• No results found

Lämplighetsprövning genom registerkontroll

3 Beskrivning av gällande rätt

3.1 Att verka och undervisa inom skolväsendet .1 Vilka lärare som får undervisas och anställas

3.1.3 Lämplighetsprövning genom registerkontroll

Av 2 kap. 31 § skollagen framgår att den som erbjuds en anställning inom förskolan, förskoleklassen, fritidshemmet, grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan samt inom annan pedagogisk verksamhet ska till den som erbjuder anställningen lämna ett utdrag ur det register som förs enligt lagen (1998:620) om belastningsregister.

Utöver att utdrag ska lämnas för den som erbjuds5 anställning ska det också lämnas av den som erbjuds eller tilldelas arbete inom sådan verksamhet som under omständigheter liknande dem som förekommer i ett anställningsförhållande inom verksamheten, om

4 Skolverkets stödmaterial i Handledning på modersmålet, s. 12.

5 Det är först när en person erbjuds anställning som denne ska lämna ett registerutdrag och

Beskrivning av gällande rätt SOU 2016:35

34

det sker genom uppdrag, anställning hos någon som ingått avtal med den som bedriver verksamheten eller anställning inom annan kommunal verksamhet. Detsamma gäller att registerutdrag ska lämnas av den som tas emot till och går under utbildning till en lärar- eller förskollärarexamen enligt högskolelagen (1992:1434) eller yrkesutbildning inom kommunal vuxenutbildning tilldelas plats för verksamhetsförlagd del av utbildningen inom sådan verk-samhet, eller genom deltagande i ett arbetsmarknadspolitiskt program tilldelas plats för arbetspraktik eller annan programinsats inom sådan verksamhet. Registerutdraget ska i de fall som inte avser anställning lämnas till den inom verksamheten som beslutar om att anlita eller ta emot någon på ett sådant sätt.

Den som inte har lämnat ett sådant registerutdrag får inte anställas, anlitas eller tas emot i verksamheten. Utdraget får vara högst ett år gammalt.

Det finns endast ett undantag från skyldigheten att lämna register-utdrag och det gäller, enligt 2 kap. 32 § skollagen, den som inom ett år erbjuds en förnyad anställning hos samma arbetsgivare eller en förnyad möjlighet att tas emot i verksamheten. Då får personen delta i verksamheten, anställas anlitas eller tas emot utan att han eller hon lämnat ett registerutdrag. Den som har lämnat register-utdraget ska få det tillbaka i original om den begär det (2 kap. 32 § skollagen).

Kravet om registerkontroll avser endast utdrag ur det register som förs enligt lagen (1998:620) om belastningsregister.

Bestämmelserna fanns tidigare i lagen om registerkontroll

Bestämmelser om registerkontroll av personal inom skolan fanns tidigare i lagen (2000:873) om registerkontroll av personal inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnomsorg. Inledningsvis gällde bestämmelserna endast de som anställdes i verksamheten. Register-kontrollen utvidgades därefter till att gälla vissa andra personer som erbjuds att utföra arbete eller praktik inom de berörda verksam-heterna. Även den som genom huvudmannens försorg erbjuds eller tilldelas arbete inom en sådan verksamhet under omständigheter liknande dem som förekommer i ett anställningsförhållande inom verksamheten omfattas av registerkontroll. Därutöver omfattas även

SOU 2016:35 Beskrivning av gällande rätt

lärarstudenter och deltagare i kommunal vuxenutbildning som erbjuds att utföra verksamhetsförlagda delar av utbildningen inom de berörda verksamheterna, liksom den som genom deltagande i ett arbets-marknadspolitiskt program erbjuds att där utföra arbetspraktik eller någon annan programinsats.

Bakgrunden till bestämmelserna finns i förarbetena till lagen om registerkontroll.6 Av prop. 1999/2000:123, s. 14 ff framgår bland annat följande.

Den arbetsrättsliga lagstiftning som finns i dag ger, tillsammans med rådande kollektivavtal, arbetsgivarna möjlighet att agera mot en anställd som visar sig vara olämplig att arbeta med barn. Frågan är emellertid om barn och ungdomar därmed har ett tillräckligt effektivt skydd mot att utsättas för övergrepp av personer som arbetar med barn eller som arbetar i miljöer där barn vistas. Skolan är emellertid inte någon isolerad företeelse från samhället i övrigt. Social oro åter-speglas i skolan och mobbning och andra trakasserier förekommer.

Vuxna bör då stå för skydd och trygghet. Tyvärr inträffar det dock att anställda i förskola, skola och skolbarnsomsorgen utsätter barn för sexuella övergrepp. Det finns i dag ingen samlad bild av förekomsten av sexuella övergrepp på barn av personal inom dessa verksamheter.

Det är dock väl dokumenterat att sexuella övergrepp får mycket all-varliga konsekvenser för det enskilda barnet. Det finns ingen anled-ning att överdriva förekomsten av övergrepp från personal. Det finns tvärtom anledning att tro att förekomsten är mycket begränsad.

Vetskapen om att sexuella övergrepp överhuvudtaget förekommer föranleder emellertid regeringen att föreslå åtgärder för att så långt det är möjligt minska risken för att sådana övergrepp sker. Om det är möjligt att förhindra att personer som har dömts för sexualbrott, grova våldsbrott och vissa andra brott arbetar med barn eller ung-domar, stärks barns och ungdomars skydd mot övergrepp. En register-kontroll ger arbetsgivare tillgång till uppgifter huruvida en arbets-sökande eller anställd inom förskoleverksamhet, skola och skolbarns-omsorg har dömts för sådana brott.

Avgörande för frågan om registerkontroll skall införas är avväg-ningen mellan å ena sidan intresset att minska riskerna för övergrepp och å andra sidan skyddet för den personliga integriteten. [---] Skälen för en kontroll väger enligt regeringens bedömning så tungt att det måste accepteras att skyddet för den personliga integriteten får vid-kännas en viss inskränkning. Här måste särskilt framhållas Sveriges åtagande enligt barnkonventionen att vidta alla lämpliga åtgärder för att förhindra att barn förmås eller tvingas att delta i olagliga sexuella

6 Propositionen Lämplighetsprövning av personal inom förskoleverksamhet, skola och skol-barnsomsorg (prop. 1999/2000:123) och propositionen Utvidgad registerkontroll inom

Beskrivning av gällande rätt SOU 2016:35

36

handlingar. Utifrån barnkonventionens perspektiv är skyddet för barnet det övergripande intresset och den vuxnes integritet får stå tillbaka för detta.

Registerkontroll avhåller sannolikt personer som dömts för i fråga-varande brott att söka anställning inom eller utbildning för de aktuella verksamheterna.

3.2 Bestämmelser som gäller asylsökande och