• No results found

Kommunicera och påverka

In document Årsredovisning 2011 (Page 30-33)

Under året har SSM arbetat med att genomföra de åtgärder som ligger inom myndighetens ansvarsområde (åtgärd nr 2–7, 9 och 10) i den nationella plan för allt radioaktivt avfall som riksdagen och regeringen ställde sig bakom i 2010 års miljöproposition. I huvudsak har åtgärder för en säker hantering av radioaktiva ämnen och avfall inom sjukvård, industri och forskning i syfte att få en samordnad hantering på kärnteknik- och strålskyddsområdet ge- nomförts enligt följande.

Dialog om avfall där lösning på omhändertagandefrågan saknas (åt- gärd 3)

SSM har fört dialog med verksamhetsutövare i syfte att belysa lösningar för avfall som innehåller förhöjda halter av naturligt förekommande radioaktiva ämnen, och där behandlingsmetod och metod för slutligt omhändertagande för närvarande saknas.

Staten ska garantera säker mellanförvaring och slutförvaring i sär- skilda fall (åtgärd 4)

SSM har arbetat med att säkerställa omhändertagandet av herrelösa strålkäl- lor och visst historiskt radioaktivt avfall från icke kärnteknisk verksamhet, inklusive mellanlagring och slutförvaring av strålkällor från brandvarnare. Insatserna har finansierats med medel ur Naturvårdsverkets anslag för sane- ring och återställning av förorenade områden med totalt 935 tkr.

Arbetet med upprättande av en rutinmässig gränskontroll av radioaktiva ämnen från tredje land (åtgärd 7) redovisas under verksamhetsområde Strål- säkra produkter och tjänster.

Utöva tillsyn

Clab och SFR

SKB har under året förelagts att redovisa en förnyad säkerhetsvärdering av Clab gällande tåligheten mot vissa händelser. Resultatet av granskningen ingår som en del i SSM:s nationella rapport till regeringen av arbetet med stresstesterna. De säkerhetsförbättringar som identifierats följs upp i den ordinarie tillsynen.

Granskningar har genomförts av analyser, utredningar och åtgärdsplaner avseende obehörigt intrång till bevakat och skyddat område vid Clab. Tre inspektioner av verksamheten vid Clab har genomförts; hur SKB utreder inträffade händelser, hur SKB genomför säkerhetsgranskning och hur SKB

integrerar MTO-aspekter i samband med anläggningsändringar. SSM har också följt upp SKB:s åtgärder för att säkra kompetensen hos entreprenörer. SSM har genomfört fyra verksamhetsbevakningar vid Clab, bl.a. avseende utsläpp, strålskydd och bergrelaterade frågor. SSM har förelagt SKB att för- tydliga och komplettera programmet för kontroll av berg och bergförstärk- ning samt hanteringen av åldersrelaterade skador.

En inspektion av verksamheten vid SFR har gjorts i samband med SKB:s besiktning av berg och bergförstärkningar, vilket sker vart femte år. SSM har i övrigt granskat SKB:s montage av tunnelduk i silo och genomfört två verk- samhetsbevakningar vid SFR, en för uppföljning av drift, händelser och andra aktuella frågor och en för uppföljning av bergunderhåll inför montage av tunnelduk.

Studsviksanläggningarna

SSM har inspekterat rutinerna för hantering av göt vid smältanläggningen. Inspektionen resulterade i ett föreläggande till Studsvik Nuclear AB (SNAB) att förbättra vissa delar av rutinerna innan leverans av göt för friklassning får ske. SSM har under året också granskat SNAB:s uppdatering av sina rutiner. Granskningar har genomförts av analyser, utredningar och åtgärdsplaner avseende obehörigt intrång till bevakat och skyddat område samt av ansökan om undantag från föreskrifter om fysiskt skydd vid lagring av kärnämnen och kärnavfall. Beslut har fattats om villkorat undantag från SSM:s före- skrifter om fysiskt skydd vid lagring av kärnämnen och kärnavfall vid Studsviksanläggningarna.

SSM har granskat och godkänt den preliminära säkerhetsredovisningen inför uppförande av en ny pyrolysanläggning vid förbränningsanläggningen i Studsvik. SSM har även granskat en mindre ändring av ventilation och ut- släppsvägar i förbränningsanläggningen.

