• No results found

3. Journalgranskning

3.2. Lärdomar och åtgärder

Inför en eventuell ”andra våg” så är det mycket viktigt att lärdomar dras av det som framkommit i denna utvärdering. Dessa lärdomar tillsammans med ett gemensamt arbete med Region Västmanland i arbetet med att utveckla en god och nära vård kommer att skapa goda förutsättningar för fortsatt utveckling med individen i fokus.

VÄSTERÅS STAD

2020-09-10

7

Utifrån det kommunala ansvaret för hälso- och sjukvård så är bedömningen att det är nödvändigt att det görs individuella bedömningar och att det finns klara riktlinjer, för om och när en patient med konstaterad covid-19 ska få sjukhusvård.

Det är troligt att det finns individer som i ett tidigt skede skulle hjälpas av att få tillräckligt med vätska och näring, eventuell andningshjälp och

blodproppsförebyggande behandling.

Förvaltningen har haft regelbunden kontakt med Inspektionen för vård och omsorg och de anser att den information som framkommit av denna utvärdering och journalgranskning ger dem ett värdefullt underlag för fortsatt analys.

De delar som framkommit som förbättringsåtgärder och brister kommer att bli underlag för fortsatta diskussioner och för fortsatt kompetensutveckling.

Gällande läkarmedverkan så har detta var ett ämne för diskussionen sedan ÄDEL-reformen 1992 och sedan kommunens övertagande av hemsjukvården 2012.

Utvecklingsarbetet gällande detta behöver göras i nära samverkan med Region Västmanland. Det har under åren uppstått invanda mönster och bilder av hur samverkan ska fungera och gällande detta så finns ett antal punkter som är viktiga att arbeta vidare med. Bland annat följande:

• Behov av ökad närvaro och stöd av läkare i kommunens vård- och omsorg – helst med geriatrisk specialistkompetens.

• Behov av ökad kompetens hos de sjuksköterskor som arbetar inom kommunal hälso- och sjukvård.

• Behov av förstärkning av sjuksköterskeresurser.

• Behov av ökad vardaglig samverkan mellan ansvarig läkare och ansvarig chef på vårdcentral och enhetschef och sjuksköterska på boende.

Håkan Falknäs

Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Bilaga 7 Verksamhetsberättelse 2020 ÄN

2021-01-13

Vård och omsorgsförvaltningen 721 87 Västerås

021-39 00 00 • www.vasteras.se

Redovisning av

synpunktshanteringen 2020

Egenregi

Äldreomsorg

VÄSTERÅS STAD Redovisning av synpunktshantering 2020 2021-01-13

2

1. Hur egenregin får in och registrerar synpunkter i olika kategorier.

Egenregin kan få in synpunkter på olika sätt:

- muntligt direkt till medarbetare eller chef - via epost till verksamheten eller chef

- skriftligt på blanketten ”Vi vill veta vad du tycker”

- via ombudsman som förmedlar till aktuell enhet

- till Kontaktcenter som förmedlar det vidare, via Flexite, till registrator Vård och omsorgsförvaltningen som diarieför ärendet och lämnar det vidare till chef på berörd enhet som hanterar det i Flexite.

- Via appen ” Mitt Västerås”

- på www.vasteras.se, Face Book eller Twitter dessa förmedlas vidare av Kontaktcenter till berörd enhet.

- Synpunkter som är skickade direkt till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Inkomna synpunkter kan registreras av samtliga medarbetare och hanteras i verksamhetssystemet Flexite av ansvarig chef. Ansvarig chef hanterar synpunkten och kategoriserar den samtidigt utifrån följande kategorier: Bemötande, Tillgänglighet, Trygghet/säkerhet, Rättssäkerhet, Information/kommunikation, Samverkan och Övrigt.

Egenregins Äldreomsorg har mottagit 459 synpunkter 2020 vilket är ökning jämfört med 2019. Av dessa 459 synpunkter är 104 kopplade till bemötande vilket är en liten minskning jämfört med 2019.

2. Säkerställer att alla synpunkter avslutas och återkopplas till kund.

Förvaltningen har en framtagen rutin för att säkerställa att alla synpunkter återkopplas till kund samt avslutas.

Alla synpunkter hanteras utifrån rutinen och avslutas av ansvarig chef.

Flexite bevakar inkomna synpunkter och en påminnelse görs till berörd chef sker om ärendet inte hanterats inom givna tidsramar.

