• No results found

Det samiska kulturarvet (punkt 12), (v)

In document Museer och utställningar (Page 40-0)

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att utskottets förslag under punkt 12 borde ha följande lydelse:

12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som framförs i reservation 12. Därmed bifaller riksdagen motion 2000/01:Kr324 och bifaller delvis motionerna 2000/01:Kr701 yrkande 7 och 2001/02:Kr422 yrkande 6.

Ställningstagande

Ursprungsfolk över hela världen driver frågor som rör självförvaltning av deras kulturarv. Urbefolkningsdelegationen och enskilda har vid ett flertal tillfällen tagit upp frågan om att samerna skall återfå förvaltningen av det samiska kulturarvet. Det finns samiska samlingar vid Ajtte, Svenskt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk. Dessutom finns i Nordiska museet bl.a. 35 sa-miska trummor. Av dessa är 9 museets egna, övriga är deponerade av Statens historiska museum. Vi anser att regeringen bör föregå med gott exempel och aktivt medverka till att en del av de samiska föremålen, i första hand de 26 samiska trummorna, återförs till ursprungsbefolkningens museum i Jokk-mokk.

Vi föreslår med hänvisning till det anförda att riksdagen skall tillkännage för regeringen som sin mening vad vi här framför. Därmed bör riksdagen bifalla motion 2000/01:Kr324 (v) och delvis bifalla motionerna 2000/01:Kr701 (mp) yrkande 7 och 2001/02:Kr422 yrkande 6 (mp).

41 13. Definition av begreppet ekomuseum (punkt 18)

av Peter Pedersen och Boel Lindén (båda v).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att utskottets förslag under punkt 18 borde ha följande lydelse:

18. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservation 13. Därmed bifaller riksdagen motion 2001/02:Kr237 yrkande 1.

Ställningstagande

Vi anser, i likhet med motion 2001/02:Kr237 (v) yrkande 1, att det finns oklara gränser för vad som kan anses utgöra ett ekomuseum. Vi anser därför att regeringen bör ta initiativ till att begreppet ekomuseum definieras och avgränsas och därefter återkomma till riksdagen med förslag i frågan.

14. Länsmuseernas ansvar för ekomuseerna (punkt 19) av Peter Pedersen och Boel Lindén (båda v).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att utskottets förslag under punkt 19 borde ha följande lydelse:

19. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservation 14. Därmed bifaller riksdagen motion 2001/02:Kr237 yrkande 2.

Ställningstagande

Vi vill framhålla att om länsmuseerna skall ha ett övergripande ansvar för att i samverkan med andra aktörer vara huvudman för regionens ekomuseer, måste länsmuseerna få ett utökat uppdrag samt finansiella resurser till detta ända-mål. Riksdagen bör med bifall till motion 2001/02:Kr237 (v) yrkande 2 som sin mening tillkännage för regeringen att länsmuseernas ansvar för ekomuse-erna bör ses över.

15. Finansiering av ekomuseer (punkt 20) av Peter Pedersen och Boel Lindén (båda v).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att utskottets förslag under punkt 20 borde ha följande lydelse:

20. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservation 15. Därmed bifaller riksdagen motion 2001/02:Kr237 yrkande 3.

Ställningstagande

Vi vill framhålla att det kan finnas olika lösningar till att garantera långsiktig-het och utveckling för ekomuseer. I liklångsiktig-het med vad som anförs i motion 2001/02:Kr237 (v) yrkande 3 anser vi därför att riksdagen som sin mening

42

skall tillkännage för regeringen att det bör utredas vilka möjligheter som finns till långsiktig finansiering av ekomuseerna.

16. Sveriges Teatermuseum (punkt 28) av Ana Maria Narti (fp).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att utskottets förslag under punkt 28 borde ha följande lydelse:

28. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som framförs i reservation 16. Därmed bifaller riksdagen motion 2000/01:Kr281.

