• No results found

Nr 1

Titel: What are the information needs of Chinese breast cancer patients receiving chemother-

apy?

Författare: Lee, YM, m fl.

Publicerat: European Journal Of Oncology Nursing Land: Kina

Publikationsår: 2004

Syfte: Att utvärdera informationsbehovet hos patienter med bröstcancer som genomgår cytos-

tatikabehandling i Hong Kong.

Metod: Deskriptiv survey, kvantitativ tvärsnittsstudie med frågeformulär.

Urval: Kinesiska kvinnor med nydiagnostiserad bröstcancer som behandlas med cytostatika,

utan tidigare erfarenheter av cancersjukdom eller cytostatikabehandling, 21 år eller äldre. 51 kvinnor deltog.

Resultat: Resultatet visade att den viktigaste informationen för dessa patienter var cancern

och dess spridning, biverkningar och hantering av biverkningar vid cytostatikabehandling.

Kvalitetsbedömning

Titeln är relevant och speglar innehållet. Abstract innehåller metod och resultat dock finns inget tydligt syfte. Introduktionen är tydlig och anknytning till tidigare forskning ges. Syftet och frågeställningar beskrivs här tydligt. Metoden är mycket väl beskriven. Tillvägagångssät- tet med population, urval, datainsamling med instrument och mätning framkommer tydligt. Studien är godkänd av etisk kommitté. Resultatet redovisas i både text- och tabellform vilket förenklar presentationen. Resultatet överensstämmer med syftet och frågeställningarna blir besvarade. Dock är resultatet kortfattat och en aning snålt. Diskussionen reflekterar och för- tydligar resultatet samt beskriver studiens begränsningar. En begränsning i studien är det lilla urvalet. Slutsatser dras. Referenserna är relevanta och referenstekniken är korrekt.

Nr 2

Titel: Patients need for information about cancer therapy. Författare: Skalla, KA, m fl.

Publicerad: Oncology Nursing Forum Land: USA

År: 2004

Syfte: Syftet var att få detaljerad information om behovet hos patienter med cancer gällande

biverkningar av cancerbehandling.

Metod: Kvalitativ studie med fokusgrupper och strukturerade diskussioner.

Urval: 51 patienter och 14 anhöriga till patienterna deltog i studien. Patienterna hade nyligen

genomgått strålbehandling, cytostatikabehandling eller någon kombination båda dessa.

Resultat: Det framkom att patienterna ville få information om behandlingsprocessen, specifi-

ka biverkningar som kan uppstå och behand lingens påverkan på deras liv. Patienter sökte in- formation från olika källor men många fann att andra patienter var den mest värdefulla infor- mationskällan. Det framkom även att vissa patienter ville ha så mycket information som möj- ligt medan andra föredrog att inte få information alls.

Kvalitetsbedömning

Titeln är relevant. Abstract innehåller tydligt syfte, metod och resultat, vilka är uppspaltade och lätt överskådliga. Introduktionen saknar rubrik men beskriver tidigare forskning väl samt innehåller ett tydligt syfte och meningen med studien framgår. Metoden är väl beskriven med urval, datainsamling och dataanalysmetod. Studien har blivit godkänd av etisk kommitté. Re- sultat delen överensstämmer med syftet och presenteras ingående och mycket tydligt i text- och tabellform. I diskussionen beskriver författarna studiens begränsningar och tolkar studiens resultat. De beskriver även hur de använt studiens resultat i att utforma ett multimedia pro- gram som ska underlätta för cancerpatienter att få den informatio nen de är i behov av att få. Referenstekniken är korrekt.

Nr 3

Titel: A qualitative study of experiences during radiotherapy of Swedish patients suffering

from lung cancer.

Författare: Ekfors, H, m fl.

Publicerad: Oncology Nursing Forum. Land: Sverige

År: 2004

Syfte: Syftet är att beskriva upplevelser hos patienter med lungcancer under strålbehandling. Metod: Kvalitativ intervjustudie.

Urval: 15 patienter, 4 kvinnor och 11 män med lungcancer som fått strålbehandling. Resultat: I studien beskrevs de vanligaste symtomen och biverkningarna samt exempel på

egenvårds åtgärder som patienterna utförde.

