• No results found

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas inträde på arbetsmarknaden

Förbundsstyrelsen behandlade rubricerat ärende 2009-12-04 och beslöt då bl a att ”studera boendefrågan med berörda aktörer samt med GRs styrgrupp för miljö och samhällsbyggnad”.

Bakgrunden till beslutet är att förbundsstyrelsens presidium gett styrgruppen för arbetsmarknad i uppdrag att upprätta ett förslag till ett kommungemensamt arbete för att främja nyanländas inträde på

arbetsmarknaden. I styrgruppens arbete har ”boplats/bostad” identifierats som en av nyckelfrågorna att arbeta vidare med. En bra boendesituation är en nödvändig förutsättning för att nyanlända ska få en bra första tid i Sverige och kunna etablera sig i samhället.

Vid styrgruppens möte kommer en information att lämnas kring

förbundsstyrelsens beslut och bakgrunden för detta (handlingar bifogas). Styrgruppen bör vid mötet diskutera hur gruppen kan ta sig an sin del av det fortsatta arbetet.

Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad föreslås besluta

att uppdra år kansliet att medverka i det fortsatta arbetet med projektet, samt att återkomma med förslag på hur styrgruppens del i arbetet kan bedrivas

Göteborg 2010-01-14 Bo Aronsson

KOMMUNALFÖRBUNDET GR Dnr: 08-161.67 Styrelseärende 2009-12-04 Till Förbundsstyrelsen

Kommungemensam plattform för att främja

nyanländas inträde på arbetsmarknaden

Ärendet

Förbundsstyrelsens presidium har gett GR:s styrgrupp för arbetsmarknad i uppdrag att utarbeta ett förslag till ett kommungemensamt arbete för att främja nyanländas inträde på arbetsmarknaden. Under senhösten 2008 ställde därför styrgruppen en förfrågan till medlemskommunernas kommunstyrelser för att ta reda på om och i så fall hur GR skulle arbeta vidare med frågan. Tolv kommuner svarade att det var angeläget att använda GR som plattform för detta arbete. Under året har medlemskommunerna, tillsammans med Arbetsförmedlingen, ringat in och utarbetat konkreta förslag på ett antal samarbetsområden. Arbetet har i ett första steg handlat om att finna områden lämpliga för samverkan. Förslag om hur denna samverkan ska se ut kommer att formuleras i ett nästa steg om förbundsstyrelsen så beslutar.

Regeringen föreslår i höst en reform för att påskynda etableringen i arbets- och samhällslivet för nyanlända invandrare. Proposition ”Nyanlända

invandrares arbetsmarknadsetablering – egenansvar med professionellt stöd”

är planerad att komma i slutet av november. Reformen innebär att det kommer att bli ett nytt gränssnitt mellan stat och kommun i introduktionen av nyanlända. Det är av stor vikt att de olika parterna finner varandra i sina delvis nya uppdrag. Arbetsförmedlingen kommer att ta över ansvaret för introduktionen av nyanlända i arbetsför ålder från kommunerna. Ansvaret för de samverkansområden som här föreslås – samhällsinformation, sfi, boplats/bostad samt rehabilitering – kommer dock även i fortsättningen att ligga kvar på kommunerna.

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

Styrgruppen för Arbetsmarknad beslutade i ärendet den 22 oktober och föreslår styrelsen att gå vidare i arbetet enligt bilagd tjänsteskrivelse.

Förbundsstyrelsen föreslås besluta

att ett förslag till likartad samhällsinformation i Göteborgsregionen tas fram, att föreslå Utbildningsgruppen att ta fram ett förslag till en regionaliserad sfi, att studera boendefrågan med berörda aktörer samt med GRs styrgrupp för

miljö och samhällsbyggnad,

att studera förutsättningarna för samverkan inom rehabilitering med berörda parter samt med GR:s sociala styrgrupp, samt

att den nuvarande arbetsgruppen med kommunerna och Arbetsförmedlingen fortsätter sitt arbete fram till sommaren 2010.

