• No results found

HÖÖRS KOMMUN

Årets händelser

Tidigt 2016 påbörjades resonemanget om underhålls skulden på kommunens skolor och förskolor och vinsterna med att flytta över ansvaret för barn- och utbildningssektorns ute-miljöer till samhällsbyggnadssektorn och gatu- och park-enheten. Diskussio nerna intensifierades under hösten och gatu- och park enheten genomförde en organisationsförändring för att möta upp mot 2017 års nytillkomna ansvarsområde.

För att höja kvaliteten på det utförda arbetet och göra rätt prioriteringar rekryterades en arbetsledare på parksidan. På anläggnings sidan tillsattes en samordnare som bland annat kommer att arbeta med dialog och samordning för barn- och utbildningssektorns utemiljöer.

Beläggningsunderhållet i kommunen har de senaste åren koncentrerats mot de gator och vägar där insatser i störst omfattning bidrar till att förhindra ytterligare kapitalförstöring.

Under 2016 inventerades skicket på kommunens gång- och cykelbanor. Inventeringen kommer att ligga till grund för de underhållsinsatser som påbörjas under 2017.

På grund av långtidssjukskrivning saknade samhälls-byggnadssektorn en trafikingenjör under större delen av 2016.

Det här har satt spår i verksamheten, bland annat genom att åtgärderna i hastighetsplanen med den fysiska omskyltningen till bashastighet 40 km/h inom tättbebyggt område försenades och färdigställdes först i slutet av året. Sjukskrivningen med-förde en ökad arbetsbelastning för flera av medarbetarna på samhällsbyggnadssektorn, men tillsammans och med hjälp av

Tekniska nämnden

Nämndens ordförande: Hanna Ershytt Sektorschef: Rolf Carlsson

konsult löstes merparten av de uppgifter som sektorn ställdes inför.

Lekplatsrenoveringarna nådde nya höjder 2016 då Höghults lekplats och Tallbackens lekplats genomgick totalrenoveringar under våren. På hösten renoverades lekplatsen i Norra Rörum.

På Höghults lekplats var kommunen först ut i landet med den iögonfallande lekställningen med namnet ”Frisbee”. Vid renove ringen av Höghults lekplats använde gatu- och park-enheten för första gången medborgardialog riktad till ung-domar. Ung domarna fick vara med och föreslå växtmaterial till planterings ytorna runt lekplatsen. Resultatet blev mycket lyckat, med såväl prydnadsväxter som ätliga bär och frukter.

Varje lekplats renovering firas med en invigning och under 2016 har gatu- och park enheten bjudit på tre fantastiska och välbesökta invigningar.

Under 2016 har gatu- och parkenheten arbetat aktivt med att nå ut till våra medborgare på olika sätt. Dels genom medborgar dialog och invigningar, men också genom en guidad parkvisning, tävlingar med möjlighet att vinna fina priser och en ökad aktivitet på sociala medier.

År 2016 har varit ett framgångsrikt år för detaljplanesidan.

Konsekvensen har varit hög arbetsbelastning, och arbetet med digitalisering av äldre planer har inte kunnat prioriteras. Detta försenar målsättningen att lansera det digitala planunderlag som är tänkt att vara till nytta för medborgare, allmänhet och bygglovshandläggarna i synnerhet.

Driftsredovisning

(tkr) Bokslut

2014 Bokslut

2015 Bokslut

2016 Budget 2016

Intäkter 11 173 11 205 7 714 6 383

Kostnader – 37 883 – 40 284 – 36 964 – 36 301

Driftnetto – 26 709 – 29 079 – 29 250 – 29 918

Budgetavvikelse 2 366 147 668

Tekniska nämnden HÖÖRS KOMMUN

Fiberutbyggnaden i kommunen fortsätter. Under 2016 har kommunen tagit fram en utbyggnadsmodell för fiber utbyggnad på landsbygden. Kommunen har handlat upp och tecknat avtal med tre olika fiberentreprenörer och en kommunikations-operatör som köper nätet efterhand som det byggs ut. Första etappen (Södra Frosta) enligt modellen är under utbyggnad

och beräknas vara klar under våren 2017. Informations-möten till allmänheten har hållits och intresset är stort. Fler landsbygdsområden förväntas kunna vara i gång under 2017.

Hittills har cirka 4000 villahushåll erbjudits fiberanslutning.

Även verksamhetsområdena inne i Höör har erbjudits anslut-ning och installation kommer att ske inom kort.

Mål och måluppfyllelse

God livsmiljö och boende för alla

Fullmäktigemål Nämndsmål Uppföljning Kommentar Målupp­

fyllelse Öka medborgarnas

känne-dom om verksamheten.

Informera publikt om på gående projekt 8 gånger per år.

Månatlig information på hemsidan och sociala medier. Dessutom har tre invigningar av lekplatser och en parkguidning genomförts.

Öka offentliga rummets attraktions kraft genom tempo rära, överrask ande och oförutsägbara installationer, händelser och upplevelser.

Skapa överraskande upp-levelser i det offentliga rummet 3 gånger per år.

