• No results found

KONCERNEN Verksamheten

VLT AB:s affärsidé är att verka inom mediasektorn med fokus på lokal-tidningsindustrin, tryckeriverksamhet och elektroniska medier. Målet är att skapa långsiktiga värden för aktieägarna genom att bygga upp en expanderande, sammanhållen och kostnadseffektiv mediegrupp.

Koncernen omfattar tidningsutgivning, distributionsverksamhet, tryckeri, verksamhet inom Internet och radio samt registrering och kvalitetskontroll av TV-reklam och tidningsannonser.

Affärsområdet Tidningar har tidningsutgivning på åtta orter med en sammanlagd medelupplaga för 2004 om 117 800 (119 200) exem-plar. Tidningarna är VLT i Västerås, Bärgslagsbladet i Köping, Arboga Tidning, Sala Allehanda, Fagersta-Posten, Avesta Tidning samt TTELA i Trollhättan och Vänersborg. Vidare ingår tidningsdistribution och utdelning av direktreklam, ägarandel i internetutvecklaren CityGate (9,0 %) samt delägarskap (11,1 %) i Västsvensk Tidningsdistribution KB.

Tryckeriverksamheten omfattar VLT Press, med ett högmodernt tryckeri i Västerås samt delägarskap i Västsvenskt Tidningstryckeri AB (10,0 %).

Elektroniska medier omfattar internetbolagen Leanback Sweden och Leanback Media System som utvecklar och försäljer verktyg för digital kommunikation respektive tillhandahållande och drift av annonsserversystem för interaktiv reklam på den nordiska marknaden samt hosting. Vidare ingår TVCheck, som registrerar och kvalitets-kontrollerar TV-reklam och tidningsannonser samt Bra Radio, som driver radiostationen Rix FM i Västmanland.

Marknadsutveckling

Enligt IRM (Institutet för reklam- och mediastatistik) uppvisar media-marknaden för helåret 2004 en ökning med hela 5 procent jämfört med föregående år. Totalt uppgick medieköpen 2004 till drygt 25 mil-jarder kronor. Under det fjärde kvartalet 2004 uppvisade annons-marknaden en ökning med 7,3 procent jämfört med samma kvartal föregående år.

För år 2005 bedömer IRM att den sammantagna media-marknaden växer med 4,5 procent jämfört med 2004.

Väsentliga händelser 2004

Inom tidningsrörelsen har Vestmanlands Läns Tidning dels bytt namn till VLT och samtidigt format från broadsheet till tabloid.

Trollhättans Tidning och Elfsborgs Läns Allehanda har samman-slagits till en gemensam tidning och bytt namn till TTELA. Vidare har tryckningen av TTELA flyttats till Göteborg och tidningen utkommer nu även på lördagar.

Inom tryckerirörelsen har avtalet med tidningen Stockholm City ej förlängts då tidningen i huvudsak skall tryckas på det koncern-ägda tryckeriet från och med den 1 april 2005.

Koncernens allokerade fordran hos Pressens Pensionskassa (PP) är från 1 januari 2005 åter fri för avräkning mot löpande ITP-premier. I samband med detta har större delen av fordringsbeloppet omklassificerats till kortfristig fordran.

Under året har Mediaintressenter PLMS AB lämnat ett offent-ligt erbjudande till VLT AB:s aktieägare. Ägarna i Mediaintressen-ter PLMS AB består av Tidningsaktiebolaget Stampen, Morgon-press Invest AB, Länsförsäkringar Bergslagen ömsesidigt samt vissa medlemmar av släkten Pers. En extra bolagsstämma i novem-ber 2004 resulterade i ändrad sammansättning av styrelsen i enlighet med Mediaintressenters förslag. Efter budets utgång äger Mediaintressenter 58,5 procent av kapitalet och 52,4 procent av rösterna.

Omsättning

Koncernens nettoomsättning uppgick till MSEK 814,6 (753,2) en ökning med 8,2 procent. Tidningsrörelsen ökade sina intäkter till MSEK 559,7 (534,2) och samtliga intäktsslag redovisar ökningar.

