• No results found

krav på den verkställande myndigheten

Knivsta kommun har brutit mot denna lag-paragraf.

2013-05-07 Sida 35 av 41

Restauratören) 10 feb 2010 Bil. 14

Mycket anmärkningsvärt uttalande.

Att Östberg själv överhuvudtaget fanns med i ärendet var på Vikströms initiativ för att få en dialog som kunde lösa låsningen. Alla möten, konver-sation via mail, telefonsamtal mm.

som skedde var på Vikströms initiativ för att hitta lösning. Östberg bidrog ingenstans med initiativ för dialog eller lösning av situationen.

Bristerna var åtgärdade 3,5 månader innan Östberg skrev på beslutet om förbud 29 sep 2009. Felaktigt på-skiner Östberg att de åtgärder LSt sett vara åtgärdade skulle härröra till de två besluten 28,29 sep.

Östberg var medveten om att dessa var åtgärdade redan till den 12 juni då Mojjen blev godkänd.

Mojjen hade nu omkl.rum, städskåp på ny plats, uppfräshat, målat, fixat, rutiner på allt, och har nog aldrig varit i så gott skick.

Bo Östberg är nöjd.

Trots den skada han åsamkat Vikström.

From: Hege Hellström

Sent: Tuesday, April 05, 2011 1:05 PM To: staffan.vikstrom

Subject: texten igen

Mojjens ägare stämmer Knivsta kommun

Mojjens ägare Staffan Vikström har redan fått rätt gentemot kommunen av Länsstyrelsen, men han vill ha en ordentlig ursäkt och ekonomisk kompensation.

– Jag har varit helt knäckt. Jag har gått in i väggen och tappat omsättning. Det är misshandel de sysslar med, säger Staffan Vikström.

Varför vill du stämma kommunen?

– Jag vill ha en ordentlig ursäkt och ekonomisk kompensation. Jag fick stänga i en månad. Och när det kom i media att jag inte fick göra potatismos – vad säger det om ett gatukök? Min omsättning har gått ner kraftigt. Jag har fått ta

antidepressiva mediciner varit helt knäckt, säger Mojjens ägare Staffan Vikström som nu ska stämma Knivsta kommun.

Kommunalrådet Göran Nilsson (M) säger att representanter från alla partier ska titta på om det finns grund för en ursäkt.

– Vi är beredda att ersätta och be om ursäkt om han lidit skada. Och vi ska inte bara titta på om man handlat olagligt utan om man verkligen har gjort sitt bästa, säger Göran Nilsson.

Nobben till potatismos

Bakgrunden till hela historien är att Staffan Vikström fick nej på att laga eget potatismos i sin korvkiosk Mojjen i Knivsta.

– Politikerna skrev en insändare där man använde ord som fick tankarna att gå till att Mojjen var ett rätt snuskigt ställe, de använde ord som skydd mot smitta och sjukdom, säger Staffan Vikström.

”Påhoppad varje vecka”

Göran Nilsson säger att det inte är brukligt att skriva insändare som påstår att det är ohygieniskt på vissa restauranger.

– Nej, det är inte brukligt. Men det är bra. Vi politiker skriver ofta insändare, det är en av våra viktigaste uppgifter att kommunicera med våra väljare, säger Göran Nilsson.

Kan du förstå att han känner sig påhoppad?

– Ja. Men jag blir påhoppad varje vecka!

Men han är ju inte politiker, han har inte valt den här utsatta positionen?

– Nej, men han hade hoppat på oss och då måste man som politiker försvara sig.

Hur har han hoppat på er – enligt Staffan Vikström bad han er om hjälp?

- Han kritiserade kommunen häftigt. Det är okej eftersom öppenhet kännetecknar kommunen. Därför svarade vi honom också.

”Inga förändringar”

Enligt Staffan Vikström har inga förändringar gjorts utifrån beslutet, som till exempel att bygga en separat beredningsbänk för att få göra moset, att bygga nytt städskåp och att skaffa nedkylnings- utrustning.

Staffan Vikström säger dessutom att han inte fick veta de här konkreta kraven av inspektören.

– De förvägrade mig att få veta vad jag skulle göra. Det är helt sjukt.

Men Göran Nilsson säger att förändringar visst har gjorts.

– Men kommunens inspektör har tagit bilder som granskats av Länsstyrelsen, som sedan sagt att förändringar är gjorda.

Vi ska titta på det här, Länsstyrelsen kan ha ljugit, säger Göran Nilsson.

världen april 2011. Nedan är mailet med korrekturtexten Bil. 15

Vikströms kritik (bil. 7) var riktad mot Nilsson och Östberg

Inspektören visade inga bilder (eller annat dokument) vid dragning av ärendet inför B&Mn men sa att de fanns.

Inspektören eller Östberg har inte senare heller kunnat visa upp några bilder. Inspektören har m.a.o. ljugit för LSt har inte heller sett några bilder. Att inte Nilsson eller Östberg reagerat för denna sak (speciellt som Nilsson säger att man ska titta på just detta) utan istället fortsatt sin linje att förneka alla fel - är oförsvarligt.

Genom Göran Nilsson i offentligt uttalande är beskedet idag att inget skadestånd betalas ut. Detta trots att han erkänt att fel är begångna, felaktiga beslut tagits och besked vid möte att man ska betala skade-stånd. Ingen ursäkt är uttalad till Vikström. Ingen utredning om man handlat olagligt eller gjort sitt bästa är tillsatt.

Kritiken var riktad mot

Ledande svensk expertis inom livsmedelssäkerhet dömer helt ut Knivsta kommun efter besök på Mojjen den 2 nov 2009.

Boo Östberg recenserar sin livsmedelsinspektör som blivit sågad av hela livsmedelsbranschen:

”Hon har gjort ett jättebra jobb”! ”

Boo Östberg slår fast att Mojjen har under inga omständigheter har de förutsättningar som krävs.

Östberg var fullt på det klara med att Vikström inte fått veta vad han skulle åtgärda. Han deltog t.ex. vid mötet på Mojjen den 10 sep som Vikström initierat enbart för att få förklarat vilka krav som ställdes på lokalen (se kap 4.2 Vägran att specificera krav). Då detta ändå inte lyckades skrev Vikström ett referat (bil 5) om detta som sändes till både Östberg, inspektören och Göran Nilsson. Men trots mötet och referatet, trots att B&Mn tar sina beslut utan något giltigt protokoll (vilket även LSt konstaterar), bilder eller dokument över-huvudtaget som underlag, så påstår Östberg i denna intervju att Vikström försetts med all dokumentation.

UNT 18 okt 2009. Bil. 17

18 nov 2009.

Related documents