• No results found

Miljöbedömning enligt miljöbalken

Stadsbyggnadskontoret bedömer med vägledning av förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar att planförslaget inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan i den mening som avses i 6 kap 11–18 §§

miljöbalken och i 4 kap 34 § PBL. Behovet av miljöhänsyn vid

genomförandet av detaljplanen belyses därför inte i en miljöbedömning enligt 6 kap miljöbalken.

Området berörs ej av riksintresseområde, fornminne eller skyddsavstånd.

Området angränsar till område utpekat som parker och stråk enligt Lunds grönstruktur och naturvårdsprogram. Planförslaget innebär en förändrad markanvändning och ökad exploateringsgrad. En förtätning av bostäder och vårdboende i ett centralt läge av Linero anses i linje med gällande

översiktsplan. Planens genomförande bedöms ej bidra till negativa effekter för miljön eller hushållningen med mark, vatten och andra resurser.

Solförhållanden

Den föreslagna bebyggelsens skuggning har studerats. Vintertid den 22 December, kl 9, 12 och 15. Vårdagjämning 20 mars/ september kl.8,12 och 16 samt sommarsolståndet 22 juni kl. 8, 12, 16. Omgivande fastigheter påverkas inte negativt av skuggning utan det är gatumark samt bebyggelse inom planområdet som påverkas av skugga. Bebyggelsen kan komma att skymma viss direkt solljusinstrålning på morgonen från öster när solen står lågt.

25 (37) Sol- och skuggstudie utifrån aktuellt förslag.

Sol- och skuggstudie den 20 juni kl 8, utan uppväxt grönska visar att en liten del av Strutharald som redan är beskuggad skuggas (se röd markering).

26 (37)

Insyn och utblickar

En utredning gällande insyn och utblickar från föreslagen bebyggelse i upp till fyra våningar har utförts. Studien är baserad på drönarfotografier som tagits i olika vinklar från motsvarande höjder som föreslagna våningsantal.

Bilden motsvarar fjärde våningen i ett flerbostadshus med utblickar mot norr.

Bilden motsvarar fjärde våningen i ett flerbostadshus med utblickar mot nordväst.

27 (37) Bilden motsvarar gaveln på fjärde våningen i ett flerbostadshus med utblickar mot söder.

Studien visar att insynen och utblickarna är begränsad mot bebyggelsen Strutharald i norr, detta då den skyms till stor del av den uppväxta grönskan inom främst kommunal parkmark. Dock påverkas fastigheter längs

Angantyrs gränd av viss insyn från gaveln på flerbostadshuset om 4 våningar längs Östra Linerovägen. I detaljplanen regleras att balkonger ej får uppföras i gavel mot söder för att hindra viss insyn mot Angantyrs gränd. Vårdboendet längs Angantyrs gränd föreslås i en våning vilket inte bedöms bidra till betydande insyn.

Avståndet och insynen till bebyggelsen anses acceptabelt utifrån den centrala placeringen i Lunds kommun samt utifrån strategin om förtätning inom den bebyggda staden. Sammantaget bedöms utblickarna och insynen inte innebär någon betydande olägenhet enligt den mening som avses i 2 kap. 9 § PBL.

Konsekvenser för omkringliggande fastigheter

Förtätningen kan komma att innebära en förändrad närmiljö, förändrade utblickar samt insyn för omkringliggande bebyggelse.

Konsekvenserna anses utifrån resultatet av utförda studier begränsade för bebyggelsen inom Strutharald då bebyggelsen naturligt skärmas av med uppväxt hög grönska samt murar och häckar som förhindrar största delen av utblickar och insyn. Bebyggelsen påverkas inte negativt av skuggning.

28 (37)

Befintlig bebyggelse inom Strutharald med avgränsande växtlighet.