Ställningstagande

Sveriges Teatermuseum (f.d. Drottningholms teatermuseum) har ett ovärde-ligt förråd av unika teaterhistoriska föremål och dokument. Denna samling värdefulla objekt saknar motsvarighet i andra länder. Sverige skulle lätt kunna bli ett av världens mest intressanta teaterhistoriska centrum – om museet kunde presentera sina samlingar för publiken, dvs. om en normal museiverk-samhet kunde äga rum här. Museet räddades från glömska och många andra faror på 1940-talet men har sedan dess aldrig fått resurser för att bli ett aktivt museum öppet för allmänheten och forskningen. Registrering av dokument och vård av gamla föremål är eftersatta i brist på professionell arbetskraft. Jag anser att museet måste få större resurser, dels för att förbättra verksamheten, dels för att klara lokalkostnaderna framöver.

Jag föreslår med hänvisning till det anförda att riksdagen skall tillkännage för regeringen som sin mening vad jag här framför. Därmed bör riksdagen bifalla motion 2000/01:Kr281 (fp).

17. Svenskt Rockarkiv vid Statens ljud- och bildarkiv (punkt 30) av Peter Pedersen och Boel Lindén (båda v).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att utskottets förslag under punkt 30 borde ha följande lydelse:

30. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som framförs i reservation 17. Därmed bifaller riksdagen motion 2001/02:Kr350 yrkande 13.

Ställningstagande

Vi har tidigare lyft fram pop- och rockmusikens stora betydelse. Rocken slog igenom i mitten av 1950-talet och denna musikgenre är ”still going strong”.

Möjligheten att säkerställa information och dokument kring rockmusiken i Sverige har drastiskt försämrats eftersom i princip samtliga svenska skivbolag som var verksamma perioden 1955–1980, liksom nästan samtliga musikför-lag, under senare år köpts upp av internationella bolag. Dessutom håller den information och det källmaterial som den svenska rockens veteraner har på att gå förlorad. Det krävs en snar och aktiv insats för att detta inte skall ske.

43 Vi anser att Statens musiksamlingar därför bör ges rimliga möjligheter att

fullfölja sitt uppdrag även vad gäller rockmusiken. Detta bör ske i samarbete med Svenskt Rockarkiv och andra lämpliga samarbetsparter, t.ex. Popmus-projektet på Västergötlands museum i Skara.

Vi föreslår med hänvisning till det anförda att riksdagen skall tillkännage för regeringen som sin mening vad vi här framför. Därmed bör riksdagen bifalla motion 2001/02:Kr350 (v) yrkande 13.

18. Samarbete mellan Nobelmuseet i Stockholm och Nobelmuseet i Karlskoga (punkt 31)

av Peter Pedersen (v).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att utskottets förslag under punkt 31 borde ha följande lydelse:

31. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som framförs i reservation 18. Därmed bifaller riksdagen motion 2001/02:Kr238.

Ställningstagande

Alfred Nobel är en av de mest kända svenskarna i världen och Karlskoga är utan tvivel en av de orter som förknippas tydligast med Alfred Nobels namn.

Här finns Björkborn, där Nobel bodde en del av sitt liv och i herrgårdsbygg-naden finns sedan 1978 en museiverksamhet med inriktning på Alfred Nobel.

Vi anser inte att det är något fel att försöka utveckla ett Nobelmuseum i Stockholm, men med tanke på att de allra flesta centrala och andra museer redan finns i huvudstaden borde olika samarbeten med andra orter och filialer analyseras för att öka tillgängligheten till vår gemensamma kultur i hela lan-det. Det stora intresset för Alfred Nobel och hans gärning borde ges större möjlighet att komma även Karlskoga till godo. Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att i samarbete med Nobelstiftelsen försöka öka samarbetet mellan Nobelmuseet i Stockholm och Nobelmuseet i Karlskoga. Samverkan bör ske på ett sätt som gynnar båda museerna och de båda orterna vad gäller utställ-ningar, permanenta samlingar osv. Härvid bör regeringen verka för att en del av samlingarna och utställningarna placeras i Karlskoga. I det sammanhanget skulle en permanent utställning rörande Nobels litteraturpristagare vara av stort intresse för besöksnäringen i Karlskoga.