Kvalitetsbedömning

Titeln speglar studiens innehåll. Abstract innehåller syfte, metod, resultat och även slutsatser, bra översikt med underrubriker. Introduktione n beskriver tidigare forskning och forsknings- problemet blir tydligt. Metoden är väl beskriven med urval, datainsamlingsmetod samt hur analysen gått till. Etisk kommitté har godkänt studien. Resultatet är väl strukturerat med kate- gorier och överensstämmer med studiens syfte. I diskussionen sammanfattas och tolkas resul- tatet samt studiens begränsningar nämns under egen rubrik. Även slutsatser dras och beskrivs under egen rubrik. Referenstekniken är korrekt.

Nr 4

Titel: More than a sore mouth: Patients experience of oral mucositis. Författare: Borbasi S m fl.

Publicerat: Oncology Nursing Forum Land: Australien

År: 2002

Syfte: Syftet var att undersöka patienters upplevelser av att ha orala biverkningar av cytosta-

tikbehandling.

Metod: Kvalitativ fenomenologisk intervjustudie.

Urval: 6 patienter, 4 kvinnor och 2 män, som genomgick intensiv cytostatikabehandling för

olika hematologiska cancersjukdomar. Dessa valdes då de skulle kunna ge den information författarna behövde.

Resultat: Författarna i studien kom fram till att sjuksköteskans närvarande var viktig för pati-

enterna eftersom sjuksköterskan lyssnade på patienternas önskningar. Det belystes även vilka interventioner som utfördes, vilka manifestationer de orala biverkningarna yttrade sig i samt problemet med att äta och få tillräcklig näring.

Kvalitetsbedömning:

Titeln är relevant och speglar artikelns innehåll. Abstract är lätt överskådligt med små rubri- ker, syfte, metod och resultat beskrivs kortfattat. Introduktionen beskriver problemet väl och tidigare fo rskning presenteras under egen rubrik. Syftet är beskrivet på tre olika ställen och är inte det samma på alla tre vilket är ett minus. Metoden är väl beskriven med urval, datainsam- ling och dataanalysmetod. Etiskt godkännande nämns också under metodavsnittet. Resultatet presentares endast i textform och är något otydligt. Författarna använder sig mycket av citat vilket gör det svårt att få ett sammanhang. Även om tre olika syften beskrivits speglar resulta- tet dem alla tre. I diskussionen tolkas och sammanfattas resultatet. Studiens begränsningar nämns mycket kort. En begränsning var att hälften av patienterna dog under tiden eller strax efter behandlingsperioden. Författarna beskriver hur studiens resultat kan användas inom yr- ket. Referenstekniken är korrekt och referenserna är relevanta, dock finns det en äldre referens från 1966.

Nr 5

Titel: Testing an oral assessment guide during chemotherapy treatment in a Swedish care set-

ting: a pilot study.

Författare: Andersson P m fl

Publicerat: Journal of Clinical Nursing Land: Sverige

År: 1999

Syfte: En pilot studie där oralt status ville utvärderas i en grupp av patienter med hematologis-

ka malignitetssjukdomar och som genomgick cytostatikabehandling genom användning av en oral bedömnings guide samt att testa guidens reliabilitet.

Metod: Kvantitativ interventionsstudie,

Urval: 16 patienter diagnostiserade med akut leukemi, non Hodgkins lymfom, Hodgkins

sjukdom eller myelom och som behandlas med cytostatikabehandling.

Resultat: Det framkom i studien att tidig identifiering och hantering av orala komplikationer

var bra för saliv och sväljning, måttligt bra för röst och tandkött samt gynnsam för tänder, läppar och slemhinna.

Kvalitetsbedömning:

Titeln är relevant. Abstract beskriver syftet, metoden och resultatet kortfattat. Introduktionen är något kort men beskriver tidigare forskning väl. Syftet är beskrivet under egen rubrik. Me- toden framkommer tydligt och tillvägagångssättet samt urvalet presenteras. Författarna nä m- ner etiskt godkännande. Resultatet överensstämmer med syftet och presenteras endast kortfat- tat men tydligt med hjälp av både text och tabeller. I diskussionen tolkas resultatet och stud i- ens begränsningar diskuteras. Sammanfattningen är bra. Referenstekniken är korrekt.

Nr 6

Titel: Keeping cancer patients informed: a challenge for nursing Författare: Sainio C m fl.

