• No results found

Länsstyrelsernas arbete med friluftsl

In document Återrapportering (Page 66-68)

Hur medel inom anslaget 1:3 Åtgärder för värdefull natur har använts och hur arbetet har bedrivits

2014 2015 2016 Antal gällande, fastställda program i början av året 111 120

5.14 Länsstyrelsernas arbete med friluftsl

5.14.1 Bakgrund

2010 beslutade riksdagen om propositionen Framtidens friluftsliv och 2012 kom regeringens skrivelse om tio mål för friluftslivspolitiken. Utifrån pro- positionen och skrivelsen har regeringen givit flera myndigheter ansvar för friluftslivsarbetet. Länsstyrelserna har haft uppdrag om friluftsliv under 2013–2016. Redovisning har skett till Natur vårds verket. Uppdraget i regleringsbrevet för 2016 lyder:

30. Länsstyrelserna ska samordna och leda det regionala arbetet med att förverkliga regeringens friluftslivspolitik där allemansrätten är en grund för friluftslivet. Inom ramen för uppdraget ska länsstyrelserna särskilt – ha en god samverkan mellan länsstyrelserna, Skogsstyrelsen, kommuner och andra berörda aktörer, och

– stärka arbetet med tätortsnära natur och genomföra insatser för att friluftslivsmålen ska få ökat genomslag inom bl.a. samhällsplanering, utvecklings- och tillväxtarbete samt naturvårdsarbete.

Uppdraget ska redovisas till Natur vårds verket i enlighet med verkets anvisningar. Uppdraget finansieras delvis av medel från anslaget 1:3 Åtgärder för värdefull natur under utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård.

Under 2016 har länsstyrelserna tilldelats medel för kostnader och arbete vid länsstyrelserna som avser uppdraget att länsstyrelserna ska samordna och leda det regionala arbetet med att förverkliga regeringens friluftslivspolitik. 5.14.2 Länsstyrelsernas rapportering

Samtliga 21 länsstyrelser har rapporterat sitt friluftslivsarbete i enlighet med Natur vårds verkets riktlinjer. Länsstyrelserna redovisar genomförda åtgärder under 2016 inom respektive friluftslivsmål. De redovisar också hur de samord- nat och lett det regionala friluftslivsarbetet samt hur de anser att sam verkan fungerat. Länsstyrelserna redovisar även vilka insatser de gjort för att stärka arbetet med tätortsnära natur samt vilka insatser som gjorts för att frilufts- målen ska få genomslag inom bl. a samhällsplanering.

SAMORDNING OCH LEDNING AV DET REGIONALA FRILUFTSLIVSARBETET FÖR ATT FÖRVERKLIGA REGERINGENS FRILUFTSLIVSPOLITIK

Under året har samtliga län tillsatt en tjänst för arbetet att samordna frilufts- livs arbete. Hälften av länen har genomfört en regional konferens om frilufts- liv, flera län har gjort förberedande arbete för att genomföra en regional konferens och länsstyrelserna har också utvecklat den interna samordningen i syfte att nå friluftsmålen.

Flera län har bildat ett nätverk för friluftslivsfrågor eller deltagit i befint- liga nätverk där frågorna diskuteras.

NATURVÅRDSVERKET RAPPORT 6758

Återrapportering – Åtgärder för biologisk mångfald 2014–2016

De flesta länsstyrelserna anser att samordningen fungerar väl. 2016 är det första året som länen har en samordnare av friluftslivsarbetet och det behövs tid och uthållighet för att utveckla arbetet.

Länsstyrelserna har också svarat på frågor om hur de säkerställt god samverkan i arbetet med friluftslivsmålen med olika samverkanspartners. De flesta länsstyrelserna karaktäriserar samverkan med kommunernas plane- ringsavdelningar som god liksom samverkan med region/ regionförbund och ideella föreningar.

Samverkan med Natur vårds verket beskrivs också som god. Samverkan med andra centrala myndigheter är mindre utvecklad. Det kan förklaras med att andra myndigheters insatser ofta kanaliseras genom Natur vårds verkets samordning.

