• No results found

5 Kommungemensam planering

5.3 Kompetensförsörjningsplanen

5.2 Jämställdhet- och mångfaldsplanen

Fullmäktige har antagit en jämställdhets- och mångfaldsplan för perioden 2016-2018. Utifrån de aktiviteter som har preciserats i kommunstyrelsens anvisningar har nämnden fokuserat på aktiviteter som utvecklar medarbetarnas kunskaper kring mångfald inom arbetslivet.

Alla medarbetare inom UANs verksamhetsområden erbjuds samma möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan

trosuppfattning, sexuell läggning eller ålder. Inga former av kränkande särbehandling, diskriminering eller trakasserier tolereras.

Förvaltningens arbete med mångfaldsfrågor för att utveckla medarbetarnas kunskaper i frågan kommer att fortsätta under 2018 med föreläsning samt seminarium.

5.3 Kompetensförsörjningsplanen

Utbildnings- och arbetsmarknadskontoret har arbetat med följande aktiviteter som finns kopplade till kompetensförsörjningsplanen för 2017:

• Aktivt delta i utvecklingsarbete med högskolor/ universitet.

• Utveckla Rudbecks mottagande av lärarstudenter i samarbete med barn- och utbildningskontoret.

• Planera våra rekryteringar väl.

• Introducera och utveckla nyanställda medarbetare på ett genomtänkt sätt.

• I relation till verksamhetens behov kompetensutveckla och vara lyhörda för befintliga medarbetares kompetensutvecklingsönskemål.

5.4 Digitaliseringspolicyn

Samtliga verksamheter följer digitaliseringspolicyn, men det kvarstår ett arbete på Rudbeck.

Rudbeck har påbörjat implementeringen av en digitaliseringsstrategi som sträcker sig mellan

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Verksamhetsberättelse31(49)

2017-2020. Rudbeck ska utvecklas som en modern arbetsplats med ett flexibelt och dynamiskt förhållningssätt till utveckling av undervisning där lärare och elevers nyfikenhet att prova nya och annorlunda grepp har en central roll.

Syftet med Rudbecks digitaliseringsstrategi är:

 Tydliga samarbets- och systemmiljöer.

 Användande av digitala läromedel.

 Fortsatt kollegialt lärande.

 Modern fysisk lärmiljö.

5.5 Näringslivsstrategin

I kommunen näringslivsstrategi finns följande två två mål uppsatta vad det gäller sysselsättning och arbetslöshet:

 Sollentuna är en av de tre bästa kommunerna i Stockholms län vad gäller sysselsättning.

 Sollentuna är en av de tre bästa kommunerna i Stockholms län vad gäller andelen arbetslösa.

Resultat

År 2016 placerar sig Sollentuna på 11:e plats gällande sysselsättningsgrad/förvärvsarbetande med 81,4 procent och för år 2017 på 15:e plats med 5,1 procent vad det gäller andelen öppet arbetslösa av den registerbaserade arbetskraften.

Individuella besök genomförs kontinuerligt med företag i kommunen utifrån behov av praktikplats.

Under 2017 har verksamheterna inom utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ansvarsområden tagit emot 33 unga för feriearbete.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Verksamhetsberättelse34(49)

arbetsmarknadskontoret har setts regelbundet för att följa upp arbetet med uppdragen.

a) I samverkan med SN ta fram en plan för stärkt samverkan som ska leda till ”en väg in”

för personer som ansöker om ekonomiskt bistånd Gemensamma siffror

Personer som genomgått kartläggning på AME och som uppbär eller som sökt ekonomiskt bistånd under först kvartalet 2017 ska kartläggas. Projektledaren för de gemensamma uppdragen för Socialkontoret och Utbildnings-och arbetsmarknadskontoret ansvarar för genomförandet och håller på att, i samråd med enhetschefer, vilka frågor som ska vara med i kartläggningen.

Kartläggningen beräknas vara klar i januari 2018. Därefter ska ett arbete göras för att se över hur respektive enhet kan sammanfoga sin statistik för att kunna ha en löpande gemensam bild över vilka som hänvisas till AME av Kontaktcenter (KC) och enheten för ekonomiskt bistånd och effekten av insatserna.

En väg in

Sedan september 2016 har alla arbetslösa personer som ringer och ansöker om ekonomiskt bistånd hänvisats till AME av KC. Sedan november 2016 hänvisas även alla sjukskrivna personer som söker ekonomiskt bistånd till AME. På AME genomförs en kartläggning kring personens förutsättningar och behov av stöd för att komma ut i egen försörjning/arbete.