Publicerat: European Journal of Oncology Nursing År: 2003

Land: Finland

Syfte: Studien är fokuserad på cancerpatienters upplevelser av att få information från sjukskö-

terskor och läkare, andra informationskällor och informationens betydelse. Frågeställningarna var: Hur mycket information ges av sjuksköterskor och läkare om olika sjukdomsrelaterad fakta? På vilket sätt ges informationen? I hur stor utsträckning använder sig patienterna av

andra informanter? Vilken mening har informationen för patienterna? Har patienternas karak- tärer inverkan på hur patienterna får och söker information samt påverkar detta hur sjukskö- terskor och läkare ger information?

Metod: Kvantitativ deskriptiv servey där data samlades genom frågeformulär som var basera-

de på tid igare intervjuer.

Urval: 273 cancerpatienter som fått behandling för sin cancersjukdom.

Resultat: Resultatet visade att det fortfarande finns mycket att göra när det gäller att informera

cancerpatienter. Unge fär hälften av patienterna hade inte fått tillräcklig information om alter- nativa behandlingsmetoder, behandlingseffekter och prognos. Det framkom även att broschy- rer om cancer var den mest populära informationskällan hos patienterna. De flesta patie nterna kände behov av information för att den hade en positiv inverkan på deras känslor och attityder samt att den hjälpte dem att hantera situationen.

Kvalitetsbedömning:

Titeln reflekterar inte studiens innehåll speciellt bra. Abstract är bra, beskriver syfte, metod och resultat. Introduktionen är intressant och kul att läsa. Den sätter läsaren bra in i forsk- ningsproblemet och beskriver tidigare forskning väl. Tydligt syfte med frågeställningar finns i introduktionen. Metoden är noggrann beskriven med urval, datainsamling och instrument samt statistisk analys, deltagarna i studien fick information och gav sitt medgivande att delta dock finnes inget etiskt godkännande av etisk kommitté. Resultatet överensstämmer med syf- tet och presenteras mycket tydligt i kategorier i både tabeller och löpande text. Diskussionen tolkar resultatet samt det dras slutsatser. Författarna beskriver studiens begränsningar väl. Referenserna är relevanta samt referenstekniken är korrekt.

Nr 7

Titel: Knowledge and perception regarding radiotherapy and radiation in patients receiving

radiotherapy: a qualitative study.

Författare: Hammik M m fl

Publicerat: European Journal Of Cancer Care År: 1998

Land: England

Syfte: Frågeställningarna var: 1) Skaffa information i relation till vad patienterna tycks veta

vid behandlingens start om strålning och strålbehandling. Var informationen kommer ifrån och hur detta påverkar deras syn på strålbehandling? 2) Identifiera språket som är menings- fullt för patienterna gällande deras egna uppfattningar om strålning och strålbehandling, för att patientinformationen ska vara igenkännande och bättre tala till och beskriva problem som angår patienten. 3) Identifiera om det finns något inflytande från media gällande vad patie n- terna vet om strålning och strålbehand ling.

Metod: Kvalitativa semi- strukturerade intervjuer.

Urval: 30 patienter (21 kvinnor och 9 män) som ska påbörja sin första strålbehandling och

som ska genomgå minst en behandling. Patienterna skulle vara över 18 år. 93 % av patienter- na behandlades i kurativt syfte och två patienter behandlades palliativt.

Resultat: Få patienter visste vad strålbehandling hade för fysisk effekt men de flesta visste

vilken effekt strålbehandlingen hade på cancertumörer. Resultatet visar även på vilket infly- tande media hade på patienterna.

Kvalitetsbedömning:

Titeln är relevant och abstract är tydligt med syfte, metod och resultat. Introduktionen in läsa- ren i ämnet och beskriver forskningsproblemet väl samt presenterar tidigare forskning. Tyd- ligt syfte finns i introduktionen. Metoden är noggrann beskriven med urval, intervjuteknik

med frågor och analysmetod. Studien är godkänd av en etisk kommitté. Resultatet överens- stämmer med syftet. Författarna har tematiserat resultatet och presentationen är tydlig. Dis- kussionen är mycket utförlig och författarna tolkar och sammanfattar resultatet. Studiens be- gränsningar beskrivs under egen rubrik. Exempel på vidare forskning ges. Referenstekniken är korrekt.

Nr 8

Titel: The effect of education in managing side effects in women receiving chemotherapy for

treatment of breast cancer.