Göteborg 22 oktober 2009 Nils-Gunnar Ernstson

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

Dnr: 08-161.67 Styrgruppen för arbetsmarknad 2009-10-22

Kommungemensam plattform för att främja

nyanländas inträde på arbetsmarknaden

Bakgrund

Förbundsstyrelsens presidium har gett GR:s styrgrupp för arbetsmarknad i uppdrag att utarbeta ett förslag till ett kommungemensamt arbete för att främja nyanländas inträde på arbetsmarknaden. Under senhösten 2008 ställde därför styrgruppen en förfrågan till medlemskommunernas kommunstyrelser för att ta reda på om och i så fall hur GR skulle arbeta vidare med frågan. Tolv kommuner svarade att det var angeläget att använda GR som plattform för detta arbete. Under året har medlemskommunerna, tillsammans med Arbetsförmedlingen, ringat in och utarbetat konkreta förslag på ett antal samarbetsområden. Arbetet har i ett första steg handlat om att finna områden lämpliga för samverkan. Förslag om hur denna samverkan ska se ut kommer att formuleras i ett eventuellt nästa steg.

Nyanlända flyktingar och deras anhöriga antas under sin första tid i Sverige ha särskilda behov av samhällets insatser eftersom de nyligen har anlänt till Sverige, vanligen inte kan svenska och inte har etablerade nätverk inom samhälls- och arbetslivet. Målet med dessa insatser – introduktionen – är att var och en ska kunna försörja sig och bli delaktig i det svenska samhällslivet. Det är idag kommunerna som ansvarar för introduktionen av nyanlända, ett arbete som sker i samverkan med bland andra Arbetsförmedlingen och Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvård samt parterna på arbetsmarknaden. Regeringens proposition ”Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering

– egenansvar med professionellt stöd” är planerad att komma i slutet av

november. Enligt lagrådsremissen ska en reform träda i kraft den 1 december 2010, med en övergångsperiod. Reformen innebär i korthet att det kommer att bli ett nytt gränssnitt mellan stat och kommun. Det är av stor vikt att parterna finner varandra i sina delvis nya uppdrag. Arbetsförmedlingen kommer att ta

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

över ansvaret för introduktionen av nyanlända i arbetsför ålder från kommunerna. Flera insatser i introduktionen, bland annat ansvaret för äldre, barn och unga kommer dock att ligga kvar på kommunerna.

De samverkansområden vi har valt är samhällsinformation, sfi, boplats/bostad samt rehabilitering. Ansvaret för dessa insatser kommer enligt lagrådsremissen även att efter reformen ligga kvar på kommunerna.

Samhällsinformation

Bakgrund

Syftet med samhällsinformation är att ge nyanlända personer orientering om det svenska samhället. Under en lång period var samhällsinformation en integrerad del av sfi-undervisningen, men enligt nu gällande regelverk ska samhällsinformation och sfi vara två självständiga moment i introduktionen. Målet med introduktionen av nyanlända är inte bara att var och en ska kunna försörja sig utan också att nyanlända ska bli delaktiga i samhället. En nödvändig förutsättning för att nå detta mål är att nyanlända tidigt får möjlighet att tillgodogöra sig relevant samhällsinformation. För att säkerställa att informationen faktiskt når fram och bidrar till en ökad kunskap om och fördjupad förståelse av det svenska samhället bör den ges på den nyanländas eget modersmål. Vidare bör samhällsinformationen ges av personer som, förutom relevanta språkkunskaper, har en dubbel kulturell kompetens och en pedagogisk fallenhet för denna typ av uppdrag.

Varför kommunsamverkan?

• Kommunerna utformar idag själva den samhällsinformation som erbjuds inom respektive kommun. Kvaliteten på och omfattningen av samhällsinformationen varierar därför mellan kommunerna, vilket leder till godtycklighet för de nyanlända. Genom kommunsamverkan kan samtliga flyktingar och andra nyanlända som kommer till Göteborgsregionen få tillgång till likartad samhällsinformation av säkerställd kvalitet och därmed, i förlängningen, samma möjligheter att bli delaktiga i samhället oavsett var i regionen man kommit att bosätta sig.

