• No results found

Beskriv hur ni tillsammans inom ert lokala VO-College arbetar med:

- Marknadsföring

- Omvärldsbevakning/Internationalisering - Genusperspektiv

- Mångfald

Beskriv ert omvårdnadsprogram, upplägg och innehåll, samt övriga utbildningar som ingår/kommer att ingå i ert VO-College.

Beskriv eventuella lokala specialiseringar/profiler.

Nuläge

Marknadsföring

Utbildningsanordnaren för omvårdnadsprogrammet har i dag svårigheter att komma ut till grundskolan för att marknadsföra ungdomsprogrammet. Marknadsföringen genomförs enligt planen hos utbildningsanordnaren (se bilaga). Nu har elever från programmet förtur till sommarjobb under utbildningen, detta har setts som positivt hos eleverna och arbetsgivare.

Arbetsgivare inom vård- och omsorg besöker grundskolorna vid olika tillfällen t ex vid branschinformationsdagar som anordnas ute på grundskolorna för år 7-9. Vid dessa tillfällen marknadsförs de olika yrkena och utbildningarna inom vård och omsorg. Då informeras även om framtida kompetensbehov.

Landstinget Gävleborg tar emot studiebesök från Högstadieskolor från Bollnäs och Ovanåkers kommun. Landstinget besöker Högstadieskolor och informerar om dess verksamhet och de olika yrkeskategorierna.

Medverkar på olika Branschdagar, Högskoledagar på Gymnasienivå i Bollnäs och Ovanåkers kommun. Landstinget Gävleborg tar emot PRAO-elever från kommunerna.

Omvärldsbevakning/internationalisering

Utbildningsanordnaren har under många år deltagit i projekt via Leonardo da Vinci, som möjliggör utlandspraktik för ett antal ungdomar och vuxenstuderande varje år.

Utbildningsanordnaren och Äldreboende Karlslund har dessutom haft utbyte med Stevenson College i Edinburgh i två år.

Genus/mångfald

Ovanåkers kommun har en policy för jämställdhet vilken bland annat säger att

jämställdhetsfrågarna ska beaktas vid rekrytering, bemanning, kompetensutveckling och arbetsmiljöarbetet. Ovanåkers kommun ska i sin planering och sitt beslutsfattande arbeta utifrån en könsneutral grund. I kommunens mångfaldspolicy står det att den vill medverka till att skapa ett samhälle som är välkomnande och tillgängligt för alla och att det är viktigt att kommunens verksamheter har kännedom om och respekt för människors olikheter.

I Bollnäs kommuns jämställdhetspolicy finns riktlinjer bland annat om att alla förslag och beslut ska analyseras ur ett jämställdhetsperspektiv för att klarlägga möjliga konsekvenser för män och kvinnor, att service till medborgare ska vara könsneutral och att fördelning av resurser ska vara rättvis för både män och kvinnor. Bollnäs kommun ska sträva efter jämn fördelning av kvinnor och män inom alla verksamhetsområden.

11

Inom Landstinget Gävleborg pågår ett jämställdhetsarbete kallat HÅJ (Hållbar jämställdhet).

Arbetet innebär bland annat riktade insatser i form av utbildningar och kunskaps höjande aktiviteter inom genus och jämställdhet.

Två delprojekt pågår i syftet att ta fram metoder och handlingsplaner för att skapa ett starkare jämställdhetsperspektiv inom landstingets verksamheter. Dessa metoder ska sedan utvärderas, förankras och spridas för en fortsatt integrering i landstingets verksamheter.

Båda kommunerna säger i sina policys att arbete och föräldraskap ska vara möjligt att förena, att sexuella trakasserier inte får förekomma samt att löneskillnader ska vara sakliga och inte bero på kön. Chefer och ”nyckelpersoner” är medvetna om sitt ansvar att jämställdhetsarbetet ses som en viktig fråga.

Vad gäller vårdföretaget Neuropsyk slår man i sin jämställdhetspolicy fast att företaget skall vara en intressant och stimulerande arbetsplats för alla medarbetare, oavsett kön, ålder, funktionshinder, social position, etnisk tillhörighet, religiös tillhörighet, sexuell identitet eller visstids-/ deltidsanställning.

Utifrån att Neuropsyk lägger in alla ovanstående parametrar i sin jämställdhetspolicy ingår även mångfaldsarbetet på Neuropsyk i jämställdhetsarbetet.

Hos utbildningsanordnaren finns en likabehandlingsplan. Personalen deltar i fortbildning kring dessa frågor och uppmuntrar varandra till spontana diskussioner kring genusfrågor. I arbetsgruppen är männen mycket underrepresenterade, 2 av 15. På ungdomssidan är det få pojkar som söker programmet, mellan 1 och 4 av 20 elever. I vuxengrupperna är det mer jämt fördelat mellan könen, men ofta har männen olika sorts anställningar i vård och omsorg.

Grundskolans år 7-9 gör studiebesök hos arbetsgivare inom vård och omsorg i Ovanåkers kommun

Mångfalden främjas via projektet Vård –SFI där personer som inte har svenska som

modersmål får möjlighet att jobba mer med vårdsvenska innan de söker omvårdnadskurserna.

