• No results found

5. Resultat

5.4 Fordonsrelaterade aktiviteter

5.4.3 Kvinnliga bipersoner

Som tidigare nämnt finns det två kvinnliga karaktärer i boken Axel kör fast varav båda är relativt aktiva, men inte i samma utsträckning som männen. Dessa två försöker dra upp Axels trehjuling och ytterligare fordon som fastnat i leran. Systern är den första som försöker dra upp trehjulingen med hjälp av sin cykel. På bilderna går det att se när hon kommer cyklandes till platsen och när hon försöker dra upp den men istället fastnar i leran.

Man får däremot inte se när hon knyter fast ett snöre mellan de två fordonen, utan det framkommer endast i texten. Systerns minspel visar att hon tycker att det är jobbigt att försöka dra upp trehjulingen. Hon är relativt passiv på

de flesta andra bilderna förutom en där alla kör sina fordon samtidigt. Mamman i boken kör bil och försöker med hjälp av den dra upp de fordon som sitter fast. Hon är inte synlig när hon kör bilen, utan vi får först se henne några sidor längre fram då hon tittar på när männen försöker dra upp fordonen. I likhet med systern är hon passiv på resterande bilder förutom den avslutande där alla karaktärer är aktiva.

Bild 43. Män vid lyftkran. De Geer & Lööf (1994) Bild 45. Man i verkstad.

De Geer & Lööf (1994)

Bild 46. Axels syster på cykel. Vårdstedt & Uggla (1997)

Bild 44. Arga män och krockade bilar. De Geer &

Lööf (1994)

35

I Malla cyklar är Mallas mormor med och cyklar med Malla under hela boken. På den inledande bilden hjälper hon, som tidigare nämnt, Malla på med hjälmen och på samma bild är bakdelen av en cykel synlig i bakgrunden. Eftersom cykeln står bakom mormodern tolkar vi det som att det är hennes cykel. På de två avslutande bilderna cyklar mormodern in i stolpen när hon tittar bakåt för att vinka till körskoleläraren.

Kalles Mamma i boken Jag kan köra alla bilar är den enda kvinnliga birollen som är i kontakt med något fordon. På två av bilderna står hon bredvid när Kalle sitter på sin cykel eller kör bil och mot slutet av boken finns det två bilder där hon sitter med i bilen när Kalle kör. På bilden där Kalle befinner sig på en bensinstation finns det en kvinna i bakgrunden.

Kvinnan på bensinstationen har ingen tydlig koppling till någon utav bilarna.

Bild 48. Mormodern hjälper Malla med hjälmen. Eriksson (2003)

Bild 49. Mormodern kör in i stolpen. Eriksson (2003) Bild 47. Mallas mormor cyklar. Eriksson, (2003)

Bild 50. Kalles mamma i bil. Nyman & Nygren (1999) Bild 51. Mamman sitter bredvid Kalle i bilen. Nyman

& Nygren (1999)

36

I boken Örnis bilar finns det enbart två kvinnliga karaktärer som skildras i samspel med fordon. Den första befinner sig i staden tillsammans med flera andra människor och behöver bärgning av sin bil. Till skillnad från flera av männen har hon inte öppnat motorhuven på sin bil, utan hon står bara och vinkar på hjälp. Ytterligare en skillnad mellan henne och männen är storleken på bilarna, då kvinnans bil är betydligt mindre än männens. Den andra kvinnan som är i kontakt med ett fordon skildras i en situation då hon behöver hjälp av Örni och i likhet med den första kvinnan är hennes bil i en mindre modell än männens.

5.4.4 Sammanfattning

Två av böckernas huvudpersoner, Örni och Kalle, kör flera stora fordon i sina respektive böcker då Örni både kör brandbil och bärgningsbil och Kalle kör flera olika personbilar och en lastbil. Detta är något de klarar av galant trots att de båda är barn. Axel i Axels bilar cyklar på en trehjuling och det fordon som används av Malla i Malla cyklar är en vanlig cykel. Axel är ute och cyklar på sin trehjuling ensam medan Malla är med sin mormor. I början av boken kan hon inte cykla utan det är något som den manliga körskoleläraren får lära henne.

Något som märks tydligt i en sammanställning av samtliga böcker är att det förekommer betydligt fler manliga än kvinnliga biroller som utför någon fordonsrelaterad aktivitet.

Sammanlagt är 44 av dessa biroller manliga och sex kvinnliga. De manliga karaktärerna är i kontakt med flera olika sorters fordon än de kvinnliga då de kör moped, skogsmaskin, lyftkran, cykel, raggarbil och motorcykel. En man arbetar som körskolelärare, sju stycken

Bild 52. Kvinna som får hjälp av Örni. De Geer & Lööf

(1994) Bild 53. Kvinna som behöver hjälp. De Geer & Lööf,

(1994)

37

som brandmän och två arbetar på en bilverkstad. Nio manliga karaktärer har krockat med sina bilar och det syns även män som tankar sina bilar. En del män har redan öppnat sina motorhuvar medan de väntar på bärgning och några män arbetar på en båt. De kvinnliga karaktärerna är enbart i kontakt med cyklar och bilar och många av dem är inte särskilt aktiva i samspelet med fordonen. De två kvinnliga karaktärerna i Axel kör fast är aktiva en kort stund för att sedan vara passiva i resten av boken. Mamman i Jag kan köra alla bilar kör aldrig bil själv utan sitter bredvid sin son när han kör bilen eller så står hon bara bredvid och tittar på. I Örnis bilar är de två kvinnliga karaktärer som är i kontakt med fordon passiva och behöver hjälp av Örni. I Malla cyklar ser det annorlunda ut då mormodern är aktiv och cyklar tillsammans med Malla, hon misslyckas dock med

cyklandet i slutet av boken då hon cyklar in i en stolpe. Att misslyckas med framförandet av ett fordon gör även män vid ett antal tillfällen, dels i slutet av Örnis bilar när nio stycken män har krockat och även tidigare i samma bok när ett antal män behöver hjälp med bärgning av sina bilar. De kvinnliga karaktärerna misslyckas dock oftare med körningen än de manliga karaktärerna.

38

Related documents