• No results found

Kostnad per färdtjänstresa

In document SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN (Page 30-34)

Enligt det översta diagrammet har antalet färdtjänstresor minskat med 7 600 mellan år 2011 och år 2012, bl.a. bero-ende på att antalet färdtjänsttillstånd har minskat med cirka 100 stycken.

Kostnaden per resa har minskat med 2 kronor (drygt 1 %) mellan år 2011 och år 2012. Detta beror till stor del på det nya bokningssystemet är effektivare än det föregående systemet.

290 000 295 000 300 000 305 000 310 000 315 000

2009 2010 2011 2012

Antal färdtjänstresor med taxi och specialfordon

140 145 150 155 160 165

2009 2010 2011 2012

Kostnad SEK

Kostnad per färdtjänstresa

SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN

FÖRORENAD MARK

Måluppfyllelse

Medborgarna ska inte utsättas för hälsorisker till följd av markföroreningar.

Beskrivning

Kommunen samverkar med länsstyrelsen vid undersökningar och avhjälpande av MIFO-klass 1 objekt utan ansvarig huvudman.

Kortsiktiga åtgärder är genomförda på Bestorps såg för att undvika akuta hälsorisker. Utredningar är klara för Sjö-backa såg och Tornbydeponin, och pågår för f.d. tvätteriet ”Martin Ängqvist” i Tannefors samt för övriga deponier.

Nämndens bedömning Målet är uppnått.

Prioriterade aktiviteter

Projektering för sanering av f.d. tvätteriet ”Martin Ängqvist” i Tannefors slutförs 2012 och sane-ringsarbetet upphandlas med beräknad saneringsstart hösten 2012. Ansökan om vattendom skall ske.

Projektering pågår, och sanering startar 2013. Ansökan om utökad sanering samt kompletterande undersökningar är inlämnad till Naturvårdsverket. Beslut väntas 2013. Huvudförhandling om vattendom är genomförd. Ansökan bevilja-des 2012.

Fortsatt provtagning av Bestorps f.d. såg. Åtgärdsprogram tas fram.

Huvudstudien är klar, och kortsiktiga åtgärder är genomförda. Dessa visar att det behövs kompletterande undersök-ningar med ekonomiskt stöd av Naturvårdsverket. Beslut om Naturvårdsverkets medverkan förväntas under 2013.

Kompletterande undersökningar om föroreningssituationen vid Sjöbacka såg i Ljung. Åtgärdspro-gram tas fram.

Undersökningarna är klara. Beslut ifall ansökan om huvudstudie ska lämnas in till Naturvårdsverket görs i samråd med länsstyrelsen 2013.

Utredning av åtgärdsprogram för Tornbydeponin.

Utredningen är klar.

Fortsatt utredning om ev. åtgärder för övriga deponier, t ex Kallerstad deponin, Malmslätts deponi, Gräsanden, Lingvallen Vasastaden.

Utredningar pågår kontinuerligt. Den planerade översiktliga markundersökningen av Malmslätts deponi och Kaller-stadsdeponin flyttas fram till 2013.

Investeringar

Även i år har nämndens samlade investeringsverksamhet varit på en hög nivå.

Utbyggnaden av yttre ringen med en ny led – Östra länken – pågår fortfarande för fullt, där trafikpåsläpp beräknas till försommaren 2013. Östra länken är nämndens absolut största projekt och står ensamt för 40 % av gjorda nettoinve-steringar. Nybyggnation av cirkulationsplats i korsningen Industrigatan – Östgötagatan pågår, för att bli klar senhös-ten 2013. Projektering för cirkulationsplats på Lambovsleden vid infarsenhös-ten till St Aska har slutförts.

Den nya cirkulationsplatsen i korsningen Åtvidabergsvägen – Landerydsvägen är klar. Dess konstverk – Hello Good-bye – är klart försommaren 2013. Arbetet med Ullevileden fortskrider med detaljplanearbete, vilket beräknas vara klart under 2013. Busshållplatser har byggts i anslutning till nya bron över Motala Ström i Ljungsbro.

Utbyggnaden av nya bostadsområden fortskrider; bl.a. har Ullstämma fått ny cirkulationsplats i korsningen Orkester-vägen och länsväg 687 till Sturefors. I Harvestad pågår utbyggnaden av kvartersgator, och första etappen av Om-budsmannen är klar. Utbyggnaden av anslutningsgator till Norrberga (Sturefors) pågår, liksom ett nytt område i Bro-kind. Färdigställande av gator pågår bl.a. i Östra Lambohov.

Projekteringen för att färdigställa allmän plats mark runt fotbollsarenan är klar, och entreprenadarbetena sker 2013.