Den som lämnat synpunkten får inom 2 dagar en återkoppling om att ärendet är mottaget och att hanteringen påbörjats. Sker rapporteringen direkt i Flexite av synpunktslämnaren görs en återkoppling från systemet på att ärendet är mottaget direkt.

Inom 7-14 dagar får synpunktslämnaren en återkoppling om åtgärder som har vidtagits eller planeras.

VÄSTERÅS STAD Redovisning av synpunktshantering 2020 2021-01-13

3

3. Analys av inkomna synpunkter samt hur synpunkterna används i utvecklingen av verksamheten.

Ansvarig chef på enheten ansvarar för att analysera varje enskild synpunkt samt besluta om de åtgärder som ska vidtas och genomföra dessa. Visar analysen att verksamheten brustit och det är ett missförhållande eller risk för missförhållande så rapporteras det även enlig lex Sarah.

Enheten gör egenkontroll av synpunkter och klagomål tre gånger per år som en del i det systematiska kvalitetsarbetet. I egenkontrollen

analyseras enhetens samtliga synpunkter. Analysen använder enheten till ett lärande på respektive enhets kvalitetsträffar, teammöten,

arbetsplatsträffar eller motsvarande samt som underlag i sin kartläggning av verksamheten som sedan leder till förbättringsåtgärder i form av aktiviteter i verksamhetsplanen.

Lärande mellan egenregins enheter sker på ledningsgrupper och

utvecklingsforum där alla chefer deltar. Förutom redan beskrivna metoder har utvecklingsledarna en övergripande bild av samtliga synpunkter och bidrar ofta med att sprida kunskap utifrån avvikelser mellan enheterna.

På verksamhetsområdesnivå görs en metaanalys av alla enheters egenkontroller så att vi på en övergripande nivå kan se mönster och trender som ligger till grund för förbättringsåtgärder för hela verksamhetsområdet.

Under 2019 började några enheter uppmärksamma inkomna positiva synpunkter. Under 2020 ser vi att det skett en ökning av denna inrapportering. Detta är en viktig del att lyfta upp och ha med i

utvecklingsarbetet då det även är ett kvitto på att det förbättringsarbete som pågår har effekt.

4. Löpande förbättringsarbete under året

Några exempel på åtgärder som vi vidtagit eller planerar är:

- Alla chefer har medverkat i den värdegrundsutbildning som

stadsdirektören haft under året. Det framtagna materialet används som diskussionsunderlag på arbetsplatsträffar.

- Nya enkla utbildningsfilmer tas fram av systemförvaltningen utifrån behov som framkommer.

- Kompetensutveckling gällande social dokumentation, olika arbetssätt och metoder.

- Fortsatt arbete med kompetensutveckling för att få alla medarbetare att registrera alla synpunkter och klagomål. Många saker ”löser”

VÄSTERÅS STAD Redovisning av synpunktshantering 2020 2021-01-13

4

medarbetaren direkt men vi vill ändå att de ska registreras för att det ska bli en del av det systematiska kvalitetsarbetet och bidra till ett lärande och en kvalitetsförbättring.

- Under 2020 har ett arbete påbörjats för att skapa en gemensam process gällande synpunktshantering för VOF.

Vår förhoppning är att den fortsatta utvecklingen av verksamhetssystemet ska ge oss bra underlag till våra analyser och redovisningar 2021.

År Synpunkter Äldreomsorgen

Bemötande Tillgänglighet Trygghet/

säkerhet

Rättssäkerhet Information kommunikation

Samverkan Övrigt

2020 104 30 119 12 84 21 89

2019 114 29 91 3 92 6 101

2018 77 10 88 1 52 10 74

Bilaga 8 Verksamhetsberättelse 2020 ÄN

Dnr: ÄN 2021/00019-1.4.2 och NF 2021/00013-1.4.2

2021-01-12

Vård och omsorgsförvaltningen 721 87 Västerås

021-39 00 00 • www.vasteras.se

Falknäs, Håkan

021-39 87 03 • hakan.falknas@vasteras.se

Patientsäkerhetsberättelse 2020

Vård- och omsorgsförvaltningen

VÄSTERÅS STAD Patientsäkerhetsberättelse 2020 2021-01-12

2 Innehåll

1 Sammanfattning ... 3 2 Övergripande mål aktiviteter ... 5 Aktiviteter ... 5 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet ... 6 4 Struktur för uppföljning/utvärdering ... 8 Uppföljning genom egenkontroll ... 8 5 Hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits samt vilka åtgärder som genomförts för ökad patientsäkerhet ... 9 6 Samverkan för att förebygga vårdskador ... 10 7 Riskanalys ... 12 8 Hälso- och sjukvårdspersonalens rapporteringsskyldighet12

