutrymmet inte har använts, vilket kommer få en positiv effekt på utvecklingen genom lägre kapitalkostnader.

Några enheter har positiva budgetavvikelser och tillfälliga intäkter och vakanser som bidrar till att nämndens totala resultat visar på en mindre negativ budgetavvikelse. Gymnasiesärskolan fick en budgetökning på 7 mnkr i april, verksamheten har dock inte hunnit nyttja budgetökningen och lämnar därför en tillfällig positiv budgetavvikelse. Omställningskostnader uppgår till 6,9 mnkr och är fördelade mellan skolorna.

Effektiviseringsuppdraget bedöms inte ha uppnåtts under året.

Programnämnd social välfärd

Nämnd, anslag

Belopp i miljoner kronor Budget

2018 Utfall

2018 Budget-avvikelse Programnämnd

social välfärd ­2 021,8 ­1 929,3 92,5 Programnämnd social välfärd ansvarar för ett utbud av välfärds-tjänster, såväl i egen regi som extern regi. Nämnden utfärdar kvalitetskriterier för tjänsterna samt ansvarar för delar av myndig-hetsutövningen inom området.

Verksamhetsåret har präglats av budgetunderskott och förberedelser för att ersätta nuvarande valfrihetssystem för omvårdnadstjänster.

Nämnden har arbetat med förberedelser inför införandet av rehabiliterande arbetssätt och implementeringen av strategin Åldras på dina villkor. Programnämnden arbetar också vidare med ekonomistyrning för att få en budget i balans, med att skapa en långsiktig lokal- och bostadsförsörjningsplanering samt med kvalitetssäkring och utveckling av myndighetsutövningen.

Det ekonomiska utfallet 2018 visar en positiv avvikelse mot budget med 92,5 mnkr, vilket främst förklaras av ett tilläggs-anslag från Kommunstyrelsen på 75 mnkr. Inom programgemen-samt finns budgetmedel kvar, 8 mnkr avseende Tryggare välfärd, och 3 mnkr för utvecklingsmedel.

Det ekonomiska arbetet har under året haft stort fokus på att utveckla uppföljning och kontroll kopplat till valfrihetssystemet.

Valfrihetssystemet redovisar negativ avvikelse mot budget med 23,6 mnkr, vilket främst beror på att kontrollfunktionen flyttats fram, till juni 2018. Kontrollfunktionens effekt uppgår till nästan 54 000 timmar under 2018, vilket motsvarar cirka 23 mnkr för 7 månader. Helårseffekten beräknas till cirka 40 mnkr inklusive ytterligare utveckling av kontrollfunktionen genom mer korrekta utbetalningar inom valfrihetssystemet.

Förutom valfrihetssystemet, tilldelar programnämnden prestations-baserade ersättningar till intern och extern regi inom flertalet om-råden vilka uppvisar positiva avvikelser mot budget. Bostad med särskild service redovisar budgetavvikelse med 10,6 mnkr, vilket främst beror på flertalet tomma platser och färre externa köp.

Vård- och omsorgboenden redovisar positiv budgetavvikelse med 6,1 mnkr vilket beror på lägre beläggningsgrad än budgeterat.

Personlig assistans visar en volymökning men redovisar trots detta en positiv budgetavvikelse på 11,6 mnkr, vilket förklaras av förändrade redovisningsprinciper hos Försäkringskassan som medfört att överskottet endast är ettårigt.

Effektiviseringskravet bedöms uppfyllas, där den största delen av effektiviseringsuppdraget avser bostad med särskild service.

Nämnden för funktionshindrade

Nämnd, anslag Belopp i

miljo-ner kronor Budget

2018 Utfall

­275,5 ­261,6 13,8 13,8

Nämnden för funktionshindrade ansvarar för stöd och service till personer med funktionsnedsättning.