En successiv förbättring av konjunkturen samt en stärkt marknadsposition för VLT Press har medfört att tryckerirörelsen ökat sina intäkter med 12,4 procent till MSEK 225,6 (200,8). Inom de elektroniska medierna ökade intäkterna med 14,1 procent till MSEK 35,6 (31,2).

Resultat

Rörelseresultatet blev MSEK 29,8 (21,3) vilket motsvarar en rörelse-marginal på 3,6 (2,8) procent. I resultatet för 2003 ingick en rea-lisationsvinst från försäljningen av en tryckpress med MSEK 7,7.

Rörelseresultatet har belastats med omstruktureringskostnader om totalt MSEK 5,0 (1,6). Tidningsrörelsen förbättrade sitt resultat marginellt till MSEK 39,7 (39,5). En förbättrad beläggning samt ökat resultat från intressebolaget Västsvenskt Tidningstryckeri AB har medfört att resultatet för tryckerirörelsen förbättrats till MSEK 13,2 (6,0).

Intäkter och rörelseresultat per rörelsegren (MSEK)

Intäkter Rörelseresultat

2004 2003 Ändring % 2004 2003 Ändring %

Tidningar 559,7 534,2 4,8 39,7 39,5 0,5

Tryckerier 225,6 200,8 12,4 13,2 6,0 120,0

Elektroniska medier 35,6 31,2 14,1 -4,8 -9,6 50,0

Fö r v a l t n i n g s b e rä tte l s e

Minskade förluster inom Internetbolagen samt resultatförbättringar för TVCheck och Bra Radio innebar att förlusten för de elektroniska medierna blev MSEK -4,8 (-9,6).

Finansnettot har ökat till MSEK 10,1 (3,5) främst till följd av högre erhållen aktieutdelning.

Avkastningen på eget kapital uppgick till 9,2 (5,4) procent och soliditeten till 51,9 (52,9) procent. Vinsten per aktie blev SEK 5,36 (3,12).

Investeringar

Investeringarna under verksamhetsåret uppgick till MSEK 23,4 (66,0). Minskningen är främst en följd av att investeringsprogrammet för VLT Press, omfattande två nya tryckpressar, ny tryckerifastighet samt ny packsal, avslutades under 2003.

Likviditet och finansiering

Koncernens likvida medel uppgick den 31 december 2004 till MSEK 93,7 (45,9) exklusive beviljad checkräkningskredit på MSEK 50,0.

Räntebärande skulder uppgår till MSEK 58,9 (59,1). Under året har inga långfristiga lån upptagits och inga amorteringar ägt rum.

Koncernens kassaflöde från den löpande verksamheten upp-gick till MSEK 93,5 (92,7).

Personal

Medelantalet anställda blev oförändrat 864 personer. Tidnings-rörelsen har sysselsatt 629 (626) medarbetare, tryckeriTidnings-rörelsen 150 (150) och övriga verksamheter 85 (88). Av tidningsrörelsens bemanning utgör tidningsbuden 177 (180).

Koncernens totala sjukfrånvaro som en andel av ordinarie arbets-tid har under året uppgått till 6,9 procent. Motsvarande siffra för perioden 1 juli–31 december 2003 var 6,7 procent. Sjukfrånvaro som varat 60 dagar eller längre var 4,6 procent (4,8 procent för perioden 1 juli–31 december 2003).

Övriga uppgifter om löner och andra personalkostnader liksom specifikationer på sjukfrånvaro och könsfördelning i styrelse och ledningsgrupper framgår av Not 1.

Väsentliga händelser efter räkenskapsårets utgång Efter periodens utgång har inga väsentliga händelser inträffat.

Styrelsens arbete

I styrelsen för VLT AB (publ) ingår nio ordinarie ledamöter valda av bolagsstämman samt två ledamöter med en suppleant utsedda av de anställda.

Vid ordinarie bolagsstämma den 29 april 2004 nyvaldes Ove Joanson till ordinarie ledamot samtidigt som VD Lennart Foss lämnade styrelsen. I anslutning till bolagsstämman hölls ett konstituerande styrelsemöte där Leif Zetterberg omvaldes till styrelsens ordförande.