9 Hantering av klagomål och synpunkter ... 13 10 Samverkan med patienter och närstående ... 14 11 Resultat ... 15 Fall... 15 Hälso- och sjukvårdsavvikelser ... 15 Munhälsa ... 15 Bedömningar i samband med att patienter faller eller försämras. ... 16 12 Övergripande strategier och mål för kommande år ... 16

Mål för 2021 ... 16 13 Sammanställning och analys ... 18

Verksamheter för personer med funktionsnedsättning ... 18 Särskilt boende och korttidsverksamhet... 18 Servicehus och hemvård/hemsjukvård ... 19 Hemvård per enhet/område (Exklusive hemsjukvård) ... 19 HSL avvikelser ... 19 Fall... 20 Lex Maria ... 20

VÄSTERÅS STAD Patientsäkerhetsberättelse 2020 2021-01-12

3

1 Sammanfattning

Året har präglats av pandemin. Fokus har under året varit att bibehålla en hög patientsäkerhet under rådande förhållanden.

Alla medarbetare– chefer, assistenter, sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, undersköterskor och vårdbiträden, har arbetat hela året med att hålla smittan borta från dem vi är till för.

De som ändå drabbats har fått en så god hälso- och sjukvård och omvårdnad, som utifrån omständigheterna har varit möjligt.

Bristerna i äldreomsorgen som har påtalats i den erfarenhetsstudie som förvaltningen har gjort och i de externa granskningar som har gjorts har funnits långt innan pandemin och de har på ett mycket tydligt sätt blivit påtagliga under året.

För att ta dela av dessa rapporter – se länkar nedan.

IVO: IVO:s tillsyn av äldreomsorgen under corona-pandemin | IVO.se Coronakommissionen: https://coronakommissionen.com/

Detta kommer givetvis att prägla det fortsatta patientsäkerhetsarbete, men det krävs samverkan av många parter för att utveckla arbetet och komma till rätta med de brister som har identifierats.

MAS har arbetat heltid från mars med att stötta chefer med råd och rutiner och har haft täta regelbundna kontakter med Regionens smittskyddsenhet och Sveriges kommuner och regioner.

Av förklarliga skäl som redovisats ovan, blir 2020 års

patientsäkerhetsberättelse inte optimal och målen för 2020 har inte helt gått att uppfylla. Stor frånvaro på grund av pandemin har även medfört att teamarbete och övrigt patientsäkerhetsarbete inte fungerat optimalt.

Fokusområden för patientsäkerhetsarbetet i förvaltningens verksamheter

under 2020:

VÄSTERÅS STAD Patientsäkerhetsberättelse 2020 2021-01-12

4

 Läkemedelsavvikelser

 Öka kunskapen kring observationer i samband med att patienter

försämras

 Basala hygienrutiner och följsamhet av dessa rutiner

Dokumentation

Egenkontroller har genomförts tre gånger under året av hälso- och

sjukvårdsdokumentationen, avvikelser och fallrapporter. Verksamhetschef enligt hälso- och sjukvård (enhetschef) har även redovisat hur

patientsäkerhetsarbetet bedrivs på enheterna.

Riskbedömningar för fall, nutrition, munhälsa, trycksår och blåsdysfunktion görs på alla nya patienter, samt minst en gång per år och vid förändring av patientens hälsotillstånd. I förekommande fall görs även riskbedömning för suicid.

Samtliga medarbetare är skyldiga att rapportera risker, tillbud och negativa händelser. Dessa behandlas på teamträffar där chef, sjuksköterska,

fysioterapeut och arbetsterapeut samt omvårdnadspersonal ska deltaga.

Samtliga synpunkter och klagomål som har betydelse för patientsäkerheten hanteras i det interna avvikelsesystemet Flexite. De analyseras, utreds och åtgärdas enligt fastställd rutin. Allvarliga brister/risker medför anmälan enligt Lex Maria. Patienter och närstående involveras i

patientsäkerhetsarbetet genom information, både muntligt och skriftligt.

