• No results found

3. Resultat

3.2 Kvalitativ undersökning

Svaren vid intervjuerna ligger till grund för följande resultat. Intervjupersonerna som i verkligheten heter något annat hade följande bakgrund.

• Adam, 18 år, spelar fotboll, satsar inte på någon kommande elitkarriär, och går naturvetenskapliga programmet.

• Anna, 17 år, seglar, satsar på elitkarriär och går naturvetenskapliga programmet • Berit, 18 år, simmar, satsar på elitkarriär och går naturvetenskapliga programmet • Bertil, 18 år, spelar innebandy, satsar på elitkarriär och går naturvetenskapliga

programmet

• Cesar, 17 år, spelar fotboll och innebandy, satsar inte på elitkarriär och går samhällsvetenskapliga programmet

• Clara, 18 år, spelar fotboll, satsar på elitkarriär och går samhällsvetenskapliga programmet

Resultatet från intervjuerna som presenteras nedan har skapats utifrån en sammanställande analys av samtliga intervjuer.

3.2.1 Könsmönster och social bakgrund

Ett könsmönster som framkom under intervjuerna var när och hur alkoholen konsumerades. Hos de idrottande pojkarna dominerade följande svar, gällande när man dricker alkohol.

När man tittar på fotboll på TV med sina kompisar

Då man chillar69 tillsammans med poolare och dricker några öl

Då man spelar poker i gänget

Före krogen – inne på krogen är ju allt så dyrt

Alla tre pojkar nämnde någon gång dessa alternativ. I flickornas intervjuer blev svaren följande:

Vin till middagar

Tillsammans med släkten på någon fest Dricka drinkar på krogen är festligt

Var man får tag i alkohol skiljer sig också mellan könen. Pojkarna köper ofta folköl i butik, importalkohol eller via syskon medan flickorna får tag i alkohol via sina föräldrar eller från sina äldre kompisar. Pojkarna verkade mer benägna om att prata om sina egna upplevelser kring alkohol medan flickorna ofta pratade om kompisars alkoholkonsumtion.

Samtliga är eniga om att pojkar dricker mer än vad flickor gör. Detta för att:

Pojkar vill visa sig tuffa och balla

Pojkar vågar inte stöta på flickor om de inte har druckit Pojkar ska ju alltid tävla. Det är samma sak med att dricka Pojkar tål mer

Flickor sitter oftare hemma (och kommer därav inte ut på fest lika ofta) Pojkar vill visa att dom kan dricka alkohol

Konsumtionen av alkohol för pojkarnas del skedde i stort sett alltid tillsammans med kompisar under rutinmässiga former medan flickornas konsumtion ofta verkade ske mer spontant och under varierade former. Bertil berättade om att det ibland förekommer tävlingsdrickande. Man tävlar då i hur mycket man kan eller vågar dricka. Ofta blir då utgången att alla blir mycket berusade och att kvällen slutar tidigt.

På frågor kring social nivå menade ungdomarna att alla samhällsskikt dricker ungefär lika mycket. Det som skiljer är vad man dricker. ”Folk som bor inne i stan dricker mer vin medan de i förorten dricker mer importvodka”, sade Adam. En fråga som jag också var intresserad av var om de intervjuade ungdomarna upplever någon skillnad mellan invandrares dryckesvanor och svenskar som alltid bott i Sverige. På denna frågesällning var man oeniga.

Muslimer får väl inte dricka? Jag vet inte

Muslimer inte får dricka men att de ibland gör det i smyg En del invandrare dricker ju inte alls

Vissa invandrare dricker sig väldigt berusade medan andra inte dricker alls

De till synes helsvenska idrottarna var alltså oeniga om hur alkoholkonsumtionen ser ut för invandrare däremot var man ganska eniga om att människor från finare delar av stan dricker lika mycket som folk från landet.

3.2.2 Alkohol och idrott

Alla idrottande ungdomar i intervjustudien var eniga om att lagidrottare dricker mer än individuella idrottare. ”Under cuper dricks det väldigt mycket, särskilt i innebandy och fotboll. Simmare dom dricker ju aldrig”, konstaterade Adam. ”Jag tror att fotbollsspelare och innebandyspelare dricker mer än typ skidåkare”, sade Clara. ”Ju fler man är desto roligare är det ju att dricka alkohol”, konstaterade Cesar.

Idrottarna verkade eniga om att det är meningsfullare att dricka då man är fler. Det är därför lagidrottare dricker mer. En annan detalj som kom fram var att det i individuella

idrotter/sporter är det ofta fler vuxna per idrottande individ vilket gör att andelen vuxna vid till exempel cuper är fler än vad som är fallet i lagidrotter.

Gällande första gången man drack alkohol var det inte någon vars debut skett inom eller i närhet till sitt idrottande. Följande ställen var deras debutmiljöer:

När jag var 16 år med klassen Då jag slutade nian

I nian på Kulturnatten70

På nyår när jag var 15, tillsammans med mina kompisar

Jag och en kompis drack folköl hemma hos honom när jag var 16 Jag och syrran var på fest med några äldre killkompisar till henne

Två idrottare hade druckit alkohol i samband med sitt idrottande. Båda dessa idrottare berättade om alkohol i samband med cuper och att man sover borta. ”Bara man har schysta ledare är det lugnt att dricka” sade Bertil.

Idrottarna i undersökningen menar att det spelar en stor roll för individens alkoholkonsumtion på vilken nivå man befinner sig i sitt idrottande. Ju mer man tränar och ju bättre man är, desto mindre alkohol dricker man. ”Grejen på korpnivå är ju just att dricka alkohol”, sade Cesar. Däremot tyckte sig Berit veta att de på elitidrottsgymnasiet dricker väldigt mycket alkohol.

Anna satsar på en kommande elitkarriär inom sin sport och på frågan om hon avstår alkohol för karriären svarar hon. ”I min sport behöver man inte ha så bra uthållighet men när man satsar försvinner oftast tillfällena att dricka sprit.” Fyra av de sex satsar på en kommande elitkarriär och de tror inte att de kommer att dricka eller i alla fall dricka mindre på grund av sitt idrottande än vad som vore fallet om de inte satsat. De återstående två är idrottare men inte på den idrottsnivå att de satsar på en kommande elitkarriär. För dessa påverkar inte idrottandet deras drickande.

Related documents