• No results found

Kommunstyrelsens uppsiktsplikt över kommunala bolag

In document Kommunfullmäktiges sammanträde (Page 23-27)

Kommunstyrelsens uppsiktsplikt över kommunala bolag

Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

att godkänna att Vimmerby kommun Förvaltnings AB:s, Vimarhem AB:s,

Vimmerby Energi och Miljö AB:s med dotterbolag och Vimmerby Fibernät AB:s verksamhet är förenlig med de i bolagsordningen fastställda kommunala

ändamålen och att verksamheten har utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna, samt

att beslutet överlämnas till kommunfullmäktige för kännedom.

Ärendet

Regler för kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Under 2014 infördes en del nya regler i kommunallagen om ägarstyrning över kommunala bolag. Det infördes krav på att det kommunala ändamålet förs in i bolagsordningen och att de kommunala principerna som utgör ram för

verksamheten ska anges i bolagsordningen. Även fullmäktiges sedan tidigare gällande möjlighet att ta ställning innan viktigare beslut fattas ska anges i bolagsordningen. Nya bolagsordningar enligt de nya kraven antogs för samtliga kommunala bolag i december 2014.

Med det kommunala ändamålet avses vad verksamheten syftar till att

åstadkomma och det ska röra sig om sådana ändamål som är kompetensenliga enligt lag och praxis. De kommunala befogenheterna som utgör ram för verksamheten tar sikte på vilka kommunalrättsliga principer som gäller för verksamheten. De rättsprinciper som är aktuella ska anges.

Regler om kommunstyrelsens uppsiktsplikt finns i 6 kap kommunallagen (KL).

Av 6 kap 1a § KL framgår att kommunstyrelsen i årliga beslut ska pröva om den verksamhet som bedrivits i kommunala bolag under föregående kalenderår har varit förenlig med det kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Om kommunstyrelsen finner att så inte är fallet ska den lämna förslag till fullmäktige om nödvändiga åtgärder.

Rutiner för uppsiktsplikten

Av kommunstyrelsens reglemente framgår att kommunstyrelsen senast den 30 juni ska fatta beslut och snarast överlämna det till fullmäktige för kännedom.

Post: Vimmerby kommun, Stadshuset, 598 81 Vimmerby Besök: Stångågatan 28

Telefon: 0492-76 90 00 Fax: 0492-76 90 98 E-post: kommun@vimmerby.se Webbplats: www.vimmerby.se Organisationsnummer: 212000-0787, godkänd för F-skatt Bankgiro: 577-2777 Plusgiro: 7 48 59-0

En viktig fråga är vilka möjligheter kommunstyrelsen har för att skaffa sig underlag till sina årliga beslut. Rutinen är att de kommunala bolagen i sina årsredovisningar tar med en skrivning om kommunstyrelsens uppsiktsplikt. I förvaltningsberättelsen kan bolaget göra en beskrivning av hur bolagets verksamhet är förenligt med det fastställda kommunala ändamålet och hur verksamheten utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna.

Ekonomiavdelningen har skickat ut information och anvisning om detta till bolagen inför arbetet med årsredovisningar.

Redovisning från bolagen

Vimmerby kommun Förvaltnings AB, Vimarhem AB, Vimmerby Energi och Miljö AB, Vimmerby Fibernät AB har i sina årsredovisningar tagit med skrivelser enligt anvisningarna, medan det saknas hos Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB och Vimmerby Turistbyrå AB.

Vimmerby kommun Förvaltnings AB anger att ändamålet med bolagets verksamhet är att inom ramen för av kommunen givna direktiv tillhandahålla mark och lokaler näringslivet samt samordna de kommunala bolagens verksamhet i syfte att främja utvecklingen av den kommunala verksamheten i Vimmerby.

Sammantaget gör Vimmerby kommun Förvaltnings AB bedömningen att verksamheten är förenlig med fastställda mål och direktiv.

Vimarhem AB anger att ändamålet med bolaget är att i allmännyttigt syfte och med iakttagande av kommunallagen, lokaliseringsprincipen främja

bostadsförsörjningen i Vimmerby kommun och erbjuda hyresgästerna möjlighet till boinflytande och inflytande i bolaget. Sammantaget gör Vimarhem AB bedömningen att verksamheten är förenlig med fastställda mål och direktiv.

Vimmerby Energi och Miljö AB anger att syftet med bolagets verksamhet är att med närhet, bekvämlighet och hållbarhet bedriva för kunden de angivna

verksamheterna i Vimmerby kommun och dess närområde. Sammantaget görs bedömningen att Vimmerby Energi och Miljö AB:s verksamhet är förenlig med fastställda ändamål och direktiv.

Vimmerby Fibernät AB anger att ändamålet är att med iakttagande av lokaliseringsprincipen, verka för Vimmerby kommuns utveckling genom att främja distribution och tillgång till bredbandstjänster. Sammantaget görs bedömningen att Vimmerby Fibernät AB:s verksamhet är förenlig med det fastställda ändamålet utifrån de resurser som finns.

Vad gäller Vimmerby Turistbyrå AB så bedrivs ingen aktiv verksamhet i bolaget och det är sedan våren 2017 fusionerat in i Vimmerby kommun Förvaltnings AB.

Vad gäller Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB har bolaget under våren 2017 sålts till Astrid Lindgrens Värld AB och ingår inte längre i den kommunala bolagskoncernen.

Post: Vimmerby kommun, Stadshuset, 598 81 Vimmerby Besök: Stångågatan 28

Telefon: 0492-76 90 00 Fax: 0492-76 90 98 E-post: kommun@vimmerby.se Webbplats: www.vimmerby.se Organisationsnummer: 212000-0787, godkänd för F-skatt Bankgiro: 577-2777 Plusgiro: 7 48 59-0

Bedömning och synpunkter

Rutinerna för kommunstyrelsens uppsiktsplikt har fungerat utifrån att samtliga aktiva kommunala bolag har tagit med och gjort bedömningar i sina

årsredovisningar. Bolagen har följt anvisningarna och tagit upp sin bedömning över huruvida bolagets verksamhet är förenlig med det ändamål som finns i bolagsordningen och om det utförts inom ramen för de kommunala

befogenheterna.

Det har tidigare framförts och bedömningen är att det fortfarande skulle vara önskvärt att kommunens lekmannarevisorer granskar om den verksamhet som bedrivits i kommunala bolag under föregående kalenderår har varit förenlig med det kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala

befogenheterna. Resultatet av granskningen bör framgå av lekmannarevisorernas granskningsrapporter. Det skulle ge ytterligare underlag för kommunstyrelsen att grunda sitt beslut på.

Beslutet ska skickas till Kommunfullmäktige

Revisorerna

Kanslijurist Therese Jigsved

Therese Jigsved Kanslijurist

Ärende

7

Kommunfullmäktige

Sammanträdesprotokoll Sida 1(3) Sammanträdesdatum

2017-06-19

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

§ 154 Dnr 2017/000331 Kod 109

Interpellation ställd till barn- och utbildningsnämndens

ordförande Lis-Astrid Andersson (S) angående

In document Kommunfullmäktiges sammanträde (Page 23-27)

Related documents