• No results found

7. Ekonomisk utveckling

7.3. Läckage av intäkter

En del av de pengar som besökare spenderar under evenemangets gång stannar inte i den lokala ekonomin utan försvinner bort. Detta kallas läckage och kan inträffa på två sätt. Det kan ske genom att värden för evenemanget, arbetarna eller annan personal kopplad till evenemanget inte vistas på värddestinationen och då kommer de att ta med sig sina intäkter till sin hemmabas vilket betyder att intäkterna lämnar den lokala ekonomin. Det andra sättet som pengar spenderade under evenemanget försvinner från den lokala ekonomin är genom import. När lokala organisationer köper in varor eller tjänster utanför värddestinationens ekonomi så läcker dessa pengar ut. Även om det kan vara nödvändigt att använda sig av icke-lokala leverantörer så begränsas

värddestinationens ekonomiska förtjänst till hur mycket de använder sig av lokala leverantörer. För att undvika ekonomiskt läckage ska värddestinationen i största möjliga mån använda sig av lokala organisationers tjänster (Masterman, 2009).

7.4. Summering

Det vi bör ta med oss från detta kapitel är just hur pass viktiga de ekonomiska förtjänsterna verkligen är. För värdstaden och värdlandet är de monetära intäkterna inte det primära målet utan det är de icke monetära, så som bilden och uppfattningen övriga världen får av värdnationen efter evenemanget som vidare leder till ökad turism och ökade investeringar i landet. Att nå ett plus/minus-resultat är fullt acceptabelt för värdnationen, dels för att det inte är det primära ekonomiska målet och dels för att ekonomierna för värdstäderna gynnas av den konsumtion som sker i städerna under VM-turneringens gång. Om värdstäderna kan lyckas med att behålla en stor del av vad besökarna spenderar så att det inte läcker ut ur den lokala ekonomin så är det är ofta inom detta område som värdstäderna gynnas med monetära förtjänster och på så sätt stärker sin lokala ekonomi. Historiskt sett så har de enda klara ekonomiska vinnarna varit FIFA själva. Ända sedan 1974 då FIFA bestämde sig för att kommersialisera VM så har dess främsta mål varit att tjäna så mycket pengar som möjligt. Genom att lägga beslag på de inkomstkällor som genererar mest pengar under VM, exempelvis tv- och marknadsföringsrättigheter, så försäkrar FIFA sig om att aldrig gå minus på ett VM utan alltid gå med stor vinst. Att både Tyskland och Sydafrika lyckades med att stärka sin nations image var det bästa som kunnat hända, för även om VM är över i dessa länder så lever dess effekter och genomförande kvar hos alla de miljoner besökare som varit där och tagit del av VM-turneringen. På så sätt skapas de långsiktiga ekonomiska effekter som dessa två nationer kan ta del av under kommande år.

8. Analys

Här kommer jag att analysera vad jag kommer fram till i kapitel 4-7. Det är främst mina tankar och resonemang om de argument som presenteras i studien som följer i detta analyskapitel.

8.1. Planering

Planeringen av ett så stort megaevenemang som fotbolls-VM är ett stort projekt. För nästan varje värdnation och varje värdstad tror jag att planeringen av ett evenemang i denna skala är något som aldrig tidigare gjorts. Att vara med och planera och genomföra en lyckad VM-turnering kan betyda mycket för värddestinationen. Den kunskap och de färdigheter som VM-planerarna tillskansar sig under arbetets gång är väldigt nyttiga. Bara vetskapen att ett evenemang i så stor skala går att genomföra på platsen tror jag gör så att destinationen kan satsa på ytterligare värdskap av megaevenemang och veta att resurserna och kunskapen finns för att klara av att planera och genomföra det på ett tillfredställande vis, jag tror att den vetskapen ger en viktig trygghet för att kunna utvecklas inom området. Just utmaningen för värddestinationen och de förmåner som väntar, om planeringen lägger grunden för en lyckad VM-turnering, tycker jag är ett starkt argument för att vara värd för ett megaevenemang. Jag anser även att FIFA har för stor kontroll över planeringen. Enligt min uppfattning så finns det inte mycket utrymme för värddestinationen att göra vad som passar VM och destinationen bäst utan allt måste göras som FIFA anser vara bäst. På så vis blir det svårare för värddestinationen att sätta en personlig prägel och jag tror även att VM skulle gynnat både värddestinationen och FIFA mer om de skulle fått lite mer lösa tyglar under planeringens gång.