De viktigaste resultaten som uppnåtts under 2020:

 Antalet fallrapporter ligger på samma nivå som 2019 inom

äldreomsorgen, men ökar något i verksamheten för personer med

funktionsnedsättning. Trots det höga antalet fall, så är det relativt få

av dem som ramlar som skadar sig i samband med fallet. Kunskap

och fokus har ökat vad gäller fallprevention och arbetet med Senior

Alert fortsätter att implementeras i verksamheterna.

VÄSTERÅS STAD Patientsäkerhetsberättelse 2020 2021-01-12

5

 Läkemedelsavvikelserna ligger på samma höga nivå som 2019, trots

att några enheter prioriterat detta under 2020 med gott resultat.

 Kunskapen har ökat vad gäller observationer och kommunikation i

samband med att patienter försämras och detta är mycket positivt.

 Följsamheten av basala hygienrutiner har förbättrats under året och

pandemin har tydligt visat hur oerhört viktigt detta är.

2 Övergripande mål aktiviteter

SFS 2010:659, 3 kap. 1§ och SOSFS 2011:9, 3 kap. 1§

Minska antalet vårdskador, en nollvision för undvikbara skador.

 En patientsäkerhetskultur som kännetecknas av patientens

delaktighet och medverkan, samt ett förebyggande arbetssätt.

Följande fokusområden har verksamheterna arbetat aktivt med utöver det som naturligt ingår i kvalitetsregister:

 Fall

 Läkemedel

 Basala hygienrutiner

 Fördröjd, utebliven eller felaktig utförd vård och behandling

 Förbättrad bedömning och kommunikation

 Samtliga enheter har infört sammanhållen journal, med Region

Västmanland

Aktiviteter

 Kontinuerlig fortbildning kring läkemedelsrutiner och läkemedel,

samt fortsatt användande av en webbutbildning innan delegering att administrera läkemedel.

 Kompetensutbildning kring smärta och smärtskattning för

medarbetare.

VÄSTERÅS STAD Patientsäkerhetsberättelse 2020 2021-01-12

6

 Genomgång av avvikelser vid teamträffar för att identifiera

förbättringsområden.

 Genomgång av vitala parametrar och praktiska övningar med både

ordinarie medarbetare samt vikarier, har genomförts på de flesta av våra enheter. (Vitala parametrar: temperatur, puls, andning,

blodtryck och syremättnad i blodet).

 Kontinuerlig utbildning och information om basala hygienrutiner.

3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

SFS 2010:659, 3 kap. 9§ och SOSFS 2011:9, 7 kap. 2§

För Västerås stad gäller:

Ansvaret för patientsäkerhetsarbetet är fördelat på vårdgivaren,

verksamhetschefen och hälso- och sjukvårdsmedarbetare. Från och med 2019 är det äldrenämnden och nämnden för personer med

funktionsnedsättning som är vårdgivare.

Verksamhetschefen ska följa de riktlinjer och rutiner för kvalitet och

patientsäkerhet, som finns i vårdgivarens ledningssystem och har ansvar för att samtliga medarbetare har kännedom om och tillämpar de rutiner och instruktioner som gäller patientsäkerheten.

Riktlinjerna för hälso-och sjukvård i Västerås stad ligger till grund för allt arbete på enheten. Utifrån riktlinjerna upprättar förvaltningen egna rutiner för arbetet. Enheten upprättar därefter vid behov, enhetsspecifika

instruktioner utifrån rutinerna och riktlinjerna. Instruktionerna finns på enhetens samarbetsyta på Insidan (Intranätet).

Hälso- och sjukvårdsmedarbetare ansvarar för att utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Vården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten.

Patienten ska visas omtanke och respekt. Hälso- och sjukvårdsmedarbetaren bär själv ansvaret för hur han eller hon fullgör sina arbetsuppgifter.

Legitimerad personal får delegera en arbetsuppgift till någon annan, endast

när det är förenligt med kraven på en god och säker vård

VÄSTERÅS STAD Patientsäkerhetsberättelse 2020 2021-01-12

7

Delegeringarna är personliga och föregås av praktisk och teoretisk utbildning samt en webbutbildning med skriftligt test för berörd

medarbetare. Delegeringen gäller för högst ett år i taget. Delegering sker först efter att berörd medarbetare har arbetat en tid på enheten och lärt känna patienter samt fått en inblick i gällande rutiner och instruktioner.

Delegeringen är frivillig och sker först då berörd medarbetare känner sig redo.