Författare: Williams S A m fl

Publicerat: Oncology Nursing Forum År: 2004

Land: USA

Syfte: Syftet var att undersöka effektiviteten av informations kassettband om egenvårdstekni-

ker, kartlägga oro och ångest samt egenvårdsbeteenden för att beskriva förekomsten och in- tensiteten av vanligt förekommande biverkningar hos patienter med bröstcancer, som får cy- tostatikabehandling.

Metod: Kvalitativ interventionsstudie med telefon intervjuer.

Urval: Urvalet bestod av 71 patienter, 33 i kontrollgruppen och 38 i den experimentella grup-

pen. Patienterna var nydiagnostiserade kvinnor i bröstcancer som skulle få cytostatikabehand- ling. Patienterna skulle vara engelsktalande, ha normal hörsel, vara orienterade till tid, plats och person samt skulle inte ha fått nylig cytostatikabehandling.

Resultat: de vanligaste biverkningarna var fatigue, illamående och kräkning samt smakföränd-

ringar. Den experimentella gruppen hade en symtomförbättring jämfört med kontrollgruppen samt oro och ångest upplevdes mindre av den experimentella gruppen.

Kvalitetsbedömning:

Titeln är relevant. Abstract är bra och tydligt med underrubriker, innehåller syfte, metod och resultat, även slutsatser och applikationsförslag. Introduktionen är intressant och beskriver tidigare forskning väl. Författarna presenterar forskningsproblemet bra. Syftet framkommer i introduktionen. Metoden är väl beskriven och författarnas tillvägagångssätt är tydligt. De be- skriver urval, datainsamling och instrument samt analysme tod väl. Studien är godkänd av etisk kommitté. Resultatet ät något rörigt men svara på studiens syfte samt innehåller bra ta- beller. I diskussionen sammanfattas resultaten. Författarna tolkar, drar skutsatser och beskri- ver studiens begränsningar. De ger äve n exempel på framtida forskning samt hur resultatet kan användas inom omvårdnadsyrket. Referenstekniken är korrekt.

Nr 9

Titel: Fatigue patterns in Chinese patient receiving Chemotherapy. Författare: Molassiotis A m fl

Publicerat: European Journal Of Oncology Nursing. År: 2001

Land: Kina

Syfte: Syftet var att undersöka mönster, riskfaktorer och upplevelser av fatigue hos kinesiska

patienter som får cytostatikabehandling.

Metod: Kvalitativ och kvantitativ studie där dagboksanteckningar samlades in i en period, i

början av behandlingscykeln och två veckor framåt. Även en semi- strukturerad intervju ut- fördes med 18 av patienterna.

Urval: 42 patienter (27 kvinnor och 15 män) ingick i studien. Patienterna skulle kunna tala

mentala status, vara äldre än 18 år, inte vara diagnostiserade med någon psykisk sjukdom och de skulle behandlas med cytostatika.

Resultat: Majoriteten av patienterna i studien upplevde fatigue. Den upplevdes som värst un-

der dag 3 efter behandlingens start och fatigue upplevdes värre på eftermiddagar och kvällar jämfört med morgnar och förmiddagar. Kvinnor och patienter med cancer stadium 1 upplevde mer fatigue. Studien visade även på olika coping tekniker som patienterna använde sig av för att underlätta sin fatigue.

Kvalitetsbedömning:

Titeln överensstämmer med artikelns innehåll. Abstract beskriver syfte, metod och resultat. Introduktionen innehåller tydligt syfte, bra definitioner på centrala begrepp och beskriver tid i- gare forskning. Forskningsproblemet blir tydligt för läsaren. Metoden är noggrann beskriven med urval, design, instrument och analys. Deltagarna i studien fick information och gav sitt medgivande att delta. Studien är godkänd av etisk kommitté. Resultatet beskrivs tydligt i ka- tegorier i både text- och tabellform. Både kvantitativa och kvalitativa resultat redovisas. Re- sultatet överensstämmer med syftet. Diskussionen sammanfattar resultatet som tolkas och författarna drar slutsatser. Studiens begränsningar nämns och beskrivs. Där urvalet var relativt litet och skillnader i ålder, diagnos och stadium fanns, mer homogena grupper hade kanske varit mer lämpligt. Författarna diskuterar även om andra biverkningar kunnat påverka patie n- ternas upplevelse av fatigue. Detta borde uppmärksammas i framtida studier. Vidare ger fö r- fattarna ger även förslag på framtida forskning. Referenserna är relevanta och referenstekni- ken är korrekt.