Konsekvenserna anses utifrån resultatet av utförda studier måttliga för bebyggelsen längs Angantyr gränd. Detta då vårdboende föreslås i en våning längs gränden. Avståndet mellan befintlig bebyggelse och

vårdboendet regleras till minst 16,4 meter och avståndet mellan befintlig bebyggelse och flerbostadshuset regleras till minst 25 meter, vilket anses vara ett acceptabelt avstånd. I detaljplanen regleras att balkonger inte får uppföras i flerbostadshusets gavel mot söder för att motverka insyn. Den kommunala gång- och cykelvägen med tillhörande grönremsa med växtlighet och belysning avgränsar områdena.

Befintlig bebyggelse längs Angantyr med avgränsande växtlighet och gång- och cykelbana mot planområdet.

Eventuella olägenheter i form av ljudstörning avses sammantaget förbättras då ändamålet förskola ej längre medges inom planområdet.

Avvägning mellan intressen

Stadsbyggnadskontoret anser att projektet ger ett positivt tillskott av bostäder och vårdboende i en central del av Linero vilket är ett allmänt intresse och mål i den gällande Översiktsplanen, som anger

utbyggnadsområde. Planen kan komma att innebära konsekvenser för boende i omkringliggande fastigheter genom en förändrad närmiljö,

förändrade utblickar samt insyn. Konsekvenserna gällande skuggning, insyn och utblickar har studerats mer ingående genom en skuggstudie samt en

29 (37)

Kommunens bedömning är att ett genomförande av planen inte innebär någon betydande olägenhet enligt den mening som avses i 2 kap. 9 § PBL.

Detta då detaljplanen avser en förtätning på en fastighet som tidigare varit bebyggd. Stadsbyggnadskontoret anser att på grund av det centrala läget samt den övergripande strategin i gällande översiktsplan gällande förtätning inom den redan bebyggda staden, får försämrade sikt- och ljusförhållanden tolereras i högre utsträckning än normalt.

Stadsbyggnadskontorets samlade avvägning är att det allmänna intresset av tillkomsten av nya bostäder och vårdboende väger tyngre än de eventuella konsekvenser som förtätningen kan komma att innebära för närboende i omkringliggande fastigheter.

Påverkan på riksintressen

Området berörs ej av riksintresseområde.

Miljökvalitetsnormer

Miljökvalitetsnormerna för utomhusluft enligt 5 kap miljöbalken gäller för svaveldioxid, bly, kvävedioxid, kolmonoxid och partiklar (PM 10). Enligt miljöförvaltningens uppgifter överskrids inte miljökvalitetsnormerna inom Lunds kommun. Luftföroreningarna ligger inom godtagbara nivåer inom planområdet. Trafiktillskottet från den förändring som planförslaget innebär är så pass litet att det inte bedöms förändra nivåerna för befintlig

bebyggelse.

Planområdet ingår i avrinningsområdet Höje å. Förslaget kan antas innebära en marginell påverkan på dagvatten från fastigheten, som tidigare varit bebyggd med förskola. Möjligheten att uppnå miljökvalitetsnorm för Höje å förväntas därför inte heller påverkas.

Markradon

Vid normalriskmark ska byggnader utföras radonskyddade. Geoteknisk- och markmiljöutredning utförs i samband med bygglov och projektering.

Stadsbild

Planområdets föreslagna bebyggelsestruktur innebär högre höjdskala om maximalt 4 våningar i norr och längre höjdskala om 1 våning i söder.

Byggnadshöjden för flerbostadshusen regleras till 12 meter och totalhöjden för vårdboendet regleras till 8 meter. Med högre höjder mot norr knyter området an till den uppväxta höga grönskan mot Sandbyvägen. Ambitionen är att bebyggelsens parallella struktur med Östra Linerovägen stärker entrén till stadsdelen Linero från Sandbyvägen.

30 (37) Uppväxt hög grönska som avses bevaras och entrén till Linero via Östra Linerovägen från Sandbyvägen

Lägre höjder med en våning föreslås i söder mot gång- och cykelstråk och för att möta befintlig villabebyggelse i 1,5 våningar med trädgårdar.