Verksamhetschefen ansvarar enligt Hälso- och sjukvårdsriktlinjerna för:

 att upprätta instruktioner för patientsäkerhetsarbetet

 att sammanställa och analysera avvikelser och fallrapporter

 att granska journaler

 att ta kontakt med vårdhygien och MAS gällande smitta och

smittspridning och eventuella andra hygienfrågor.

 att upprätta lokal instruktion för läkemedelshantering

 ansvar att upprätta instruktioner för kvalitetssäkring av

inkontinenshantering och hantering av medicinsktekniska produkter

 att upprätta instruktioner och handlingsplaner för en god

palliativ vård.

 att enligt SOSFS 2008:14 2kap. 19§, inom ramen för

vårdgivarens ledningssystem, att instruktioner upprättas för handläggning och dokumentation i ärenden som rör den enskilde.I detta innefattas instruktioner för att kunna spåra och identifiera åtgärder och att överföring av uppgifter mellan vårdgivare/handläggare säkerställs.

 att stödja ett arbetssätt som involverar patientmedverkan i

allt vårdarbete, inklusive dokumentation.

 att enheten har instruktioner för hur risker i verksamheten

ska identifieras, bedömas, analyseras och åtgärdas.

 att ansvara för att det finns instruktioner för

patientsäkerhetsarbetet och för hur information angående inträffade vårdskador ska lämnas till patienten.

 att utveckla ett systematiskt strukturerat arbetssätt i allt

patientarbete. I detta arbete ska befintlig och relevant

forskning tas tillvara.

VÄSTERÅS STAD Patientsäkerhetsberättelse 2020 2021-01-12

8

 Varje vårdgivare ska för respektive särskilt boende och

hemsjukvårdsenhet, som ett led i det systematiska kvalitetssäkerhetsarbetet, rapportera uppföljning av de kvalitetsindikatorer, som Vård och omsorgsförvaltningen (VOF) beslutat om och på det sätt som VOF meddelar.

 Vid planering av större förändringar i hälso- och

sjukvårdsverksamheten informeras och involveras MAS Medicinskt ansvarig sjuksköterska.

 Verksamheterna deltar genom MAS i gemensamma risk-

och händelseanalyser med Region Västmanland.

 Vid misstanke om att patientsäkerheten kan äventyras ska

MAS rapportera och föra dialog med strateg och beställare på VOF.

 Verksamheten informerar hälso- och sjukvårdsstrateg och

beställare på VOF om genomförda riskanalyser och det som föranlett riskanalysen.

 Vårdgivaren upprättar enligt Patientsäkerhetslagen

(2010:659) senast 1 mars varje år en

patientsäkerhetsberättelse.

4 Struktur för uppföljning/utvärdering

SOSFS 2011:9, 3 kap. 2§

Uppföljning genom egenkontroll SOSFS 2011:9, 5 kap. 2§, 7 kap. 2§

Ledningen följer genom MAS upp alla verksamheters patientsäkerhetsarbete

genom enheternas egengranskningar.

VÄSTERÅS STAD Patientsäkerhetsberättelse 2020 2021-01-12

9

Tre gånger per år genomför varje enhet egengranskning av hälso- och sjukvården där följande granskas:

 Dokumentationen granskas enligt en fastställd mall.

 Enhetens arbete med relevanta kvalitetsregister.

 Enhetens teamarbete.

 Enhetens introduktion av nya medarbetare.

 Enhetens avvikelsehantering.

 Enhetens samverkan med patientansvarig läkare.

 Enhetens eventuella förändringar som gjorts efter senaste

granskningen av läkemedelshanteringen.

Analys av resultaten redovisas och åtgärder planeras utifrån fastställda mål för enhetens systematiska patientsäkerhetsarbete.

Identifierade risker för trycksår, fall, munhälsa, blåsdysfunktion och undernäring följs upp via Senior alert av verksamhetschef.

MAS granskar samtliga enheters egenkontroller och återrapporterar till förvaltningsledning enligt delegationsordning och fastställt årshjul.

5 Hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits samt vilka åtgärder som genomförts för ökad

patientsäkerhet

SOSFS 2010:659, 3 kap. 10§

VÄSTERÅS STAD Patientsäkerhetsberättelse 2020 2021-01-12

10

En av de vanligaste bakomliggande orsakerna till tillbud och negativa händelser i vården är att det på ett eller annat sätt brustit i kommunikationen mellan personer eller olika verksamheter. God och säker vård förutsätter en effektiv kommunikation och att informationen överförs korrekt i alla led och vid alla tillfällen.

