• No results found

Kungens kurva är Sveriges största externhandels-

område med utbredd bebyg-

gelse och stora parkering s-

ytor.

48 SYNERGIER MELLAN INVESTERINGAR

Infrastruktur

Förbifart Stockholm. Förbifarten innebär bl.a. att tillgängligheten från Stockholms västra och nord- västra delar ökar och att området får ökad tillgänglighet. En helt ny trafikplats byggs i höjd med Heron city, Lindvreten norra, med anslut- ningsvägar till Månskärsvägen och Skärholmsvägen som planeras att öppnas 2019. När trafiken kan börja köra där startar ombyggnaden av nuvarande trafikplats Lindvreten Södra, som beräknas vara klar 2021. Arbetet med Lindvreten Norra påbörjades 2015 och byggna- tion pågår.

GC-bro E4/E20. GC­bro har byggts över E4/E20 söder om Heron City som knyter ihop Kungens kurva och Skärholmen. Ytterligare en ny gc­bro planeras över E4/E20 för vilket förberedande arbeten inled- des under sommaren 2018. Videgårdsvägen. Ny anslutnings-

väg till Förbifart Stockholm. Huddinge kommun bygger ny anslutningsväg från Förbifart Stockholm på delen mellan Mån-

skärsvägen och Kungens kurva- leden. Kommunen står även för erforderliga ombyggnader av Månskärsvägen och Kungens kur- valeden. Byggnation pågår och pro- jektet förväntas vara klart 2019. Tvärförbindelse Södertörn. Tra-

fikverket planerar för Tvärförbin- delse Södertörn, en 20 kilometer ny sträckning av väg 259 från E4/E20 vid Kungens kurva-Skärholmen till väg 73 vid Haninge centrum/ Haninge stad. Tvärförbindelsen, inklusive gång- och cykelväg, bidrar till bättre pendlingsmöjlig- heter och utveckling av Södertörn. Planeringen av den nya vägen star- tade hösten 2014. I mars 2017 valdes en av tre utredningskorridorer, den så kallade norra korridoren. Som- maren 2017 tog Trafikverket ställ- ning till var vägen och de nio trafik- platserna ska placeras. Under planeringsprocessen kommer Trafikverket vid flera tillfällen att bjuda in till samråd och berätta om hur arbetet går till och hämta in synpunkter. Byggstart är planerad till tidigast 2021, och därefter beräknas en byggtid på minst sex år.

Spårväg syd. Den nya tvärförbin- delsen Spårväg syd är utpekad i RUFS 2050 och är en del av Sverige- förhandlingen. Linjen är tänkt att trafikera sträckan Flemingsberg­ Masmo-Kungens kurva-Skär- holmen­Fruängen­Älvsjö. Investe- ringskostnaden under åren

2014–2025 är beräknad till 3,4 Mdr kr. I länsplanen finns 825 Mkr avsatta. Beslut om avtal i Sverige- förhandlingen har tagits i samband med Nationell plan. När kommu- nerna planerar tas i nuläget hänsyn till Spårväg syd. Aktörer är Region Stockholm, Trafikförvaltningen och kommunerna.

Förlängning av Tangentvägen. Ny detaljplan för en ny öst­västlig huvudgata inom Kungens kurva, Tangentvägens förlängning. Detalj- planen har vunnit laga kraft och gatunamnet har ändrats till Ingvar Kamprads Allé. Huvudgatan är en del av det föreslagna stamnätet för kollektivtrafik i Huddinge kommun och ska bli ett stråk omgärdat av trädplanteringar och dagvatten- dammar med öppna vattenytor. Utbyggnad bedöms kunna påbörjas som tidigast under 2018 och för- väntas vara klart tre år därpå. Näringsliv

Privata investeringar planeras till stor del inom detaljhandel och delvis inom bilhandel, vilket ytterligare förstärker stadskärnan inom dessa nischer. För närvarande pågår en utvecklingsetapp om ca 70 000 kvm BTA för handel och verksamheter i Kungens kurva.

Bonnier Fastigheter AB. Ombygg- nad av ytterligare ett plan i befintlig byggnad för handel. Framtagande av detaljplan pågår och beräknas att antas hösten 2018.

Pågående och planerade investeringar

Symbolförklaring

Pågående byggnation eller hög sannolikhet

Medelhög sannolikhet. Plan antagen, men aktör och/eller tidplan osäkert. Idéstadie/många osäkerheter

IKEA och IKEA Centres. Detaljplan finns för att bygga ett nytt IKEA­ varuhus med 57 000 kvm handel och etapp 2 av Kungens kurva Shoppingcenter som omfattar ca 54 000 kvm handel. Totalt (inkl. etapp 1) innebär det 140 000 BTA handel. IKEAS planer just nu är dock att de ska renovera befintligt IKEA­varu- hus och satsa mer på e­handel. Bostäder

Enligt Huddinge kommuns mål och budget 2016 ska planering av nya bostäder och arbetsplatser ske inom de regionala stadskärnorna Flemings- berg och Kungens kurva, i Huddinge centrum­Storängen, i Glömstadalen samt i kommunens lokala centra. Kungens kurva planerar för sitt första bostadsprojekt.

Nytt bostadsområde i Kungens

kurva. Arbete med planprogram

har startat. Möjligheterna att utveckla området med 3500 lägen- heter, förskola och skola, service och parker utreds. Området ska bli en urban miljö i nära anslutning till Gömmarens naturreservat. Detta är det första bostadsprojektet i Kungens kurva. KF Fastigheter AB. Vårbergsvägen. Del av Fokus Skär- holmen. Omvandling av Vårbergs- vägen från transportled till gata med stadsbebyggelse. Cirka 1 200– 1 400 nya bostäder samt utredning av plats för ny skola, vård­ och omsorgsboende samt förskolor. Samråd i slutet av 2017, beslut pla- nerat till andra kvartalet år 2018. Aktörer: ByggVesta, Svenska Bostä- der, Peab, Micasa och Sisab

Segeltorp. Totalt drygt 300 nya bostäder med inflyttning 2015– 2019. Bland annat flerbostadshus i Segeltorps centrum. Kommunen har även startat ett arbete med att ta fram ett planprogram för Segel- torps industriområde och Segeltorp centrum för omvandling av indu- striområdet till bostäder.

Vårby. Under perioden 2015–2019 planeras för inflyttning av ca 220 lägenheter. Bland annat flerbo- stadshus och lokalyta för centrum- ändamål i Solhagaparken i anslut- ning till Masmos tunnelbana i Vårby Haga.

Vårby udde. Arbete pågår för fram- tagandet av ett planprogram för Vårby udde. I området kring Spendrups bryggerilokaler i Vårby/ Masmo planeras en ny stadsdel med ca 2000 bostäder, service och park.

Skärholmsdalen. Del av Fokus Skärholmen. Ny bebyggelse med cirka 900 nya bostäder samt ett vårdboende, verksamhetslokaler och förskolor. Skärholmsvägen omvandlas till en stadsgata, park- stråket i dalgången utvecklas och entrén till Sätraskogen tydliggörs. Granskning och beslut ska ske i andra kvartalet 2018. Huvudaktör: SKB.

Figur 3.12.1 Ett urval av större investeringar i den regionala stadskärnan Kungens kurva-Skärholmen

Symbolförklaring

Pågående byggnation eller hög sannolikhet

Medelhög sannolikhet. Plan antagen, men aktör och/eller tidplan osäkert. Idéstadie/många osäkerheter

50 SYNERGIER MELLAN INVESTERINGAR