SSM har beviljat AB SVAFO dispens från vissa krav enligt SSM:s före- skrifter avseende registrering av radioaktivt avfall. Detta gäller vissa histo- riska avfallsposter i SVAFO:s anläggningar som uppstod då registrerings- kraven var annorlunda. SVAFO har tagit fram ett åtgärdsprogram för att möta kraven.

En verksamhetsbevakning har genomförts för att följa upp det åtgärdspro- gram som anläggningarna i Studsvik tagit fram för utsläppsreducering och utsläppskontroll. SSM kan konstatera att åtgärder vidtas enligt programmet och att utsläppen minskar från anläggningarna. SSM har även verkat pådri- vande för att underhållsåtgärder ska vidtas på det åldrande kulvertsystemet för vätskeformigt avfall i Studsvik.

I samband med beredningen av ansökan om tillstånd att få mellanlagra och slutförvara vissa begränsade mängder utländskt kärnbränsle och material från behandling av utländskt kärnavfall har SSM genomfört en verksamhets- bevakning på Materialtekniks anläggningar i Studsvik. I yttrande till rege- ringen i slutet av 2011 tillstyrkte SSM bolagets ansökan.

Ranstad

Ranstad Industricentrum AB (RIC) har förelagts att utarbeta en säkerhetsre- dovisning, en avfallsplan och ett ledningssystem inför den fortsatta verk- samheten med avveckling av Ranstadsverket. Även Ranstad Mineral AB (RMA) är under avveckling sedan tillståndet att bedriva kärnteknisk verk- samhet upphörde vid årsskiftet 2009/2010. Det finns dock avfall och uran kvar på anläggningen som RMA har ansvar för och som kräver tillsyn. SSM har samverkat med länsstyrelsen i Västra Götaland om avvecklingen av om- rådet.

Barsebäck

Inspektioner av beredskap och verksamhet med helkroppsmätning vid Bar- sebäck Kraft AB:s (BKAB) anläggningar har genomförts utan att några av- vikelser uppdagats. En inspektion av BKAB:s anläggning för ingjutning av medelaktivt driftavfall resulterade i ett föreläggande om uppdatering av ruti- ner. En inspektion av omgivningskontrollen uppdagade brister i arkiveringen och hanteringen av omgivningsprover.

Verksamhetsbevakningar av fysiskt skydd och drift av anläggningen har genomförts, vilket inte resulterat i några avvikelser. SSM har deltagit i två avvecklingsmöten där kriterier för avvecklingen har diskuterats med BKAB. Vidare har SSM påbörjat granskningen av ansökan från BKAB om nytt mil- jötillstånd inför yttrande till mark- och miljödomstolen.

Kärnkraftverken

SSM har genomfört inspektioner avseende avfallsplaner vid Ringhals och Oskarshamn. Vid Ringhals i samband med bytet av ånggeneratorer och tryckhållare vid R4. I Oskarshamn följde SSM även arbetet att påbörja om- händertagande av den jonbytarmassa som lagrats vid O3 sedan driftstart. SSM har granskat ansökan om en utbyggnad av markförvaret vid Forsmarks kärnkraftverk och lämnat yttrande till miljödomstolen.

Program för säker hantering och slutförvar av radioaktivt avfall SSM har granskat det program för forskning, utveckling och demonstration som reaktorinnehavarna, genom SKB, lämnade in till myndigheten 2010 (Fud-program 2010) samt lämnat yttrande till regeringen. I granskningen har synpunkter på programmet inhämtats från en rad olika remissinstanser. Icke kärntekniskt avfall

SSM har genomfört fem verksamhetsbevakningar av verksamheter där radi- oaktiva ämnen normalt inte hanteras, men där material med naturligt före- kommande radioaktiva ämnen (NORM) av olika anledningar förekommer. De anläggningar som berörs är ett gas- och oljebolag, tre skrotåtervinnings- anläggningar samt ett stålverk.

En verksamhetsbevakning av SNAB har genomförts i anslutning till en på- gående granskning av företagets planer för hantering och slutförvaring av icke kärntekniskt radioaktivt avfall samt hur tillräckliga medel avsätts för det slutliga omhändertagandet.

In document Årsredovisning 2011 (Page 30-33)

Related documents