På initiativ av den nya huvudägaren Mediaintressenter PLMS AB hölls en extra bolagsstämma den 9 november 2004. Vid stämman

nyvaldes styrelsemedlemmarna Marie Byström och Lennart Hörling medan Anders H. Pers och Jonas Pers lämnade styrelsen. Vid styrelsemötet den 11 november 2004 utsågs Tomas Brunegård till styrelsens ordförande och Leif Zetterberg utsågs till vice ordförande i styrelsen.

Styrelsen har beslutat om en arbetsordning som reglerar styrelsens arbetsformer och arbetsfördelning mellan styrelse och VD samt formerna för den löpande ekonomiska rapporteringen.

Därtill finns en särskild VD-instruktion som ger instruktioner för bolagets VD och hans arbete. Styrelsen utvärderar årligen sitt arbete enligt mall från Styrelseakademien.

Styrelsen hade under 2004 tolv protokollförda sammanträden.

Styrelsesammanträden har bland annat hållits i samband med avgi-vande av delårsrapporter och bokslutskommuniké, inför ordinarie och extra bolagsstämmor samt i samband med avgivande av rekommendation avseende Mediaintressenter PLMS AB:s offentliga bud på bolaget. Dessutom har ett sammanträde speciellt behandlat budget för det kommande räkenskapsåret. En gång per år rapporterar koncernens revisor personligen och skriftligen till styrelsen om sin granskning och avger omdöme om den interna kontrollen. Styrelsen erhåller varje månad en rapport från bolagsledningen utvisande koncernens marknadsläge och resultat. Vidare har den verkställande direktören en kontinuerlig kontakt med styrelsens ordförande.

Tjänstemän från koncernen deltar vid behov i styrelsens samman-träden som föredragande eller sakkunniga i enskilda ärenden.

Under 2004 har styrelsen ägnat särskild uppmärksamhet åt frågor rörande bytet till tabloidformat för VLT, branschstrukturer, övergång till redovisning enligt IFRS samt ärenden med anledning av det offentliga budet från Mediaintressenter PLMS AB.

Styrelsen har i slutet av 2004 vidare inrättat ett revisionsutskott med tre ledamöter. Utskottet har till uppgift att bereda frågor om den ekonomiska rapporteringsprocessen, det interna kontrollsystemet och bolagets risk- och krishantering, riktlinjer för vilka andra tjänster än revision som bolaget får upphandla av bolagets revisor, revisions-processen och bolagets sätt att övervaka efterlevnaden av interna regler och de interna instruktioner som fastställts.

Styrelsen har i början av 2005 inrättat ett ersättningsutskott.

Antalet ledamöter är tre. Utskottets uppgift är att ta fram principer för, och bereda frågor om, ersättning och andra anställningsvillkor för bolagsledningen.

Finanspolicy

Koncernen är genom sin verksamhet exponerad för olika slag av finansiella risker. Med finansiella risker avses fluktuationer i före-tagets resultat och kassaflöde till följd av bland annat förändringar i räntenivåer och kreditrisker. Ansvaret för koncernens finansiella transaktioner och risker hanteras centralt av moderbolaget. Den övergripande målsättningen för finansfunktionen är att tillhanda-hålla en kostnadseffektiv finansiering samt att minimera negativa effekter på koncernens resultat genom marknadsfluktuationer.

Miljöpåverkan

Koncernen bedriver anmälningspliktig verksamhet enligt miljöbalken vid VLT Press tryckerianläggning i Västerås. Den anmälningspliktiga verksamheten innebär en skyldighet att till kommunen anmäla framtida förändringar i bolagets produktionsprocesser.

Den huvudsakliga miljöpåverkan inom koncernen sker inom den verksamhet som VLT Press bedriver och kommer från råvaror och energi som förbrukas i tryckprocessen, spill och avfall från tryck-processen och hanteringen av detta samt transporter.

VLT Press är sedan 1998 certifierat enligt den internationella standarden för miljöledningssystem, ISO 14001. Bolaget har även licens för att producera Svanenmärkta trycksaker.

Forskning och utveckling

Koncernen medverkar till utveckling av internetrelaterade tjänster för svenska mediaföretag via internetutvecklaren CityGate. Bolaget, som ägs av 11 svenska tidningsföretag, har bland annat lanserat internettjänster för rubrikannonser, jobb, fordon, bostad och prylar.