Året har präglats av arbete med att säkra att stödet till personer med funktionsnedsättning är gott och stärker servicemottagarnas egenmakt och delaktighet. Nämnden har arbetat med utveckling av möjligheterna att mäta nöjdheten och utmaningen med att öka inkluderingen på arbetsmarknaden för målgruppen. Nämnden arbetar också vidare med förberedelserna för införandet av ett rehabiliterande arbetssätt, kompetensförsörjning samt verksam-hetsutveckling med digitala förtecken.

Det ekonomiska utfallet visar en positiv avvikelse mot budget med 13,8 mnkr, inklusive intraprenadens avvikelse. Den positiva budgetavvikelsen beror i huvudsak på förvaltningsledningens budgetreserv, vakanser i ledningen och färre personal i omställning.

Personlig assistans är en intäktsfinansierad verksamhet och redo-visar budgetavvikelse med -4,0 mnkr, avvikelsen finns främst inom personalkostnader. Övriga intäktsfinansierade verksamheter har positiva avvikelser mot budget, grupp- och servicebostad redovisar en budgetavvikelse med 1,7 mnkr, en effekt av arbetet med bemanningsekonomi. Daglig verksamhet är intäktsfinansierad via LOV och redovisar budgetavvikelse med 1,4 mnkr, vilket beror på högre intäkter då närvaron var hög under sommaren.

Intraprenaden socialpsykiatrin redovisar budgetavvikelse med 2,1 mnkr, vilket hänförs till vakanta tjänster samtidigt som det skett en omorganisation i chefsledet under året.

Det ekonomiska arbetet under året har haft stort fokus på att klara sina effektiviseringsuppdrag, däribland ett större uppdrag inom grupp- och servicebostad. Nämnden för funktionshindrade klarar årets omprövningskrav tack vare god effekt av det arbete som skett i verksamheten.

Socialnämnderna

Nämnd, anslag

Belopp i miljoner kronor Budget

2018 Utfall

2018 Budget-avvikelse Socialnämnd väster ­337,3 ­341,4 ­4,1

Socialnämnd öster ­172,3 ­186,1 ­13,8

De två socialnämnderna ansvarar för socialtjänstens individ- och familjeomsorg.

Året har präglats av ett fortsatt ökat inflöde av ärenden gällande barn och unga samt fokus på att minska externa köp av vårdplat-ser till förmån för verksamhet i egen regi. Nämnden har arbetat med förstärkningar inom myndighetsutövningen och rutiner för enklare övergång från öppen ingång till utredning. Nämnden arbetar vidare med att förstärka det förebyggande arbetet, bli än bättre på att stödja föräldrar i deras föräldraroll samt att förbättra personalsituationen på framförallt utredningsenheterna.

Det ekonomiska utfallet för 2018 visar en negativ avvikelse mot budget med 17,8 mnkr, av det utgör väster -4,1 mnkr och öster -13,8 mnkr. Den egna verksamheten bidrar till positiv avvikelse med 7,2 mnkr, medan köp av externa vård- och behandlings-platser visar negativ avvikelse med 25,1 mnkr. Den främsta orsaken till avvikelsen är fler insatser än budgeterat till vuxna personer med och utan missbruksproblematik.

Det ekonomiska arbetet har under året präglats av stora volym-ökningar inom de båda områdena barn och unga samt vuxna.

Under 2018 har det varit i genomsnitt 313 påbörjade utred-ningar varje månad. Det är en ökning med 15 procent jämfört med 2017. Utredningar för barn och unga står för ökningen.

Trots att externa insatser till vuxna ökat kraftigt under 2018 ligger utredningar för vuxna på ungefär samma nivå som 2017.

Socialnämnderna har inte klarat årets omprövningskrav på 4,5 mnkr, utan har till följd av de stora volymökningarna tvingats utöka verksamheten och genomföra fler köp av externa insatser för att tillgodose medborgarens behov av stöd.

