• No results found

KVARTERSBESKRIVNING Kvarter A

In document Mullhyttans kyrkogård (Page 22-31)

Kvarter är beläget längs muren i norr och längs häcken i öst och söder. Samtliga gravvårdar är placerade i en rad med framsidan ut mot kyrkogården. Här finns

gravvårdar från 1930-, 40- och 50-tal, men även senare stenar har tillkommit. Främst familjegravar men även enskilda gravvårdar förekommer, då främst i söder. I östra delen av kvarteret finns två grusgravar med stenram bevarade.

Kvarter A i öst och väst. I öster finns två av kyrkogårdens bevarade grusgravar med stenram.

Kulturhistoriskt värde

Kvarteret har relativt många av sina ursprungliga gravar kvar. De större

familjegravarna finns på norra och östra sidan med låga breda gravvårdar som troligtvis tidigare varit försedda med stenramar var av två är bevarade. Flera av kvarterets gravvårdar är upptagna i inventeringen som kulturhistoriskt värdefulla.

Rekommendationer

 För att bevara kvarterets karaktär bör nya gravvårdar anpassas till kvarterets befintliga vårdar vad gäller storlek, form och material.

 Återlämnade gravvårdar, som ej är upptagna i inventeringen, kan med fördel återanvändas inom kvarteret.

 Samtliga grusgravar med stenram i kvarteret bör bevaras på ursprunglig plats.

Gravnr. 64-65 med stenram kan återanvändas i sin helhet med stenram och grus. Man kan även återanvända graven som askgravplats. Utformningen bör då ske i samråd med länsstyrelsen.

Kvarter B

Kvarter B är kyrkogårdens minsta kvarter och är beläget direkt norr om kyrkan. Här finns endast fyra gravvårdar, tre liggande och en stående, samtliga från 1950-talet.

Kvarter B från nordöst.

Kulturhistoriskt värde

Kvarteret är väl sammanhållet med främst liggande gravvårdar från 1950-talet.

Samtlig gravvårdar i kvarteret är upptagna som kulturhistoriskt värdefulla i inventeringen.

Rekommendationer

 För att behålla kvarterets karaktär bör nya gravvårdar vara liggande och anpassas till kvarterens övriga vårdar vad gäller storlek, material och form.

Kvarter C

Kvarter C är beläget öster om kyrkan och omgärdas i alla väderstäck av asfalterade gångar. Gravvårdarna i ytterkant är vända ut mot gångarna i norr, öst och väst. I övrigt är gravraderan placerade i nordsydlig riktning. Gravvårdarna i kvarteret är främst från 1930-, 1940- och 1950-talet och och varierar i storlek och form, men även några senare tillkomna gravvårdar förekommer.

I kvarterets nordöstra hörn finns en klockstapel, och i anslutning till den en service station. I kvarterets nordvästra hörn står en hög pelartuja planterad, troligtvis planterad på en tidigare grav.

Kvarter C från sydväst.

Kulturhistoriskt värde

Kvarteret har relativt många av sina ursprungliga gravvårdar kvar vilka varierar i form och storlek. Viktiga att bevara är gravvårdarna från 1930-talet och 1940-talet, den tid då utformningen av gravvårdar fortfarande hade en större variationsrikedom än 1950-1970-talet. Grav nr.62 har en för kyrkogården ovanlig omgärdning med låga stenstolpar i vartdera hörn med fyrkantiga, svartmålade järn där emellan.

Rekommendationer

 För att bevara kvarterets karaktär bör nya gravvårdar anpassas till kvarterets befintliga vårdar, från 1930-talet fram till ca 1970-talet, vad gäller storlek, form och material. Om antalet stenar av den oregelbundet utformade typen från senare delen av 1900-talet och 2000-talet ökar i kvarteret kommer dess ursprungliga karaktär förvanskas.

 Återlämnade gravvårdar, som ej är upptagna i inventeringen, kan med fördel återanvändas inom kvarteret.

In zoomad del av flygbild från 1953, innan renoveringen 1958 då sakristian förses med separat ingång genom en tillbyggnad på kyrkans södra sida. På bilden kan man se att många av gravvårdarna ursprungligen varit sand/grusgravar med omgärdande stenram eller en planterad låg häck. Bilden visar även att kyrkogården ursprungligen hade ett mer omfattande gångsystem än i dag. Bild, Örebro läns museum.

Kvarter D

Kvarter D är beläget söder om kyrkan och är kyrkogårdens största kvarter, en i dag sammanhängande gräsyta med gravrader i nordsydlig riktning. Kvarteret sträcker sig från gången i öster fram till kyrkogårdens avgränsande häck i väster.

Här finns, i kvarterets östra del, kyrkogårdens största område av linjegravar. En av dem, grav nummer 625, är kyrkogårdens äldsta gravvård, den första grav man gravsatte i. Troligt är att det ursprungligen varit flera rader med linjegravar med de äldsta längst i öster, se äldre bild ovan. I övrigt består kvarteret främst av

familjegravar med breda låga stenar som tidigare varit försedda med grus/sand och stenram, se bild ovan från 1953.

Kvarteret omgärdas av asfalterade gångar med undantag i väster där en lägre häck är planterad. Gången mellan kvarter A och D slutar några meter innan häcken i väster.

