• No results found

Kommunplan med budget inför 2022 och flerårsplan 2023–2024

In document Ladda ner (Page 46-51)

Kommunfullmäktiges beslut

1. Kommunfullmäktige beslutar att fastställa befolkningsantagande för beräkning av skatteintäkter och generella statsbidrag till 9.175 personer år 2022 och därefter en årlig ökning med 25 personer.

2. Kommunfullmäktige beslutar att utöka barn- och utbildningsnämndens budgetram för gymnasieskolan med 2.654 tkr från och med år 2022.

3. Kommunfullmäktige beslutar att kultur- och fritidsnämndens äskanden om utökad drift- och investeringsbudget gällande sporthallar, bad- och lekplatser hanteras i höstens budgetbeslut.

4. Kommunfullmäktige beslutar att bevilja barn- och utbildningsnämnden 1.040 tkr i investeringsbudget under år 2022 för inventarier m m till den nya förskolan på Gränden. Investeringen redovisas med synnerliga skäl.

5. Kommunfullmäktige beslutar att utöka barn-och utbildningsnämndens budgetram år 2022 med 199 tkr motsvarande halvårseffekten för den utökade hyran för en ny skolbyggnad i Marmorbyn samt därefter utöka budgetramen med 398 tkr för år 2023 och 2024.

6. Kommunfullmäktige beslutar att utöka kommunstyrelsens budgetram med 150 tkr från och med år 2022 avseende årlig driftskostnad gällande förstärkningsåtgärder Vingåkersån.

7. Kommunfullmäktige beslutar att bevilja barn-och utbildningsnämnden 840 tkr i investeringsbudget under år 2022 för inventarier mm till den nya skolbyggnaden i Marmorbyn. Investeringen redovisas med synnerliga skäl.

8. Kommunfullmäktige beslutar att bevilja kommunstyrelsen 17,5 mkr i investeringsbudget för förstärkningsåtgärder vid Vingåkersån. Investeringen redovisas som synnerliga skäl och ska rapporteras till kommunstyrelsen för igångsättningsbeslut innan projektet påbörjas.

9. Kommunfullmäktige beslutar att kommunstyrelsens äskande om 1,5 mkr i investeringsbudget under år 2022 för inköp av maskiner för grönyteskötsel.

(investeringen redovisas med synnerliga skäl) hanteras i höstens budgetbeslut.

10. Kommunfullmäktige beslutar att fastställa ekonomiska budgetramar för 2022–2024 avseende drift- och investeringsverksamheten.

Sammanfattning av ärendet

Utgångsläget för förslag till kommunplan med budget för 2022 och flerårsplan för 2023-2024 är den plan som kommunfullmäktige beslutade om i november 2020 avseende budget 2021 och flerårsplan 2022-2023. Därtill har kommunstyrelsen i mars beslutat om planeringsdirektiv för 2022-2024 som innebär uppräkningar av personal- och hyreskostnader. Befolkningsunderlag för beräkning av skatteintäkter och generella statsbidrag har föreslagits till 9.175 personer för år 2022 och därefter en årlig ökning med 25 personer. Justering av skatteintäkter och generella statsbidrag har gjorts i enlighet med senaste skatteunderlagsprognos från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Vidare har vissa justeringar gjorts för den finansiella verksamheten,

exempelvis pensionskostnader.

vingaker.se

Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Sammanträdesdatum 2021-06-21

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

104 (109)

Kommunledningsförvaltningen föreslår att befolkningsunderlaget för beräkning av skatteintäkter och generella statsbidrag fastställs i enlighet med kommunstyrelsens planeringsdirektiv till 9.175 personer år 2022 (1 november 2021) och därefter en årlig ökning med 25 personer.

Med anledning av att kommunens kostnader för gymnasieskolan inte går att påverka föreslår kommunledningsförvaltningen att barn- och utbildningsnämnden erhåller 2.654 tkr i utökad budgetram för gymnasieskolan från och med år 2022.

