• No results found

I denna resultatdel kommer variablerna åldersspann, syfte med lärplattan, kunskap, hur viktigt är det att använda lärplattan som undervisningsverktyg samt hur ofta respondenterna använder lärplattan som undervisningsverktyg.

1 Inte alls 2 Ganska lite 3 Ganska mycket 4 Mycket Antal

Under 25år 0 1 2 1 4 26-35år 0 5 16 8 29 36-45år 0 3 16 7 26 46-55år 1 2 10 5 18 56-66år 0 4 5 3 12 Summa 1 15 49 24 89

Tabell 4. Relationen mellan åldersspann på respondenterna mot hur viktigt de tycker det är att använda lärplattan som ett undervisningsverktyg.

I tabell 4 ställs respondenternas ålder mot hur viktigt respondenterna tycker det är att använda lärplattan som ett undervisningsverktyg. I denna tabell är den oberoende variabeln vilket åldersspann respondenterna tillhör. Den beroende variabeln är hur viktigt respondenterna tycker det är att använda lärplattan som ett undervisningsverktyg. Respondenterna fick välja ett alternativ på en svarsskala mellan 1–4 där 1 är inte alls och 4 är mycket. Valet av dessa variabler

32

baseras på ett antagande om ålder har betydelse för hur viktigt förskolläraren tycker det är att använda lärplattan som ett verktyg i sin undervisning.

Tabellen visar att 50% av respondenterna i åldern 46–66 år tycker att det är ganska viktigt att använda sig av lärplattan som undervisningsverktyg. Resultatet visar även att 58% av respondenterna i åldern 26–45 år tycker det är ganska viktigt att använda lärplattan som undervisningsverktyg. En möjlig slutsats som går att dra av detta resultat är att oavsett ålder så tycker förskollärarna att det är ganska viktigt att använda lärplattan som undervisningsverktyg. Av alla respondenter tycker 55% att det är ganska viktigt att använda lärplattan som undervisningsverktyg.

1 Inte alls 2 Ganska lite 3 Ganska mycket 4 Mycket Antal

Administrativt syfte 0 9 25 5 39

Undervisningssyfte 1 3 20 14 38

Används av barnen 0 1 3 4 8

Annat 0 2 1 1 4

Summa 1 15 49 24 89

Tabell 5. Relationen mellan vilket syfte lärplattan används mest till och hur viktigt respondenterna tycker det är att använda lärplattan som ett undervisningsverktyg.

I tabell 5 ställs vilket syfte respondenterna anser att lärplattan används mest till mot hur viktigt de tycker det är att använda lärplattan som ett undervisningsverktyg. I denna tabell är den oberoende variabeln vilket syfte lärplattan används mest till. Den beroende variabeln är hur viktigt respondenterna tycker det är att använda lärplattan som ett undervisningsverktyg. Respondenterna fick välja ett alternativ på en svarsskala mellan 1–4 där 1 är inte alls och 4 är mycket. Valet av dessa variabler baseras på en nyfikenhet om det kan vara så att de respondenter som använder lärplattan mest till undervisning även anser att lärplattan är mycket viktig som undervisningsredskap.

Tabellen visar att 64% av de respondenter som anser att lärplattan används mest i administrativt syfte tycker att det är ganska viktigt att lärplattan används som ett undervisningsverktyg. 53% av respondenterna som anser att lärplattan används mest i undervisningssyfte tycker att det är ganska viktigt att använda lärplattan som undervisningsverktyg. Ytterligare 37% av respondenterna som anser att lärplattan används mest i undervisningssyfte tycker att det är mycket viktigt att använda lärplattan som undervisningsverktyg. En möjlig slutsats som kan dras är att de respondenter som anser att

33

lärplattan används mest i undervisningssyfte också tycker att det är viktigt att använda lärplattan som undervisningsverktyg. Detta visar på ett möjligt samband mellan i vilket syfte lärplattan används och hur viktigt det är att använda lärplattan som ett verktyg i undervisningen. Däremot visar resultatet även att majoriteten av de respondenter som använder lärplattan mest i administrativt syfte ändå tycker att det är ganska viktigt att använda lärplattan i undervisningssyfte.

1 Aldrig 2 Sällan 3 Ofta 4 Alltid Antal

Ganska 1 16 22 2 41

Ja 0 15 21 2 38

Nej 0 6 3 1 10

Vet inte 0 0 0 0 0

Summa 1 37 46 5 89

Tabell 6. Relationen mellan om respondenten anser sig själv ha tillräckligt med kunskaper för att använda lärplattan i undervisningssyfte och hur ofta de använder lärplattan som verktyg i undervisningen.

I tabell 6 ställs relationen mellan om respondenten anser sig ha tillräckligt med kunskaper för att använda lärplattan i undervisningssyfte mot hur ofta de använder lärplattan som verktyg i undervisningen. I denna tabell är den oberoende variabeln om respondenten anser att ha tillräckligt med kunskaper för att använda lärplattan i undervisningssyfte. Den beroende variabeln är hur ofta respondenterna använder lärplattan som verktyg i undervisningen. Respondenterna fick välja ett alternativ på en svarsskala mellan 1–4 där 1 är aldrig, 2 är sällan, 3 är ofta och 4 är alltid. Valet av dessa variabler baseras på ett antagande om att desto mer kunskaper som förskolläraren anser sig ha desto mer använder de lärplattan som verktyg i sin undervisning.

Tabellen visar att 54% av respondenterna som anser sig ha ganska goda kunskaper för att använda lärplattan i undervisningssyfte, använder lärplattan ofta som verktyg i undervisningen. Av de respondenter som anser sig ha ganska goda kunskaper för att använda lärplattan i undervisningssyfte är det 39% som använder lärplattan sällan som verktyg i undervisningen. Resultatet visar även att 55% av de respondenter som anser sig har goda kunskaper för att använda lärplattan i undervisningssyfte, använder lärplattan ofta som verktyg i undervisning. Av de respondenter som anser sig ha goda kunskaper för att använda lärplattan i undervisningssyfte är det 40% som använder lärplattan sällan som verktyg i undervisningen. Detta visar ett möjligt samband mellan de förskollärare som anser sig ha goda kunskaper och

34

ganska goda kunskaper även använder lärplattan ofta i sin undervisning. Dock visar resultatet

en liten tendens till att även om respondenterna anser sig ha goda kunskaper och ganska goda kunskaper, använder de sällan lärplattan i sin undervisning.

Sammanfattningsvis kan vi se att om förskollärare har goda kunskaper för att använda lärplattan i undervisning så görs även detta ganska ofta. Det går eventuellt att se ett relativt litet samband mellan hur viktigt förskollärare tycker att det är att använda lärplattan i undervisningen och hur goda kunskaper förskolläraren anser sig ha för att använda sig av lärplattan i sin undervisning. Det går dock inte att säga att åldern spelar någon roll i hur viktigt förskollärarna faktiskt tycker det är att använda lärplattan som verktyg i undervisningen. Resultatet kan tolkas som att respondenterna oavsett ålder är eniga om vikten av att använda lärplattan som ett undervisningsverktyg.

Related documents