• No results found

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden –

2013-03-19 Ulrica Furby

Kommungemensam plattform för att främja

nyanländas etablering på arbetsmarknaden –

lägesrapport

Här ges en kortfattad en lägesrapport över det kommungemsamma arbetet kring främst nyanlända vuxna flyktingar i Göteborgsregionen

Bakgrund

Sedan december 2010 har GR haft i uppdrag att arbeta kommungemensamt med frågor som rör vuxna nyanlända flyktingar (18-65 år) utifrån fyra områden: SFI, samhällsorientering, boende och rehabilitering. Kommun-gemensam plattform syftar till att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden och i samhällslivet.

Flyktingmottagandet igår och idag

Antalet asylsökande har sedan hösten 2012 ökat markant och Migrationsverkets senaste prognos för 2013 visar att ca 54 000 personer kommer söka asyl i Sverige under året.

Detta ställer höga krav på flyktingmottagandet för alla samhällsaktörer och inte minst för kommunerna. Det råder stor brist på kommunplatser och Migrationsverkets anläggningar är överbelagda. Detta är ett högt prioriterat tema i det kommungemensamma arbetet – att gemensamt planera och rusta för ett bra mottagande som främjar etableringen på arbetsmarknaden i Göteborgsregionen.

Utmaningen för Göteborgsregionen kan illustreras enligt tabell nedan: Andel (och antal) mottagna i procent Göteborg, krans och totalt

Göteborg Kransen Totalt

2011 70 % (646) 30 % (271) 100% (917) 2012 74 % (1112) 26 % (390) 100% (1502)

Göteborgsregionens kommunalförbund

Plattformens forum

Under 2012 har det kommungemensamma arbetet fortsatt. Representanter från samtliga GR:s medlemskommuner, Länsstyrelsen, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket har träffats kontinuerligt i det gemensamma forum som drivs av GR. Forumet syftar till informationsspridning, erfarenhetsutbyte samt möjligheten att lyfta gemensamma och aktuella frågor. Till det gemensamma forumet har det funnits arbetsgrupper knutna för de fyra områden som definierats enligt nedan. Justering av gruppers sammansättning sker efter hand.

SFI

Det bakomliggande syftet med regional SFI är att genomföra regionala kurser som inte varje kommun har underlag till att genomföra själva. Deltagandet för regional SFI har hittills varit lågt. Det största hindret är resorna, både vad gäller kostnaden (för dem som inte ingår i Arbetsförmedlingens etableringsplan) och tidsaspekten.

Den arbetsgrupp som driver och planerar organiserandet av regional SFI har tagit fram förslag till ett mer individanpassat utbud. Under våren 2013 startar tre pilotutbildningar i form av yrkesutbildning med språkstöd. Nyanlända kan genom dessa utbildningar starta en yrkesutbildning trots att man inte har kommit upp i den språknivå som krävs för de ordinarie yrkesutbildningarna. Arbetet leds av GR Utbildning.

Samhällsorientering

Sedan maj 2011 bedrivs en kommungemensam samhällsorientering i Göteborgsregionen. Göteborgs stad, Enheten för samhällsorientering, driver verksamheten för samtliga nyanlända vuxna flyktingar inom GR:s medlemskommuner. Samarbetet utvärderades våren 2012 och samtliga kranskommuner var i stort nöjda med verksamheten. Sedan starten har ca 1250 personer anmälts till samhällsorientering, varav drygt 250 personer är från kranskommunerna. Samverkansmöjligheterna är juridiskt begränsade och har inneburit utmaningar både vad gäller långsiktigheten och formerna för kommunsamverkan. Samverkansavtal för 2013 är undertecknade och bygger på en kapacitet på att kunna genomföra utbildningen/orienteringen för 1200 personer. Under våren kommer GR att undersöka möjligheten till en mer långsiktig kommunsamverkan och redovisa alternativen för styrgruppen för arbetsmarknad samt förbundsstyrelsen under september. Målgruppen för samhällsorientering kommer att utvidgas i maj 2013 till att gälla samtliga invandrare mellan 18-64 år, förutom gäststudenter, arbetskraftsinvandrare eller medborgare från EES-land eller Schweiz. Den

Göteborgsregionens kommunalförbund

utvidgade målgruppen kommer att ge ett ökat antal deltagare och ett större språkutbud till samhällsorienteringen. Kommunerna behöver planera och mobilisera arbetet för att nå den utvidgade målgruppen. Genom kommungemensam plattform har kommunerna kommit överens om att tillsammans med GR och enheten för samhällsorientering ta fram förslag på bland annat gemensamma informationssatsningar. Eftersom samhälls-orientering är ett frivilligt erbjudande till den utvidgade målgruppen är det svårt att prognostisera hur stor gruppen kommer att bli.

Boende

Ett av uppdragen som GR fick av förbundsstyrelsen i december 2010 var att ta sig an boendefrågan för nyanlända från tre olika perspektiv:

- Vidareflytt inom regionen

- Tillgången till bostäder i det befintliga bostadsbeståndet.