Utöver det erläggs årligen avgifter till branschorganisationer som förmedlas till olika forsknings- och utvecklingsprojekt inom främst tidningsrelaterad verksamhet.

Övergång till ekonomisk rapportering enligt IFRS

Från och med år 2005 kommer VLT AB att rapportera enligt IFRS (International Financial Reporting Standards) i sin koncernredovisning.

Årsredovisningen för 2004 blir därmed den sista årsredovisningen som upprättas enligt Redovisningsrådets rekommendationer. De väsentligaste skillnaderna mellan nuvarande redovisningsprinciper och IFRS är följande:

• Finansiella instrument (IAS 32 och 39)

Koncernens innehav av finansiella instrument skall värderas till verkliga värden. Omräkningen av värden för finansiella instrument avser i allt väsentligt omvärdering av onoterade aktier till verkliga värden. Detta är den post som för VLT har störst påverkan på såväl eget kapital som resultat.

• Avskrivningar (IAS 16)

Redovisning av byggnader och mark liksom maskiner och andra tekniska anläggningar kommer att påverkas av striktare indelning på olika delkomponenter med kortare avskrivningstider.

• Pensioner (IAS 19 Ersättningar till anställda)

Koncernens pensionsåtaganden avseende personal som gått i pension skall diskonteras till marknadsränta i stället för som nu till en ränta som fastställts av Finansinspektionen.

Vad avser koncernens ITP-plan, som administreras av PP (Pressens Pensionskassa), så redovisas den tillsvidare som en avgiftsbestämd plan enligt Redovisningsrådets uttalande.

• Omklassificering (IFRS 3)

Nuvarande goodwill kommer att omklassificeras till övriga immateriella anläggningstillgångar.

Nedan lämnas en beloppsmässig avstämning utvisande hur eget kapital och periodens resultat för helåret 2004 skulle ha påverkats om

Eget kapital IB 2004-01-01

Enligt svenska redovisningsprinciper 338,3

Komponentavskrivning -3,7

Finansiella instrument 72,9

Uppskjuten skattefordran 0,9

Avsättning för pensioner 0,5 70,6

Enligt IFRS 408,9

Eget kapital UB 2004-12-31

Enligt svenska redovisningsprinciper 346,2

Komponentavskrivning -4,0

Finansiella instrument 82,3

Uppskjuten skattefordran 1,0

Avsättning för pensioner 0,7 80,0

Enligt IFRS 426,2

Eget kapital per aktie enligt IFRS, SEK 72,47

Periodens resultat 2004

Enligt svenska redovisningsprinciper 31,5

Komponentavskrivning -0,3

Finansiella instrument 9,4

Uppskjuten skatt 0,1

Avsättning för pensioner 0,2 9,4

Enligt IFRS 40,9

Vinst per aktie enligt IFRS, SEK 6,95

Antal aktier, tusental 5 881

Utsikter för 2005

Förutsättningarna för våra tidningar att uppnå ett bättre resultat 2005 bedömer vi som goda då även IRM uppskattar att återhämt-ningen av annonskonjunkturen fortsätter. VLT Press kommer däremot att med stor sannolikhet få ett utmanande år på grund av förlusten av Stockholm City. Dessutom fortsätter prispressen som ett resultat av den överkapacitet som finns på tryckerimarknaden.

Sammantaget förväntar vi oss att rörelseresultatet för 2005 blir åtminstone i nivå med föregående år.

Vinstdisposition

Styrelsen föreslår den ordinarie bolagsstämman den 28 april 2005 att besluta om en utdelning om SEK 4,00 (4,00) per aktie. Samman-lagt uppgår föreslagen utdelning till MSEK 23,5 (23,5) vilket utgör 75 (128) procent av resultatet efter skatt. Se vidare förslag till vinstdisposition på sid 59.

Moderbolaget

Moderbolaget VLT AB omfattar koncernledning och koncernövergri-pande funktioner samt fastighets- och finansförvaltning. Intäkterna, som till allt väsentligt utgörs av hyror och andra ersättningar från dotterbolag, uppgick till MSEK 43,0 (42,1) med ett rörelseresultat om MSEK -19,4 (-16,0). Resultatet efter finansiella poster blev MSEK 5,2 (-6,1). I finansnettot ingår utdelningar med MSEK 20,3 (4,0) varav MSEK 10,0 (-) från dotterbolag.

