• No results found

HÖÖRS KOMMUN

En långsiktighet i den ekonomiska planeringen behövs för att möta utökat kommu-nalt ansvar, demografiska förändringar och krissituationer i omvärlden, samtidigt som förutsättningar ges för att framtida medborgare också kan ha goda livsvillkor.

För att ha en god hushållning med resurser och god samhällsutveckling behöver vi:

• Agera förebyggande och samverka. Här behövs en samverkan mellan kommu-nen, medborgaren, frivilliga organisationer såväl som företag, andra kommuner och intressenter. Vi behöver också säkra att beslut och aktiviteter har en positiv påverkan på samhället och miljön.

• Minska framtida kostnader genom att agera för effektiviseringar och hållbara upphandlingar, det vill säga att tjänster och produkter i vår verksamhet produ-ceras under hållbara och ansvarsfulla förhållanden.

Indikatorer för att följa upp målet Resultat 2016

• Det årliga ekonomiska resultatet ska utgöra minst 1 procent av skatteintäkter och generella stats-bidrag, vilket också inrymmer en buffert för oförutsedda händelser och möjlighet att amortera på låneskuld.

• Andel inköpta ekologiska livsmedel. +

Energieffektivisering (Observera, 2015 års resultat, mätning kommer senare i vår). Resultat 2015

• Fordonsbränsle. +

• Uppvärmning.

• El. +

• Hållbar upphandling (när policyn är på plats).

Långsiktig hållbar ekonomi

Målet långsiktig hållbar ekonomi i relation till de globala målen 2030 Långsiktig hållbar ekonomi har koppling till de globala målen 7 och 12.

60 procent av kommunfullmäktiges indikatorer för målet ökade.

Till målet har nämnderna tagit fram 15 verksamhetsspecifika mål. Av dem har 8 nåtts, det vill säga 53 %. Mer information finns i nämndernas verk-samhetsberättelser.

HÖÖRS KOMMUN Långsiktig hållbar ekonomi

47 %

60 % 53 % 40 %

Långsiktig hållbar ekonomi HÖÖRS KOMMUN

Resultat 2016

Ekonomiskt resultat

Årets resultat uppgick till 4,4 mnkr för kommunen. Resultatet motsvarar 0,5 procent av kommunens skatteintäkter och utjämningsbidrag. Det innebär också att kommunen uppfyllde balanskravet (se balanskravsutredningen). Däremot kan kom-munen inte avsätta pengar till resultatutjämningsreserven eftersom resultatet var lägre än kommunfullmäktiges krav på 1 procent.

God ekonomisk hushållning innebär att varje generation ska bära sina kostnader och inte skjuta finansieringen på framtiden. Det genomsnittliga resultatet har de senaste tre åren varit 0,4 procent av skatter och statsbidrag. Prognosen för 2017 är ett resultat på 0,02 procent av skatter, statsbidrag och utjämningsbidrag. På längre sikt är den resultatnivån inte hållbar eftersom kommunen behöver göra stora investeringar.

Läs mer om god ekonomisk hushållning på sidan 52.

Ekonomiskt resultat 2012–2016

Om man även räknar in resultatet för de kommunala bolagen var resultatet för hela kommunkoncernen 13,9 mnkr.

Ekonomiska nyckeltal 2016 0

Mer ekologisk mat i kommunens verksamheter 2 500 lunchportioner serveras varje dag i förskola, skola och äldreomsorg. 37 procent av livsmedlen var ekologiska 2016. Det var bättre än riksgenomsnittet och en ökning jämfört med 2015.

Sverige tillsammans med Finland och Estland är de tre länder i världen som har obligatorisk matservering i skolor. I Höörs kommun tas matsedlarna fram utifrån säsong och med fokus på ekologiska och svenska råvaror. En stor andel av mjölk­

produkter, rotfrukter, frukt och grönt är ekologisk. En dag i veckan serveras vegetarisk lunch till alla förskolor och skolor.