- Bostadsbyggandet – var och för vilka målgrupper byggs det bostäder i Göteborgsregionen idag och vilka planeras det för i framtiden? Vidareflytt inom regionen

Den första punkten; vidareflytt inom regionen, syftar i första hand till att hjälpa bostadslösa nyanlända familjer till ett bättre boende i regionen. Målet är att ca 100 personer ska få hjälp att flytta från Göteborg till kranskommunerna. Hittills har 28 personer flyttat. Orsaken till det förhållandevis låga antalet beror framför allt på bristen på lediga lägenheter. Inom projektet, som operativt startade i augusti 2012, medverkar sju kommuner som mottagarkommuner och Göteborg medverkar som avflyttningskommun.

Hittills har 8 familjer flyttat. Fyra hushåll har tackat nej till erbjudande, med motivering att lägenheten har legat för långt bort från Göteborg. Ytterligare familjer har varit aktuella för vidareflytt men har inte kunnat erbjudas lägenhet. I flera fall har familjen varit för stor eller haft särskilda behov som inte mottagarkommunen har kunnat tillgodose. Den främsta orsaken handlar dock om att familjer har varit kommunplacerade längre än sex månader, och då är de inte längre aktuella för projektet. På grund av kommunersättningssystemet är målgruppen för projektet avgränsad till att gälla flyktingfamiljer som har varit kommunplacerade kortare tid än sex månader.

Syftet med projektet är också att studera vilka effekter ett regionalt bostadsarbete kan ge. Att arbeta regionalt medför möjligheter att arbeta mer kvalitativt med informationsutbytet mellan berörda parter samt att familj och kommun kan träffas innan beslut för flytt tas. Projektet är ännu så pass småskaligt att slutsatser bör dras först efter ytterligare en tid.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Arbetet med vidareflytts bedöms av deltagande kommuner som strategiskt viktigt och angeläget att fortsätta med. Berörda familjer ges betydligt större förutsättningar att etablera sig.

Tillgång till bostäder idag och framöver

När riksdagen tog beslutet om att etableringsreformen skulle genomföras innebar detta att arbetsförmedlingen tog över kommunernas ansvar för vuxna flyktingars etablering på arbetsmarknaden. Strategin var och är att arbetsförmedlingen i första hand ska bistå så att flyktingar ges möjlighet att bosätta sig där störst möjlighet ges till att få ett fotfäste på arbetsmarknaden. Storstadsområdena har de starkare arbetsmarknaderna med en stor variation av branscher. Inflyttningen till storstadsområdena är hög - och så även till Göteborgsregionen. Dilemmat är att det inte finns tillräckligt med bostäder och det byggs inte nytt i den omfattning som är önskvärd. Många grupper konkurrerar på bostadsmarknaden. Svårast är det för de personer som inte har etablerat sig på arbetsmarknaden och har en svag ekonomi. Flyktingarna delar denna situation med flera andra grupper i Göteborgsområdet.

Rehabilitering

Uppdraget som GR fick var att undersöka förutsättningarna för samverkan inom rehabilitering för nyanlända inom Göteborgsregionen. Etableringsreformen, som trädde i kraft december 2010, innebar strukturella förändringar som påverkade bland annat området hälsa och rehabilitering. För att få en bild över läget, och definiera vilka utmaningar som finns har GR kartlagt nyanländas rehabiliteringsmöjligheter i regionen. Vad man generellt kan säga om läget är att det råder brister när det kommer till samverkan mellan berörda myndigheter. Det råder också brister i de lokala överenskommelserna (LÖK) som Arbetsförmedlingen ansvarar för att teckna tillsammans med berörda parter i varje kommun. De flesta kommuner inom GR har en överenskommelse tecknad från 2010. De är i behov att revideras. Dessutom saknas ofta hälso- och sjukvården som part i de lokala överenskommelserna. GR har tagit upp frågan med Arbetsförmedlingen som har meddelat att revidering av LÖK:arna ska göras under våren 2013.

Det har också skett förbättringar inom området. Bland annat har vårdcentralen Enheten för vuxna flyktingar, utökat sin målgrupp till att gälla samtliga personer under etablering från hela Göteborgsregionen. Tidigare var den endast tillgänglig för nyanlända från Göteborg.

De utmaningar som finns inom området hälsa och rehabilitering grundas till stor del på samverkan och ligger framför allt i händerna på

Göteborgsregionens kommunalförbund

Arbetsförmedlingen och hälso- och sjukvården. Sedan etableringsreformen trädde i kraft äger inte längre kommunen det samordnandet ansvaret för nyanlända vilket innebär att kommunen saknar en överblick över vilka insatser som de nyanlända behöver.