Äskanden från kultur- och fritidsnämnden gällande utökad drift- och

investeringsbudget för övertagande av ansvar från kommunstyrelsen gällande

sporthallar, bad- och lekplatser hänger samman med ärendet om lokalförsörjningsplan och dess budgetkonsekvenser föreslås att hanteras i samband med höstens

budgetbeslut.

Kommunfullmäktige har tidigare beslutat att byggnation av en ny förskola på Gränden ska genomföras (kf§28/2021). Barn- och utbildningsnämnden har därför äskat 1.040 tkr för investeringar gällande inventarier m m i samband med byggnation av ny förskola på Gränden. Kommunledningsförvaltningen föreslår därför att denna investering bör beviljas med redovisning som synnerliga skäl.

Övriga äskanden från nämnderna får den politiska hanteringen av ärendet hantera.

Viktigt att notera i sammanhanget är att det finns flera andra ärenden på väg till kommunfullmäktige som får konsekvenser för drift- och investeringsbudgeten.

Elin Höghielm, ekonomichef föredrar ärendet på sammanträdet.

Anneli Bengtsson (S), Ing-Mari Frössevi (C), Lennart Andersson (KD), Håkan

Östlund (MP), Charlotte Prennfors (M), Jan Karlsson (SD), Anders Lundström (VTL), Fredrik Andersson (M), Monica Granström (S), Roger Larsson (M), Tommy Björkdal (M), Anna Lejon (M), Ulrika Grave (SD), Robert Skoglund (S) och Christer Nodemar (-) yttrar sig i ärendet.

Yrkanden

Anneli Bengtsson (S), Ing-Mari Frössevi (C), Lennart Andersson (KD), Håkan

Östlund (MP), Monica Granström (S), Robert Davidsson (C) och Christer Nodemar (-) yrkar bifall på förslag till beslut.

Anneli Bengtsson (S) gör ett ändringsyrkande på beslutspunkt 9 att Kommunfullmäktige beslutar att kommunstyrelsens äskande om 1,5 mkr i investeringsbudget under år 2022 för inköp av maskiner för grönyteskötsel.

(investeringen redovisas med synnerliga skäl) hanteras i höstens budgetbeslut.

Fredrik Andersson (M) yrkar avslag på förslag till beslut.

Charlotte Prennfors (M), Jan Karlsson (SD), Anders Lundström (Vvtl), Fredrik Andersson (M), Tommy Björkdal (M), Anna Lejon (M) och Ulrika Grave (SD) yrkar bifall på Moderaternas förslag till budget.

vingaker.se

Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Sammanträdesdatum 2021-06-21

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

105 (109)

Charlotte Prennfors (M), Jan Karlsson (SD), Anders Lundström (M), Tommy

Björklund (M), Anna Lejon (M) och Ulrika Grave (SD) yrkar bifall på beslutspunkt 1–

4 och 7 i förslag till beslut samt avslag på beslutspunkt 5–6 och 8–10 i förslag till beslut.

Anneli Bengtsson (S), Monica Granström (S) och Robert Davidsson (C) yrkar avslag på Moderaternas förslag till budget.

Monica Granström (S), Anneli Bengtsson (S) och Robert Davidsson (C) yrkar avslag på Charlotte Prennfors (M) med fleras avslagsyrkande på beslutspunkt 5–6 och 8–10.

Propositionsordning

Ordförande föreslår att beslut fattats punkt för punkt och finner att kommunfullmäktige godkänner propositionsordningen.

Beslutspunkt 1: Ordförande frågar om kommunfullmäktige kan bifalla Anneli Bengtssons (S) med fleras bifallsyrkanden och finner att så är fallet.

Beslutspunkt 2: Ordförande frågar om kommunfullmäktige kan bifalla Anneli Bengtssons (S) med fleras bifallsyrkanden och finner att så är fallet.

