• No results found

Kompletterande uppgifter gällande parkering: krav, erfarenhetsvärden

In document Göteborgs Kommun. Göteborg (Page 13-18)

2.1

Projektspecifika önskemål

Med avseende på tryggheten är det viktigt att källarplanet ges en högre takhöjd än normalt - samt att detta regleras i planen - och att en god ljussättning skapas.

2.2

Elladdning

Efterfrågan på elbilar har ökat i och med elbilens inträde och laddningsstationer bör därför finnas i ett modernt parkeringsgarage.

2.3

Belysning

§ Belysningen ska placeras över bilen för ökad säkerhet och inte bara över körvägarna. Runt 150–200 lux.

§ Ljuset ska vara jämnt fördelat, undvik starka kontraster.

§ Minska risken för bländning.

§ Enkelt underhåll.

§ Tänk på att bilister som kört utomhus en solig dag snabbt kommer in i det relativt mörka parkeringsgaraget. Belysningen bör därför ligga på 600 lux eller mer.

§ En ljus och glad färgsättning med konstnärliga inslag ger en bättre helhetskänsla och skapar en mer trivsam och trygg miljö.

§ Bygg bort mörka utrymmen och zoner (Brottsförebyggande rådet, 2004) (Praktisk parkering, 2001, s. 154)

§ Naturliga ljusinsläpp minskar känslan av att brukarna är under mark och ökar trygghetskänslan. Naturligt ljusinsläpp bör alltid, om det är möjlig, tas till vara på i parkeringsgarage.

2.4

Ytskikt och materialval

Hela uppställningsytan ska ha samma ytskikt. Om p-rutor ska ha en juridisk innebörd måste vägmarkering eller vitt material användas (Trafikkontoret, 2018).

Parkeringsramper är vanliga tillhåll för skateboard- och inlinesåkare, vilket inte är önskvärt. Ett bra sätt att förhindra att tillfartsramperna används för

skateboardåkning, inlinesåkning etcetera är att förse ramperna med grov eller ojämn ytbehandling. (Brottsförebyggande rådet, 2004)

2.5

Portöppning – bredd och höjd

För garageportars breddmått finns inga särskilda anvisningar i den facklitteratur som granskats (personbil, i offentliga miljöer). Tillverkare uppger breddmått som varierar mellan 2,4 meter i fritt öppningsmått till totalt portmått om 3 meter.

Generellt är en enkelriktad port, inklusive motor och sidomått (takskjutport) 3 meter bred och en motsvarande, dubbelriktad port 6 meter bred

(Garageportexperten, 2018). Av brandsäkerhetsskäl kan utrymningsdörr behöva fällas in i porten. För att möjliggöra detta krävs en porthöjd på minst 2,30 meter

centralen\3_teknik\t\dokument\beskrivningar\garagekriterierbilochcykel.docx

Minsta möjliga öppningsmått, fritt breddöppningsmått, är 2,4 meter för en enkelriktad port (Assa Abloy, 2018) med sidoutrymmen för en takskjutport motsvarar det en totalbredd på 2,9 meter för porten. Notera att sidoutrymmet varierar med val av port, en takskjutport har andra sidoutrymmesmått än en vikport.

En dubbelriktad port görs, i praktiken, ofta smalare än 6 meter då utformningen i in- och utfart ofta gör att trafikanterna undviker att mötas i portöppningen av komfortskäl. Om det ska vara möjligt att mötas genom porten ska sikt, fritt sidoområdesmått och komfort vara god. I praktiken kan det därför vara nödvändigt att göra en dubbelriktad port minst 6 meter bred och i vissa fall bredare. Måttet 6 meter avser portöppningens mått, det vill säga öppningsmått för en, och endast en, bred port där öppningen trafikeras i båda riktningar.

Portens säkerhetsklass skall betänkas i varje enskilt fall. Säkerhetsklassen skall anpassas efter byggandens övriga dörrar, portar, fönster och fasad och ska generellt inte ha lägre säkerhetsklass än dessa. Snabbrullportar är ofta av låg säkerhetsklass men öppningstiden är snabb. I garage med mycket höga flöden kan det vara aktuellt att installera en snabbrullport som nyttjas i den dagliga driften och en innan- eller utanpåliggande port av högre säkerhetsklass som till exempel kan stängas nattetid eller då flödena är lägre och en längre

portöppningstid kan tillåtas. (Erfarenhetsvärden, Ramboll)

2.6

Pelarplacering

Det är viktigt att mycket tidigt i projektering- och planeringsskedet ta hänsyn till eventuella parkeringsplan (garage) vad gäller pelarplacering. Om pelarna placeras för tätt eller med ett cc-mått som inte är anpassat efter parkeringsplatsernas bredd går många potentiella parkeringsplatser förlorade. Att noggrant betänka pelarplacering för parkeringsplan gäller såväl parkeringsplan i flerbostadshus som i parkeringshus. (Erfarenhetsvärden, Ramboll). Om pelare placeras utmed

parkeringsgatan krävs 0,150 meter i fritt mått mellan pelare och bilplats.

