• No results found

av 39 på det skulle kunna finns en spårbarhet av den ryska krigföringen och de ryska agerandena från

2014 tillbaka till konflikten i Georgien 2008. I det här arbetet har dock endast en liten del av ett fall undersökts vilket gör att slutsatsen blir osäker. Resultatet påverkas även av att teorin är smal och att den enligt Jonsson & Seely ska ses som en förberedande analys som behöver till- lämpas på fler fall.107 Det innebär att teorin, som i nuvarande form enbart avser att täcka en stats agerande i en konflikt liknande det valda fallet, möjligen inte är tillräckligt abstrakt för att kunna leda fram till ett annat resultat än det givna. Den här analysen kan dock vara ett bidrag till att pröva teorins tillämpbarhet men för fortsatt utveckling i framtiden behöver den stärkas genom fler analyser. Resultatet av studien skulle kunna användas som ett inspel till den fortsatta diskussionen gällande om den ryska krigföringen är ett nytt koncept eller inte.

5.2

Metoddiskussion

Metodvalet i det här arbetet kan diskuteras utifrån mot valet att genomföra en teoriprövande studie. Det skulle kunna hävdas att det istället borde genomförts en teorikonsumerande studie. Däremot eftersom fokus i arbetet var att pröva teorin Full-Spectrum Conflict genom att analy- sera rysk krigföring ansågs det här vara den metod som lämpade sig bäst. Vidare kan det dis- kuteras kring valet av endast ett fall i relation till generaliserbarheten i arbetets resultat. Det hade möjligtvis kunnat lämpa sig väl med att nyttja fler fall för att kunna öka generaliserbar- heten av det resultat som blev.

Utöver det kan validiteten i den valda teorin diskuteras gentemot de ingående principerna. Inom varje princip förklarar Seely & Jonsson vilka typer av medel och metoder som ingå samtidigt som de ger exempel på vilka ageranden som principen ska förklara. Ett exempel under princi- pen politiska påverkansoperationer där de skriver att Ryssland nyttjar sig av subversion mot sina motståndare för att underminera dem. Subversion hade en särskild betydelse när de skrev sitt arbete och eftersom de inte skriver den exakta definitionen enligt dem möjliggör det för feltolkningar. Det här betyder att det finns en risk att den som genomför en analys med hjälp av den här teorin kan tolka subversion i det här fallet till sin fördel.

Det valda materialet kan också diskuteras utifrån att det är nyhets- samt vetenskapliga artiklar som har nyttjats och inga böcker. Det kan hävdas att artiklarna inte beskriver konflikten från början till slut på samma sätt som en bok gör. Däremot kan motargument föras mot att artiklarna går in mer i detalj på konflikten. Det i sin tur har bidragit med kärnfull fakta.

Sida 34 av 39

5.3

Resultatdiskussion

Resultatet i det här arbetet skulle kunna bidra med en ökad förståelse över hur Ryssland gick tillväga för att besegra sin motståndare. Däremot bör det tas i beaktande att resultatet är begrän- sat till studiens sammanhang. Eftersom de slutsatser som tagits endast berör det begränsade urval som det här arbetet undersökt förklaras den här konflikten men inte andra. Resultatet kan dock fortfarande vara intressant för andra personer eller forskare som arbetar med eller genom- för liknande analyser. Resultatet påverkas också av avgränsningarna som gjorts. Avgränsningen gällande det tidsspann som analyseras påverkar resultatet eftersom det är möjligt att information rörande ryska ageranden gås miste om. Avgränsningen rörande det material som nyttjats påver- kar resultatet eftersom det är dels sekundärkällor och dels textmassor skrivna på engelska. Den information som tas ut kan möjligtvis vara omskriven utifrån en förstahandskälla och samtidigt kan översättningen från engelska till svenska vara en påverkande faktor av analysen.

5.4

Förslag på vidare forskning

Utifrån de resultat och slutsatser som tagits fram skulle det vara intressant att undersöka om teorins ingående principer kan spåras tillbaka till tidigare konflikter som Ryssland varit invol- verade i. Det skulle också vara intressant att pröva teorin gentemot fall där Ryssland inte varit en aktör för att undersöka om teorin skulle kunna förklara även andra nationer och aktörers krigföring. Det i sin tur skulle kunna medföra att det utvecklar och stärker alternativt försvagar teorin. Utöver det skulle det också kunna genomföras en jämförande undersökning mellan Full- Spectrum Conflict och en annan teori. Exempelvis asymmetrisk eller hybrid krigföring för att förklara ryska krigföringen i Georgien. Eftersom Full-Spectrum Conflict är en relativt ny teori skulle den undersökningen kunna bidra med om teorin står sig stark gentemot andra teorier i beskrivningen av rysk krigföring. Vidare skulle det vara intressant att applicera Full-Spectrum Conflict på både Georgienkonflikten samt Ukrainakonflikten för att jämföra om den ryska krig- föringen har utvecklats under de 6 åren mellan konflikterna.

5.5

Resultatens relevans för yrkesutövningen

Arbetet visar på att rysk krigföring och ageranden från 2014 kan spåras tillbaka till konflikten i Georgien 2008 och kan till stor del förklaras med hjälp av teorin Full-Spectrum Conflict. Det här bidrar med att skapa en form av förståelse över Rysslands krigföring under modern tid. Relevansen är att det kan vara bra att förstå Full-Spectrum Conflict vid försvarsplaneringen. Vid en eventuell attack av Ryssland bör det försvarande landet förbereda sig på att kunna för- svara sig på flera olika nivåer mot en mängd olika medel och metoder. Eftersom många av de

Sida 35 av 39

Related documents