Projektering för utbyggnad gator till nytt handelscentrum Djurgården och nytt verksamhetsområde i Kåparp har pågått under året. Utbyggnaderna beräknas starta 2013. På Tornby har nya gator för ny handelsetablering byggts. Ytterligare en liten del av Ullevileden är under byggnation.

Gång/cykelvägarna längs Västanågatan, Ödegårdsgatan och Gränsliden Tallboda samt mellan Vikingstad och Malmen (Malmslätt) färdigställdes under året. Kommunens del av kostnaden för gång/cykelväg mellan Slaka och Skeda Udde, vilken Trafikverket byggde ut under 2011, har tagits i år. Projektering har skett för etapp II av gång- och cykelvägen mellan Tokarp och Skäggetorp, vilken beräknas byggas klart under 2013. Under året har också en rad gång/cykel-vägar blivit upplysta.

Nämnden har byggt ett tiotal lekplatser, varav två temalekplatser, nämligen Björnkärrskolan (skeppsbrott) och Arbeta-regatan (flyg) och en aktivitetspark i Johannelund med tema båt & hav. En arkitekttävling för kommunens största lekplats – Lillvalla – har genomförts. Tävlingen vanns av tre studerande landskapsarkitekter. Projektering beräknas ske under 2013. Satsningar har gjorts på spontanidrottsytor, bl a nya mål, asfaltsytor med ”issarger/uppflikt kant”

grässådd, basketkorgar, bollplank och utbyte av sittgrupper. Utbyggnaden av Raoul Wallenbergs plats avbröts, efter-som den blev föremål utredning om eventuell byggnadsminnesförklaring. Frågan är inte slutligt avgjord.

Trafiksäkerhetshöjande åtgärder har gjorts bl.a. på Drottningtorget, längs med Skogsgatan och den upphöjda passagen vid Flygvapenmuseet har färdigställs. En hastighetsplan har tagits fram vars genomförande startar under 2013. Ut-byggnaderna av pendlarparkeringarna i Linghem och Vikingstad har slutförts. Omstigningshållplatsen i Skeda Udde har byggts, där återstår några kompletterande gång/cykelsträckor. Ombyggnad av trafiksignal vid US Södra entré för bussprioritering har gjorts.

Året har inneburit fortsatt satsning på tillgänglighetsåtgärder, bl.a. längs stomlinje 25 och nya busshållplatser på Norr-köpingsvägen, övergångsställen i centrala staden, vid Stångån, i naturreservaten och vid resecentrum. Längs

Stångå-stråket har nya bryggor byggts vid Braskens bro och norr om Kallerstadsleden (den s.k. snöbryggan). Kajreparationen vid Nykvarnsparken är slutförts. Även nybyggnationen av en servicebyggnad vid Johannelundsbadet pågår. I inner-staden har Ågatan (vid St Larsparken) restaurerats och belagts med granit. Projektering av Farbror Mellins torg pågår.

Vinterljus har hållits för 7:e gången, denna gång längs med Stångåns centrala delar.

Utfallet visar på en avvikelse mot budget med drygt 25 mnkr. Exempel på större avvikelser (mnkr):

Östra länken utgifter tidigare budgeterat, beroende på en snabb framdrift och även

merkostnader för signalsäkerhet vid järnvägsövergångar, - 21,9

för geoteknik, ej utsatta ledningar och ej kända markföroreningar minskat med tidigarelagda inkomster från Trafikverket för delfinansiering

Utbyggnaden av Djurgården centrum och Kåparps industriområde är försenade 9,3 Utbyggnaden av Ullevileden i Tornby förbrukar pengarna i långsammare takt 4,0 än tänkt

Ombyggnaden av Lasarettsgatan genom US försenad 3,0

Parker och grönområden; ej tidigare budgeterad exploateringsinkomst för Smedstadsbäcken 13,4 (vid campus Valla), nedläggning av ombyggnad av Raoul Wallenbergs plats

Senarelagda kollektivtrafikprojekt; omstigningshållplats Skeda Udde och expressbussatsningen 5,3 byggt om färre busshållplatser och anpassat färre trafiksignaler för kollektivtrafik

Senarelagda trafiksäkerhetsprojekt gång- och cykelportar Ålerydsvägen/Tinnerbäcken samt

Industrigatan/Grenadjärsgatan, Tröskaregatan, ny hastighetsplan, trafik- 2,7 säkerhetsåtgärder i bostadsområden

Försenade stadsmiljöåtgärder t ex: offentliga toaletter, konstnärlig utsmyckning,

servicebyggnader Nykvarn och Johannelund, försenad fakturering Vinterljus, 9,6 taxi - och fjärrbussangörning resecentrum, kajreparationer.

Förseningar och senareläggning av projekt medför behov av överföring av delar av de oförbrukade medlen till år 2013 för färdigställande.

In document SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN (Page 30-34)

Related documents