Likvida medel var vid periodens utgång MSEK 92,6 (45,3).

Moderbolaget har därutöver en outnyttjad checkkredit om MSEK 50,0. Räntebärande skulder uppgår till MSEK 50,0 (50,0). Under

Fö r v a l t n i n g s b e rä tte l s e [ fo rt s . ]

Koncernen Moderbolaget

Belopp i KSEK Not 2004 2003 2004 2003

Intäkter

Nettoomsättning 2 814 578 753 214 27 328 26 792

Övriga rörelseintäkter 3 6 604 5 670 69

Realisationsvinst 7 685

Hyresintäkter 2 087 2 095 15 632 15 330

Summa intäkter 4 823 269 768 664 43 029 42 122

Kostnader

Råvaror och förnödenheter 5 -159 580 -142 803

Distributionskostnader -77 057 -71 440

Övriga externa kostnader 1, 16 -135 508 -128 561 -19 615 -16 376

Personalkostnader 1 -365 682 -346 752 -24 300 -22 714

Avskrivningar av immateriella

och materiella anläggningstillgångar 4, 6 -55 778 -53 470 -12 144 -12 113

Övriga rörelsekostnader -6 379 -6 913 -6 379 -6 913

Summa kostnader -799 984 -749 939 -62 438 -58 116

Andelar i intresseföretags resultat 7 6 525 2 589

Rörelseresultat 4 29 810 21 314 -19 409 -15 994

Resultat från finansiella poster

Resultat från andelar i koncernföretag 8 10 000 -1 391

Resultat från övriga värdepapper och

fordringar som är anläggningstillgångar 9 11 347 4 662 10 281 3 965

Ränteintäkter och liknande resultatposter 10 1 105 1 383 7 908 11 787

Räntekostnader och liknande resultatposter 11 -2 382 -2 591 -3 596 -4 515

Resultat efter finansiella poster 39 880 24 768 5 184 -6 148

Bokslutsdispositioner 12 19 837 7 981

Resultat före skatt 39 880 24 768 25 021 1 833

Skatt på årets resultat 13 -8 379 -6 422 -1 370 234

Årets resultat 31 501 18 346 23 651 2 067

Periodens vinst per aktie, SEK* 5,36 3,12

Föreslagen/beslutad aktieutdelning per aktie, SEK 4,00 4,00

Antal aktier, tusental 5 881 5 881

* Ingen utspädningseffekt finns då VLT AB saknar teckningsoptioner, konvertibla lån etc.