8.2. Infrastruktur

Jag anser att infrastrukturens betydelse är en viktig faktor för varje destination som vill ha en hög attraktivitet. Att förbättra och utveckla infrastrukturen är ofta långa och dyra processer, därför är det ett ypperligt läge att få igång dessa infrastrukturella förändringar i samband med värdskapet av ett megaevenemang. Just när det kommer till dessa infrastrukturella utvecklingar anser jag att alla utvecklingar är bra för det är något som hela befolkningen kan ta del av. Det är lite svårare när det kommer till de faciliteter som byggs i samband med megaevenemang. Ofta så går de hand i hand med infrastrukturen för det är många nya faciliteter som behövs när en destination ska stå som värd för ett megaevenemang. Exempel på sådana faciliteter är sportanläggningar, nya hotell, arenor, osv. För att fortfarande vara till nytta efter evenemangets slut kräver denna typ av faciliteter att någon underhåller dem och arbetar med att hålla de lönsamma. Risken med sådana faciliteter är att de efter

evenemanget står tomma och kostar pengar istället för att generera pengar. Här anser jag att planerare måste vara väldigt noga med att ha en väl definierad plan för hur dessa typer av faciliteter ska fortsätta gynna det lokala samhället och ekonomin i många år framöver. Jag tycker även att det ska finnas en plan för vad som ska ske med faciliteterna om megaevenemanget skulle gå dåligt så att planerare aldrig står villrådiga. Särskilt arenorna kan ställa till med bekymmer för värddestinationen om det inte finns en ordentlig framtida plan. Dels för att FIFA har väldigt strikta riklinjer för hur och var arenan ska byggas och dels för att det inte är så många städer som kan lyckas med att fylla en arena med 40 000 – 60 000 platser tillräckligt ofta för att vara lönsam. Här anser jag att Tyskland lyckats bättre än vad Sydafrika kommer att göra. För Tyskland hade en tydlig plan då de valde ut värdstäder till VM 2006, det var endast de städer som hade en fotbollsklubb som spelade i den högsta tyska ligan som valdes ut till värdstäder för VM. På så sätt försäkrade Tyskland sig att dessa nya stora arenor skulle användas varje vecka. I Sydafrika anser jag att det inte finns samma etablering och intresse av fotboll som i Europa, därför tror jag att de sydafrikanska nya arenorna kommer att få det svårt att hålla sig lönsamma. Speciellt i Durban och Kapstaden som redan hade godkända arenor men som valde att bygga en helt ny ändå, även om Durban anpassade sin till att användas för ett framtida OS också. Därför anser jag det viktigt att alla nya faciliteter som byggs i samband med ett megaevenemang som VM måste ha en plan för att stärka den lokala ekonomin så att det inte blir en ekonomisk börda utan en ekonomisk tillgång.

8.3. Ekonomisk utveckling

Den ekonomiska aspekten för med sig ett starkt argument när det kommer till att söka värdskap för megaevenemang. Ofta så är det också löftet om stor ekonomisk förtjänst som är huvudargumentet för budet. Men lika ofta så överskattas också intäkterna medan utgifterna underskattas så den stora ekonomiska förtjänsten uteblir i de flesta fall. Det gör inte saken bättre att FIFA behåller de största inkomstkällorna för sig själv, nämligen tv- och marknadsföringsrättigheterna. Jag anser att för FIFA och för värdnationen så har fotbolls-VM två helt olika innebörder och de båda aktörerna har två helt olika mål. Jag tror att FIFA anser att fotbolls-VM är deras turnering, oavsett i vilket land den spelas, och de vill tjäna så mycket pengar som möjligt på det. Även om jag tror att värdlandet hoppas på att gå med stor monetär vinst också så tror jag att