Beslutspunkt 3: Ordförande frågar om kommunfullmäktige kan bifalla Anneli Bengtssons (S) med fleras bifallsyrkanden och finner att så är fallet.

Beslutspunkt 4: Ordförande frågar om kommunfullmäktige kan bifalla Anneli Bengtssons (S) med fleras bifallsyrkanden och finner att så är fallet.

Beslutspunkt 5: Ordförande ställer Anneli Bengtssons (S) med fleras bifallsyrkande mot Charlotte Prennfors (M) med fleras avslagsyrkande och finner att

kommunfullmäktige beslutar att bifalla Anneli Bengtssons (S) med fleras bifallsyrkanden.

Beslutspunkt 6: Ordförande ställer Anneli Bengtssons (S) med fleras bifallsyrkande mot Charlotte Prennfors (M) med fleras avslagsyrkande och finner att

kommunfullmäktige beslutar att bifalla Anneli Bengtssons (S) med fleras bifallsyrkanden.

Beslutspunkt 7: Ordförande frågar om kommunfullmäktige kan bifalla Anneli Bengtssons (S) med fleras bifallsyrkanden och finner att så är fallet.

Beslutspunkt 8: Ordförande ställer Anneli Bengtssons (S) med fleras bifallsyrkande mot Charlotte Prennfors (M) med fleras avslagsyrkande och finner att

kommunfullmäktige beslutar att bifalla Anneli Bengtssons (S) med fleras bifallsyrkanden.

vingaker.se

Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Sammanträdesdatum 2021-06-21

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

106 (109)

Beslutspunkt 9: Ordförande ställer Anneli Bengtssons (S) med fleras bifallsyrkande mot Charlotte Prennfors (M) med fleras avslagsyrkande och finner att

kommunfullmäktige beslutar att bifalla Anneli Bengtssons (S) med fleras bifallsyrkanden.

Ordförande frågar om kommunfullmäktige kan bifalla Anneli Bengtssons (S) ändringsyrkande och finner att så är fallet.

Beslutspunkt 10: Ordförande ställer förslag till beslut mot moderaternas förslag till budget och finner att kommunfullmäktige beslutar enligt förslag till beslut.

Reservation

Charlotte Prennfors (M), Fredrik Andersson (M), Tommy Björkdal (M), Anna Lejon (M), Ulrika Grave (SD), Mats Karlsson (SD), Per-Erik Eriksson (SD), Jan Karlsson (SD), Lilja Eriksson (SD) och Anders Lundström (Vvtl) reserverar sig mot beslutet gällande beslutspunkt 5–6 och 8–10.

Beslutsunderlag Moderaternas skuggbudget Ks § 127/2021

Au § 104/2021

Tjänsteutlåtande 2021-05-18

Förslag till dokumentet Kommunplan med budget 2022 samt flerårsplan 2023-2024 Samtliga nämnders beslut om äskanden och konsekvensbeskrivningar inför budget 2022

Befolkningsprognos, byggscenario Vingåkers kommun 2020 - 2030, Statisticon

Beslutet skickas till Samtliga nämnder Ekonomienheten

vingaker.se

Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Sammanträdesdatum 2021-06-21

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

107 (109)

Kf § 66

Delgivningar

Kommunfullmäktiges beslut

1. Kommunfullmäktige tar del av delgivningarna och lägger dem till handlingarna.

Sammanfattning av ärendet - KS 2021/91 – Efterträdarval.

-

KS 2021/107 – Undertecknad granskningsrapport för AB Vingåkershem, Vingåkers Kommunfastigheter AB och Vingåker Kraft AB.

-

KS 2021/197 – Efterträdarval.

- KS 2021/291 – Rapport från inspektion av Gemensamma ÖFN.

-

KS 2021/335 – Efterträdarval.

vingaker.se

Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Sammanträdesdatum 2021-06-21

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

108 (109)

Kf § 67 KS 2021/321 KS 2021/395 KS 2021/408

In document Ladda ner (Page 46-51)

Related documents