Re s u l t a t rä k n i n g

Koncernen Moderbolaget

Belopp i KSEK Not 2004 2003 2004 2003

Tillgångar

Anläggningstillgångar

Immateriella anläggningstillgångar 14

Dataprogram 11 600 10 961 3 881 3 324

Rättigheter 7

Goodwill 1 281 338

12 881 11 306 3 881 3 324

Materiella anläggningstillgångar 15

Byggnader och mark 145 238 150 591 140 654 145 277

Maskiner och andra tekniska anläggningar 217 813 240 861

Inventarier och IT-utrustning 32 550 40 360 18 994 22 324

Pågående nyanläggningar och förskott

avseende materiella anläggningstillgångar 2 393 1 122 352

397 994 432 934 159 648 167 953

Finansiella anläggningstillgångar

Andelar i koncernföretag 17 32 876 32 776

Fordringar hos koncernföretag 18 166 762 226 572

Andelar i intresseföretag 19 20 028 15 719

Andra långfristiga värdepappersinnehav 20 12 272 11 905 10 799 10 998

Uppskjuten skattefordran 21 1 322 1 279 589 504

Andra långfristiga fordringar 22 2 747 8 518 122

36 369 37 421 211 026 270 972

Summa anläggningstillgångar 4 447 244 481 661 374 555 442 249

Omsättningstillgångar Varulager

Råvaror och förnödenheter 6 366 6 747

6 366 6 747

Kortfristiga fordringar

Kundfordringar 92 095 81 627 34

Fordringar hos koncernföretag 6 573 13 611

Fordringar hos intresseföretag 1 1

Skattefordringar 8 360 8 328 2 137 2 456

Övriga fordringar 9 225 3 971 144 130

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 10 178 11 694 1 538 1 539

119 859 105 620 10 393 17 770

Kortfristiga placeringar 23 364 364 364 364

Kassa och bank 93 334 45 514 92 284 44 941

93 698 45 878 92 648 45 305

Summa omsättningstillgångar 4 219 923 158 245 103 041 63 075

B a l a n s rä k n i n g

Koncernen Moderbolaget

Belopp i KSEK Not 2004 2003 2004 2003

Eget kapital och skulder

Eget kapital Bundet eget kapital

Aktiekapital (5 881 000 aktier à nom. SEK 3) 24 17 643 17 643 17 643 17 643

Bundna reserver/Reservfond 154 083 137 430 3 530 3 530

171 726 155 073 21 173 21 173

Fritt eget kapital

Fria reserver/Balanserade vinstmedel 143 016 164 847 132 785 157 976

Årets resultat 31 501 18 346 23 651 2 067

174 517 183 193 156 436 160 043

Summa eget kapital 346 243 338 266 177 609 181 216

Minoritetsintressen 4 2 2

Obeskattade reserver 25 116 907 136 744

Avsättningar

Avsättningar för pensioner och liknande förpliktelser 26, 30 8 872 9 110

Avsättningar för uppskjuten skatt 27 61 358 54 743

Summa avsättningar 4 70 230 63 853

Långfristiga skulder

Skulder till kreditinstitut 28, 30 50 000 50 000 50 000 50 000

Övriga skulder 29 150 150

Summa långfristiga skulder 4 50 150 50 150 50 000 50 000

Kortfristiga skulder

Leverantörskulder 34 951 35 574 2 552 2 901

Skulder till koncernföretag 122 115 127 138

Skulder till intresseföretag 5 120 1 466

Prenumerationsskuld 60 665 58 468

Övriga skulder 24 237 22 561 1 961 1 866

Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 31 75 569 69 566 6 452 5 459

Summa kortfristiga skulder 4 200 542 187 635 133 080 137 364

Summa eget kapital och skulder 4 667 167 639 906 477 596 505 324

Ställda säkerheter För egna skulder

Fastighetsinteckningar 32 75 000 75 000 75 000 75 000

Ansvarsförbindelse

Garantiåtaganden, FPG/PRI 168 170

Borgensförbindelse för dotterbolag 168 170

Garantiförbindelser till arbetsgivarföreningar 6 791 6 708

Fö rä n d r i n g i e g e t k a p i t a l

Koncernen

Belopp i KSEK Not Aktie- Bundna Fria Årets Summa eget

kapital fonder reserver resultat kapital

Eget kapital 24

Vid årets början 2003-01-01 17 643 125 431 188 845 11 525 343 444

Vinstdisposition 1 11 524 -11 525

Förskjutning mellan bundet

och fritt eget kapital 11 998 -11 998

Utdelning -23 524 -23 524

Årets resultat 18 346 18 346

Vid årets slut 2003-12-31 17 643 137 430 164 847 18 346 338 266

Vinstdisposition 50 18 296 -18 346

Förskjutning mellan bundet

och fritt eget kapital 16 603 -16 603

Utdelning -23 524 -23 524

Årets resultat 31 501 31 501

Vid årets slut 2004-12-31 17 643 154 083 143 016 31 501 346 243

Moderbolaget

Belopp i KSEK Not Aktie- Reserv- Balanserade Årets Summa eget

kapital fond vinstmedel resultat kapital

Eget kapital 24

Vid årets början 2003-01-01 17 643 3 530 181 606 -462 202 317

Vinstdisposition -462 462

Utdelning -23 524 -23 524

Koncernbidrag (netto) 495 495

Skatteeffekter på koncernbidrag -139 -139

Årets resultat 2 067 2 067

Vid årets slut 2003-12-31 17 643 3 530 157 976 2 067 181 216

Vinstdisposition 2 067 -2 067

Utdelning -23 524 -23 524

Koncernbidrag (netto) -5 186 -5 186

Skatteeffekter på koncernbidrag 1 452 1 452

Årets resultat 23 651 23 651

Vid årets slut 2004-12-31 17 643 3 530 132 785 23 651 177 609

På bolagsstämman den 28 april 2005 kommer en utdelning avseende år 2004 på SEK 4,00 (4,00), totalt KSEK 23 524 (23 534), att föreslås.

