• No results found

Arbetsgivaren ska erbjuda den studerande arbetsförlagt lärande som genom god handledning lägger grunden till ett gediget yrkeskunnande. Beskriv hur ni arbetar med detta. Beskriv även er handledarutbildning.

Nuläge

Komvux Vård har bedrivit handledarutbildning under många år i kommun och landsting i Gävleborgs Län. Kurserna har förlagts i Komvux Vårds lokaler eller efter uppdragsgivarens önskemål, ofta en eftermiddag i veckan under fem veckor.

Kursen har varit mycket uppskattad och vård och omsorgspersonalen har stått i kö för att få delta. Vid utvärderingarna har det framgått att innehållet motsvarat förväntningarna.

Tidigare genomfördes flera handledarutbildningar varje år men de senaste åren endast en kurs per år pga. tidsbrist för lärarna.

Förutom handledarutbildningar har handledarträffar genomförts. Målsättningen har varit en årlig träff där personal från vård och omsorgsverksamheten fått information om förändringar inom skolområdet samt diskuterat handledarrollen.

Personalen har även medverkat vid framtagandet av de gemensamma apu-blanketterna.

Handledarnas önskemål är att få träffas oftare, för uppdatering och erfarenhetsutbyte.

För närvarande finns ca 180 handledare inom verksamheterna. Behov finns av en aktualiserad handledarutbildning, då det är många som gått utbildningen för flera år sedan eller saknar handledarutbildning.

Nuläge tillvägagångssätt vid apu-placeringar:

Omvårdnadsprogrammet för ungdomar har 5 veckor APU per läsår.

Omvårdnadsutbildningen för vuxna har 4 veckor APU per termin.

Komvux Vård har skrivna avtal med de flesta praktikplatserna utifrån en prioriteringsordning.

Varje elev får möjlighet att önska plats inom det aktuella praktikområdet. Eftersom platserna inom vissa områden är få måste ibland lottdragning ske.

Praktiksamordnaren fördelar platserna och gör förfrågan till respektive arbetsplats.

Inom Landstinget Gävleborg finns en Praktiksamordnare som arbetar över hela länet. För praktikplanering och samordning av praktikplatser används ett Webbaserat IT-system, KLIPP.

Inom landstinget har alla avdelningar och enheter som tar emot elever för APU/APL

ansvariga kontaktpersoner. Landstinget anordnar en träff varje termin där Praktiksamordnare och berörda samordnare från skolorna, planerar kommande perioder. APU-konferens sker en gång per år då även elevansvariga från avdelningen deltar.

Då eleverna går ut på sin praktik har de fått information om kursplan/mål, sekretess och om vad som gäller för eleverna ute på praktiken ex. arbetstid och klädsel. Information, närvaro, kursmål och bedömningsblankett tar eleven med ut på praktikplatsen.

Alla elever får en utsedd handledare under sin APU. Under APU uppmuntras eleven till att göra studiebesök på olika enheter samt följa patienten i vårdkedjan.

24

Trepartssamtal (lärare, handledare och elev) görs en till två gånger under APU -perioden. Vid trepartssamtalet utvärderas elevens insats och handledarrollen.

Framtid

Antal praktikplatser stämmer överens med VO-College behov.

Praktiksamordnaren gör en årlig uppföljning av dessa platser samt att ett nära samarbete underlättar vid eventuella akuta förändringar.

All praktikplacering inom området vård och omsorg samordnas (Komvux Vård, Hälsingevux, delar av Cfl-Söderhamn, Sfi, Särskola) för att underlätta för arbetsgivarna och för att

konkurrens om platserna inte ska uppstå.

För att samordna de praktikplatser som inte hör till landstinget behövs ett webbaserat

dataprogram som länkas till VO-College Bollnäs/Ovanåkers hemsida. Programmet ska vara tillgängligt för arbetsgivare och praktiksamordnare.

Arbetsgivarna möjliggör för handledarna att gå handledarutbildning samt delta i handledarträffar.

Arbeta för att ett regionalt nätverk för praktiksamordning bildas för bättre utbyte över kommungränserna, det blir då lättare att tillgodose t.ex. distanselevers behov av praktikplatser.

Handledarträffar anordnas minst en gång per år för information om förändringar inom skolan och hos arbetsgivaren, samt för diskussioner om handledarrollen.

Alla handledare har gått den nya handledarutbildningen.

Arbetsgivare och utbildningsanordnare ska tillsammans göra en utvärdering efter varje praktikperiod. Utvärderingen återkopplas sedan till de båda intressenterna.

Kortsiktigt mål:

Skrivna avtal finns med alla praktikplatser Årlig uppföljning av praktikplatser genomförs.

Alla praktikplaceringar har samordnats.

Datorstöd skaffas för praktiksamordning även inom kommunerna och privata arbetsgivare.

Genomföra handledarträffar under 2011.

Långsiktiga mål:

Minst 15 % av personalen ska ha handledarutbildning.

25

9. Kvalitetsarbete/Uppföljning

- Hur arbetar ni systematiskt med att följa upp arbetet med uppsatta mål inom VO-College?

- Hur följs kvalitetskriterierna upp?

- Hur sker uppföljning av utbildningarnas kvalitet?

- Hur får den regionala nivån del av resultatet?

Nuläge

Uppföljningar och utvärderingar av verksamheten genomförs varje år hos utbildningsordnaren för Bollnäs/Ovanåker. Dessa ligger till grund för en årlig kvalitetsredovisning.

De kvalitetssäkrande åtgärder som förekommer är - Handledarutbildning

- Avtal/kontrakt

- Enkäter till elever och handledare - Programelevråd och klassråd - Programråd

- Handledarträffar - Kursutvärderingar

- Årlig kvalitetsredovisning på programnivå och vuxenutbildningsnivå - Gemensamma projekt mellan skola och arbetsliv

Framtid

En årscykel som skapar tydlighet för kvalitetsarbetet ska finnas hos utbildningsanordnaren, privata arbetsgivare och i kommunerna och Landstinget.

Kortsiktiga mål:

En kvalitetsplan för kvalitetsarbetet utarbetas och ska implementeras i alla delar av VO-College i den lokala organisationen. Av denna ska framgå för varje kriterium

- VAD som ska utvärderas - HUR utvärdering kan göras - NÄR utvärdering ska ske - VEM som ansvarar

- Hur ÅTERRAPPORTERING ska ske

Kvalitetsfrågorna ska vara en stående punkt på dagordningen på alla möten - Arbets-/programlagsträffar

- Pedagogiskt Forum - Handledarträffar - Programelevråd - Klassråd

- Lokala styrgruppen som också ska uppfylla de krav som ställs på programråd enligt Gy-11 Långsiktiga mål

Gemensamma projekt mellan skola och arbetsliv

Den lokala styrgruppen ska i september diskutera det gångna årets måluppfyllelse utifrån varje kriterium. En skriftlig kvalitetsrapport lämnas från arbetsgivarna och utbildaren som underlag för diskussionen . En årlig kvalitetsrapport för VO-College i Bollnäs/Ovanåker sammanställs. Rapporten ska förutom en bedömning av måluppfyllelse för varje kriterium

26

också innehålla förslag på aktiviteter/strategier för förbättringar av denna. Kvalitetsrapporten antas av den regionala styrgruppen och utgör styrdokument för den fortsatta utvecklingen av VO-College Gävleborg. Revidering av arbetssätt fastställs.

Dessutom förväntas den lokala styrgruppen att ge en lägesrapport när den regionala styrgruppen sammanträder i Bollnäs/Ovanåker.

Bilaga 1, kvalitetsplanen

27

Related documents