Vård-SFI syftar till att stimulerar språkutveckling och att väcka utlandsföddas intresse för yrken inom vårdsektorn, samt att gå vidare till vårdutbildningar. I alla vårdutbildningar finns det utlandsfödda studerande.

Omvårdnadsprogrammet

Komvux Vård bedriver utbildning inom vård, omsorg och friskvård. Samarbetet med branschen ser lite olika ut. Det bygger ofta på personliga kontakter och skolan bjuder in personal från arbetslivet som delger och informerar om sin yrkesverksamhet. De studerande gör också en del studiebesök inom landsting och kommun. Lärarna bjuder även in personer från arbetslivet till sitt Pedagogiska forum för att hålla sig uppdaterad, ex Medicinskt ansvarig sjuksköterska i Bollnäs kommun.

Karaktärskurserna är under de två första åren lika som Vuxenutbildningens period ett och två.

Under ungdomarnas tredje år läser de även Projektarbete 100p, Sjukvård 200p samt en för skolan lokal kurs Psykiatri/Utvecklingsstörning 200p.

Lärlingsprogrammet på Torsbergsgymnasiet har också en inriktning mot omvårdnad där Komvux Vårds lärare ansvarar för karaktärskurserna.

12

Omvårdnadskurser för vuxna syftar till att ge grundläggande kunskaper för arbete i verksamheter inom hälso- och sjukvård samt vård och omsorg. I omvårdnadsutbildningen ingår APU praktisk utbildning ca. 12 veckor, fördelat på tre olika platser. Eleven har en personlig kompetent handledare under praktiken. Komvux Vård erbjuder olika studieformer och validering i kurser, därför varierar utbildningens längd. Omvårdnadsutbildningen för vuxna omfattar karaktärskurser motsvarande 1350 poäng. De valbara kurserna under sista delen av utbildningen breddar kompetensen och ger en profilering för arbete inom olika områden.

Gemensamma kurser period ett och två:

Arbetsmiljö och säkerhet 50p Datorkunskap 50p

Människan socialt och kulturellt 100p Psykologi A 50p

Vård och omsorgsarbete (med APU som utgör 80p av kursen ) 200p Etik och livsfrågor 100p

Medicinsk grundkurs 100p Omvårdnad 150p

Social omsorg 150p

I kurserna Omvårdnad och Social omsorg ingår 80 p APU.

Period tre erbjuds 400 poäng (varav 80 p APU) fördjupningskurser mot Psykiatri, Sjukvård eller Utvecklingsstörning/Funktionshinder.

I samverkan med företag, myndigheter och förvaltningar erbjuder utbildningsanordnaren uppdragsutbildningar inom vård och omsorg samt friskvård. Kurserna är ofta förlagda en eftermiddag i veckan. Branschen ser ett större behov av utbildning kring samsjuklighet, dvs mötet med personer som har flera olika problem tex psykiska funktionshinder,

utvecklingsstörning, hjärnskador, missbruk, kriminalitet.

Framtid

Det finns ett behov av ökat samarbete mellan arbetsgivare, utbildare, personal och Kommunal för att visa grundskoleelever att de är betydelsefulla i ett framtida yrkesval. Förslag på hur detta kan genomföras är att tillsammans med elever anordna forum för att beskriva och

marknadsföra yrket och utbildningen på ett positivt sätt bland annat genom besök i skolan och gemensamma ”events”.

Arbetsgivaren ser ett framtida behov av personer som är flerspråkiga för att säkerställa det framtida omsorgsbehovet.

Det blir viktigt att ta tillvara kunskaper i framtiden hos personer med olika etnisk och kulturell bakgrund för att säkerställa behovet av dessa i verksamheterna. Ett hjälpmedel, EQF

(European Qualification Framework), fungerar som ett översättningsverktyg för att göra nationella kvalifikationer lättare att jämföra i hela Europa, främja arbetstagarnas och de studerandes rörlighet mellan länder och underlätta deras livslånga lärande och

anställningsbarhet.

Följa den regionala marknadsföringsplanen samt den lokala för utbildningsanordnaren.

För att få fler att söka programmet erbjuds ungdomseleverna sommarjobb minst 45 timmar inom kommunerna efter godkänd APU. Vuxenstuderande med godkänd APU kan få ta del av

13

detta erbjudande inom den privata sektorn.(Eleven ansvarar själv för ansökan om sommarjobb och inskickande av bedömningsunderlag från APU till arbetsgivaren.)

Studie och yrkesvägledare och arbetsförmedling är uppdaterade om arbetsgivarens behov av arbetskraft och kompetens. (ansvarig: Lokala styrgruppen)

Finns ett gemensamt koncept för att få större andel pojkar i grundskolan att söka Vård- och omsorgsprogrammet till hösten 2012. (ansvarig: lokala styrgruppen)

Kortsiktigt mål

Alla som ingår i det lokala VO-college ska ha en länk som hänvisar till regionens hemsida Utbildningsanordnaren bjuder årligen in grundskolans studie- och yrkesvägledare

14

Related documents