• No results found

Titel: Lived experience of Korean women suffering from rheumatoid arthritis: a phenomenological approach.

Författare: Hwang, E J Kim, Y H & Jun, S S År: 2004

Tidskrift: International journal of nursing studies Vol 41 Sidor: 239-246.

Titel: Titeln är relevant och speglar innehållet. Den säger vilka som undersöks och vad som undersöks.

Abstract: Abstract beskriver på ett klart och överskådligt sätt studiens syfte, me- tod och resultat. Den är placerad i början av artikeln men är för lång enligt Polit, Beck & Hunglers (2001) kriterier. Keywords, implikationer och praktisk tillämp- ning finns.

Introduktion: Introduktionen är lagom lång och bekantar läsaren med forsknings- problemet genom anknytning till relevant litteratur och tidigare undersökningar. Introduktionen innehåller ett klart syfte och frågeställning.

Syftet med denna studie var att undersöka och beskriva sjukdomsupplevelser av

reumatoid artrit hos kvinnor i Korea.

Frågeställningar: 1) vilka förändringar har du upplevt i ditt liv relaterat till RA?

2) hur är ditt liv som patient med RA?

Metod: Kvalitativ studie med fenomenologisk ansats användes för att besvara frågeställningar. Forskarna beskriver studiedesign och varför de valde denna me- tod.

Urvalsgrupp: 5 kvinnor med RA från Korea som var mellan 34 och 61 år gamla

och haft RA under tiden av 4-12 år. Alla var gifta och hade mer än ett barn.

Datainsamling: Deltagarna tillfrågades att muntligt beskriva sina upplevelser av

RA. Intervjuerna tog 1-1½ timme i deltagarnas hem eller på en lugn café efter deltagarnas önskemål. Intervjuerna spelades in, transkriberades och analyserades. Forskarna har kvalitetssäkrat sitt material genom att skicka transkriberat material tillbaka till deltagarna för att försäkra sig och dem att det innehåller exakta reflek- tioner av deras upplevelser att leva med RA.

Etiska aspekter: finns med. Innan intervjuerna påbörjades fick forskarna en munt-

lig tillåtelse av alla deltagare. Deltagarna fick förklaringen och blev lovade att informationen aldrig skulle användas i något annat syfte än till denna studie. Del- tagarna förstod också hur data skulle presenteras utan att avslöja deras identitet. Resultat: Resultatet är klart relaterat till frågeställningen. Den är berikad med många citat om upplevelser som levandegör kvinnornas erfarenheter av RA. Re- sultatet i denna studie visar 106 signifikanta uttalanden om sjukdomserfarenheter som organiserades i 71 formulerade meningar och sedan grupperades i 34 olika teman och till slut indelades i 8 stora teman som i artikeln även presenteras i ta- bellen. Resultatets 8 teman är följande: 1) svår smärta,

2) självkänsla, 3) negativa känslor, 4) reflektioner över tiden före sjukdomen, 5) koncentration på återhämtning från sjukdomen, 6) positiv inställning oavsett smärta, 7) stöd från familjen och andra samt 8) det nya livet.

Diskussion: Diskussionsavsnittet är bra och innehåller resultatdiskussion, anknyt- ning till andra undersökningar inom området. Innehåller implikationer till prak- tiskt arbete och hur patienter med RA kan bli berättigade att ta kontroll över

2(9) sitt liv och sin sjukdom. Begränsning i denna studie är att det finns en möjlighet till misstolkning av patientens uttalanden från koreanska till engelska och att re- sultatet av studien används försiktigt speciellt i västvärlden p g a att deltagarna i denna studie är få och dessutom koreanska medborgare som bor i ett land av hela Asien.

Referenser: Aktuella och relevanta referenser till studiens syfte. Tydlig referens- lista och referenserna är up-to-date.

