• No results found

Poängsättning 0 1 2 3

Abstract(syfte, metod

resultat=3p)

Saknas 1/3 2/3 Samtliga

Introduktion Saknas Knapphändig Medel Välskriven

Syfte Ej angivet Otydligt Medel Tydlig

Metod

Metodval adekvat till frågan

Ej angiven Ej relevant Releva nt Metodbeskrivning

(repeterbarhet möjlig)

Ej angiven Knapphändig Medel Utförlig Urval (antal, beskrivning, representativitet) Ej acceptabel Låg Medel God Bortfall Ej angivet > 20 % 5-20 % < 5 %

Bortfall med betydelse för resultatet

Analys saknas / Ja

Nej

Etiska aspekter Ej angivna Angivna

Resultat

Frågeställning besvarad Nej Ja

Resultatbeskrivning (redovisning, tabeller etc)

Saknas Otydlig Medel Tydlig

Statistisk analys (beräkningar, metoder, signifikans)

Saknas Mindre bra Bra

Confounders Ej kontrollerat Kontrollerat Tolkning av resultatet Ej acceptabel Låg Medel God Diskussion

Problemanknytning Saknas Otydlig Medel Tydlig

Diskussion av egenkritik och felkällor

Saknas Låg God

Anknytning till tidigare forskning

Saknas Låg Medel God

Slutsatser Överensstämmelse med resultat (resultatets huvudpunkter belyses) Slutsats saknas Låg Medel God

Ogrundade slutsatser Finns Saknas

Total poäng (max 44 p)=…….. % =…….

Grad I: 80 % Grad II: 70 % Grad III: 60 %

Bilaga 3. Ordlista

Akupunktur

Är en del av den traditionella kinesiska medicinen, men används även enligt andra förklaringsmodeller. Akupunktur innebär vanligen att nålar sticks in i huden på särskilda punkter längs såkallade meridianer, i vilka qi, livsenergin, antas flöda. Det finns även andra sätt att stimulera punkterna, t ex örtbränning (moxibustion), vakuum (koppning) eller med laser. Avsikten med behandlingen är att påverka energiflödet i kroppen. Enligt den traditionella kinesiska medicinen ges behand- ling efter diagnos enligt teorier om yin och yang, de fem elementen etc. I väster- landet har man främst intresserat sig för akupunkturens möjligheter till smärt- lindring. Smärtlindringen antas bero på att nålarna stimulerar vissa nervtrådar, och när impulserna når hjärnan frisätts morfinliknande ämnen, däribland endorfin och enkefalin, som i sin tur hämmar de inkommande smärtsignalerna.

Antroposofisk medicin

Innefattar en rad olika metoder för att påverka en sjukdomsprocess i helande riktning. Den antroposofiska läkekonsten syftar till att behandla hela människan. En rad olika medel och metoder används, oftast i kombination med varandra, som antroposofiska mediciner, massage, badterapi, konstnärliga terapier såsom

läkeeurytmi, terapeutisk målning och modellering, musikterapi, kirofonetik samt vid behov även konventionell medicinsk behandling.

Biofeedback

Är en metod för att mäta och överföra information om olika kroppsliga funktioner till en person, som utifrån denna information kan lära sig att viljemässigt påverka sina kroppsprocesser. En person ges omedelbar och fortlöpande information om egna kroppsfunktioner såsom blodtryck, temperatur, muskelspänningar och hjärn- vågor. Dessa kroppsreaktioner mäts och delges personen med en grafisk bild på ett mätinstrument, en ljud- eller ljussignal. Med utgångspunkt från dessa informa- tioner försöker personen att viljemässigt påverka och förändra dessa processer i önskvärd riktning. Huruvida det lyckas eller inte, visar sig omedelbart med hjälp av mätinstrument. Träning med biofeedback används vid problem med spännings- huvudvärk, oregelbunden hjärtverksamhet, rehabilitering av muskler m m.

Elektroterapi

Är ett samlingsnamn på olika sätt att behandla kroppen med elektricitet.

Elektriciteten kan antingen anbringas direkt på kroppen eller indirekt genom att den kroppsdel som skall behandlas placeras i ett elektrisk eller elektromagnetisk fält eller i ett ultraljudsfält.

Homeopati

Är ett medicinskt system som bygger på principen att lika botar lika. Främst an- vänds potentierade medel för att stimulera kroppens självhelande funktioner. Läran bygger på antagandet att en sjukdom kan botas genom tillförsel av extremt små mängder av det ämne som hos friska framkallar effekt som liknar sjukdomens symtom. Den påstådda effekten av medlet anses bero på att ämnets energi eller ”mönster” överförs till medicinen.

Kiropraktik

Är ett system för manuell behandling av problem i rörelseapparaten och därmed förbundna besvär. En vanlig metod är manipulation av ryggradens leder.

Kristallterapi

Kristaller används bl a i energibalanserande syfte och som shamanskt

kraftföremål. I alternativterapeutiska sammanhang anses kvartskristallen kunna förstärka livskraftens rytmiska svängningar genom att omvandla den till

elektromagnetisk ene rgi som kan stärka livsprocesserna.

Naprapati

Är ett terapisystem för behandling av problem i rörelseapparaten med syfte att återställa en normal rörlighet och en korrekt kroppshållning. Själva behandlingen är i huvudsak manuell. Manipulation av de mjukdelar som omger skelett och leder, terapeutisk massage, rörelseterapi och i viss mån även olika former av elektroterapi.

Osteopati

Är en manuell behandlingsform som betonar kroppens dynamiska helhet och självreglerande förmåga. I behandlingen ingår olika massage-, manipulation- och mobiliseringstekniker.

Reflexologi

Handlar om kroppens zonsystem. Genom att behandla en viss begränsad del av kroppen anses därmed förbundna andra delar av kroppen kunna behandlas. I Sverige är fotzonterapi den vanligaste reflexolo giska metoden.

Religiös healing

Innefattar vanligen bön och/eller handpåläggning i syfte att nå andligt och därigenom fysiskt helande.

Rosenterapi

Är en kroppsmassage i muskelavslappnande och känslofrigörande syfte.

Qi gong

Är en form av kinesisk yoga omfattande övningar för att stimulera kroppens energi och stärka hälsan. Qi gong används i Kina av miljontals människor på egen hand och på sjukhus vid behandling av exempelvis högt blodtryck, astma,

ledsjukdomar och magsår. I Sverige används metoden i regel inte vid specifik sjukdomsbehandling, utan som en form av yoga avsedd att balansera kropp och själ.

Örtmedicin

Används inom många olika medicinska riktningar för att stödja kroppens normala funktioner och påverka specifika skeenden i kroppen. Örtmedicin eller fytoterapi innebär användande av läkemedel från växtvärlden.

Related documents