• No results found

Då man jämför läromedlen från de två olika ålderskategorierna noterar man en stor skillnad. De läromedel som är utformade för de yngre är betydligt luftigare i sin layout medan de för gymnasieelever/vuxna känns väldigt kompakta.

Det märks en skillnad mellan de två olika åldersgrupperna men dessutom noteras en skillnad mellan böckernas utgivningsår. De äldre böckerna, Caminando och Por Supuesto, är båda över tio år gamla och deras layout känns enligt min åsikt tråkigare. De övriga böckerna är fem år eller yngre och de är samtliga luftigare och gladare i sin utformning.

Extramaterial

Som jag nämnde i detta arbete så har jag valt att även se till det material som finns vid sidan av läromedlen. Här inkluderas det material som kompletterar läromedlen såsom elev-CD/elev- kassettband och lärarhandledningar.

Då det gällde lärarhandledningarna så var de alla uppbyggda på liknande sätt, det vill säga att de inkluderar kommentarer till de olika kapitlen, kopieringsunderlag och i de flesta fall även prov eller självdiagnoser med facit. Det framkom inte några överraskningar då jag såg till lärarhandledningarna efter att först ha sett till läromedlen. De sex olika lärarhandledningar jag tittade närmare på liknande mycket de läromedel de tillhörde. Det var i stort sett liknande övningar i lärarhandledningen som i själva läroboken.

De lärarhandledningar som skulle passa mig mest var för grundskolan Vales lärarhandledning och även Amigos. De hade, förutom tydliga kommentarer till arbetssätt förde olika kapitlen,

även en stor variation på övningar i olika former. Där fanns extramaterial till grammatiska övningar, uttalsövningar, övningar med referenser till realia et cetera.

Det var främst två lärarhandledningar som kändes lämpliga för mig och de var lärarhandledningarna för Mucho Gusto och Por Supuesto. De skulle fungera som ett bra komplement till läromedlen och innehöll en god variation av extramaterial för undervisningen i form av kopieringsunderlag.

De läromedel där det följer med en elev-CD eller en elevkassett har ännu en fördel. Där är många av bokens texter inlästa vilket betyder att de studerande även vid studier hemma kan lyssna till målspråket. Till samtliga böcker i min undersökning hör CD eller kassett.

Diskussion

Det har varit givande att göra en studie av dessa läromedel i spanska. Den kan för framtida bruk dessutom utökas till att involvera mer än bara grammatik och realia. Jag använde inte heller alla moment i grammatiken utan plockade ut de mest markanta.

Om jag skulle välja ut någon bok att använda i min egen undervisning på grundskolan skulle det bli Amigos eller Vale. Enligt Selander skall ett läromedel fungera som ett komplement till undervisningen och fungera som avlastning för läraren (Selander, 39). Om man ser till Selanders tankar och jämför med Amigos och Vale så uppfylls detta kriterium.

Då det gäller grammatiken, hur den förklaras och hur de tillhörande övningarna är utformade, hade jag valt att arbeta med Vale. Den kändes komplett och skulle ge mig en god bas att arbeta på. Utformningen av Vale och dess grammatikinnehåll följer Boström och Josefssons förslag om att grammatiken skall vara ett tydligt inslag i främmandespråksundervisningen. Grammatiken skulle enligt dessa båda författare gynna inlärningen av främmande språk (Boström, Josefsson, 26). Om ett läromedel är alltför tunt ger det merarbete för läraren som ständigt måste söka efter kompletterande material. Som lärare letar jag alltid efter ytterligare material för min undervisning men det underlättar att ha en god grund i en bred lärobok. Detta hade inte varit fallet om man arbetat med Vale, enligt mig. Dessvärre kändes den tunnare då jag såg till hur lite av länderkunskap som fanns i boken. Den bok som innehöll minst av länderkunskapen var Tapas och att arbeta med en sådan bok skulle då ge mig merarbete som

lärare. Tapas var den bok som skulle ge mig mest arbete med att finna komplement både vad gäller realia och grammatik. Gagnestam skriver i sin bok Kultur i språkundervisning att realia kan vara en drivkraft och höja motivationen hos eleverna. Och eftersom realia bara får en ytterst liten del i Tapas så känns inte detta läromedel som något alternativ. Detta läromedel fallerar dessutom då grammatiken känns alltför tunn. Jag håller med Boström och Josefsson i deras tankar om grammatikens betydelse för att skapa ett referenssystem språken emellan. Tyvärr underlättar inte detta läromedel skapandet av något referenssystem modersmålet och målspråket emellan. Det hade annars underlättat språkinlärningen (Boström, Josefsson, 32).