Flera granar är planterade i kvarteret, de har tillkommit på senare tid vid olika tillfällen. I kvarterets nordöstra hörn står en hög pelartuja planterad, troligtvis planterad på en tidigare grav. I närheten av sakristian finns ett äldre gullregn.

En servicestation finns på kvarterets södra sida, ungefär i mitten av kvarteret. Den är ej inhägnad utan står helt öppen.

Övre bild. Kvarter D från kyrkogårdens sydöstra hörn. Här kan man se linjegravarna

i förgrunden. Bild Vänersborgs museum, fotograf Runo Grolander.

Nedre bild. Kvarter D 2019.Ett fåtal av de vitmålade träkorsen finns kvar i dag.

Kulturhistoriskt värde

Kvarter D har många av sina ursprungliga gravvårdar kvar. Indelningen av

köpegravar och allmänna linjen är fortfarande avläsbar med linjegravar i östra delen och köpegravar i västra delen. Köpegravarna är flest i antal och är från 1930-talet och fram till 1970-talet. Linjegravaran är från 1930-talet fram till 1960-tal.

Rekommendationer

 Samtliga linjegravar bör bevaras på ursprunglig plats, även de som inte är upptagna i inventeringen.

 Samtliga grusgravar med stenram i kvarteret bör bevaras på ursprunglig plats. De som ej är upptagna med titel eller personhistoriskt värde i

inventeringen kan återanvändas i sin helhet med stenram och grus. Man kan även återanvända graven som askgravplats. Utformningen bör då ske i samråd med länsstyrelsen.

 Kontrasten i kvarteret med familjegravar och linjegravar bör bevaras.

 För att inte skapa luckor i kvarteret kan återlämnade gravplatser och gravvårdar, som ej är upptagna i inventeringen, med fördel återanvändas.

 För att bevara kvarterets karaktär bör nya gravvårdar anpassas till kvarterets befintliga vårdar vad gäller storlek, form och material.

 Kyrkogårdens äldsta gravvård, grav nummer 625, bör ej tas bort utan bevaras på ursprunglig plats.

 De senare tillkomna servicestationerna kan med fördel ges en mer medveten gestaltning, en traditionell utformning med omgärdande häck och eventuellt markbeläggning av kalksten.

Den asfalterade gången på södra sidan om kvarter D har ett abrupt avslut i sydväst. Man skulle med fördel kunna dra den på nytt genom kvarter D, där det tidigare funnits en gång, fram till gången vid entrén i väster. Ett annat alternativ är att lägga ingen en bit och dra den fram till närmaste entrén i söder.

Bild till vänster. Kvarter D från kyrkogårdens sydvästra hörn.

Bild Vänersborgs museum, fotograf Runo Grolander.

Bild nedan. Kvarter D 2019.

Flertalet av gravvårdarna på bilden ovan finns kvar men de flesta sandgravar är igenlagda och stenramarna bortplockade.

Kvarter E

Kvarter E är beläget väster om kyrkan och består av en smal gräsyta längs muren i norr samt en större kvadratisk yta på andra sidan gången från kyrkan sett.

Längs muren är gravvårdarna placerade i en rad med framsidan ut mot kyrkogården och i den större delen av kvarteret ligger gravvårdarna i ytterkant vända ut mot gångarna. Inne i kvarteret ligger raderna i östvästlig riktning.

Till stor del består gravvårdarna i kvarter E av låga breda familjegravar. Kvarteret är ett av de kvarter som tidigt togs i anspråk, se bild från 1939 på sidan 17. Här finns en av kyrkogårdens två något högre gravvårdar, ej höga generellt sett, utan endast i jämförelse med övriga gravstenar på kyrkogården. Den gravstenen, grav nummer 65-66 avviker både i form samt utförande från övriga stenar i kvarteret.

En mindre servicestation finns längs med häcken i väster. Den är ej inhägnad utan står helt öppen.

På bild till vänster från 1946 kan man se ett mer omfattande gångsystem i kvarter E belagt med grus. Källa: Lindebilder

Bild nedan, kvarter E längs med muren i norr.

Kulturhistoriskt Värde

Kvarteret som var ett av de som tidigt togs i bruk har flera av sina ursprungliga

gravvårdar kvar. Gravvårdarna varierar något i utformning men består främst av låga breda stenar.

Grav nr. 65-66 är en av få lite högre gravstenar på kyrkogården och den enda med ett större hantverksmässigt värde. Gravvården är av granit med en infälld relief i marmor föreställande en ”gråterska”. Utmärker sig gör även en stor familjegrav omgärdad av stenstolpar med dekorativt utformad kätting.

Rekommendationer

 För att bevara kvarterets karaktär bör nya gravvårdar anpassas till kvarterets befintliga vårdar vad gäller storlek, form och material.

 Gravvård 65-66 är den enda gravvård på kyrkogården, utpekad i

inventeringen, med ett högt hantverksmässigt värde. Stenen bör ej tas bort utan bevaras på ursprunglig plats.

 Den senare tillkomna servicestationen är något utspridd. Önskvärt är att man placerar stolpen med vaser och vattenkannor närmre vattenkranen. Den kan även med fördel ges en mer medveten gestaltning, en traditionell utformning med omgärdande häck.

Kvarter E från nordöst.

GRAVVÅRDAR ÖVER PERSONER AV LOKALHISTORISKT

In document Mullhyttans kyrkogård (Page 22-31)

Related documents