Titel: Women’s experiences of rheumatoid arthritis Författare: Brown, S & Williams, A

År: 1995

Tidskrift: Journal of advanced nursing Vol 21 Sidor: 695-701

Titel: Titeln är relevant och uttrycker vad studien handlar om. Innehåller det cen- trala fenomenet och undersökningsgruppen. Författarna kunde dock ha nämnt att undersökningen är gjord på kvinnor som är inlagda på sjukhuset samt var studien gjordes.

Abstract: Abstrakt är placerad i början av artikeln och innehåller en kort beskriv- ning av studien med alla delar som bör ingå- syfte, metod och resultat. Keywords finns ej. Implikationer och praktisk tillämpning finns.

Introduktion: Introduktionen innehåller ett klart syfte och vilken metod användes. Den bekantar läsaren med forskningsproblemet genom anknytning till tidigare undersökningar som beskriver kvinnornas upplevelser av RA. Författarna beskri- ver tydligt varför det valda ämnet är betydelsefull och att personliga upplevelser har störst betydelse i omvårdnaden av kvinnor med RA. Behov av att vidare un- dersöka och forska i ämnet är klart uttalat. Den teoretiska ramen som författarna använt sig av är det biomedicinska och är väl beskrivet.

Syfte: Ett klart syfte finns som är i denna studie att undersöka kvinnornas upple-

velser av RA.

Metod: För att uppnå syftet med studien lämpades en kvalitativ metod och förfat- tarna beskriver varför de valde denna metod. En tydlig rubrik av metoddelen sak- nas. Studiepopulation, studiedesign och datainsamling finns beskrivet.

Urvalsgrupp: Författarna hade en mini urvalsgrupp med 7 kvinnliga deltagare

som hade RA och var inlagda på den avdelning där en av forskarna arbetar som sjuksköterska. Varenda kvinna har varit inlagd vid flera tillfällen. Ålder på delta- garna saknas dock. Forskarna använde sig av en intervjuguide. Intervjuerna spela- des in efter kvinnornas tillåtelse som varade i mer än 1 timme, transkriberades och analyserades. Författarna har kvalitetssäkrat sitt material genom att varje transkri- berat intervju lästes igenom flera gånger och teman som framkom jämfördes.

Etiska aspekter: som nämns i studien är att författarna fick tillåtelse av deltagarna

för att spela in intervjuerna.

Resultat: Forskningsfynden är relaterade till syftet och redovisas i tre olika teman. Dessa är: 1) att söka hjälp för att få diagnos för sina symtom 2) att söka mening, orsaker d v s de ville inte bara veta namnet på sjukdomen utan även sjukdomens orsaker samt 3) osäkerhet som är en aspekt av de båda teman. Detta tema innefat- tar osäkerhet om deras symtom som är oförutsägbara från dag till dag. Någon dag hade de lite ont eller inte alls för att kunna röra sig fritt och nästa dag kan de inte göra någonting. Vidare har de olika temana delats in i underrubriker.

3(9) Diskussion: Diskussionen och resultat är under samma rubrik. I slutet finns slut- satser som en egen rubrik. Begränsningen som tas upp i studien är att studien var för liten och rekommendationer om fortsatt forskning nämns.

Referenser: Referenserna är många och relevanta. De flesta är från 80-talet. Titel: Caring Needs of Patients With Rheumatoid Arthritis

Författare: Nyman, C S & Lutzen, K År: 1999

Tidskrift: Nursing Science Quarterly Vol 12 Sidor: 164-169

Titel: Titeln är kort, relevant och speglar innehållet i artikeln. Det centrala feno- menet och undersökningsgruppen finns med i titeln, men författarna kunde dock nämna i titeln att undersökningen är gjord på kvinnor och att intervjuerna utfördes under akupunkturbehandlingen.

Abstract: Abstract är placerad i början av artikeln och beskriver kort vad studien handlar om och var den är gjord. Abstracten innehåller syfte, metod och resultat. Keywords finns under egen rubrik.