Länsstyrelserna kommenterar att det tar tid att bygga upp samverkan och att man inte kunnat utveckla samverkan med alla aktörer redan detta första år.

INSATSER FÖR ATT STÄRKA ARBETET MED TÄTORTSNÄRA NATUR

Länsstyrelserna har främst stöttat arbetet genom att bevilja LONA-medel för att ta fram underlag om tätortsnära natur. Man har stöttat kommunerna i att bilda tätortsnära naturreservat och man har också ökat tillgången på tätorts- nära natur genom bevarande, utveckling och nyskapande. Kommunerna har också fått stöttning i att ta fram grönplaner. Några län har tagit fram regio- nala kunskapsunderlag om tätortsnära natur som är viktig för friluftslivet.

Länsstyrelserna har också förmedlat kunskap och goda exempel på hur planering av den fysiska miljön kan bidra till fysisk aktivitet och hälso- samma val.

Stora insatser har också gjorts i arbetet med tätortsnära riksintressen för friluftslivet.

INSATSER FÖR ATT FRILUFTSLIVSMÅLEN SKA FÅ GENOMSLAG I SAMHÄLLSPLANERINGEN

Länsstyrelserna har gjort de största insatserna inom detta område genom att ha dialog om friluftslivets värden med ansvariga planerare på kommunal nivå och genom att informera om friluftslivsmålen för ansvariga politiker och tjänstemän på kommunerna.

Ca hälften av länen har också genomfört stora insatser genom att för- medla kunskaper om vikten av tillgång till möjligheter för friluftsliv och kunskaper om friluftslivets värden för samhället och individen.

INSATSER FÖR FRILUFTSMÅLENS GENOMSLAG I UTVECKLINGS- OCH TILLVÄXTARBETE

Länsstyrelserna har gjort stora insatser genom att informera om och stödja LONA. De har också gjort vissa insatser genom att informera om och stödja LBU/ Leader eller andra finansieringsformer från EU.

NATURVÅRDSVERKET RAPPORT 6758

Återrapportering – Åtgärder för biologisk mångfald 2014–2016

Mer än hälften av länen har gjort insatser genom att starta/söka stöd för regionala utvecklingsprojekt och många av länen har också deltagit i andras utvecklingsprojekt kopplat till friluftsliv/turism. Det har också gjorts vissa insatser för att stimulera naturturism både inom och utanför skyddad natur. Länsstyrelserna har dessutom deltagit i olika turismnätverk i viss omfattning.

INSATSER FÖR FRILUFTSMÅLENS GENOMSLAG I NATURVÅRDSARBETET

Länsstyrelserna har gjort stora insatser för att säkerställa att alla nya beslut om naturreservat har föreskrifter och skötselplan som inte är onödigt ingripande när det gäller friluftsliv och organiserad verksamhet, de har gjort vissa insatser för att använda metoden om zonering i naturreservat där så är lämpligt.

En tredjedel av länsstyrelserna har gjort mycket stora insatser vad gäller att besluta om naturreservat med syfte friluftsliv. Länsstyrelserna har också i varierande grad gjort insatser för att stimulera och stötta kommunerna att skydda områden värdefulla för friluftsliv.

Länsstyrelserna har också gjort ganska stora insatser när det gäller att till- gängliggöra skyddade områden för människor med funktionshinder.

Dessutom har länsstyrelserna gjort stora insatser för att uppdatera infor- mationen på webben om skyddade områden.

FORTSATT ARBETE

Även 2017 har länsstyrelserna avsatta medel för uppdraget om friluftsliv. Till skillnad från 2016 så är det nu länsstyrelsen i Örebro som fördelar medlen. Natur vårds verket arbetar med att samordna och stödja länsstyrelserna med nätverksträffar, kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte. Länsstyrelserna fortsätter insatserna för att samordna och leda det regionala friluftslivs- arbetet.

5.15 Bidrag till samebyarnas arbete med att ta fram och

In document Återrapportering (Page 66-68)