Jag föreslår med hänvisning till det anförda att riksdagen skall tillkännage för regeringen som sin mening vad vi här framför. Därmed bör riksdagen bifalla motion 2001/02:Kr238 (v).

44

19. Nationellt Alfred Nobelmuseum (punkt 32) av Inger Davidson och Dan Kihlström (båda kd).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att utskottets förslag under punkt 32 borde ha följande lydelse:

32. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som framförs i reservation 19. Därmed bifaller riksdagen motion 2001/02:Kr264.

Ställningstagande

Sverige behöver ett nationellt Alfred Nobelmuseum. Mycket talar enligt vår uppfattning för att Karlskoga är den naturliga placeringen av ett sådant mu-seum, men lokaliseringsfrågan bör naturligtvis utredas. I underlaget för en bestämning av lokaliseringsort bör bl.a. regionalpolitiska faktorer vägas in, liksom det kunnande som finns kvar i Karlskoga om personen Alfred Nobel och det företag som han utvecklade.

Vi föreslår med hänvisning till det anförda att riksdagen skall tillkännage för regeringen som sin mening vad vi här framför. Därmed bör riksdagen bifalla motion 2001/02:Kr264 (kd).

20. Marionettmuseet (punkt 33)

av Elisabeth Fleetwood (m), Jan Backman (m), Roy Hansson (m), Ana Maria Narti (fp) och Anne-Katrine Dunker (m).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att utskottets förslag under punkt 33 borde ha följande lydelse:

33. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som framförs i reservation 20. Därmed bifaller riksdagen motion 2001/02:Kr419 yrkande 15.

Ställningstagande

Marionettmuseet står i dag inför stora problem. Det drivs parallellt med Marionetteatern, men sedan ett par år ryms inte museiverksamheten inom de statliga och kommunala bidragen till teatern, vilket innebär att museet nu är nedläggningshotat. Den exceptionellt höga kvaliteten på samlingarna och integrationen med teaterverksamheten har gjort Marionetteatern internation-ellt känd. Vi anser därför att Marionettmuseets framtid måste utredas och att en sådan utredning skall se på möjligheterna att inlemma museet i myndig-heten Statens museer för världskultur och att etablera samverkan med de museer som ingår i myndigheten.

Vi föreslår med hänvisning till det anförda att riksdagen skall tillkännage för regeringen som sin mening vad vi här framför. Därmed bör riksdagen bifalla motion 2001/02:Kr419 (fp) yrkande 15.

45 21. Utredning om och bidrag till ett nationellt skogsmuseum

(punkt 34)

av Anne-Katrine Dunker (m).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att utskottets förslag under punkt 34 borde ha följande lydelse:

34. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som framförs i reservation 21. Därmed bifaller riksdagen motion 2000/01:Kr245, bifaller delvis motion 2000/01:Kr204 och avslår motionerna 2000/01:Kr329, 2001/02:Kr320, 2001/02:Kr385, 2001/02:Kr386 och 2001/02:Kr387.

Ställningstagande

Skogen täcker mer än halva Sveriges landyta. På merparten av denna areal bedrivs ett aktivt skogsbruk. Skogsbruket och skogsindustrierna har haft och har fortfarande stor betydelse för landets ekonomi. Skogen har även andra värden. Den döljer många fornlämningar och kulturvärden, den ger rekreation och upplevelser av natur och landskap. Även jakten har fortfarande stor bety-delse för många människor runt om i landet. Skogens betybety-delse, dess histo-riska bakgrund och speciella betydelse i ett lokalt, regionalt eller nationellt perspektiv kräver ökad kunskap om alla dessa värden. Med ökad kunskap och förståelse följer ett positivt intresse för att vårda och levandegöra. Det finns i dag ett antal lokala skogsmuseer med olika inriktning. Ett av dessa är Silva-num i Gävle. För att som de andra nordiska länderna synliggöra skogens betydelse med alla dessa värden behöver även Sverige ett nationellt skogsmu-seum, ett museum där historien, dagen och morgondagen möts.

