• No results found

Länsstyrelsen i Stockholms län Tillstånd

DOMSLUT Tillstånd

6. INKOMNA YTTRANDEN

6.1.3 Länsstyrelsen i Stockholms län Tillstånd

Länsstyrelsen tillstyrker ansökan om tillstånd till den planerade verksamheten.

Tillståndet bör omfatta anläggande, drift och borttagning av kaj och andra

anläggningar inom tillståndstiden 10 år. Bolaget har yrkat tillstånd till att ta emot 4 miljoner ton berg, naturgrus och andra jordarter under tillståndstiden. Med hänsyn till bl.a. områdets storlek och kvävebelastningen på salixodlingen bör även den maximala mängd som får tas in under ett enskilt år begränsas. Yrkandet om

verkställighetsförordnande kan bifallas eftersom det rör en verksamhet som till stora delar kommer att bedrivas inom ett område som är ianspråktaget för

täktverksamhet.

Anläggande av kaj

Hela Mälaren omfattas av riksintresset Mälaren med öar och strandområden enligt 4 kap. 2 § miljöbalken. Mälaren har också mycket höga naturvärden i övrigt, såväl

under vattnet som på öar och längs stränder. Även Mälarens betydelse som vatten-täkt är ett stort samhällsintresse och långtgående skyddsåtgärder måste därför vidtas. Kajen kommer att anläggas längs en lång strand där det i dag inte finns några anläggningar. Långa orörda stränder är det viktigt att bevara och länsstyrelsen anser därför att det tydligt ska framgå att stranden ska återställas efter avslutat arbete.

För anläggandet av kaj bedöms föreslagna villkor för grumlande arbeten tillräckliga med hänvisning till att bolaget uppgett att ingen muddring kommer att utföras.

Påverkan på kulturmiljön

En fornlämning i form av en så kallad hålväg kan komma att beröras av den planerade transportvägen. Länsstyrelsen konstaterar att denna lämning är skyddad enligt 2 kap. kulturmiljölagen (1988:950), KML. Om det finns behov av att ta bort den ska ansökan om tillstånd enligt KML lämnas in till länsstyrelsen för prövning.

Påverkan på naturmiljön

Bolaget har åtagit sig att anpassa hamn, transportband och transportväg i så stor utsträckning som möjligt så att de stora tallarna kan stå kvar. Länsstyrelsen förut-sätter att även den identifierade rödlistade asken kommer att kunna behållas.

Bolaget har uppgett att havsörn och fiskgjuse förekommer i området, men att inga bon har hittats. Såvitt länsstyrelsen erfar har ett fiskgjusebo observerats nära befintlig bebyggelse, men oklart hur nära den planerade verksamheten. Boet tycks inte ha varit i bruk under 2014. Bolaget bör vara uppmärksamt på om rovfågel häckar i närheten av verksamhetsområdet och, om det sker, bedriva verksamheten så att störningar så långt möjligt begränsas.

Kemikaliehantering

I miljökonsekvensbeskrivningen uppges att kemiska produkter eller bränslen inte kommer att hanteras eller förvaras inom kajområdet. Länsstyrelsen tolkar detta som ett åtagande. Samtidigt har bolaget föreslagit ett villkor om hur lagring och

hantering av bränslen och petroleumprodukter ska ske. Länsstyrelsen förutsätter att sådan lagring och hantering alls inte kommer att ske inom kajområdet och anser att detta behöver förtydligas i villkoret.

Buller

Bolaget har åtagit sig att uppföra en bullervall för att säkerställa bullernivåerna vid närmaste bostäder. Avsikten är att använda rena massor som tas in i hamnen.

Bolaget har därför föreslagit att bullervallen ska byggas senast sex månader efter det att hamnen tagits i drift. Länsstyrelsen anser att uppförande av en bullervall tydligare bör redovisas som ett åtagande om skyddsåtgärd i ansökan. Anläggandet bör ske så snart som möjligt och vallen bör vara färdigställd senast sex månader efter det att hamnverksamheten tagits i drift.

I fråga om kontroll av bullervillkoret kan det vara lämpligt att även kontrollera lågfrekvent buller från fartygen, särskilt om nattrafik kommer att ske mer än tillfälligt.

Bolaget har åtagit sig att erbjuda elanslutning av fartyg som ligger vid kaj. Detta bör föreskrivas som särskilt villkor i likhet med tillstånd till Trafikverkets tillfälliga hamnar på Lovö och i Sätra.

Fartyg

Länsstyrelsen instämmer i Länsstyrelsen i Uppsala läns synpunkt att det i villkor bör ställas krav på de fartyg som trafikerar hamnen i Toresta. Det bör vara av en annan karaktär än det som föreskrivits för Trafikverkets tillfälliga hamnar, t.ex. att bolaget genom avtal med trafikerande rederier ska få till stånd motsvarande försiktighetsmått.

Dag- och lakvattenbehandling

Bolaget har i en komplettering beskrivit salixodlingen och kvävebehandlingen av dag- och lakvattnet där. Länsstyrelsen tillstyrker detta. Odlingen är i första hand att betrakta som en reningsanläggning och bolaget har därför ett ansvar för att

kontrollera utsläppet av kväve efter anläggningen. Länsstyrelsen konstaterar att ytan är täckdikad och avvattnas till Kalmarviken. Det finns därför förutsättningar för provtagning av utgående vatten och analys av kväve. Slutliga villkor i detta avseende bör skjutas upp under en prövotid. Länsstyrelsen anser att bolaget ska ta fram en plan för alternativ behandling av dag- och lakvatten i det fall skäl det inte kan avledas till salixodlingen. Även en sådan plan bör tas fram under prövotiden.

På kajen kommer dagvatten att ledas till en oljeavskiljare och, såvitt länsstyrelsen förstår, därefter avledas till Mälaren. Länsstyrelsen anser att bolaget bör redovisa vilken beredskap som finns i händelse av ett utsläpp av bränsle. Bolaget bör t.ex.

redovisa om utgående flöde från oljeavskiljaren kan stängas av och hur stor volym som kan samlas innan ett sådant utsläpp bräddar ut i Mälaren.

Efterbehandling

Bolaget har föreslagit villkor om efterbehandling. Länsstyrelsen är positiv till att villkor om efterbehandling föreskrivs, men anser att det inte ska läggas ansvar på tillsynsmyndigheten att inom viss tid meddela sökanden om kaj ska rivas och transportvägen återställas. Eftersom det är fråga om en tillfällig verksamhet måste utgångspunkten vara att området i sin helhet ska återställas. Ansvaret för att föreslå åtgärder måste därför ligga på bolaget.

Ekonomisk säkerhet

Länsstyrelsen bedömer att bolagets förslag till ny säkerhet för efterbehandlingen av den planerade verksamheten bör kunna godtas. Den använda beräkningsmodellen visar en rimlig kostnadsnivå för de åtgärder som bedöms nödvändiga för

efter-behandling av de delar av området som inte tidigare efterbehandlats. Säkerheten bör ställas som bankgaranti och såväl godkännande som förvaring av säkerheten kan ske hos länsstyrelsen.

6.1.4 Länsstyrelsen i Uppsala län