Vård­ och omsorgsnämnderna

Nämnd, anslag Belopp i

miljo-ner kronor Budget

2018 Utfall

­153,5 ­179,1 ­25,6 ­25,5

Vård­ och omsorgsnämnd öster

­155,0 ­216,1 ­61,1 ­61,1

I samband med beslut om överfört resultat görs prövning av 7 procent­regeln för intraprenadernas ackumulerade resultat.

De två vård- och omsorgsnämnderna ansvarar för kommunens vård- och omsorgsboenden, hemvård, dagcentraler, anhörigstöd och rehabilitering.

Året har präglats av planering för strukturförändringar inom hem-vården i syfte att behålla god kvalitet, få en förbättrad arbetsmiljö och en effektivare verksamhet. Nämnden har arbetat utifrån flera olika angreppssätt såsom arbetssätt och metoder, kultur, sam-verkan inom och mellan nämnder, organisation, myndighetsut-övning samt digitala lösningar. Nämnden arbetar också vidare med förberedelser för och utveckling av rehabiliterande arbetssätt, värdegrundsarbetet och implementeringen av Åldras på dina villkor.

Det ekonomiska utfallet 2018 visar en avvikelse mot budget med -86,7 mnkr, av det utgör väster -25,6 mnkr och öster -61,1 mnkr. Intraprenaderna har en positiv avvikelse på 2,1 mnkr och 0,1 mnkr av ackumulerade resultat har nyttjats under året.

Justerad budgetavvikelse blir därmed -86,6 mnkr. Den negativa avvikelsen avser i princip enbart hemvårdsverksamheten. Den huvudsakliga orsaken till det försämrade utfallet jämfört med 2017 är att hemvården 2017 fick ett tilläggsanslag med 39 mnkr och en omställningsbudget på 4,8 mnkr. Ytterligare orsaker är den nya kontrollfunktionen som Myndighetsavdelningen från juni 2018 infört gällande hemvårdsintäkter, - 8,1 mnkr, samt att andelen tid som omvårdnadspersonalen befinner sig hos kunderna har minskat, från cirka 60 procent till cirka 57–58 procent från maj och framåt. På vård- och omsorgsboende upp-gick beläggningsgraden för permanenta platser till 95 procent och för korttidsplatser till 113 procent.

Det ekonomiska arbetet har under året haft stort fokus på att ta fram en långsiktig plan, ett strukturförändringsprogram, för att komma till rätta med de stora underskotten inom hemvården.

Omprövningskravet uppgick till 1,5 mnkr och de intäktsfinan-sierade verksamheterna, vård och omsorgsboende samt LOV-verksamheten inom hemvården befriades från effektiviserings-krav. Effektiviseringskravet har hanterats genom att effektivisera nattorganisationen både med det centrala kravet och med ytter-ligare 1,8 mnkr.

Överförmyndarnämnden

Nämnd, anslag

Belopp i miljoner kronor Budget

2018 Utfall

2018 Budget-avvikelse

Överförmyndarnämnden ­14,0 ­12,9 1,0

Överförmyndarnämnden ansvarar för tillsyn över förmyndares, förvaltares och gode mäns uppdrag.

Året har präglats av ökat antal komplexa ärenden och fortsatt verksamhetsutveckling för att klara utmaningarna. Nämnden har arbetat för en förbättrad arbetsmiljö och bättre stöd och förutsättningar för ställföreträdare. Nämnden arbetar vidare med digitalisering och systematiskt kvalitetsarbete.

Det ekonomiska utfallet 2018 visar positiv avvikelse mot budget med 1,0 mnkr, vilket beror på att kostnaderna för arvoden till ställföreträdare blivit lägre än budgeterat. Det ekonomiska arbetet har under året präglats av arbete för att anpassa verksamheten till nya förutsättningar, exempelvis minskat antal ensamkommande och mer komplexa ärenden. Den tilltänkta volymökningen ute-blev genom bland annat förebyggande arbete med att avskriva ärenden som ej skulle aktualiseras i Tingsrätten. Om intäkter och kostnader för ställföreträdare exkluderas så redovisar övriga verk-samheter en liten negativ avvikelse mot budget.