Samtidigt som innergården kopplar an till befintligt parkstråk som delvis återgår till parkmark. Bebyggelsens synlighet kommer att vara begränsad från Sandbyvägen då uppväxt kommunal grönska avskärmar. Bebyggelsen kommer att vara synlig från parkstråket och längs Östra Linerovägen från söder samt från Nordmannavägen vid vissa vyer.

I stadsdelen Linero präglas området av en variation av byggnadshöjder mellan 1-12 våningar. Högst våningsantal är det vid Linero centrum med högre punkthus i 8-12 våningar. I de södra delarna är bebyggelsen 3-4 våningar. I de östra delarna är det en blandning mellan 1-2 vånings

bebyggelse och 3-4 vånings bebyggelse. I nordväst är våningsantalen lägre med 1-2 våningar. Längs Sandbyvägen planeras det för förtätning med upp till 4 våningar.

31 (37) Våningsantal inom stadsdelen Linero. Svart punkt markerar planområdet.

Stadsbyggnadskontoret anser att förslaget är väl anpassat till stadsstrukturen då det förstärker gaturummet och entréen från Sandbyvägen samt bidrar till en blandad stad genom att addera flerbostadshus till området som präglas av mestadels låg bebyggelse. Våningsantalen i Linero är idag blandade med inslag av bebyggelse upp till 6 våningar i lägre bostadsområden.

Bebyggelsen i upp till 4 våningar samspelar även med det planerade nya bostadsområdet Koggen längst Sandbyvägen som följer samma princip och höjdskala. Bebyggelsen inom planområdet med en till fyra våningar bedöms inte påverka Lunds stadssiluett på ett negativt sätt.

Vy längs Östra Linerovägen från söder med bebyggelse i 4 våningar.

32 (37)

Vy i ögonhöjd från trädgård Angantyrsgränd (Söder).

Vy i ögonhöjd från gång- och cykelbanan längs Östra Linerovägen (söder).

33 (37)

Vy i ögonhöjd från Hyllebäcksdalen (väster).

Vy i ögonhöjd från Nordmannavägen (väster).

Kulturhistoriskt intressant bebyggelse

Angränsande kulturhistoriskt intressant bebyggelse inom Strutharald bedöms inte påverkas negativt av aktuellt förslag. Detta då bebyggelsen är inramad med stenmurar och häckar samt området är naturligt avgränsat med hög uppvuxen grönska inom kommunal parkmark vilken bibehålls.

34 (37) Uppväxt grönska mellan planområdet och befintlig bebyggelse inom Strutharald som avses bevaras.

Siktlinjer från bostadsområdet Strutharald som till stor del kommer att skymma föreslagen bebyggelse.

Arkeologi

Inga kända fornlämningar - Påträffas fornlämningar i samband med

markarbeten ska dessa, enligt 2 kap. kulturmiljölagen, omedelbart avbrytas och Länsstyrelsen underrättas.

Hälsa och säkerhet

Detaljplanens genomförande med nya bostäder och ca 27 nya bilparkeringar bedöms medföra att trafiken på Östra Linerovägen ökar med ca 100 fordon/

dygn. Aktuellt trafikflöde för vägen är idag 3600 fordon/ dygn (2018). Det är en marginell ökning som ej bedöms bidra till ökat trafikbuller.

Trafikprognosen grundar sig på planerade exploateringar i anslutning till Östra Linerovägen. Eftersom det inte finns fler planerade projekt än Tirfing 1 blir trafikökningen endast det som Tirfing 1 genererar.