Introduktion: Introduktionen sätter in läsaren på ett bra sätt i problemområdet genom anknytning till befintlig litteratur och tidigare studier. Syftet är klart uttalat samt varför det är av betydelse att göra undersökningen. Den teoretiska ramen som författarna använt sig av i studien är Watsons Theory of caring som består av 10 faktorer som beskrivs väl samt presenteras i en tabell i artikeln.

Syfte: Syftet med denna studie är klart uttalat. Syftet var att med hjälp av Watsons

10 omsorgsfaktorer identifiera omvårdnadsbehov hos människor med RA och som genomgår akupunktur behandling.

Metod: Forskarna använde sig av en kvalitativ, beskrivande design. De använde sig av en samtalsguide som är baserad på Watsons 10 omsorgsfaktorer. Varje frå- ga hämtades från en av dem specifika omsorgsfaktorer och var direkt utvecklad från Watsons omsorgsfaktorer. I nödvändighet introducerades öppna och slutna frågor under behandling för att garantera att det kritiska området av Watsons teori var reflekterade.

Urval: Urvalsgruppen är väl beskrivet i artikeln. En val av 6 kvinnor som har fått

diagnos RA av en specialist inom reumatologin. Deltagarna remitterades från ett rehabiliteringssjukhus i Stockholm, Sverige, för att delta i denna studie. Medta- gande kriterier var: diagnos RA i mer än 1 år, mellan 17 och 66 år gamla, ingen akupunktur behandling de senaste 6 månader och en stabil medicinsk behandling. Kvinnorna i studien var 32 till 66 år gamla. Kvinnorna hade utbildning från 7 till 16 år och som har haft sjukdomen från 4 till 26 år. En kvinna hade erfarenhet se- dan tidigare av akupunktur och 4 deltagare hade medicinsk behandling för sin sjukdom.

Etiska aspekter: Varje deltagare gav sitt samtycke och de blev informerade att de

kunde dra sig tillbaka när som helst under studiens gång. Varje deltagare fick en kod istället för att använda deras namn under inspelningen. Etisk prövning bevil- jades av Regional Forskar Etisk Comittée på Karolinska institutet i Stockholm.

Datainsamling: Under en period av 11 veckor, varje kvinna hade 20 akupunktur

behandlingar som varade under 45 minuter. Akupunktur utfördes av en sjukskö- terska och under akupunkturbehandlingen utfördes intervjuer. Under sammanlagt 120 behandlingar blev kvinnorna intervjuade som resulterar i 1 300 minuter av data som sedan transkriberades och analyserades.

4(9) Resultat: I resultat presenteras de fynd som uppkommit i 4 olika teman. Dessa är: 1) att söka hjälp, vilket innefattar reflektioner om kvinnornas försök för att få en acceptabel diagnos, samt förslag på behandling för deras symtom. Detta tema in- kluderar även stöd från dag till dag de behöver för att kunna hantera sin sjukdom. 2) att söka orsaker som beskriver kvinnornas behov av att finna möjliga orsaker till deras sjukdom. 3) osäkerhet och 4) rädsla för besvikelse. De två sist nämnda teman är uttryck för känslor. Resultatet är klart relaterat till frågeställningen och är välfyllt med citat.

Diskussion: Diskussionsavsnittet är bra och innehåller en förklaring av resultatet. Slutsatser finns under egen rubrik och beskriver tillämpning genom att de sjuk- sköterskor som utför akupunktur är medvetna om dessa patienters behov. Inga begränsningar finns.

Referenser: Referenser är relevanta och de flesta sträcker sig från slutet av 70- talet till 90- talet.

Artikel: Rheumatoid arthritis, coping and well-being. Författare: Bendtsen, P & Hörnquist, O

År: 1994

Tidskrift: Scandinavian Journal Sociology Medicin Vol 22 Sidor: 97-106

Titel: Titel är kort, relevant och speglar innehållet i artikeln, men säger ingenting om populationsgruppen.

