• No results found

Koncept efter brainstorming

In document Stopp För Mekansiskt vevbord (Page 37-40)

Tanken bakom Fjäderstopp.1 är att stoppet ska kunna monteras på ett sådant vis att gängstångens ände kan vara nästan var som helst inne i spindeln. Detta gör det möjligt att ha kvar den nuvarande verkningslängden på 470 mm på bordet.

Genomförande och resultat

Designen består av två plastdetaljer samt en fjäder som tillsammans skapar en enhet som kan placeras på utsidan av spindeln. På gängskruvens ände monteras en bricka för att skapa en yta som kan ta upp kraften som skaps. Brickan fästs med hjälp av ett gängat hål som är borrat i änden.

Stoppet är designat för att två lösningar ska kunna monteras i varje ben, detta föra att skapa symmetri så att gängstången inte tvingas i motsatt riktning. Totalt kommer fyra stopp kunna monters på ett bord (två i varje ben). Detta gör det möjligt att dela hela den faktiska kraften på fyra, vilket i teorin skulle göra att varje stopp skulle endast behöva klara en fjärdedel av kraften. Detta skapar bra förutsättningar för att använda plast som tillverkningsmaterial.

C-Ring.1

C-Ring.1 är ett koncept på ett stopp som befinner sig på gängstången. Tanken med utformningen av stoppet är att ett 3 mm brett spår fräses på gängstången vid önskad längd (470 mm). En C-ring kommer sedan passa i detta spår. C-ringen har en Fyrkantig profil, vilket kommer i sin tur göra att när gängstången och C-ringen kommer upp till Gäng-husets gänga, kommer de två gängorna inte kunna gänga vidare i varandra. Ankare.1

Ankare.1 fästs längst ner på gängstången. En snurrad lina kommer sedan hänga ner för att sedan sitta fast i en horisontell plastbit (ett ankare). Eftersom gängstångens nedre del måste stannas i mitten av Skruvhuset för att uppnå önskad verkningslängd. Den snurrade linan är lika lång som avståndet från spindelns nederkant, detta gör så att ankaret kommer ta i nederkant exakt när bordsskivan har färdats 470mm i höjdled. Utväxling.1

Utväxling.1 fungerar som en fristående del som ska monteras på en axel någonstans på bordet. Tanken är att mekaniskt kunna räkna antal varv en axel snurrar. Detta görs med hjälp av utväxling. Ett kugghjul på en axel (litet kugghjul) kommer att överföra antalet varv den snurrar till ett annat, större kugghjul (3:1). Detta större kugghjul kommer i sin tur dela en separat axel med ett mindre kugghjul. Detta mindre kugghjul kommer att kopplas till ytterligare ett större kugghjul (3:1). Hela idén bygger på att få 143 varv på axeln (antal varv det tar att höja bordet från minsta till högsta läget) som löper horisontellt under bordet att bli betydligt färre varv. Detta för att kunna kontrollera och stoppa det sista kugghjulet vid exakt rätt ställe mekaniskt. När kugghjulet stannas, kommer hela bordet att stanna.

Konceptet kommer att monteras antingen inne i benets övre del, där elmotorn vanligtvis sitter. Eller i en låda under bordet som är designad efter ROLs designsspråk.

Genomförande och resultat

Draftstoppet.1 bygger på idén om att alla plastdetaljer oftast draftas på något vis. Avsmalningen i den del av spindeln som inte är gängad är även den draftad. Detta betyder att öppningen längst ner är ca 14 mm bred medan den övre biten (innan gängorna börjar) är ca 12 mm. Mella dessa två lägen sker avsmalnandet med lika mycket för varje mm. Tanken med Draftstop.1 är att designa en plugg som sätts på längst ner på gängstången som är exakt den diameter som spindeln är där änden på gängstången önskas stanna.

Vajer.1

Vajern.1 bygger på att fästa en vajer längst ner i bordsbenet som sedan är fäst i änden på gängstången. Längden på vajern kommer att motsvara den längd som den nedre delen av gäng-staven kommer att färdas för att få bordet att höja 470 mm.

Snurra/lina.1

Snurra/lina bygger på idén om att ha en mekanism som fungerar som en automatiskt tillbakadragande sladd-dosa (inte helt olikt den som oftast sitter på en dammsugare). Linans ände kommer festas runt en axel på valfritt ställe på bordet. När axeln snurrar kommer linan snurra runt axeln tills linan tar stopp. Detta kommer leda till att axeln också stannar, som i sin tur gör så att hela bordet stannar. När bordet sen vevas ner kommer linan att automatiskt dras ihop.

Magnetpinne.1

Magnetpinne.1 Bygger på idén med att hjälp av magnetisk kraft kunna påverka en sprint av något slag. Tanken är att placera en magnet längst ner på gängstången. När den befinner sig i rätt läge kommer den att i sin tur påverka en sprint som är monterad i ett hörn av spindeln. Via ett hål i spindeln kommer sprinten ut och blir stoppad av en bricka som är monterad längst ner på gängstången. (inte helt olikt Fjäderstopp.1)

Mutterglid.1

Mutterglid.1 bygger på att mekaniskt kunna räkna antal varv på den underliggande horisontella axeln under bordsskivan. Genom att förse en del av axeln med gängor kommer det bli möjligt att fästa en plåtbit vinkelrätt mot bordsskivan som fungerar som en mutter på axeln. Plåtbiten har ett hål som är gängat i mitten av plåtbiten, och har en fyrkantsprofil till kanter. Med hjälp av fyrkantsprofilen kommer plåtbiten att röra sig i sidled istället för att snurra när axeln snurrar. Detta för att bordsskivan kommer att hindra plåtbiten att snurra tack vare fyrkantsprofilen. Detta resultera i att när axeln snurrar 20 varv, kommer plåtbiten att snurra motsvarande sträcka i sidled, vilket leder till att antal varv på axeln för att flytta bordskivan 470 mm kan direkt översättas till plåtbitens rörelse i sidled. Två stopp kommer att placeras på utmätta ställen för att hindra plåtbiten att färdas längre än önskad sträcka. Detta kommer få hela bordet att stanna i en riktning.

Genomförande och resultat

In document Stopp För Mekansiskt vevbord (Page 37-40)

Related documents