Nr 10

Titel: Nurses knowledge and attitudes towards cancer- rela ted fatigue. Författare: Miller M mfl

Publicerat: European Journal Of Oncology Nursing. År: 2001

Land: Scottland

Syfte: Studien hade två syften dels att undersöka kunskapen och attityder om fatigue bland

sjuksköterskor arbetande inom olika områden av hälso- och sjukvården. Samt dels att under- söka om det fanns skillnader i sjuksköterskornas kunskaper och attityder i olika kliniska om- råden/specialiteter.

Metod: Kvantitativ deskriptiv design med strukturerade enkäter.

Urval: legitimerade sjuksköterskor arbetande inom kommunalavdelning (95 st), kirurgiskav-

delning (130 st), medicinskavdelning (134 st) samt onkologiskavdelning (111 st).

Resultat: Studien visade att sjuksköterskorna underskattade incidensen av fatigue, de hade

snål kommunikation med patienterna samt endast lite kunskaper och praktiska färdigheter angående bedömning och hantering av fatigue. Men sjuksköterskor från alla områden hade förståelse för hur fatigue inverkade på patienternas dagliga liv och sjuksköterskans roll i att åtgärda fatigue.

Kvalitetsbedömning:

Titeln är relevant och speglar studiens innehåll. Abstract beskriver metod och resultat kortfat- tat och slutsatser dras, inget tydligt syfte finns i abstract. Introduktionen beskriver forsknings- problemet väl för läsare samt refererar till tidigare forskning. Tydligt syfte finns i introduktio- nen, studien hade två syften. Metoden är beskriven med urval, tillvägagångssätt med enkäter och analys av data. Studien är godkänd av etisk kommitté. Resultatet är något ostrukturerat och rörigt där det är svårt att se skillnaderna mellan sjuksköterskegrupperna. Fler tabeller hade underlättat presentationen av resultatet för läsarna. Resultatet besvarar studiens syften

och presenteras i kategorier. I diskussionen sammanfattas och tolkas resultatet. Författarna ger exempel på framtida studier samt drar slutsatser. Studiens begränsningar och fördelar beskrivs samt jämförelser med andra liknande studier gällande för- och nackdelar görs. En viktig be- gränsning som beskrivs i denna studie är att endast 43 % av urvalet svarade på enkäten, detta leder till att det kan vara svårt att generalisera studiens resultat. Referenstekniken är korrekt.

Nr 11

Titel: Pain and fatigue management: Results of a nursing randomized clinical trial. Författare: Given B m fl

Publicerat: Oncology Nursing Forum. År: 2002

Land: USA

Syfte: Syftet var att jämföra patienter som genomgår cytostatikabehandling och upplever

smärta och fatigue, där vissa patienter erhåller sedvanlig omvårdnad och där andra patienter får sedvanlig omvårdnad plus en sjuksköterskeintervention.

Metod: En kvalitativ interventionsstudie med intervjuer och patientjournaler.

Urval: i studien ingick 113 patienter varav 53 i den experimentella gruppen och 60 i kontroll-

gruppen. Patienterna var minst 40 år och skulle erhålla cytostatikabehandling, alla patienter skulle ha rapporterat smärta och fatigue vid behandlingens start, de skulle kunna läsa och för- stå engelska samt vilja deltaga i studien och även deras vårdare. Exkluderade var patienter som inte troddes överleva perioden för studien.

Resultat: Den experimentella gruppen som fick sjuksköterskeinterventionen visade en minsk-

ning av antal symtom/biverkningar och fick en bättre social och fysisk funktion än kontroll- gruppen.

Kvalitetsbedömning:

Titeln är ok men något vilseledande. Abstract är tydligt med syfte, metod och resultat, struktu- rerad med underrubriker. Introduktionen är något lång i jämförelse med resultat och diskus- sion. Den beskriver centrala begrepp på ett bra sätt och syftet framkommer tydligt. Metoden är mycket noggrann beskriven med urval, instrument, intervention samt analys. Studien är godkänd av etisk kommitté samt patienterna har givit sitt medgivande. Resultatet är kort, kan- ske mycket beroende på att vissa delar inte var signifikanta. De kompletterar sitt skriftliga resultat i tabeller. Diskussionen är väldigt kort vilket är synd då den hade kunnat komplettera det korta resultatet. Studiens begränsningar beskrivs kortfattat under egen rubrik. Författarna sammanfattar resultatet och slutsatser dras. Re ferenstekniken är korrekt.

Related documents