Abstract: Abstracten är lite för lång enligt Polit, Beck & Hunglers (2001) kriteri- er. Men den innehåller syfte, metod och resultat. Den är tydlig och sätter in läsa- ren i artikelns innehåll. Nyckelord och praktisk tillämpning finns.

Introduktionen: I introduktionen beskriver författarna bakgrunden till problemet genom hänvisning till tidigare gjorda studier inom området och relevant litteratur. Författarna tar upp de frågor som ska belysas.

Syftet: Syftet med denna studie var att undersöka hur påfrestningar av RA och

copingsförmågan är relaterade till det psykologiska välbefinnandet. Författarna studerade möjlig länk mellan psykologisk välbefinnande och coping hos individer med en kronisk sjukdom som RA. Författarna analyserade relationer mellan an- vändandet av copingstrategier och funktionell status, välbefinnande i relation till påfrestning av sjukdomen och relation mellan välbefinnande och antal av co- pingstrategier.

Metod: Detta är en kvantitativ, tvärvetenskaplig studie.

Datainsamling: Data för funktionell status samlades med hjälp av Health Assess-

ment Questionnaire (HAQ). Funktionell status klassificerades i tre funktionella disabiliteter index (FDI). FDI 1 innebär mindre funktionell disabilitet och FDI 3 svår funktionell disabilitet. För att utreda copingstrategier användes ett empirisk konstruerat frågeformulär baserat på forskningsteamets kliniska erfarenheter. Frå- geformuläret bestådd av 15 påstående till vilka deltagarna samtyckte helt, delvis eller inte alls. Välbefinnandet hos deltagarna mättes enligt (QLSC) som består av två huvudteman: emotionella erfarenheter (humör, trygghet, ensamhet, ångest och skyldighet) samt beteende (sällskap, uthållighet, attityder och spänning). Vidare beskriver författarna vilka instrument som användes för att säkerställa validiteten.

5(9) men endast 321 (75 %) av individer var i livet. Av dessa 321 personer, 222 valde att delta i studien medan 99 av de tillfrågade valde att inte vara med i studien. Sammanlagt deltog 169 kvinnor och 53 män. Medelålder för kvinnor var 63,8 år och för män 60,7 år. 125 personer var gifta eller bodde sambo, 26 personer var ogifta, 11 personer var skilda och 50 av deltagarna var änka/änkling, 1 person svarade ej. 185 av deltagarna i studien avslutade grundskolan, 31 personer stude- rade på gymnasiet och 6 personer studerade på universitet.

Inga etiska aspekter finns med.

Resultat: Resultatredovisning svarar på frågeställningen och redovisar forsknings- fynden överskådligt både i text och tabeller. Resultatet presenterar 4 olika coping strategier som använde mest bland deltagarna och dessa är: 1) problemorienterade copingstrategier användes av 28-70 % av deltagarna för att lära sig att leva med sjukdomen eller klara av svårigheter, 2) problemorienterad resignation nämndes av 13 och 28 % i enlighet med att de förlorat intresse eller blivit isolerade p g a RA, 3) emotionellt orienterad acceptans nämndes av 27 % som har svårt att accep- tera sjukdom och 37 % har svårt att acceptera kroppsliga förändringar orsakade av RA samt 4) emotionellt orienterad avvisande nämndes av 3-14 % av deltagarna p g a de skäms för sin sjukdom inför främlingar eller att det inte känns bra när de måste prata om det.

Resultatet visar att med ökad sjukdomsgrad följer mindre emotionellt acceptans samt ett samband mellan sjukdomens påfrestning och psykologisk välbefinnande. Diskussion: I diskussionen tas de mest intressanta fynden upp, begränsningar finns, tas upp och diskuteras. Likaså diskuteras tidigare forskares resultat inom samma forskningsområde och jämförs med författarnas resultat. Slutsatser finns under egen rubrik och diskuteras hur de fynd som framkommit kan omsättas i praktiken. Forskarnas framtida planer anges också.

