• No results found

6 Behovet av kompletterande regelverk

6.3 Vilka kompletteringar behöver göras?

6.3.5 Kontaktpunktens uppgifter inom

för samarbetsstrukturen framgår av förordningen Förslag: Det ska anges i kontaktpunktens myndighetsinstruk- tion att den myndigheten är kontaktpunkt enligt EU-förord- ningen.

Bedömning: Att samarbetet i enlighet med artiklarna 6, 7 och 8 ska äga rum via kontaktpunkten framgår direkt av förordningen, liksom kontaktpunktens närmare uppgifter inom ramen för sam- arbetsstrukturen. Det ska därmed inte införas några bestämmel- ser i svensk nationell rätt i detta avseende.

I detta avsnitt redogörs för vilka uppgifter som ska utbytas mellan medlemsstaterna och kommissionen enligt den samarbetsstruktur som anges i artiklarna 6, 7 och 8 i förordningen. Artiklarna i förordningen är formulerade på så sätt att det är medlemsstaterna som åläggs skyldigheterna. Samarbetet i enlighet med artiklarna ska enligt för- ordningen ske via kontaktpunkterna. För att underlätta läsningen används här därför ”kontaktpunkt” i stället för ”medlemsstat” när det är fråga om en uppgift som ska utföras av Sverige genom kontakt- punkten.

Enligt förordningen ska medlemsstater som inte har ett gransk- ningssystem, genom sin respektive kontaktpunkt

• Lämna synpunkter

– till en medlemsstat som utför en granskning, om kontaktpunk- ten anser att direktinvesteringen sannolikt kan inverka på den egna säkerheten eller allmänna ordningen eller har relevant information för en sådan granskning. I dessa delar är förord- ningen formulerad på så sätt att kontaktpunkten ”får” lämna synpunkter. Det är alltså inte ett krav på att synpunkter ska lämnas. Inom ramen för synpunkterna får kontaktpunkten också ange om den anser att en utländsk direktinvestering sannolikt kan inverka på projekt eller program av unions- intresse. Synpunkterna ska skickas även till kommissionen. Samma sak gäller för en utländsk direktinvestering i annan med- lemsstat som inte är föremål för granskning där. (artikel 6.2 och 6.8 samt artiklarna 7.1 och 8.2 a).

– på begäran av en annan medlemsstat angående en utländsk direktinvestering på den medlemsstatens territorium (artik- larna 6.4 och 7.3). Förordningen är här formulerad på så sätt att en medlemsstat får begära att andra medlemsstater lämnar synpunkter. Någon uttrycklig skyldighet att på begäran lämna sådana synpunkter finns dock inte i förordningen.

• Underrätta

– en medlemsstat som utför en granskning om att kontakt- punkten har för avsikt att lämna synpunkter (artikel 6.6). • Ta emot underrättelser

– från andra medlemsstater om utländska direktinvesteringar i de medlemsstaterna som är föremål för granskning där. Sådana underrättelser ska innehålla de uppgifter om ägarstruktur med mera som anges i artikel 9.2. De får också innehålla en för- teckning över de medlemsstater vars säkerhet eller allmänna ordning man anser sannolikt kan påverkas. Den medlemsstat som utför granskningen ska i tillämpliga fall även ange om in- vesteringen sannolikt omfattas av tillämpningsområdet för kon-

centrationsförordningen.3 Underrättelsen får också innehålla en bedömning av om investeringen sannolikt kan inverka på projekt eller program av unionsintresse (artiklarna 6.1 och 8.2 a). – från andra medlemsstater om att medlemsstaten har för avsikt att fatta ett granskningsbeslut innan tidsfristerna löpt ut (arti- kel 6.8).

– från kommissionen om att kommissionen yttrat sig över en utländsk direktinvestering i en annan medlemsstat som är före- mål för granskning där (artikel 6.3), om att andra medlemsstater lämnat synpunkter angående utländska direktinvesteringar i andra medlemsstater (artiklarna 6.2 och 7.1), och om att kom- missionen lämnat yttrande angående en utländsk direktinve- stering i en annan medlemsstat som inte är föremål för gransk- ning (artikel 7.2).

• Ta emot synpunkter från andra medlemsstater

– angående utländska direktinvesteringar i Sverige (artikel 7.1 och 7.3).

• Ta emot yttrande från kommissionen

– angående utländska direktinvesteringar i Sverige som inte är föremål för granskning (artikel 7.2 och 7.3).

– angående att kommissionen anser att en utländsk direktinve- stering i Sverige sannolikt kan inverka på projekt eller pro- gram av unionsintresse (artikel 8.1).

– beträffande utländska direktinvesteringar som enligt kommis- sionen kan inverka på projekt eller program av unionsintresse (artikel 8.2 b).