• Samhällsinformation på modersmål är en relativt resurskrävande verksamhet. Genom kommunsamverkan kan även kommuner med mindre mottagande erbjuda samhällsinformation på modersmål med speciellt utbildade samhällsinformatörer med dubbel kulturell kompetens, något som idag sällan är möjligt.

• Genom kommunsamverkan kan verksamheten bli långsiktigt hållbar och bli lättare att anpassa till förändrade migrationsströmmar. Genom

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

en kommungemensam verksamhet i större skala skulle det till exempel

kunna bli möjligt att i regionen ha heltidsanställda

samhällsinformatörer på de vanligaste språken, vilket skulle ge ökad möjlighet att säkerställa en jämn och hög kvalitet på verksamheten. En sådan samverkan skulle även kunna möjliggöra att fler nyanlända som talar mindre vanliga språk kan erbjudas samhällsinformation på modersmål.

• De nordöstra stadsdelarna i Göteborg har utarbetat en verksamhet som utvärderats med goda resultat. Ett par kommuner har redan valt att gå in i samverkan med denna verksamhet.

Sfi – svenskundervisning för invandrare

Bakgrund

Syftet med sfi – svenskundervisning för invandrare – är att ge vuxna, som inte har svenska som modersmål, grundläggande kunskaper i det svenska språket. Enligt gällande regelverk ska sfi anpassas efter den studerandes egna förutsättningar och behov. Utbildningen ska också kunna kombineras med förvärvsarbete och andra aktiviteter såsom validering, annan utbildning eller praktik. Detta innebär att utbildningen bör kännetecknas av en hög grad av flexibilitet. Genom att exempelvis organisera sfi under såväl dag- som kvällstid, bedriva yrkesinriktad sfi och anordna sfi för personer med olika utbildningsbakgrund kan utbildningen anpassas efter individuella behov.

Varför kommunsamverkan?

Det är viktigt att nyanlända får möjlighet att studera sfi i den kommun de bor. Utöver detta grundläggande utbud ska alla nyanlända ha tillgång till sfi som är anpassad efter nyanländas olika förutsättningar och behov. Det är emellertid mycket stora volymskillnader mellan Göteborg och övriga kommuner, vilket innebär att medlemskommunerna har skilda förutsättningar att erbjuda sfi som är anpassad efter alla nyanländas individuella behov. För att alla nyanlända ska få samma möjligheter bör därför sfi-studerande få fri rörlighet på samma sätt som gymnasieelever som idag kan välja att studera var som helst i regionen.

Som komplement till den samverkan som idag redan sker mellan ett antal kommuner i regionen har ett antal områden för bred kommunsamverkan identifierats:

• Yrkesutbildning i kombination med sfi. Vissa yrkesinriktningar kan finnas på flera ställen i regionen, medan andra kan koncentreras till en eller ett par platser.

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

• Praktikplatser/verksamhetsförlagd sfi. Det borde vara möjligt att studera i en kommun och praktisera i en annan.

• ”Nischad-sfi”. Sfi som är anpassad efter deltagarnas utbildningsnivå samt sfi för nyanlända med särskilda behov.

Boplats/bostad

Bakgrund

En bra boendesituation är en nödvändig förutsättning för att nyanlända ska få en bra första tid i Sverige och kunna etablera sig i samhället. Vi menar att man genom att ta sig an boendefrågan från ett regionalt perspektiv bättre kan främja en god etablering och motverka segregation. Göteborgsregionen blir ur detta perspektiv en helhet – en region där nyanlända kan bosätta sig, leva och arbeta och få tillgång till regional service som skola, vuxenutbildning, samhällsinformation och sfi, utan att kommungränserna sätter hinder i vägen.

Varför kommunsamverkan?

• Genom kommunsamverkan kan man öka möjligheterna för nyanlända att leva i en kommun och arbeta eller utbilda sig i en annan. På så sätt kan nyanlända bättre anpassa sitt val av bostadsort efter sina individuella förutsättningar, samtidigt som man bättre kan ta till vara den enskilda kommunens resurser.

• Kommunsamverkan kan underlätta möjligheterna för vidareflytt och sekundärflytt som ett led i att motverka boendesegregationen.