Den föreslagna utdelningen har inte redovisats som skuld utan redovisas som en vinstdisposition.

Koncernen Moderbolaget

Belopp i KSEK 2004 2003 2004 2003

Den löpande verksamheten

Rörelseresultat 29 810 21 314 -19 409 -15 994

Justeringar för poster som inte ingår i kassaflödet:

Avskrivningar 55 778 53 470 12 144 12 113

Andel i intressebolags resultat -6 451 -2 157

Realisationsvinster vid försäljning av anläggningstillgångar -488 -7 856 -223

Övrigt 4 484 2 786 220 310

83 133 67 557 -7 268 -3 571

Finansnetto 10 070 3 454 24 593 10 989

Betald inkomstskatt -483 10 023 316 11 276

Kassaflöde från den löpande

verksamheten före förändring av rörelsekapital 92 720 81 034 17 641 18 694

Förändring av rörelsekapital:

Ökning (-)/minskning (+) av varulager 381 -292

Ökning (-)/minskning (+) av kortfristiga fordringar -7 779 3 924 7 180 -7 283

Ökning (+)/minskning (-) av kortfristiga skulder 8 184 8 007 -4 504 40 758

Kassaflöde från den löpande verksamheten 93 506 92 673 20 317 52 169

Investeringsverksamheten

Investeringar i anläggningstillgångar -23 441 -66 031 -4 547 -6 675

Försäljning av anläggningstillgångar 1 279 8 196 473 1 250

Minskning (+)/ökning (-) av långfristiga fordringar 59 810 -12 319

Kassaflöde från investeringsverksamheten -22 162 -57 835 55 736 -17 744

Finansieringsverksamheten

Upptagna lån 25 150 25 000

Koncernbidrag (netto) -5 186 495

Utbetald utdelning -23 524 -23 524 -23 524 -23 524

Kassaflöde från finansieringsverksamheten -23 524 1 626 -28 710 1 971

Förändring av likvida medel 47 820 36 464 47 343 36 396

Likvida medel vid årets början 45 878 9 414 45 305 8 909

Förändring av likvida medel 47 820 36 464 47 343 36 396

Likvida medel vid årets slut 93 698 45 878 92 648 45 305

Likvida medel vid årets slut

Kassa och bank 93 334 45 514 92 284 44 941

Kortfristiga placeringar jämställda med likvida medel 364 364 364 364

Likvida medel vid årets slut 93 698 45 878 92 648 45 305

Tilläggsupplysning

Erhållen ränta 1 078 960 9 159 12 086

Erlagd ränta -2 287 -2 510 -4 669 -4 728

Erhållna utdelningar 10 758 3 971 10 147 4 003

Årets förvärv av dotterföretag och andra affärsenheter har påverkat koncernens likvida medel med KSEK 241.

Ka s s a f l ö d e s a n a l y s

Re d o v i s n i n g s p r i n c i p e r

Belopp i KSEK om inget annat anges

Allmänna redovisningsprinciper

VLT-koncernens bokslut har upprättats i enlighet med Årsredovisningslagen, Redo-visningsrådets rekommendationer och Akutgruppsuttalanden.

Från och med 2004 tillämpar VLT AB Redovisningsrådets rekommendation RR29, Ersättningar till anställda som främst påverkar avsatta pensioner. Tillämpningen av denna rekommendation har inte haft någon väsentlig effekt på redovisningen.

I övrigt är redovisningsprinciperna och beräkningsmetoderna oförändrade jämfört med föregående år.

Rapportering för segment

Den primära indelningsgrunden för koncernens segment är rörelsegrenar. Koncernens interna rapporteringssystem är uppbyggt med tanke på uppföljning av avkastningen på koncernens varor och tjänster varför rörelsegrenar är den primära indelningsgrunden.