3 Rådets förordning (EG) nr 139/2004 av den 20 januari 2004 om kontroll av företagskoncen-

• Lämna uppgifter

– till andra medlemsstater eller kommissionen, på deras begäran, om en utländsk direktinvestering i Sverige som inte är föremål för granskning här. De uppgifter som avses ska inbegripa föl- jande.

a) Ägarstrukturen för den utländska investeraren och det företag där den utländska direktinvesteringen planeras eller har fullbordats, inklusive uppgifter om yttersta investerare och kapitaldeltagande.

b) Det ungefärliga värdet av den utländska direktinvester- ingen.

c) Vilka produkter och tjänster som säljs och vilken affärs- verksamhet som bedrivs av den utländska investeraren och av det företag där den utländska direktinvesteringen pla- neras eller har fullbordats.

d) De medlemsstater där den utländska investeraren och det företag där den utländska direktinvesteringen planeras eller har fullbordats bedriver relevant affärsverksamhet.

e) Finansieringen av investeringen och finansieringskällan, på grundval av de bästa uppgifter som är tillgängliga för medlemsstaten.

f) Det datum då den utländska direktinvesteringen planeras eller har fullbordats (artiklarna 7.5 och 9.2).

Kontaktpunkten ska säkerställa att uppgifterna, när de begärs av kommissionen eller andra medlemsstater enligt artikel 7.5, görs till- gängliga utan onödigt dröjsmål (artikel 9.1).

Kontaktpunkten ska också sträva efter att utan onödigt dröjsmål tillhandahålla begärande medlemsstater och kommissionen eventuella kompletterande uppgifter utöver de i artikel 9.1 och 9.2 i den mån sådana finns tillgängliga (artikel 9.3).

• Ha rätt att begära

– andra medlemsstaters synpunkter på eller kommissionens yttrande över en utländsk direktinvestering i Sverige som inte granskas här (artikel 7.3).

– de uppgifter som framgår av artikel 9 från den medlemsstat där en utländsk direktinvestering planeras ske eller har full- bordats, när investeringen inte granskas. Begäranden om upp- gifter och svar från medlemsstater ska samtidigt skickas till kommissionen (artikel 7.5).

– uppgifter utöver de som framgår av artikel 9.2, när kontakt- punkten har för avsikt att lämna synpunkter på utländska direktinvesteringar i en annan medlemsstat. Begäranden om uppgifter och svar från medlemsstater ska samtidigt skickas till kommissionen (artikel 6.6).

– de uppgifter som framgår av artikel 9.2 från den utländska in- vesteraren eller det företag i vilket investeringen är aktuell (artikel 9.4).

• Beakta

– synpunkterna och yttrandena från andra medlemsstater respek- tive kommissionen i vederbörlig utsträckning (artikel 7.7). – kommissionens yttrande, i största möjliga utsträckning, be-

träffande en utländsk direktinvestering i Sverige som enligt kommissionen kan inverka på projekt eller program av unions- intresse (artikel 8.2 c).

I skälen till förordningen anges att beaktandet ska ske genom åtgärder som finns att tillgå enligt nationell rätt eller inom ramen för landets vidare beslutsfattande, i överensstämmelse med dess skyldig- het till lojalt samarbete enligt artikel 4.3 i EU-fördraget (skäl 17).

• Lämna förklaring till kommissionen

– om Sverige inte följer ett yttrande från kommissionen beträf- fande en utländsk direktinvestering i Sverige som enligt kom- missionen kan inverka på projekt eller program av unions- intresse (artikel 8.2 c).

• Underrätta kommissionen och övriga berörda medlemsstater – om kontaktpunkten, under exceptionella omständigheter och

trots att den gjort sitt bästa, inte kan erhålla de uppgifter som anges i artikel 9.2 (artikel 9.5).

• Motivera

– sina begäranden om uppgifter om utländska direktinvesteringar i andra medlemsstater på vederbörligt sätt (artiklarna 6.6 och 7.5). – sina synpunkter på utländska direktinvesteringar i andra med-

lemsstater på vederbörligt sätt (artiklarna 6.5 och 7.4). – varför uppgifter enligt artikel 9.2, i förekommande fall, inte

tillhandahållits och förklara vad som gjorts efter bästa förmåga för att erhålla de begärda uppgifterna, inbegripet en begäran ställd till den utländske investeraren eller det företag som in- vesteringen avser (artikel 9.5).

Som nämnts inledningsvis är förordningen direkt tillämplig. Att sam- arbetet i enlighet med artiklarna 6, 7 och 8 ska ske via kontaktpunk- terna framgår direkt av förordningen (artiklarna 6.10, 7.9 och 8.2), liksom kontaktpunktens åligganden i enlighet med dessa artiklar. Regleringen i förordningen är tillräckligt tydlig och konkret i dessa delar för att kunna tillämpas utan kompletterande nationella be- stämmelser. Det behöver alltså inte införas några nationella bestäm- melser när det gäller kontaktpunktens uppgifter i detta avseende mer än att det anges i myndighetens instruktion att den har uppgiften som kontaktpunkt (se kapitel 7 om vilken myndighet som ska vara kontaktpunkt). Frågan om kontaktpunktens tillgång till de uppgifter som den är skyldig att tillhandahålla behandlas i avsnitt 6.3.6–6.3.8.

6.3.6 Kontaktpunkten ska ha rätt att förelägga