Jag föreslår med hänvisning till det anförda att riksdagen skall tillkännage för regeringen som sin mening vad jag här framför om behovet av ett nation-ellt skogsmuseum. Därmed bör riksdagen bifalla motion 2000/01:Kr245 (s), bifalla delvis motion 2000/01:Kr204 (kd) och avslå motionerna 2000/01:

Kr329 (s), 2001/02:Kr320 (kd), 2001/02:Kr385 (fp, c, kd), 2001/02:Kr386 (s) samt 2001/02:Kr387 (s).

22. Museum Anna Nordlander (punkt 38) av Birgitta Sellén (c).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att utskottets förslag under punkt 38 borde ha följande lydelse:

38. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som framförs i reservation 22. Därmed bifaller riksdagen motion 2000/01:Kr276 och bifaller delvis motionerna 2000/01:Kr274, 2000/01:Kr277, 2000/01:Kr331 och 2001/02:Kr391.

46

Ställningstagande

Museum Anna Nordlander är ett kvinnokonstcentrum i Skellefteå. Den främsta uppgiften för museet är att skapa ett aktivt och kreativt centrum av högsta kvalitet, ett centrum där kvinnors konstnärliga skapande finner olika uttrycksformer: samarbetsprojekt, utställningar, föreläsningar, forskarsemi-narier, utveckling av konstpedagogiska metoder, fortbildning osv. Museet har i dag ett starkt kommunalt och regionalt stöd. Det är enligt min uppfattning viktigt att den verksamhet som museet driver får stöd också genom ett nation-ellt engagemang. Detta kan ha formen av ekonomiskt stöd, som kopplas till ett bestämt uppdrag, t.ex. ett konstpedagogiskt utvecklingsarbete med och för barn och ungdom, ett konstprojekt som belyser relationerna mellan makt och kön eller ett nordiskt nätverkssamarbete.

Jag föreslår med hänvisning till det anförda att riksdagen skall tillkännage för regeringen som sin mening vad jag här framför. Därmed bör riksdagen bifalla motion 2000/01:Kr276 (fp, c) och bifaller delvis motionerna 2000/01:

Kr274 (kd), 2000/01:Kr277 (s), 2000/01:Kr331 (mp) och 2001/02:Kr391 (mp).

23. Museum Anna Nordlander (punkt 38) av Ewa Larsson (mp).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att utskottets förslag under punkt 38 borde ha följande lydelse:

38. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som framförs i reservation 23. Därmed bör riksdagen bifalla motionerna 2000/01:Kr331 och 2001/02:Kr391 och delvis bifalla motionerna 2000/01:Kr274, 2000/01:

Kr276 och 2000/01:Kr277.

Ställningstagande

Museum Anna Nordlander är ett av två museer i Europa som uttalat arbetar med och för kvinnliga konstnärer. Sedan 1998 arbetar en politiskt vald styr-grupp med att utveckla museet. Museet har från starten fått ekonomiskt stöd från Skellefteå kommun, landstinget och länsstyrelsen. Dessutom har museet för närvarande EU-bidrag och bidrag från Stiftelsen framtidens kultur och Sparbanksfonden Norrland. Jag anser att museet bör förstärkas även genom ett nationellt, statligt engagemang. Regeringen bör därför återkomma med förslag om hur ett nationellt stöd till Museum Anna Nordlander skulle kunna utformas.

Jag föreslår med hänvisning till det anförda att riksdagen skall tillkännage för regeringen som sin mening vad jag här framför. Därmed bör riksdagen bifalla motionerna 2000/01:Kr331 (mp) och 2001/02:Kr391 (mp) samt delvis bifalla motionerna 2000/01:Kr274 (kd), 2000/01:Kr276 (c, fp) och 2000/01:Kr277 (s).

47 24. Emigranternas hus i Göteborg (punkt 40)

av Ana Maria Narti (fp).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att utskottets förslag under punkt 40 borde ha följande lydelse:

40. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som framförs i reservation 24. Därmed bifaller riksdagen motionerna 2000/01:Kr238, 2001/02:Kr240 och 2001/02:Kr316.

Ställningstagande

Förslag om ett emigranternas hus i Göteborg har funnits en längre tid. Göte-borg har inte bara haft en utvandring utan även en betydande invandring.