Kommunen arbetar efter svenska näringsrekommendationer.

Måttet avser inköpta livsmedel under första halvåret. Barn­ och utbildningsnämnden har satt ett mål på 40 procent.

Källa: Mått 38 i Kommunens Kvalitet i Korthet, KKiK, 2016 (SKL).

Fossilbränslefritt Höör

Höörs kommun har gått med i projektet Fossilbränslefria kom-muner där tio skånska komkom-muner deltar, och har som mål att vara fossilbränslefri 2020.

Fossilfritt fordonsbränsle

Endast 17 procent av de drivmedel som köptes in 2015 var fos-silbränslefria. Det var under genomsnittet (35 procent) bland de tio deltagande kommunerna i Skåne.

Av tjänsteresorna var endast 46 procent fossilbränslefria.

Det gör att resor och transporter hör till kommunens stora utmaningar för att bli fossilfri.

Källa: Strategi för hållbar energieffektivisering. Resultatet avser 2015 eftersom aktuell statistik kommer våren 2016.

0

Medel i Skåne Soliditet:

vilket kommunen bedömer kommer

att öka

Pensionsskuld:

70,7 mnkr

varav 69,2 mnkr var finan-sierade genom räntebärande

papper och likvida medel i december 2016

Långsiktig hållbar ekonomi HÖÖRS KOMMUN

År 2016 har kommunen fokuserat på åtgärder för att öka andelen fossilbränslefria tjänsteresor och för att undersöka hur fordonsflottan kan ställas om till fossilbränslefri drift. Ett samarbete inleddes med Eon för att undersöka möjligheterna att etablera ett tankställe för fordonsgas i Höör. Med möjlig-heten att tanka gas och genom att avtala med leverantören om 100 procent biogas, skulle Höörs kommun kunna byta ut ett stort antal av sina diesel- eller bensindrivna fordon till gasdrivna fordon och därmed radikalt minska användningen av fossila drivmedel.

Nästan fossilfri uppvärmning

År 2015 var 96 procent av uppvärmningen fossilfri i kommun­

ägda lokaler, HFAB, samt VA­verksamheten. Snittet bland de tio skånska kommuner som ingår i projektet är 76 procent.

Den totala energianvändningen för uppvärmning uppgick till 10,5 GWh.

Källa: Strategi för hållbar energianvändning.

0 20 40 60 80 100

2015 2014

(andel)

Höör

Medel i Skåne

100 procent fossilfri el

Kommunen använde 100 procent fossilfri el till kommunägda lokaler, HFAB samt VA­verksamheten. Snittet för de tio skånska kommuner som deltar i projektet var 99,6 procent.

Den totala elanvändningen för 2015 uppgick till 9,8 GWh.

Källa: Strategi för hållbar energianvändning.

0 20 40 60 80 100

2016 2015

2014 (andel)

Höör Medel i Skåne

Inblick – utblick Långsiktig hållbar ekonomi HÖÖRS KOMMUN

Fossilbränslefritt Skåne

Användningen av fossila bränslen som olja, bensin, kol och naturgas bidrar till klimat-förändringar. Höörs kommun har skrivit under ett upprop från Klimatsamverkan Skåne om att verka för ett fossilbränslefritt Skåne 2020 och inte använda fossilt bränsle för transporter och uppvärmning.

I Höörs kommun har uppropet att bli fossilfri 2020 undertecknats av:

• Höörs kommun

• Swedsafe AB

• Barnavårdscentralen Lillefot AB

• Några privatpersoner

Så arbetar Höörs kommun för att ställa om till fossilfritt 2020

• Öka användningen av bilpoolsbilar i tjänsten.

• Cykling till jobbet, under jobbet och efter jobbet.

• Klimatväxling.

• Nya busslinjer som gör det enklare att pendla, exempelvis busslinjen Höörs station–Rolsberga i syfte att öka pendlingen till Lund och Malmö. Ny linjedragning av Ringbuss som har ökat resandet med 13 procent.

Insatser för långsiktig