• No results found

sammanställning av inkomna synpunkter samt kansliets kommentarer

Bakgrund

GR har på uppdrag av styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad tagit fram ett förslag till ”Handelsstrategi för Göteborgsregionen”. Förslaget har tagits fram tillsammans med BRG:s handelsgrupp för näringslivsansvariga och planerare i medlemskommunerna.

Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad beslutade 2009-08-21 att remittera förslag till ”Handelsstrategi för Göteborgsregionen” till medlemskommunerna. Förslaget har varit ute på samråd under två månader hösten 2009. Synpunkter har inkommit från sju kommuner. Därutöver har två intresseorganisationer kommenterat förslaget.

Sammanfattning

Flertalet av remissinstanserna ställer sig positiva till den huvudsakliga inriktningen i förslagen handelsstrategi. Det är bra med ett gemensamt förhållningssätt som också relaterar till de tre dimensionerna för att nå en hållbar handelsutveckling.

Ett par kommuner lyfter frågan hur intentionerna i handelsstrategin skall förverkligas. Detta är en fråga som kan lyftas i den fortsatta övergripande politikerdialogen.

Flera kommuner påtalar att i det sammanhängande stadsområdet finns

handelsplatser av olika karaktär, både av lokal och av regional betydelse. Detta framkommer inte i dokumentet. Förslaget till regional handelsstrategi kommer därför att kompletteras i avsnittet som berör det sammanhängande

stadsområdet. I remissvaren framkommer också önskemål om fortsatt dialog rörande handel, bl a begrepp, definitioner och innehåll vilket bekräftar vikten av en fortsatt kunskapsuppbyggnad.

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

2 Nedan kommenterar kansliet inkomna remissvar.

Kommunernas synpunkter

Ale

Ale kommun anser att förslaget är mycket allmänt hållet och saknar konkreta förslag till hur handeln i regionen skall kunna stärkas. Vidare anser kommunen att strategin tydligare bör ange regionens utvecklingsmål för att kunna vara vägledande och bli det stöd i planeringsprocessen som den utger sig för att vara.

Kommentar: Handelsstrategin visar på en övergripande nivå att det är viktigt att lokalisera handel medvetet utifrån intentionerna i den av GR:s

förbundsstyrelse godkända strukturbilden. Detta kommer till uttryck i ett antal punkter och insatser som är viktiga att beakta i ett handelsperspektiv.

Förslaget till handelsstrategi beskriver vad vi bör vara överens om för att strukturbildens intentioner skall uppnås.

Ale kommun ifrågasätter om en koncentration av handel till kärnan är förenlig med en miljömässigt hållbar strategi.

Kommentar: Kärnan har en speciell roll som nav och motor i hela regionen. Handeln i regionkärnan har därför förutsättningar att vara unik med ett rikt och varierat utbud. Handelsstrategin är tydlig med att resor till och från kärnan så långt möjligt skall ske med kollektivtrafik för att bidra till en hållbar utveckling.

Kommunen menar också att strategin mer bör eftersträva att ge kunden möjlighet att handla nära sin bostad med minimalt resande och liten klimatpåverkan.

Kommentar: Flertalet tätorter i Ale kommun är belägna utmed ett huvudstråk. Det ger goda förutsättningar för att etablera ett varierat utbud av bl a handel som kan bidra till att stärka tätorternas identitet och ge ett rikt stads- och vardagsliv.

Alingsås

Alingsås kommun tillstyrker förslaget till handelsstrategi för

Göteborgsregionen. Kommunen anser att strategin om handel stärker strukturbilden för Göteborgsregionen på ett bra sätt och förtydligar vilka strategiska ställningstaganden som krävs för att främja en långsiktigt hållbar handelsstruktur. Förslaget ligger väl i linje med den inriktning som anges i fördjupningen av översiktsplanen för staden Alingsås.

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

3

Ingen kommentar.

Göteborg

Göteborgs stad är positiv till ett gemensamt förhållningssätt för

handelsutvecklingen i regionen och ser handelsstrategin som ett viktigt

dokument. Intentionerna i strategin stämmer med översiktsplanen i Göteborg. Göteborgs stad saknar dock en tydlig bild över hur intentionerna i

handelsstrategin skall nås och anser att det för att förverkliga syftet med strategin och få en samsyn i hela regionen ”krävs en politisk förankring på samma sätt som strukturbilden processades”.

Kommentar: Det är svårt att generellt ge konkreta anvisningar/riktlinjer för hur kommunerna skall agera då de har olika förutsättningar. Avsikten med handelsstrategin är att på ett övergripande sätt ge vägledning för att nå en regionalt långsiktigt hållbar handelsstruktur.