Detta borde enligt min uppfattning dokumenteras och varje nationalitet borde få skriva sin historia. Migrationens historia är betydelsefull och berikar inne-håll och utveckling i Göteborg. Mycket av emigrationstiden och vad den innebar för göteborgarna finns beskrivet i sex volymer framtagna av forsk-ningsprojektet Göteborgs-Emigranten. Göteborgs kommun har givit sitt stöd till denna forskning. Sverige och då inte minst Göteborg gjorde stora insatser för andra världskrigets offer. Även denna insats borde få utrymme i det of-fentliga rummet och genom en permanent utställning. Vänföreningen Göte-borgs-Emigranten arbetar ideellt för ett förverkligande av ett Emigranternas hus och har däri stort stöd från övrig forskning med samma inriktning. I Tull-huset i Göteborg finns en yta på 300 kvm reserverad som skulle passa mycket bra för en sådan verksamhet som här beskrivits. Regeringen bör få i uppdrag att förelägga riksdagen ett förslag till ett nationellt forsknings- och utställ-ningscentrum i Tullhuset i Göteborg.

Jag föreslår med hänvisning till det anförda att riksdagen skall tillkännage för regeringen som sin mening vad jag här framför. Därmed bör riksdagen bifalla motionerna 2000/01:Kr238 (fp), 2001/02:Kr240 (fp) och 2001/02:

Kr316 (s).

48

Särskilda yttranden

Utskottets beredning av ärendet har föranlett följande särskilda yttranden. I rubriken anges inom parentes vilken punkt i utskottets förslag till riksdagsbe-slut som behandlas i avsnittet.

1. Länsmuseernas ekonomiska situation (punkt 10) av Inger Davidson och Dan Kihlström (båda kd).

Vi vill påminna om att vi i vår motion 2001/02:Kr416 (kd) yrkande 5 i denna del, som behandlades hösten 2001, ansåg att regeringen lade för lite resurser på den regionala kulturen. Vi föreslog därför att anslaget Bidrag till regionala museer (28:31) skulle öka med 5 miljoner kronor utöver regeringens förslag.

Medlen skulle användas för det långsiktiga arbetet vid museerna. Tyvärr avslog riksdagen förslaget.

2. Särskilda kvinnomuseer (punkt 16) av Ewa Larsson (mp).

Jag vill påminna om Miljöpartiets motion 2001/02:Kr422 yrkande 54, som tyvärr avslogs av riksdagen hösten 2001. Yrkandet gick ut på att den tillträdda arbetsgruppen som skall arbeta med museernas genusperspektiv mycket väl kan komma fram till att ett särskilt kvinnomuseum behöver inrättas för att motverka bristerna på övriga museum. Ett sådant museum skulle kunna ta sin grund i genusforskning från världens universitet. Därför föreslog vi att rege-ringen skulle återkomma till riksdagen med ett förslag om nationellt uppdrag för ett kvinnomuseum.

3. Lokaliseringen av ett idrottsmuseum (punkt 24) av Roy Hansson (m).

Jag har valt att inte reservera mig till förmån för motion 2001/02:Kr339 (m) yrkande 18 om lokaliseringen av ett framtida idrottsmuseum.

Jag vill ändå påminna om att vi i vår motion understrukit att idrotten är vår största folkrörelse och att den svenska idrottshistorien är fylld av skatter.

Frågan om ett riksidrottsmuseum har legat i malpåse sedan museet vid Glo-benområdet i Stockholm stängdes. Det borde nu vara dags att den svenska idrottshistorien åter ges ett museum. En plats där idrottens fantastiska historia kan visas upp och som kan bli en inspirationskälla för svensk idrotts spän-nande framtid. Ett första steg är att bestämma lokaliseringen av ett nytt id-rottsmuseum.

49 4. Sveriges Teatermuseum (punkt 28)

av Inger Davidson och Dan Kihlström (båda kd).

Vi har valt att inte reservera oss till förmån för motion 2000/01:Kr281 (fp) om förstärkt stöd till Sveriges Teatermuseum.