Med en fastställd struktur för hur kommunikationen och

informationsöverföringen ska gå till, minskar riskerna för att viktig information glöms bort eller missuppfattas. En sådan struktur för

kommunikation är SBAR och vilken förvaltningen beslutat att använda för att minska antalet avvikelser.

Lika viktigt är att professionella bedömningar görs på plats av legitimerad personal. Därför har ett beslutsstöd (ViSam) införts vid alla enheter från januari 2019.

Även omvårdnadspersonal, ordinarie och vikarier har utbildats i enklare bedömningar vid akuta situationer. I syfte att sjuksköterskan ska få en klar bild av situationen då omvårdnadspersonal kontaktar sjuksköterska vid akuta situationer.

MAS deltar vid sammanträden med Regionens Läkemedelskommitté och Diabetesråd, vilket är mycket värdefullt för båda parter. MAS kan föra ut viktig information till våra enheter och Regionen får värdefull input från kommunens vård och omsorg. Länets samtliga MAS har regelbundna nätverksträffar för att utbyta erfarenheter och för att få en samsyn i viktiga patientsäkerhetsfrågor.

Från mars har MAS regelbundet deltagit på möten med Regionens

smittskyddsenhet, vilket varit till stor hjälp under den pågående pandemin.

6 Samverkan för att förebygga vårdskador

SOSFS 2011:9, 4 kap.6§, 7 kap. 3§

Omvårdnadsansvarig sjuksköterska ansvarar för att om så behövs, hjälpa

patienten kontakta läkare när patientens tillstånd kräver detta. Sjuksköterska

VÄSTERÅS STAD Patientsäkerhetsberättelse 2020 2021-01-12

11

bedömer även om och när akut transport krävs till sjukhus. I första hand sker kontakt med patientens familjeläkare under dagtid måndag till fredag.

Vilken familjeläkare och dennes kontaktuppgifter patienten är listad hos står angivet patientens journal. Enheterna har samverkansavtal med

familjeläkarmottagningar och planerade hembesök från läkare därifrån sker regelbundet.

Vid behov av läkarkontakt under kvällar, nätter och helger kontaktas Mobil familjeläkare av tjänstgörande sjuksköterska. När patienter skickas akut till sjukhus skall de vara försedda med ett ID-band och ha en aktuell

läkemedelslista med sig, en vårdrapport skall skrivas i Cosmic Link (Digitalt informationssystem gemensamt med Länets kommuner och Regionen) omgående.

Omvårdnadspersonal har skrivna instruktioner för hur de kontaktar tjänstgörande sjuksköterska. Fysioterapeut och arbetsterapeut finns att nå under vardagar.

Kontakter mellan vårdavdelningar på sjukhuset och enheterna sker via verksamhetssystemet, Cosmic Link då patienten är inneliggande. Via detta system sker informationsöverföring för exempelvis vårdplaneringar, utskrivningsmeddelande med mera.

Vid behov kan en vårdplanering genomföras med läkare, sjuksköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast, kontaktman och biståndshandläggare tillsammans med patienten.

Enheterna har regelbundna teamträffar där kontaktman, ansvarig sjuksköterska. Arbetsterapeut eller/och fysioterapeut deltar vid behov.

Patient/närstående erbjuds alltid att delta.

VÄSTERÅS STAD Patientsäkerhetsberättelse 2020 2021-01-12

12

Riskbedömning sker i Senior Alert där risk för fall, undernäring, trycksår, blåsdysfunktion och munhälsa bedöms.

Vid identifierad risk planeras åtgärder där varje yrkeskategori får ansvar för åtgärder inom sitt kompetensområde. Planerade åtgärder följs upp på nästkommande teamträff. Teamet diskuterar även patientens välbefinnande, delaktighet, nattfasta, boendemiljö, behov av hjälpmedel mm.

Kvalitetsavvikelser registreras i Flexite. Alla fallrapporter skickas till enhetschef, sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast. Legitimerad personal läser rapporten och planerar tillsammans med

omvårdnadspersonalen åtgärder utifrån samlad kompetens. Vid behov pratar de olika yrkeskategorierna ihop sig för att komma fram till fungerande lösningar.

Rutin finns för gemensamma händelse- och riskanalyser med Regionen.

7 Riskanalys

7 Riskanalys

Related documents