• No results found

Malmö högskolas utbildningsutbud är omfattande och varierat. Många utbildningar på såväl grundnivå som avancerad nivå ges på engelska. Verksamheten domineras av utbildning med en fördelning utbildning/ forskning på ca 80/20, och även om ett antal starka forskningsmiljöer är under uppbyggnad är det en ut- maning att forskningsanknyta utbildningen för alla de 12 000 helårsstudenterna. Det finns relativt goda förutsättningar för forskningsanknytning inom medi- cin, teknik, design och vissa samhällsvetenskaliga program medan utmaningen är större inom lärar- utbildningen och utbildningarna inom vård och hälsa där studentgrupperna är stora. Efter de kvalitetsför- bättringar som infördes efter UKÄ:s utvärderingar av examina på grundnivå och avancerad nivå är kvalite- ten i utbildningarna hög eller mycket hög.

I de utbildningar som är beroende av verksamhetsför- lagd utbildning och praktik är behovet av välutbildade handledare stort och en brist på kvalificerad handled- ning på fältet riskerar att äventyra kvaliteten i utbild- ningarna. Samtidigt är andelen disputerade lärare vid högskolan och tillgången till hög kompetens i regionen god och stigande. Det finns alltså goda möjligheter att utveckla kvaliteten ytterligare i utbildningarna fram- över. En förutsättning för detta är också att Malmö högskolas lärare ges möjlighet att utvecklas i takt med högskolans växande forskningsuppdrag.

Från start har Malmö högskola haft en stark samverkansprofil; dock visar omdömena från Vinno- vas pilotprojekt för värdering av samverkan att vissa svagheter behöver adresseras. Det gäller processer för resultatuppföljning av samverkansaktiviteter där upp- följning av utfallet i form av till exempel samhällsnytta kan systematiseras och spridas.

Malmö högskola bedriver idag många intressanta forskningsprojekt, ofta i nära samverkan med öv- riga delar av samhället. Högskolans forskning har utvecklats och integrerats i verksamheten under många år men är inte presenterad och kommunicerad på ett tillräckligt tydligt sätt för omvärlden. Volymen av forskning och forskarutbildning är låg i förhållande till volymen av utbildning på grundläggande nivå och avancerad nivå. En majoritet av lärarna är disputera- de och högskolan har många docenter och professorer men flertalet lärare ägnar sig huvudsakligen åt under- visning. Som vid många andra lärosäten saknas tydliga karriärvägar för forskare och lärare.

Det finns idag ett begränsat antal forskningsmiljöer med en kritisk massa av forskare på olika nivåer där det bedrivs långsiktig forskning på hög internatio- nell nivå. Högskolans fem forskningscentrum utgör exempel på sådana miljöer. Dessa miljöer inkluderar också en nära, väl utvecklad samverkan med externa partner vilket driver miljöernas innovationskapacitet. I detta hänseende kan de fungera som modeller för andra forskningsmiljöer som är under uppbyggnad. Bibliometriska jämförelser med andra lärosäten i Sveri- ge ger vid handen att forskningen vid Malmö högskola håller hög kvalitet och att utväxlingen av basanslaget för forskning i form av vetenskapliga publikationer och citeringar är mycket god. Högskolan har tydligt visat sin förmåga att attrahera externa forsknings- medel som erhålls i konkurrens och den största finan- siären av högskolans forskning är Vetenskapsrådet, vilket visar på konkurrenskraften hos olika forskar- grupper vid högskolan.

Malmö högskola har ett mindre ”grants office” men saknar idag en långsiktig strategi för att söka externa medel till storskaliga forskningsprojekt hos nationella och internationella finansiärer. En framtida sökstrategi behöver tydligare inkludera perspektiv kring samver- kan, innovation och samhällsnytta. Det har påbörjats en förstudie av möjligheterna att starta fundraising men det saknas ännu strategier för detta. Högsko- lan har ett väl fungerande bibliotek med biblioteka- rier som har hög kompetens och stödjer forskare och doktorander, bland annat med litteratursökning och

open access-publicering. Man arbetar också med att

skapa förutsättningar för open data inom forskningen. Högskolans forskare har många internationella samar- beten med erkända universitet men det är ett begränsat antal forskargrupper som inom dessa samarbeten ge- nererar internationellt finansierade forskningsprojekt och sampublikationer. Högskolan har ett stort globalt engagemang med många internationella samarbeten med enskilda universitet och internationella nätverk av olika slag. Internationaliseringsarbetet är välutvecklat och välfungerande men fokuserar huvudsakligen på ut- bildning (utveckling av undervisningsmetoder, student- och lärarutbyten, internationalisering på hemmaplan). Några högskoleövergripande internationella samarbe- ten inbegriper dock även utbyten inom forskarutbild- ning och forskning. Det finns behov av att bygga upp mer långsiktiga allianser med utvalda partneruniver- sitet men även att ingå i strategiska partnerskap med andra internationella aktörer.

Forskarna vid Malmö högskola har en omfattande samverkan med olika samhällsaktörer inom offentlig sektor, idéburen sektor och näringsliv. Det pågår ett arbete med att på ett mer systematiskt sätt bygga upp långsiktiga relationer med näringslivet, vilket bland annat är en viktig förutsättning för forskning finansie- rad av KK-stiftelsen. Forskarna får dock inte fullt ut det stöd de behöver för att på ett systematiskt sätt nyttig- göra forskningen genom att utveckla innovationer och starta företag i samverkan med externa partner. Högskolan har idag inget eget innovationskontor och inget holdingbolag.

Forskarutbildningen vid Malmö högskola är fortfa- rande under utveckling inom flertalet forskarutbildn- ingsämnen och utvärderas kontinuerligt. Doktorand- kåren är mycket aktiv och studentinflytandet avseende kvalitetssäkring och utveckling av forskarutbildning- en är mycket gott. Arbetet med att utarbeta ett kva- litetsramverk för forskarutbildningen som är länkat till kvalitetsramverket för utbildning på grundläggan- de nivå och avancerad nivå är igångsatt och tar sin

utgångpunkt i de högskolegemensamma riktlinjer som fastställdes för utbildning på forskarnivå under 2016. Sammanfattningsvis har Malmö högskola utvecklats starkt under sina första två decennier och högskolan har genom utbildning, forskning och samverkan gi- vit viktiga bidrag till samhället. Samtidigt finns inom alla delar av verksamheten en potential till fortsatt ut- veckling. I nästa kapitel beskrivs planerna för att lyfta Malmö högskola till en ny nivå.

KAPITEL 4: MALMÖ UNIVERSITET

VÄGEN FRAMÅT

I detta kapitel beskrivs Malmö universitets vision, verksamhetsidé

Related documents