de är realistiska sett till hur det sett ut historiskt sett och att de mer fokuserar på att få ut en ökad medvetenhet om sitt land för att på så sätt lägga grunden för en mer hållbar inkomstkälla. Men nu ska jag inte måla upp FIFA som giriga gamar utan de förser även värdnationen med en summa pengar som ska täcka infrastrukturella förbättringar samt arenabyggen. Detta gör så att värdnationen inte gör någon anmärkningsvärd förtjänst men det som kan göra skillnaden mellan plus/minus-resultat är besökarnas konsumtion. Jag anser att det är denna ekonomiska aspekt som värdnationen ska satsa mer på, att försöka få besökarna att stanna i landet så länge som möjligt även om deras lag har åkt ur turneringen. För om besökare kan lockas till att göra icke relaterade VM-aktiviteter eller se ännu fler matcher så ökar konsumtionen för kost och logi vilket ökar chansen för ekonomisk vinning. De icke monetära förtjänsterna är av ännu större betydelse. Som värd för en VM-turnering har nationen en gyllene chans att förbättra sin image för resterande världen samtidigt som ett lyckat VM ger landets invånare en känsla av stolthet och en ökad feel good-faktor. Både Tyskland och Sydafrika lyckades bra med detta och jag tror att det, speciellt för Sydafrikas del, kan lägga grunden till fler framtida investeringar i landet och en skjuts för dess nationella ekonomi, på lång sikt. För en förbättrad internationell image betyder att landets attraktion ökar i andra människors ögon och det gör att sannolikheten är större att turismen ökar i landet.

8.4. Destinationens attraktivitet

De tidigare argument som presenterats bidrar alla till destinationens attraktivitet. En ökad attraktivitet hos en destination är oftast lika med en ökad volym turister. Den möjlighet som värdskapet för en VM-turnering i fotboll ger är väldigt värdefull. Under en dryg månads tid är alla världens ögon på värddestinationen och besökare från alla världens hörn kommer för att uppleva det. Värddestinationen har här en chans att skapa sig en internationell profil som kan locka turister långt efter VM-turneringens slut. Genom att öka medvetenheten om värddestinationen så fler potentiella turister får upp ögonen för den och besökare som pratar gott om platsen till sina vänner och bekanta gör att destinationen bli än mer attraktiv. Enligt sydafrikanska undersökningar ökade medvetenheten om Sydafrika som en turistdestination med 9 %. Enligt mig så är denna ökade medvetenhet lite i underkant.

Undersökningen gjordes på besökare men tack vare den stora mediebevakningen så begränsas denna medvetenhet inte bara till besökare utan den når också ut till alla de som tittat på tv eller läst tidningar. Vid en lyckad VM-turnering når värddestinationen ut med positiva budskap genom en mängd olika kommunikationskanaler som verkligen når människor över hela världen. Folk som kanske aldrig ens tänkt på Sydafrika som ett land att resa till finner sig kanske helt plötsligt på väg att åka dit på semester. Jag tror att för både Tyskland och för Sydafrika så har turismen fått sig en skjuts tack vare fotbolls-VM, dock tror jag att det kommer märkas mer i Sydafrika inom de kommande åren.

9. Slutsats

I detta avslutande kapitel presenteras de resultat som jag kommit fram till i min studie. Jag har här plockat ut det jag anser vara det viktigaste argumentet från varje kapitel till varför en destination vill stå som värd för ett megaevenemang. Här besvarar jag därmed också min frågeställning om vilka argument jag anser bidrar till att en destination vill stå som värd för ett megaevenemang.

När det gäller planeringen av ett megaevenemang är en av de viktigaste faktorerna målsättningarna. Genom att sätta tydliga målsättningar för megaevenemanget skapar planerarna även ramen för hur megaevenemanget ska se ut och hur det ska gynna värddestinationen på mesta möjliga sätt. Värdskapet ger även värddestinationen en bra möjlighet för att förbättra sin infrastruktur. Kan de infrastrukturella kraven integreras med värddestinationens urbana utvecklingsplaner nås de ultimata infrastrukturella fördelarna. Destinationens attraktivitet är en viktig faktor när det kommer till turisters val av resmål. Om värdskapet kan leda till ökad attraktivitet för destinationen är det också troligt att turismen kommer att öka efter evenemangets slut. Att stå som värd för ett megaevenemang ger destinationen en ökad mängd besökare som också spenderar pengar. Ökad konsumtion är oftast den inkomstkälla som är den största när det kommer till värdskap av megaevenemang som fotbolls-VM.

Avslutningsvis kan det konstateras att dessa argument i sig är starka för att en destination ska söka värdskap för ett megaevenemang som fotbolls-VM. En del

argument kanske är starkare än andra men tillsammans så har de förmågan att ändra världens uppfattning om värdlandet, främja den lokala och nationella ekonomin, utveckla infrastrukturen till ett, i en del fall, mer komplett samhälle, öka turismen och att få dess invånare att känna stolthet, gästvänlighet och glädje.

Related documents