• No results found

10 Analys

10.6 Kommunikation och samordning

Grundläggande krav för samordning och kommunikation är lagstadgad. Utförande beslutar dock delvis beställaren och delvis PG som ansvariga för projekten. I mer än hälften av projekten gick det inte att finna specificerade avtal för kommunikation. I typprojekten verkar dock kommunikationsvillkor klara då konsulternas uppfattning av vilka verktyg och rutiner som gällde var likartade. Kommunikationen tycktes följa byggpraxis.

Avsaknad av säkerhetsställning att aktuellt underlag används är problematiskt. Om exempelvis en el-konsult använder sig av andra förutsättningar än en VVS-konsult finns risk att el-stege och ventilationskanaler krockar, vilket gör att detta måste ritas om för att överrenstämma. Detta kan leda till extrakostnader och en utdragen projektering. Det kan därmed finnas ett behov av att kontrollera att konsulterna använder sig av korrekta handlingar.

PG har ingen allmän policy att projektera i 3D eller med BIM. Dock så finns det påtalat att

manualer skall finnas om sådana program ska tillämpas. Det har noterats att AutoCAD har

använts i de flesta projekt, men om samordning och krocktester genomförts är inget som vi

har granskat djupare. I typprojekten har AutoCAD använts för att skapa ritningar, men själva

samordningen har skett endast i 2D trots att det funnits 3D/BIM-verktyg. Konsulter och

ansvariga från Projektgaranti från typprojekten är av skilda åsikter i om projektering med

3D/BIM föredras framför platta ritningar och samplottring. Det påtalas om både fördelar och

nackdelar, vilket vi inte kan dra slutsatser från. Det skulle krävas jämförelser mellan likartade

projekt utförda med 3D/BIM respektive 2D för att finna vilken process som i dagsläget skulle

fungera bäst.

34 Det uttrycks från konsult i Typprojekt 2 att det verkar ha saknats kunskap om CAD-samordning från PGs sida. Detta uttalande styrks om vi ser till att vid möte förlades ansvar för samgranskning av ritningar på konsulterna. I Typprojekt 1 fanns en installationssamordnare.

Borde detta möjligen också ha funnits i Typprojekt 2? Företag har i allt större utsträckning börjat ställa krav på att 3D/BIM används i projekteringen för handlingar och samordning av dessa. Fortsätter utvecklingen åt detta håll, kommer kunskap inom BIM-projektering att bli en förutsättning för att kunna leda projekt på företag som PG.

Programmet Lync skulle kunna möjliggöra samplottring på distans och därmed korta ner

mötestid, restid samt möjliggöra för konsulter att omedelbart korrigera sina modeller i hänsyn

till andra konsulters modeller.

35

11 . Slutsatser

En innehållsförteckning bör skapas för varje projekt där alla dokument och mappar av vikt skulle skrivas in med namn, innehåll och placering. Detta skulle förenkla navigering och granskning i projekten och förhindra att viktiga dokument faller bort.

Det skulle behövas en genomgång med samtliga på PG som arbetar inom projekteringen så att verksamhetsguiden och rutinerna tolkas enhetligt. Detta är av stor vikt i och med att verksamhetsguiden idag är under omformning.

Projektsammanfattningar bör göras systematiskt under projektens gång och lagras vid avslutat projekt i PGs interna databas.

Vi anser att det bör finnas föreliggande rutiner i hur och när informationsöverföring sker mellan externa och interna databaser i projekten. Detta för att garantera att PG även efter slutfört projekt har tillgång till all dokumentation tillhörande dessa.

Det tycks finnas ett behov av att ändra på mötenas utformning och upplägg så att dessa blir mer nischade i både vilka som närvarar samt mötenas innehåll.

För att avvikelserapporteringen ska ske korrekt anser vi att rimlig åtgärd är att se över hur konsulterna informeras om avvikelserapportering vid start av projekt och att mall finns tillgänglig som komplement. Avvikelserapporterna bör placeras tillgängliga i verksamhetssystemet för att möjliggöra granskning i efterhand.

Det bör säkerställas att aktuellt ritningsunderlag används. Konsulterna skulle kunna skicka en bekräftelse till PG efter tillkännagivande av nya handlingar alternativt att det blir synligt i databasen vilka som hämtat det senaste underlaget från varje disciplin.

Figur 10: Process för att säkerställa att konsulter har aktuella handlingar

36 Kunskap om 3D/BIM-användning kan vara en viktig aspekt för PG att förhålla sig till. Det bör ses över om kunskap systematiskt ska hämtas in utifrån i form av exempelvis installationssamordnare vid respektive projekt eller om det är nödvändigt att kunskap ska finnas internt.

Då PG under denna studies gång beslutade att använda sig av Lync i sin verksamhet, anser vi

att beslutet är rimligt.

37

12 . Rekommendationer

Sammanfattat rekommenderar vi väljande åtgärder för PG:

 Införa innehållsförteckning för varje projekt

 Planera en genomgång för samtliga anställda av verksamhetssystemet till struktur och innehåll så att utförandet av dokumentationen blir enhetlig

 Införa rutin för projektsammanfattningar

 Införa en rutin för systematisk informationsöverföring mellan extern och intern databas

 Införa nischade möten

 Klargöra rutin för avvikelserapportering för konsulterna i varje projekt

 Göra det möjligt att säkerställa att aktuellt ritningsunderlag används

 Utreda hur PG vill förhålla sig till 3D-projektering och BIM

 Integrera Lync i framtida projekt

38

13 . Förslag på vidare studier

Under denna studies genomförande fann vi ett antal ämnen som vi önskat att fördjupa oss inom vilka vi inte fann utrymme tidsmässigt att utföra:

 Hur skulle projektsammanfattningar kunna göras optimala som underlag?

 Var i projekteringsskedet och mellan vilka konsultdiscipliner sker flest revideringar?

 Jämförelse mellan kommunikations- och samordningsverktyg; vilka som är de mest tillämpade i byggnadsbranschen?

 En jämförande studie mellan 2D- och 3D-projektering; när är det lönsamt/nödvändigt

att använda sig av de olika alternativen?

39

Related documents