Den bok som gav mest av realia var Amigos. Den boken innehöll en stor del realia och från såväl Spanien som Latinamerika. Det är en bok som till fullo uppfyller skolverkets krav på att ge elever kännedom om landets seder och bruk. Jag tycker att det är viktigt att realian fyller sin del och min personliga erfarenhet är att det är ett ämne som eleverna ofta är intresserade av. Om man ser till skolverkets mål att ge eleverna kunskap i de aktuella ländernas seder och bruk så tycks Amigos vara den som kommer närmast. Dessutom kan man känna igen Lahdenperäs åsikter om att läromedlen skall ha ett varierat utbud av realia från målspråkets traditioner och firanden till dess geografi och historia (Lahdenperä, 13).

Om man ser till böckernas utformning och layout för grundskolans böcker vinner Amigos och Vale. Det finns en röd tråd genom varje kapitel och de är vackert illustrerade. Både Amigos och Vale följer Selanders riktlinjer om hur ett läromedel bör utformas. Selander hävdar bland annat att ett läromedels uppslag skall vara funktionellt där det finns ett samspel mellan text och bild (Selander, 39).

Vid en liknande jämförelse mellan läromedel för de äldre känns inte Caminando som något alternativ. Boken kändes kompakt och med mindre tilltalande layout. En fördel kan dock vara att övningarna varvades med de grammatiska förklaringarna. Man behöver inte bläddra mellan övningar och minigrammatik. De två återstående böckerna kändes båda som tänkbara alternativ för mig. Mucho Gusto skulle nog bli den bok jag hade valt då den ger en god grammatisk bas. Den har en tydlig och förståelig minigrammatik och till den många genomtänkta övningar. Texterna ger dessutom en bild av ländernas seder och bruk vilket har sitt stöd i skolverkets mål. Det känns som denna bok ger den goda grund eleverna behöver i grammatik enligt Bo Lundahl (Lundahl, 4). Por Supuesto fyller kraven lika väl men den

förstnämnda vinner genom att den till högre grad uppfyller skolverkets mål angående kunskap om länderna.

Efter att ha fullföljt min undersökning kunde jag välja ut en bok bland grundskolans böcker som jag kände mest för. Det var den boken som passade mina önskemål bäst och som dessutom var den som mest levde upp till målen. Jag använder ingen av de undersökta böckerna i min undervisning idag men vid ett byte av läromedel hade jag valt Amigos.

Jag tittade också närmare på läromedel för högre studier även om jag inte har någon erfarenhet av att undervisa på denna nivå. De tre läromedlen var därför nya för mig men vid en granskning av dem kunde jag välja ut en som jag troligtvis skulle välja. Det skulle bli Mucho Gusto då även den uppfyllde mina och skolverkets önskemål. Den kändes dessutom väl utformad och det gick snabbt att lära sig hur de olika kapitlen var uppbyggda. Detta läromedel, likt Amigos, följer Selander och hans idéer om hur ett läromedel skall utformas angående dess uppslag med samspel mellan text och bild. Detta läromedel följer dessutom författarens uppmaning om att ett läromedel skall vara funktionellt rent studietekniskt. Detta uppfylls då det är ett läromedel som är lätt att söka i och som har begripliga uppslag (Selander, 39).

I Mucho Gusto finns dessutom ett varierat utbud av realia. Detta känns som ett starkt argument för att välja denna bok som lärobok då jag gärna följer Gagnestams råd. Jag ser, likt Gagnestam, att realia i undervisningen höjer intresset för språkundervisningen (Gagnestam, 11).

Mucho Gusto innehåller, förutom väl fungerande realia, även genomtänkt grammatik. Det är av stor vikt enligt mig att grammatiken blir synlig och inte enbart inbakas i texter och dialoger. Jag tror, likt Boström och Josefsson, att goda grammatiska kunskaper främjar inlärningen. Detta dels genom att eleverna kan skapa ett referenssystem som hjälper dem att se likheter och skillnader de två språken emellan, dels genom att dessa kunskaper stärker dem i att uttrycka sig på modersmålet (Boström, Josefsson, 32).

Det var, som jag även innan min granskning trodde, en stor skillnad mellan de två olika kategorierna av läromedel. De för yngre elever hade en luftigare layout och övningarna var aldrig särdeles långa. Det var sällan längre skrivövningar utan mer korsord, lucktext eller

lättare översättningar av kortare fraser eller ord. Det var dock en stor variation av övningar, vilket även den andra kategorin hade. Denna kategori hade en kompaktare layout som kändes mindre lockande. De hade fler och längre skriv- och översättningsövningar. Caminando, Por Supuesto och Mucho Gusto hade dessutom inkluderat alltmer realia än grundskolans böcker.

Om det i framtiden vid något tillfälle blir aktuellt med byte av läromedel kan denna uppsats komma till användning igen.

Related documents