Vi vill ändå påminna om vår motion 2001/02:Kr416 (kd) yrkande 5 i denna del, som behandlades hösten 2001. I motionen föreslog vi att anslaget Bidrag till vissa museer (28:32) skulle öka med 2 miljoner kronor utöver regeringens förslag. Anslagsökningen var avsedd för Drottningholms teater-museum (nuvarande Sveriges Teaterteater-museum) och ytterligare ett teater-museum.

Tyvärr avslog riksdagen detta yrkande.

5. Utredning om och bidrag till ett nationellt skogsmuseum (punkt 34)

av Inger Davidson (kd), Peter Pedersen (v), Dan Kihlström (kd), Ewa Larsson (mp), Birgitta Sellén (c) och Ana Maria Narti (fp).

Vi har valt att inte reservera oss till förmån för motion 2000/01:Kr204 (kd).

Motionären bakom motionen vill utreda förutsättningarna för att skapa ett nationellt skogsmuseum och lokaliseringen av ett sådant museum.

Vi vill ändå påpeka att skogen och skogsbruket under hela vår svenska historia har varit basen för överlevnad, utveckling och tillväxt. Runt om i landet finns flera lokala och regionala skogsmuseer och samlingar som stöds av lokala och regionala intressenter. Flera av museerna har skapats och hålls vid liv av lokala entusiaster på ideell bas eller med små privata resurser. Sko-gens historia skulle behöva bevaras i ett mer heltäckande nationellt skogshi-storiskt museum. Detta har länder som Finland, Norge och Danmark insett, varför man där skapat nationella skogsmuseer av mycket hög kvalitet och som är mycket välbesökta. Det är vår förhoppning att denna insikt också skall växa i Sverige.

6. Historiskt upplevelsecentrum i Uppåkra (punkt 41) av Jan Backman (m).

Jag har valt att inte reservera mig till förmån för motion 2000/01:Kr265 (m, s) om ett historiskt upplevelsecentrum i Uppåkra.

Jag vill ändå peka på de idéer som finns i motionen, nämligen att göra fornlämningen i Uppåkra tillgänglig för allmänheten på ett nytt sätt. Forn-lämningen uppskattas omfatta drygt 40 hektar och har daterats till järnåldern (500 f.Kr.–1050 e.Kr.). I dag hoppas man att fyndplatsen kommer att ge svar på många frågor från denna tidsepok. Staffanstorps kommun arbetar med att möjliggöra ett upplevelsecentrum för att allmänheten skall kunna titta in i forskarnas värld och lära sig mer om hur vår historia ser ut. För att det skall bli möjligt att skapa ett upplevelsecentrum av hög kvalitet behövs fler finan-siärer och intressenter, och framför allt behöver en tydlig och klar bottenfi-nansiering vara ordnad. Här krävs inte bara ett kommunalt och regionalt stöd.

Ett stöd även från statens sida skulle vara av stort värde.

50

BILAGA

Förteckning över behandlade förslag

Motioner från allmänna motionstiden 2000

2000/01:Kr204 av Inger Strömbom (kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att utreda förutsättningarna för att skapa ett nationellt skogs-museum och var ett sådant lämpligen bör lokaliseras.

2000/01:Kr206 av Sofia Jonsson (c):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Kumla skoindustrimuseum skall få statsbidrag.

2000/01:Kr222 av Peter Pedersen m.fl. (v):

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en konsekvensanalys av principbeslutet som förhindrar inrättan-det av nya centrala museer.

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att analysera befintliga centrala museer och deras samlingsom-råden med tonvikt på att lyfta fram samlingsomsamlingsom-råden av riksintresse vilka helt saknas eller är ofullständiga.

2000/01:Kr226 av Gunnel Wallin (c):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett ekonomiskt stöd till tennismuseum.

2000/01:Kr234 av Karl-Göran Biörsmark m.fl. (fp, s, kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hjulångaren Erik Nordevalls bärgning och framtida förvaring i ett mu-seum.

2000/01:Kr235 av Bo Lundgren m.fl. (m):

7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen

7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen

In document Museer och utställningar (Page 40-0)

Related documents