Planområdet ligger utanför uppmärksamhetsavstånd för färdväg för farligt gods. Förordning (2017:359) om trafikbuller vid bostadsbyggnader ligger

35 (37)

kommun 2016 visar på följande: Ekvivalentnivån Leq beräknas till under 50 dBA för större delen av planområdet. Vid fasad mot Nordmannavägen och Östra Linerovägen uppgår nivån till mellan 50-59,9 dBA. Bullerstörningar förväntas avskärmas med föreslagen bebyggelsestruktur och bidra till en tyst innergård med uteplats på värden på under 50 dBA.

Översiktlig bullerberäkning med omgivningsbuller Leq 2016 från Lunds kommun.

Översiktlig bullerberäkning med omgivningbuller Leq 2016 från Lunds kommun, med inlagda byggnadsfasader.

Planförslaget kan innebära mer ljud kvällar och helger jämfört med

förskoleändamål. Planförslaget i sin helhet bedöms dock ej innebära någon betydande olägenhet gällande ljudnivåer.

Balanseringsprincipen

Utförd balanseringsutredning anger följande åtgärder, vilka beaktats i planförslaget:

• Att parkmarken väster om Tirfing 1 ska fortsätta vara allmän plats, park eller natur.

36 (37)

• Gångpassagen i östvästlig riktning, norr om Tirfing 1 ska bevaras i någon form/sträckning.

• Under planarbetet bör befintliga träd inom Tirfing 1 beaktas så att några av dessa kan bevaras.

• Dagvattenhanteringen och infiltrationsmöjlighet bör uppmärksammas i planarbetet.

Sociala konsekvenser God bebyggd miljö

En förtätning i området ligger i linje med Utbyggnads- och

boendestrategi 2025 där det framgår att byggande prioriteras som bl.a.

drar nytta av och stärker underlag för befintlig kollektivtrafik och kommunal service. Förslaget innebär en förtätning på redan tidigare ianspråktagen mark. Stadsbyggnadskontoret anser att projektet ger ett positivt tillskott av bostäder och vårdboende i denna del av Lund vilket sker i enlighet med den gällande Översiktsplanen. Föreslagen bebyggelse kompletterar och berikar bostadsutbudet samt erbjuder en blandning av bostadstyper och upplåtelseformer. Ambitionen är att planen ska bidra till en positiv förändring av stadsbilden. Förslaget kan komma att medföra förändringar som kan upplevas som störningar för närboende i form av insyn och förändrad närmiljö. Stadsbyggnadskontoret anser sammantaget att förslaget bidrar till en god bebyggd miljö.

Tillgång till rekreativ miljö

Området är centralt beläget i Linero och det är nära till parker och rekreation.

Gemensam rymlig innergård för boende anordnas inom fastigheten. Tillgången till rekreativ miljö anses förbättras då ianspråktagen utemiljö för

förskoleändamål inom Linero 2:1 föreslås återgå till allmän parkmark och befintligt stängsel tas bort.

Barnperspektivet

Barn berörs av planärendet då det föreslås att tillåta bostäder med möjligheter för barnfamiljer att bo i. Inom planområdet föreslås en grön innergård, avskild från biltrafik som ska erbjuda möjlighet till lek. I direkt anknytning till planområdet ligger en park och i närheten finns skolor och service. Planområdet ansluter till separerade gång- och cykelbanor samt har god närhet till kollektivtrafik. Vid utarbetande av planförslaget har hänsyn till barns intressen, behov och situation i enlighet med barnkonventionen tagits.

Tillgänglighet

Vid utarbetande av planförslaget har kravet på god tillgänglighet och användbarhet för funktionshindrade beaktats. Planförslaget tar bland annat hänsyn till nivåskillnader, säkerställer handikapparkering inom 25 meter från entré och möjliggör för en tillgänglig angöring till byggnaden , sophantering och utemiljö. Hur kraven på tillgänglighet i 8 kap 4§

37 (37)

avgörs i samband med byggnads- och markprojekteringen och därmed vid kommande bygglovsprövning.

STADSBYGGNADSKONTORET I LUND

Maria Milton Ulrika Thulin

biträdande planchef planarkitekt

Related documents