Klassificering

Anläggningstillgångar, långfristiga skulder och avsättningar består i allt väsentligt enbart av belopp som förväntas återvinnas eller betalas efter mer än tolv månader räknat från balansdagen. Omsättningstillgångar och kortfristiga skulder består i allt väsentligt enbart av belopp som förväntas återvinnas eller betalas inom tolv månader räknat från balansdagen.

Koncernredovisning

Koncernens bokslut omfattar moderbolaget och samtliga bolag i vilka moderbolaget genom direkt, eller indirekt, ägande via dotterbolag förfogar över mer än 50 procent av antalet aktier och röster eller där koncernen genom avtal ensam utövar ett bestämmande inflytande. Förvärvade och avyttrade bolag ingår i koncernens redo-visning under innehavstiden.

Koncernredovisningen upprättas enligt de principer som anges i Redovisnings-rådets rekommendation RR1:00.

Förvärv av bolag redovisas enligt förvärvsmetoden vilket innebär att tillgångar och skulder i det förvärvade bolaget redovisas till de marknadsvärden som råder vid förvärvstidpunkten. Skillnader mellan anskaffningsvärden för dotterföretagsaktier och det vid förvärsanalysen beräknade värdet av eget kapital utgör koncernmässig goodwill och avskrivs enligt plan. I koncernens egna kapital ingår endast den del av dotterbolagens egna kapital som tillkommit efter förvärvet.

Vid upprättandet av koncernbalansräkningen har de obeskattade reserverna upp-delats i en del som redovisas som uppskjuten skatteskuld under rubriken avsättningar och en återstående del som redovisas under bundet eget kapital. I koncernresultat-räkningen bortfaller således sådana bokslutsdispositioner som innebär förändring av obeskattade reserver. Skattedelen i dessa förändringar redovisas tillsammans med årets skattekostnad i resultaträkningen medan eget kapitalandelen ingår i årets resultat. Procentsatsen för beräkning av uppskjuten skatt är 28 procent.

Intressebolag

Intressebolag är bolag där koncernen långsiktigt utövar ett betydande inflytande utan att det delägda bolaget är ett dotterbolag. Normalt innebär detta att koncernen innehar mellan 20 och 50 procent av rösterna i dessa bolag eller på annat sätt har ett betydande inflytande över den driftsmässiga och finansiella styrningen. Redovisning av intressebolag sker enligt kapitalandelsmetoden. Kapitalandelsmetoden innebär att det i koncernen bokförda värdet på aktierna i intresseföretagen motsvaras av koncernens andel i intresseföretagens egna kapital.

I koncernens resultaträkning redovisas som ”Andelar i intressebolags resultat”

koncernens andel i intresseföretagens resultat efter finansiella intäkter och kostnader.

I koncernens balansräkning redovisas andelarna i intressebolagen bland koncernens finansiella anläggningstillgångar. Det redovisade värdet på innehaven förändras normalt med VLT AB:s andel av respektive bolags resultat efter skatt minskat med erhållna utdelningar. Om koncernens andel av ackumulerade förluster överstiger det redovisade värdet på andelarna i bolaget redovisas kvarstående skulder till intresse-bolag bland kortfristiga skulder.

Koncernbidrag

Moderbolaget redovisar koncernbidrag direkt mot balanserade vinstmedel efter avdrag för dess aktuella skatteeffekt i enlighet med uttalande från Redovisnings-rådets Akutgrupp. Endast inkomstskatt hänförlig till resultaträkningens intäkter och kostnader redovisas som skatt på årets resultat.

Minoritetens andel

I koncernens resultaträkning redovisas minoritetens andel i koncernens nettovinst som en separat post. I balansräkningen redovisas minoritetens andel i dotterbo-lags nettotillgångar som en separat post utanför koncernens egna kapital.

Intäktsredovisning

Redovisning av intäkter sker enligt Redovisningsrådets rekommendation RR11.

Intäktsredovisning sker i resultaträkningen när det är sannolikt att de framtida eko-nomiska fördelarna kommer att tillfalla bolaget och dessa fördelar kan beräknas

Intäktsredovisning sker i resultaträkningen när det är sannolikt att de framtida eko-nomiska fördelarna kommer att tillfalla bolaget och dessa fördelar kan beräknas

Related documents