Processen har följts sedan införandet och det finns behov av att förtydliga vad ”En väg in”

innebär. Det finns ett behov av att samordna delar av arbetet med enheten för flyktingstöd då både den enheten och enheten för ekonomiskt bistånd samarbetar med AME och många av frågorna har beröringspunkter med varandra.

En gemensam eftermiddag med personalen från AME, enheten för ekonomiskt bistånd och våld i nära relationer samt enheten för flyktingstöd har hållit i november 2017. Syftet med

eftermiddagen var att dels gå igenom det arbete som gjorts kring de gemensamma uppdragen från Kommunfullmäktige (KLK) samt att arbeta med frågan om hur vi skapar en gemensam process som leder till att fler hittar en egen försörjning.

Enhetscheferna och projektledaren för de gemensamma uppdragen kommer att i början av januari 2018 arbeta vidare med materialet från den gemensamma eftermiddagen. Fokus kommer att ligga på att förtydliga innehållet och processen kring ”En väg in”. Ett förslag ska presenteras för avdelningscheferna på respektive kontor i slutet av januari 2018.

Introduktionsveckor

På grund av ett lågt inflöde av personer som söker ekonomiskt bistånd har det inte varit möjligt att påbörja den strukturerade gruppverksamheten under introduktionsveckorna på

Arbetsmarknadsenheten. Enhetscheferna och projektledaren för de gemensamma uppdragen kommer att arbeta vidare med frågan om hur en process och innehåll för den första tiden på AME kan skapas utifrån de förutsättningar som just nu finns.

b) I samverkan med SN ta fram samt redovisa en plan för hur stärkt samverkan ska etableras på lokal nivå.

Samverkan på handläggarnivå

Under året har samverkansgruppen setts en gång i månaden och runt 100 individärenden har diskuterats. Behov av att bjuda in representant från Kunskapsparken har funnits under året.

Samverkansforumet har nu representanter från Arbetsförmedlingen (AF), både från de som arbetar med arbetslösa och etableringen, enheten för ekonomiskt bistånd, enheten för

flyktingstöd, AME samt Kunskapsparken. Samverkan fungerar väl och upplevs som en hjälp för samtliga parter.

Samverkan på chefsnivå

Samverkan på chefsnivå har också pågått under året med möten cirka en gång i månaden. AF har för tillfället haft en hög omsättning av chefer, vilket gör att ingen av de chefer som var med ursprungligen är kvar. Dock finns nya chefer på plats och mötestider är bokade för våren 2018.

c) I samverkan med SN inventera det nuvarande utbudet av insatser och aktiviteter samt

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Verksamhetsberättelse35(49)

utifrån det bedömda behovet komplettera dessa för att bättre passa klienternas behov.

Enheten för ekonomiskt bistånd och våld i nära relationer genomförde under 2016 en

målgruppsinventering av de personer som har långvarigt ekonomiskt bistånd. Således fanns det redan en ganska god bild av vilka målgrupper som tenderar att fastna i ekonomiskt bistånd. De två stora målgrupper som identifierades var:

1. Språksvaga personer.

2. Personer som är sjukskrivna och som saknar sjukpenninggrundande inkomst och därför inte får någon sjukpenning.

Arbetsförmågebedömningar

De handläggare som arbetar med sjukskrivna personer som har ekonomiskt bistånd samt personal från arbetsmarknadsenheten har varit på studiebesök i Huddinge. På

Arbetsmarknadsenheten i Huddinge arbetar de sedan flera år med att göra

arbetsförmågebedömningar enligt en metod som kallas för Assesment of work performance (AWP). Metoden är godkänd som arbetsförmågebedömning gentemot Försäkringskassan (FK).

Efter studiebesöket har de som medverkade träffats vid ett tillfälle för att samla intrycken och enhetschefen på AME samt projektledaren för de gemensamma uppdragen har också träffats för att diskutera frågan vidare. Planen är att under 2018 utbilda delar av personalen i metoden AWP för att sedan kunna erbjuda arbetsförmågebedömningar som insats.

Brukarmedverkan

I mitten av december 2017 genomfördes fokusgrupper för personer som har haft insatser på AME. Socialkontorets kommunikatör samt utredare på KLK har hjälpt till med genomförandet.

Ytterligare en omgång är planerad att genomföras i början av januari 2018. När materialet är sammanställt arbetas det vidare med brukarmedverkan.

Språksvaga personer

AME har anställt en person på extratjänst som arbetar som språkstödjare, vilket innebär stöd i datasal, individuell språkträning och språkstöd inom verksamheterna. En pedagog kommer att anställas under våren 2018 för att arbeta med gruppverksamhet inom språkträning, hälsa, intervjuträning mm.

Related documents