Göteborgs stad lyfter fram att det finns behov av fortsatta diskussioner om tolkning av begrepp och olika typer av handel. Vidare efterlyses en tydligare beskrivning av rollen som stadsdels- respektive regiondelscentrum samt närhandeln i mer glesa bebyggelseområden i regionen.

Kommentar: I handelsstrategin kommer avsnitten som rör det

sammanhängande stadsområdet att utvecklas. I handelsstrategin uttrycks också att en fortsatt dialog kring handelsfrågor (begrepp, innehåll mm) skall stimuleras.

Göteborgs stad anser att strategin att stärka handeln i tätorter och ett ökat kollektivtrafikåkande kan komma i konflikt med intentionerna att utveckla alla befintliga handelsetableringar t ex etableringar i industriområden eller i externt läge med dålig kollektivtrafikförsörjning. Vidare bör handelsstrategin

kompletteras med strategier för hur man kan arbeta med gröna resplaner för att förbättra förutsättningarna för ett minskat transportarbete.

Kommentar: Strategin att bygga vidare på och utveckla befintliga handelsetableringar innebär att följa strukturbildens intentioner dvs att etablera handel i relevanta lägen med möjlighet till god kollektivtrafik. Att arbeta med gröna resplaner är ett sätt att minska transportarbetet och kan vara en del i en lokal handelsstrategi.

Göteborgs stad saknar hur den växande e-handeln skall utnyttjas och stödjas som ett verktyg för att nå en hållbar handelsstruktur.

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

4

Kommentar: Att konsumtionen förändras och e-handeln får större genomslag konstateras i handelsstrategin. En insats att fokusera på, i det fortsatta arbetet, är att öka kunskapen om hur vi handlar och vad dessa förändringar innebär.

Lilla Edet

Lilla Edets kommun har inget att erinra mot förslaget. I kommunen pågår ett arbete med att få ett samlat grepp om handelsutvecklingen i såväl Lilla Edets huvudort som i hela kommunen. Avsikten är att utveckla befintlig handel och utkristallisera en profil med det som är unikt för den lokala handeln i Lilla Edets kommun. Arbetet sker i samverkan mellan kommunen, de lokala

handlarna och fastighetsägarna. För fortsatt utveckling av handeln i kommunen avser man även att arbeta fram en lokal handelsstrategi som kan komplettera den regionala strategin.

Ingen kommentar.

Mölndal

Mölndals kommun anser att ”handelns utveckling i Göteborgsregionen får inte försvåras av de regionala målen inom ramen för K2020”.

Kommentar:Handelsstrategin syftar till att tillvarata handelns intressen samtidigt som den kan bidra till att utveckla den regionala strukturen i enlighet med förbundsstyrelsens mål och strategidokument.

Kommunen anser vidare att begreppet ”lokala torg” bör förtydligas eller omformuleras. Kommunens uppfattning är att Mölndals centrum har, och kommer att få, en större betydelse i den regionala handeln.

Kommentar: Handelsplatser i det sammanhängande stadsområdet kan i ett handelsperspektiv vara av både lokal och regional betydelse. I dokumentet belyses endast de lokala torgens funktion. Handelsstrategin kommer att kompletteras med en skrivning om regiondelscentrumens funktion.

Partille

Partille kommun anser att större handelscentrum som har regional påverkan som t ex Allum, Bäckebol och Frölunda torg bör särskilt beskrivas i

dokumentet. De regionala handelsplatserna är utsatta för en helt annan konkurrens och kan inte jämföras med lokala torg. De måste därför ges förutsättningar att spela en regional roll.

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

5

Stenungsund

Stenungsunds kommun ställer sig bakom förslaget och konstaterar att

kommunen ingår i ett huvudstråk som ska stärkas för att alla delar av regionen skall bli långsiktigt livskraftiga.

Ingen kommentar.

Övriga synpunkter

Göteborgs Köpmannaförbund

Göteborgs Köpmannaförbund delar de uppfattningar som förs fram i

dokumentet, men de understryker dock ”vikten av att parkeringsfrågorna får den behandling de förtjänar för att handeln i kärnan skall kunna utvecklas på det sätt regionplaneringen förutsätter”.

Kommentar: God tillgänglighet är viktigt och bör så långt det är möjligt ske med kollektivtrafik. Vid vissa inköp är det fortfarande bilen som används och hur parkeringsfrågan löses är därför viktigt i ett helhetsperspektiv.

Svensk Handel

Svensk handel kommenterar att det är positivt att handelsstrategin har tagits fram.

KOMMUNALFÖRBUNDET GR 1 För kännedom Styrgruppsärende 2010-01-28 Till

Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Sammanställning av avlämnade remissvar samt

Related documents