Överförmyndarnämnden hade under året 0,04 mnkr i effektivi-seringskrav, vilket riktades mot nämndens egna verksamhet, men effekten uteblev.

Programnämnd samhällsbyggnad

Nämnd, anslag

Belopp i miljoner kronor Budget

2018 Utfall

2018 Budget-avvikelse Programnämnd

Samhällsbyggnad ­121,0 ­112,7 8,3

Programnämnd samhällsbyggnad ansvarar för kommunens fysiska översiktsplanering och trafikplanering samt för förebyggande miljöarbete.

Året har präglats av arbete för att bygga, utveckla och säkra ett håll-bart Örebro. Nämnden har arbetat med att identifiera nyckeltal för att synliggöra de ekonomiska konsekvenserna av den växande kommunen och att ta fram en strategi för programområdets digita-liseringsarbete. Nämnden arbetar också vidare med markplanering och med att införa ett aktivitetsbaserat arbetssätt, som förberedelse inför flytten till Citypassagen.

Det ekonomiska utfallet för 2018 visar en positiv budgetavvikelse på 8,3 mnkr, inklusive programövergripande budget, i utfallet in-går en negativ budgetavvikelse på 16,6 mnkr som avser kollektiv-trafiken och kostnader för färdtjänst. Arbete pågår tillsammans med Region Örebro Län för att få kontroll på kostnaderna och kostnadsökningen har i år stabiliserats.

Den negativa budgetavvikelsen vägs upp av positiva avvikelser för övriga verksamheter inom Programnämnd Samhällsbyggnad. De positiva avvikelserna förklaras främst av vakanser, högre tomträtts-intäkter, intäkter från skogsavverkning samt lägre fastighets- och underhållskostnader än förväntat.

Det ekonomiska arbetet under året har haft stort fokus på att klara investeringar och drift kopplat till den växande kommunen.

Programnämnden har i uppdrag att leverera resultat avseende försäljning av tomträtter på 20 mnkr och för exploateringsmark 80 mnkr. Försäljningen av tomträtter uppgår till 173 mnkr och resultatmålet uppnås. Exploateringsverksamheten når inte upp till resultatmålet, vilket efter avdrag med 9,6 mnkr för försäljnings-omkostnader uppgår till 61,9 mnkr. Detta förklaras med att takten för  bostadsförsäljning  minskat  under 2018 och att reaförluster med totalt 24,5 mnkr redovisats 2018. Försäljningsintäkterna för tomträtter och exploateringsmark redovisas under Kommun-styrelsen – kommungemensamt. 

Fokus för investeringarna inom programområde Samhälls-byggnad är kopplat till den växande kommunen och utgörs i stort av investeringar i körbanor, gång- och cykelbanor, gröna investeringar, naturvårdsåtgärder, fastighetsinvesteringar, inves-teringar i vatten och avlopp samt invesinves-teringar för att främja kultur- och fritidsmöjligheter. Under 2018 har 438,1 mnkr av totalt avsatta investeringsmedel förbrukats, vilket motsvarar 42 procent av årets budgeterade investeringsmedel. Den relativt

Fokus för investeringarna inom programområde Samhälls-byggnad är kopplat till den växande kommunen och utgörs i stort av investeringar i körbanor, gång- och cykelbanor, gröna investeringar, naturvårdsåtgärder, fastighetsinvesteringar, inves-teringar i vatten och avlopp samt invesinves-teringar för att främja kultur- och fritidsmöjligheter. Under 2018 har 438,1 mnkr av totalt avsatta investeringsmedel förbrukats, vilket motsvarar 42 procent av årets budgeterade investeringsmedel. Den relativt

Related documents