• Enligt lagrådsremissen kommer Arbetsförmedlingen få i uppdrag att genomföra etableringssamtal med nyanlända. Syftet är bland annat att nyanlända tidigt efter beviljat uppehållstillstånd ska få information om var i landet den kompetens som den nyanlända har, eller tänker skaffa sig, efterfrågas och därmed ska kunna fatta ett välgrundat beslut om var de ska bosätta sig. Genom kommunsamverkan kan det säkerställas att Arbetsförmedlingen vid etableringssamtalen har tillgång till relevant information om boende, arbetsmarknad och service för alla Göteborgsregionens kommuner.

• Kommunsamverkan kan också ske kring principiella frågeställningar som rör alla kommuner, i synnerhet gällande förhållandet till statliga

myndigheter som Migrationsverket, Länsstyrelsen och

Arbetsförmedlingen.

Rehabilitering

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

De personer i gruppen nyanlända som har olika slags hälso- eller funktionshinder har betydligt svårare att etablera sig i samhället och komma ut på arbetsmarknaden. Det kan röra sig såväl om fysiska som psykiska åkommor. Det är inte ovanligt att nyanlända med flyktingbakgrund har traumatiska erfarenheter som har utvecklats, eller riskerar att utvecklas, till

posttraumatiskt stressyndrom. Behovet av individuellt anpassade

rehabiliteringsinsatser är därför stort.

Rehabilitering är ett samlingsbegrepp för åtgärder av olika slag som ska hjälpa sjuka och skadade att återvinna bästa möjliga funktionsförmåga. Olika myndigheter har ansvar för olika områden inom rehabilitering:

• Försäkringskassan har ett samordnande ansvar för dem som omfattas av sjukförsäkringssystemet

• Sjukvården ansvarar för den medicinska behandlingen och rehabiliteringen.

• Arbetsförmedlingen eller arbetsgivaren har ansvaret för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen.

• Kommunen ansvarar för de den sociala rehabiliteringen

Även om nyanlända omfattas av de generella regler som finns kring rehabilitering så faller personer i denna grupp ofta mellan stolarna. Nyanlända har inte i tillräcklig omfattning kunnat ta del av statliga rehabiliteringsinsatser. Det är endast de nyanlända som haft ett arbete i Sverige som de blivit sjukskrivna från som på ett systematiskt sätt fångats upp av de rehabiliteringsinsatser som samordnas av Försäkringskassan. Nyanlända ska söka vård inom den ordinarie sjukvården på samma villkor som andra folkbokförda i kommunen. Det har dock visat sig att nyanlända har svårt att hitta rätt kontakter i sjukvården. I nordöstra Göteborg har man därför en särskild vårdcentral för nyanlända vars primära funktion är att se till att nyanlända kan komma i kontakt med rätt vårdinstans.

Varför samverkan?

För att kunna erbjuda individuellt anpassade insatser behöver alla inblandade aktörer – Arbetsförmedlingen, kommunerna, Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan – på ett bättre sätt än idag samarbeta, samverka och samordna sina aktiviteter kring rehabilitering. I dagsläget är det oklart hur mottagandet av nyanlända kommer att vara organiserat i framtiden. Oavsett hur ansvarsfördelningen kommer att se ut kommer en nära samverkan mellan alla inblandade aktörer att vara nödvändig.

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

GR:s styrgrupp för Arbetsmarknad beslutade i ärendet den 22 oktober och föreslår förbundsstyrelsen besluta:

• att ett förslag till likartad samhällsinformation i Göteborgsregionen tas fram

• att föreslå Utbildningsgruppen att ta fram ett förslag till en regionaliserad sfi

• att studera boendefrågan med berörda aktörer samt med GRs styrgrupp för miljö och samhällsbyggnad,

att studera förutsättningarna för samverkan inom rehabilitering med berörda parter samt med GR:s sociala styrgrupp

• att den nuvarande arbetsgruppen med kommunerna och

Arbetsförmedlingen fortsätter sitt arbete fram till sommaren 2010

Styrgruppen för arbetsmarknad

Bengt Gustafsson Mats Arnsmar Ordförande Vice ordförande

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

Dnr: 05-162.10 Styrgruppsärende 2010-01-28 Till

Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Related documents