• No results found

kommunens upphandlingar ska innefatta miljökrav med uppföljningskrav

In document KS protokoll 2021-08-18 Pdf, 2 MB. (Page 29-33)

Ärendebeskrivning

År 2020 gjorde kommunen upphandlingar för ca 540 miljoner kronor fördelat på cirka 80 upphandlingar. Med så stora volymer kan små miljökrav i upphandlingarna generera en betydande miljönytta i praktiken. Av upphandlingarna 2020 hade endast en mindre andel utarbetade miljökrav. Skälet till att det redovisats en felaktig procentsats i tidigare svar är tyvärr en direkt felskrivning. Det är svårt att uppskatta en exakt procentsats eftersom upphandlingsenheten historiskt inte fört någon statistik över upphandlingar med miljökrav.

Dock har kommunen gjort en hel del de senaste åren som är kopplat till en ökad miljönytta i upphandlingar. Vid bland annat livsmedelsupphandlingar har vi valt att dela upp anbudsområden i flera delområden för att underlätta för lokala

anbudsgivare att lämna anbud. Detta resulterar bland annat i mindre miljöpåverkan genom färre transporter och närproducerad mat. Ängelholm har också en fördel av en tredjepartslogistik i form av vår upphandlade distributionscentral. Denna central innebär generellt att transportörerna får kortare körsträckor. Samordningen av transporterna innebär att kommunen påverkas mindre av tung trafik på skolgårdar och förskolor, vilket också leder till lägre utsläpp av partiklar och försurande ämnen.

För att ställa miljökrav krävs det kunskap om dels vilken nivå på kravskalan man ska använda dels hur väl anpassad marknaden är till det som efterfrågas. Detta är kunskap som en upphandlare generellt inte har. Därför krävs det, precis så som föreslås i motionen, en kompetens inom miljöområdet för att driva denna fråga.

Ängelholms kommun har därför tecknat ett samverkansavtal med Helsingborgs stad. Genom att samordna de miljökrav som ställs i upphandlingar i kommunerna blir det lättare för leverantörerna att känna igen sig och ta fram anbud, vilket också har efterfrågats av leverantörerna. Med utökat samarbete kring upphandlingar blir kommunerna mer affärsmässiga samtidigt som kommunernas verksamhet blir mer resurseffektiv. Det finns därför flera vinster med att samverka kring det

miljöstrategiska arbetet kopplat till upphandlingar.

Justeringspersons signatur Utdragsbestyrkande

Samverkan mellan Helsingborgs stad och Ängelholms kommun innebär att hållbarhetsstrateger anställda i Helsingborgs stad arbetar för Ängelholms kommun (inte våra kommunala bolag) motsvararande ungefär en 40 %-tjänst. Samverkan omfattar att:

 Säkerställa kompetens inom miljöstrategiskt arbete kopplat till upphandlingar i båda kommunerna.

 Utbyta erfarenheter mellan kommunerna och bygga upp en gemensam kunskapsbank.

 Ställa relevanta miljökrav och följa upp miljökrav i utvalda upphandlingar.

 Använda upphandling som ett verktyg för att nå kommunens miljömål.

Avtalsområden som vi kommer fokusera på under 2021 och 2022 är bland annat glasmästeriarbeten, kopierings- och tryckeritjänster, livsmedel (huvudleverantör), ljuskällor, distributionscentral, entrémattor, sjukvårdsmaterial,

drivmedel/stationstankning, transporter, hemhandling, möbler och VA-material.

Vad gäller motionärens förslag om att samtliga av kommunens upphandlingar ska innefatta miljökrav är det i nuläget inte möjligt med den 40% resurs kommunen köper från Helsingborgs stad då principen bör vara att alla krav som ställs också ska följas upp. I en upphandling är det flera faktorer att väga in och ta hänsyn till, och i vissa fall kan marknaden påverka om, och i vilken utsträckning, det går att ställa miljökrav. Miljökraven i offentlig upphandling måste vara proportionerliga och leda till miljönytta. Ett flertal kommuner har miljökrav som en principsak vilket leverantörer kan vända sig emot då dessa inte alltid är väsentliga.

Ibland kan det också vara så att interna verksamhetsmål krockar med miljökrav och miljömål, exempelvis mål om att gynna små- och medelstora företag. De har ofta inte möjlighet att vara med och lägga anbud om kommuner ställer för hårda miljökrav.

Upphandlare måste anpassa upphandlingar och vilka krav som ska ställas till vad som finns på marknaden och vad leverantörer kan erbjuda. Detta kan leda till att myndigheter sänker sina miljökrav för att leverantörer ska kunna lämna anbud.

Balansgången mellan olika krav och mål är inte helt enkel men med det samarbete vi nu inlett med Helsingborgs stad finns möjligheter att hitta en bra avvägning mellan dessa.

Signature reference: 261506bd-bd3a-470a-b09e-caaba8045895

Beslutsunderlag

• Tjänsteutlåtande 2021-05-19

• Motion inkommen 2020-03-18

• Beslut om återremiss i kommunfullmäktige 2021-03-22

Yrkande

Lars Nyander (S) yrkar bifall till motionen.

Bifall till arbetsutskottets förslag till beslut, dvs. att anse motionen bevarad från Hannes Petersson (M), Karl-Otto Rosenqvist (MP),

Charlotte Engblom Carlsson (L), Liss Böcker (C), Patrik Ohlsson (SD) och Linda Persson (KD).

Proposition och omröstning

Ordföranden ställer proposition på de två framlagda yrkandena och finner att yrkandet om att bifalla arbetsutskottets förslag bifallits, dvs. att anse motionen för besvarad. Omröstning begärs.

Ledamot som vill anse motionen besvarad röstar JA;

Ledamot som vill bifalla motionen röstar NEJ.

Omröstningen faller ut med 10 JA-röster och 3 NEJ-röster enligt följande:

JA-röster: Liss Böcker (C), Patrik Ohlsson (SD), Charlotte Engblom Carlsson (L), Linda Persson (KD), Karl-Otto Rosenqvist (MP), Anders Ingvarsson (SD), Ola Carlsson (M), Maija Rampe (M), Hannes Petersson (M) och

Robin Holmberg (M).

NEJ-röster: Lars Nyander (S), Åsa Larsson (S) och BrittMarie Hansson (S).

Kommunstyrelsen har således beslutat att anse motionen för besvarad.

Beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anse motionen besvarad.

Justeringspersons signatur Utdragsbestyrkande Reservation

Mot beslutet till förmån för sitt yrkande som avslagits reserverar sig Lars Nyander (S), Åsa Larsson (S) och BrittMarie Hansson (S).

”Politik är att vilja och vi vill ta ett större ansvar för de upphandlingar som Ängelholms kommun genomför. Det är ett av de områden som vi kan göra mest skillnad i snabbast.

Vi delar inte uppfattningen om att det är omöjligt att ha uppföljningsbara miljökrav i alla upphandlingar som kommun gör. Att alltid ställa miljökrav gör skillnad, även om det är mindre krav, för utvecklingen framåt. Samtidigt kan vi gynna företag, stora eller små, som vill vara med på den gröna omställningen.

Att ha 100 procent som mål är inte orimligt, det är orimligt att inte ha den ambitionsnivån när det är det mest kostnadseffektiva sättet att nå våra hållbarhetsmål.”

Beslutet ska expedieras till

• Motionären

• Ekonomi & kvalitet

Signature reference: 261506bd-bd3a-470a-b09e-caaba8045895

KS § 160 Dnr. KS 2020/268

In document KS protokoll 2021-08-18 Pdf, 2 MB. (Page 29-33)

Related documents