Referenser: Referenser är relevanta och aktuella. Många av referenserna är från 80-talet.

Artikel: Experiencing Health in the Context of Rheumatoid Arthritis. Författare: Schmidt, B J Brauer, D J & Peden-McAlpine, C

År: 2003

Tidskrift: Nursing Science Quarterly Vol 16 Sidor: 155-162

Titel: Titeln är kort, relevant och speglar innehållet i artikeln. Det centrala feno- menet finns med men undersökningsgruppen saknas.

Abstract: Abstracten är lagom lång och ger en kort beskrivning av vad studien handlar om. Abstracten beskriver på ett tydligt sätt studiens syfte, metod och re- sultat.

Introduktion: Introduktionen sätter in läsaren i forskningsområdet om personers upplevelser av att leva med RA genom anknytning till tidigare undersökningar och annan litteratur. Introduktionen innehåller det centrala fenomenet och ett klart syfte.

Syfte: Syftet med denna studie var att förklara hälsoupplevelser hos individer med

RA som visar en stark känsla av välbefinnande.

Metod: Författarna har använt sig av en kvalitativ, hermeneutisk design för att besvara studiens frågeställning.

Urval: Ett stickprov av 9 personer har dragits för att delta i denna studie. Fokuse-

6(9) (känslor, attityder och beteende). Urvalet för denna studie blev samlad från två grupper av personliga redovisningar med stark känsla av välbefinnande. Av 9 in- bjudna personer till denna studie, 8 av dem tackade ja, 5 kvinnliga och 3 manliga deltagare. Deltagarna blev kontaktade via telefon och de fick en inbjudan där de blev tillfrågade att reflektera över deras aktiviteter och signifikanta händelser av att leva med RA. De reflekterade dessa relationer i ett berättelse format som hade en början, mitten och slut. Intervjuerna gav en detaljerad kvalitativ och berättande information som minimerade frågor för att klargöra informationen. Dessa ostruk- turerade intervjuer varade mellan 1 och 3 timmar samt blev inspelade och utfördes av samma person. Sedan insamlad data transkriberades och kollades med inspel- ningen så att de var exakta. På det sättet har forskarna kvalitetssäkrat sitt material. Deltagarnas kön, social bakgrund, ålder, civilstånd, utbildning, ekonomisk status, sjukdomens duration och yrke finns redovisat i en tabell i artikeln. Inga etiska

aspekter finns.

Resultat: Resultatet är relaterat till syfte och är välfyllt med citat. Resultatet pre- senteras i tre olika teman med en del underrubriker och dessa är 1) utveckling – att inte veta, sedan veta någonting men egentligen aldrig veta, 2) ny ramsättning som utvecklas under en tid och inkluderar förändringar i hälsostatusen för delta- garna samt 3) relationer som karaktäriseras av beroende och oberoende.

Diskussion: Diskussionen innehåller forskarnas tolkning av resultatet samt resul- tatet från tidigare gjorda studier. Implikationer finns under egen rubrik där prak- tisk tillämpning finns. Inga begränsningar nämns.

Referenser: Referenserna är många, aktuella och relevanta till artikelns innehåll. Artikel: Living with rheumatoid arthritis: a phenomenological exploration Författare: Ryan, S

År: 1996

Tidskrift: Nursing standard Vol 10 Sidor: 45-48

Titeln: Titeln är relevant och speglar innehållet. Den innehåller det centrala feno- menet och vilket forsknings design de har använt. Undersökningsgruppen saknas i titeln.

Abstract: Abstracten beskriver på ett klart och överskådligt sätt studiens syfte, metod och resultat men är för kort enligt Polit, Beck & Hungler (2001). Nyckel- orden finns med.

Introduktion: I introduktionen beskriver författarna forskningsområdet samt me- toden som ligger för grund till denna studie genom anknytning till tidigare studier och annan litteratur. Ett klart syfte saknas i introduktions del.