2.7

Dygnetruntöppna parkeringsgarage och parkeringshus

När anläggningen inte är öppen 24 timmar om dygnet bör alla in- och utfartsvägar vara utrustade med låsbara grindar eller galler. Det är viktigt att grinden och gallret når hela vägen från golv till tak och är försedda med gångjärn som inte kan lyftas av och som kan säkras i både ”öppet” och ”stängt” läge.

(Brottsförebyggande rådet, 2004).

n\3_teknik\t\dokument\beskrivningar\garagekriterierbilochcykel.docx

Det är relativt vanligt att offentliga parkeringshus endast är tillgängliga under dagtid. Nattöppna, obevakade parkeringsgarage och parkeringshus riskerar att bli tillhåll för kriminell verksamhet och vandalisering. Likväl finns en

tillgänglighetsfördel att ha dygnetruntöppna parkeringar. Portar bör låsas nattetid men kan öppnas med nyckelkort eller tagg för vaneparkerare och till exempel med kod eller mobiltelefonapplikation för sällanparkerare. Alternativt kan garaget bemannas eller bevakas nattetid. En sådan lösning är dock betydligt mer kostsam.

Trygghets- och personsäkerhetsaspekten är viktig att beakta om garage eller parkeringshus ska hållas öppna nattetid (Erfarenhetsvärden, Ramboll).

centralen\3_teknik\t\dokument\beskrivningar\garagekriterierbilochcykel.docx

2.8

Orienterbarhet

Information i parkeringsgaraget bör finnas på både svenska & engelska då parkeringen är placerad i en central knytpunkt där många turister befinner sig. P-garaget bör ha en öppen planlösning för att undvika labyrintkänsla. Alternativ väggbeklädnad ska inte gå att misstolka som skyltning (Brottsförebyggande rådet, 2004).

§ Bra information vid in/utfart:

o Lägsta frihöjd och andra begränsningar o Öppettider

o Priser och betalningsmöjligheter (kort/kontant)

§ Långväga besökare bör ha bra lokaliseringsskyltar redan en bit ut på det allmänna vägnätet.

§ Tydlig skyltning/markering för körriktning och körbaneval. Använd gärna vägmarkeringar (pilar, parkeringsfickor, väjningsplikt, exit, nödutgångar, nästa våningsplan etc.)

§ Skylning utanför p-garaget som leder fotgängare till målpunkter i staden.

Skyltningen kompletteras väl med en karta över staden.

§ Obruten telefonsignal är en bra förutsättning för att öka orienterbarheten.

§ Olika våningsplan/sektioner kan med fördel utformas med unika färger för att öka orienterbarheten. (European Parking, 2018)

I parkeringsgarage med långa parkeringsskepp kan bilplatserna med fördel ges en indikatorlampa som visar om en parkeringsplats är ledig eller upptagen. Det ökar orienterbarheten, trafiksäkerheten och tydligheten för bilisterna. Man undviker också "tomma körningar" när man letar efter lediga parkeringsplatser.

(Erfarenhetsvärde, Ramboll)

Figur 4 Exempel på utförande med platsindikatorer. Exempel hämtat från Rotterdam.

n\3_teknik\t\dokument\beskrivningar\garagekriterierbilochcykel.docx

För att öka orienterbarhet och tydlighet i publika garage och parkeringshus kan ITS-skyltar med antalet lediga parkeringsplatser placeras på fasad eller i nära anslutning till infart. Detta kräver att det finns ett räkningssystem.

2.9

Säkerhet

Antalet infarter och utfarter bör minimeras (European Parking, 2018) För att upprätthålla god trafiksäkerhet för samtliga trafikslag ska gångstråk göras tydliga och sikten ska vara god även för backande fordon. Cykeltrafikanter kan ges helt separata körvägar. Om cykel- och biltrafik ska blandas ska cykelstråken vara tydliga för både bilister och cyklister. Vägvisning skall vara tydlig även för cyklister. Trafiksäkerheten har redan beaktats när lutningar angivits för bil- och cykelramper. (Erfarenhetsvärden, Ramboll).

centralen\3_teknik\t\dokument\beskrivningar\garagekriterierbilochcykel.docx

In document Göteborgs Kommun. Göteborg (Page 13-18)

Related documents