Hälsoundersökning

Som asylsökande i Sverige erbjuds man en kostnadsfri hälsoundersökning, som hälso- och sjukvården ska kalla till och genomföra. Det är dock endast 54 procent1 som genomgår undersökningen. För att tidigt kunna identifiera ohälsa och rehabiliteringsbehov är det viktigt att så många som möjligt genomgår hälsoundersökningen, inte minst på grund av smittorisk. Erbjudandet berör asylsökande och deras anhöriga som kommer inom två år, och kan utnyttjas fram till ett år efter att man har fått uppehållstillstånd. Erbjudandet gäller inte övriga invandrare som kommer till Sverige, t.ex. arbetskraftsinvandrare eller äktenskapsinvandrare, trots att man kan komma från samma länder och bära på samma slags hälsoproblematik som de asylsökande.

Sedan januari 2012 pågår ett större projekt som syftar till att öka antalet hälsoundersökningar. Projektet, som ska pågå fram till halvårsskiftet 2014, leds av Smittskyddsinstitutet, tillsammans med bland annat Migrations-verket, Socialstyrelsen och SKL. Projektets långsiktiga mål är att utöka antalet hälsoundersökningar till 90 procent. För att nå ett förbättrat resultat krävs ökad samverkan mellan berörda parter, såsom hälso- och sjukvården, Migrationsverket och kommunerna. Det fordras också effektivare kommunikation och överlämning av information mellan parterna.

Förslag

Styrgruppen för arbetsmarknad har i sin budget och viljeinriktning för 2014 föreslagit att GR med sina medlemmar ska fortsätta det gemensamma arbetet kring nyanlända, vuxna flyktingar. Förslaget innehåller inte någon utvidgning av nuvarande uppdrag och ligger nu ute på remiss hos medlemskommunerna. Förbundsfullmäktige tar ställning till GR:s budget och viljeinriktning för 2014 i juni i år.

Om förbundsfullmäktige beslutar enligt föreslagen viljeinriktning är nästa steg att konkretisera det fortsatta arbetet samt bestämma var fokus ska ligga. Den representation som finns i det kommungemensamma forumet, som

1

http://www.skl.se/press/nyheter_2/nyheter-2012/allt-fler-asylsokande-far-halsan-undersokt

Göteborgsregionens kommunalförbund

utgörs av tjänstemän, behöver samtidigt ses över så att mandat och kompetens motsvarar det framtida uppdraget och inriktningen på arbetet.

Utdrag från Styrgruppen för Arbetsmarknads protokoll, 130409     6. Kommungemensam plattformen för nyanlända, Bilaga 2 och 3     I tjänsteskrivelsen finns en beskrivning av hur arbetet inom den kommungemensamma  plattformen pågått sedan projektet startade. En grupp bestående att tjänstemän och chefer har  träffats regelbundet och fokus i arbetet har varit de fyra prioriterade områden; sfi,  samhällsorientering, rehabilitering och bostäder. Tjänsteskriveslen, som biläggs, ger en  fördjupning i det arbete som genomförts inom respektive område.   GRs verksamhetsinriktningen för 2014 är för närvarande är på remiss till GR‐kommunerna. I den  föreslås att det gemensamma arbetet med nyanlända ska fortsätta inom ramen för GRs uppdrag.  Beviljas förslag kommer det att ske en omstart för arbetet utifrån eventuellt nya förutsättningar  och inriktningar. En aktuell fråga är bostadssituationen för de nyanlända och kommunernas  möjlighet att tillhandahålla lägenheter för att uppnå det antal kommun‐placerade som anges i  överenskommelserna med länsstyrelsen. En diskussion förs i styrgruppen om möjligheten för GR  att agera gentemot Migrationsverket vad gäller tillvägagångssättet när anläggningsboenden  planeras och etableras i kommunerna via privata intressenter. Finns möjlighet för kommunerna  att i rimlig tid få information från Migrationsverket innan etableringen sker?   Vidare ges information om mottagandet i GR‐kommunerna för 2011 och 2012. Antalet mottagna  i överenskommelserna är i huvudsak detsamma för både 2011 och 2012. Prognosen för 2013 års  behov av kommunplatser inom GR‐kommunerna är 2 600, vilket är betydligt fler än 2012. Det  finns många kommuner som inte uppnår sina överenskommelser år från år.   Flera representanter i styrgruppen anser att det inte är rimligt att ha överenskommelser som  inte kan uppnås och bristen på bostäder är det främsta skälet.   Mölndals representant i styrgruppen påtalar att det stora inflödet av ensamkommande barn i  Mölndal ställer krav på kommunen och att det är angeläget att fler kommuner tar emot  ensamkommande barn. GR får i uppdrag att förtydliga statistiken avseende kommunernas  mottagande.    Föredragande. Gustav Höjer, GR och Elisabeth Lind (praktikant), GR.     Styrgruppen för arbetsmarknad beslutar  att godkänna rapporten,  att sända den vidare till GRs förbundsstyrelsen.    

Göteborgsregionens kommunalförbund Dnr: 13-89.020 Styrelseärende 11 2013-05-24 Till Förbundsstyrelsen

Ekonomisk rapport för GR Jan-Mars år 2013

Related documents