Syfte: Syftet med denna studie var att få fram upplevelser av att leva med reuma-

toid artrit och förstå att den kroniska sjukdomen har en total inverkan på social, psykologisk och fysisk välbefinnande.

Metod: En tydlig rubrik av metod delen saknas. För att uppnå syfte med studien använde forskarna sig av en kvalitativ, fenomenologisk metod.

Urval: 7 deltagare var med i studien och blev intervjuade. Kön, ålder och sjukdo-

mens duration framkommer inte. Intervjuerna varade mellan 1 och 1½ timme. Alla intervjuer transkriberades i sin helhet och returnerades till deltagarna för att bekräfta att transkriberade reflektioner av deras upplevelser av att leva med RA redovisades rätt. Detta gjordes för att höja validiteten och att försäkra att feno-

7(9) erbjuda stöd och/eller rådgivning men det var inte nödvändigt. Alla svar blev be- kräftade och deras kommentarer av att leva med RA blev exakt reflekterade. Inga

etiska aspekter nämns.

Resultat: De signifikanta uttalande från intervjuer av upplevelser om hur det är att leva med RA presenteras i resultat delen i fem teman. Dessa teman beskrivs indi- viduellt var för sig samt presenteras i en tabell. De teman som framkom är 1) självkänsla, 2) familjerelation, 3) hantering av frustration, 4) framtiden och 5) doktor - patient relation. Dessa teman har i sin tur delats upp i underrubriker. Det finns en del citat som levandegör upplevelserna av att leva med RA. Resultat är klart relaterat till studiens syfte.

Diskussion: En egen rubrik av diskussion saknas men författarna diskuterar resul- tatet i resultat delen. Implikationer för praktisk tillämpning finns väl beskrivet. De påpekar hur viktigt det är att göra det möjligt för personer som har en kronisk sjukdom att tro på att de kan ta kontroll över sin sjukdom och sitt liv.

Referenser: Referenser är många och relevanta till innehållet i artikeln.

Artikel: Perceived stressors and coping strategies among individuals with rheuma- toid arthritis.

Författare: Mahat, G År: 1997

Tidskrift: Journal of Advanced Nursing Vol 25 Sidor: 1144-1150.

Titel: Titeln speglar innehållet i artikeln. Den innehåller det centrala fenomenet och undersökningsgruppen.

Abstract: Abstracten ger en bra beskrivning av studiens innehåll och innehåller ett tydligt syfte och resultat. Det är dock svårt att hitta vilken metod som använts. Introduktion: I introduktionen beskrivs problemet genom anknytning till tidigare gjorda studier inom området samt relevant litteratur. Ett klart syfte finns i intro- duktionen samt en beskrivning av den teoretiska ramen som forskarna har använt.

Syfte: Syftet med denna studie var att identifiera sjukdoms relaterade påfrestning-

ar hos personer med RA och att beskriva vilka copingstrategier som använts samt vilka av dessa visade sig vara mest effektiva.

Metod: Detta är en kvantitativ, tvärvetenskaplig studie.

Urval: Ett stickprov av 53 personer med RA som rekryterades från reumatologisk

öppenvårdklinik. Av dem var 45 kvinnliga och 8 manliga deltagare. Av dessa var 44 personer kaukasier, 5 afroamerikaner och 4 av spanskt ursprung. Medelåldern bland deltagarna var 51,4 år och den genomsnittliga sjukdomstiden var 12,7 år. Majoriteten av deltagarna, 81 % rapporterade morgonstelhet och 29 av deltagarna uppgav att de kände smärtor som var obehagliga och outhärdliga. De mest fre- kventa involverade lederna var vrister, fingrar och knän. Hon 19 % av deltagarna var mer än 8 leder engagerade.

Bortfall: Ursprungligen rekryterades 88 deltagare, av dessa föll 35 bort p g a att

Related documents