Totalt 3 lekplatser har byggts under året och tillfälliga installa tioner vid till exempel påsk har skapats i det offentliga rummet.

Öka medborgarnas möjlighet att påverka lekplatsplane-ringen.

Medborgardialog vid alla större lekplatsrenoveringar.

Medborgardialog mot olika mål-grupper genomförda två stora lek-platsrenoveringarna.

Öka antalet cyklister med 1 procent årligen.

Mätning av cykelflödet i cykel detektorerna på Järnvägsgatan.

Mätning genomförs kontinuerligt.

Juni 13,1 % ökning Juli 11,6 % ökning Augusti 10,4 % ökning September 18,3 % ökning Förbättra kommunens

information gällande fiber­

utbyggnad och bredband på landsbygden, med syfte att uppnå kommunens mål om 90 procent fiberanslutning till 2020.

– Andel invånare som fått del av information gällande fiber-utbyggnad och bredband.

– Andelen invånare med fiber anslutning.

Vi har nått mer än hälften av kom-muninvånarna via 14 träffar i olika delar av kommunen och träff med byalagen och företagarföreningen samt haft 2 öppet hus med Telia.

Dessutom månatlig information på hemsida och sociala medier.

I slutet av 2016 har ca 50 % av medborgarna möjlighet till fiber.

Tillgängliga och professionella

Fullmäktigemål Nämndsmål Uppföljning Kommentar Målupp­

fyllelse Öka den externa

tillgänglig-heten av detaljplanerna.

Andelen detaljplaner som finns tillgängliga på webbkartan.

Resursbrist har hindrat arbetet med digitaliseringen.

Framtagande av skötselplan som förtydligar ansvar och skötsel nivåer.

Skötselplan upprättas och genomförandegraden följs upp.

Arbetet pågår men beräknas vara slutfört under första halvåret 2017.

Tekniska nämnden HÖÖRS KOMMUN

Innovativa och ansvarsfulla

Fullmäktigemål Nämndsmål Uppföljning Kommentar Målupp­

fyllelse Individuell

kompetens-utvecklingsplan för varje medarbetare.

Årlig uppföljning av upp-rättandet och genom-förandet av planerna görs i medarbetar samtalen.

Upprättade i samband med lönesamtal.

Uppfattas som attraktiv arbets givare.

Resultatet av den årligen genomförda medarbetar-enkäten.

Sektorn arbetar aktivt med att öka trivseln bland med arbetarna.

Arbetsmiljöarbetet ska vara känt hos medarbetarna.

Systematiskt arbetsmiljö-arbete enligt samverkans-avtalet.

Pågående.

Långsiktig hållbar ekonomi

Fullmäktigemål Nämndsmål Uppföljning Kommentar Målupp­

fyllelse Gång- och cykelvägar ska

under-hållas så att en rimlig ekonomisk livslängd bibehålls.

Genomförandegraden av underhållsplan för gång- och cykelvägar.

En underhållsplan har tagits fram för 2017 och 2018.

Investeringsmedel för GC­vägar finns för 2017.

och anläggningsarbetare som tjänstemän. Gatu- och park-enheten är beroende av säsongsarbetare och problematiken blir särskilt tydligt vid rekrytering av mindre varaktiga tjänster.

Rekryteringsarbetet tar avsevärd tid i anspråk och slutar ofta i lösningar som inte är optimala ur ett verksamhetsperspektiv.

Under sista delen av 2016 inskaffades en hetvattenmaskin som ska användas vid bekämpning av ogräs i kantsten och kullerstensytor. Hetvattenbekämpning är ett försök att komma tillrätta med de kostsamma problem som har uppkommit efter det totalstopp mot användning av kemikalier för gatu- och parkenheten som infördes i årsskiftet 2015–2016. Hetvatten-maskinen kommer att köras på heltid under växtsäsong för att i ett tidigt skede ta död på växande ogräs.

Arbetet med skötselplanen som gatu- och parkenheten påbörjade under 2016 kommer att slutföras under första halvåret 2017. Parallellt med en skötselplan för driften av park-ytorna tas en skötselplan för drift av utemiljöerna vid skolor och förskolor fram. Skötselplanerna kommer att knytas till den kartering av parkmarken som genomfördes under 2013 och de kommer att fungera som ett verktyg som blir ett förtydligande av enhetens uppdrag, såväl internt och externt.

Inom planenheten spås att det senaste årets ökning av antalet detaljplaner alltjämt kommer att hålla i sig. Samtidigt med den ökade arbetsbelastningen inom planarbetet finns det brist på resurser för att färdigställa digitaliseringsarbetet.

Digitaliserings arbetet är viktigt för att kunna skapa förutsätt-ningar till den efterföljande förenklade bygglovsprocessen.

Ekonomi

Tekniska nämnden uppvisar vid årets slut ett positivt resultat om 668 tkr. Överskottet härleds framförallt till planenheten som uppvisar ett överskott på 592 tkr. Personalkostnaderna har varit låga jämfört med budget då budgeten innefattade ytterligare en tjänst som från och med 2015 övergick till planerings- och utvecklingsenheten. Även intäkterna har under året varit höga, vilket beror på planarbetet i samband med projektet förskola Sätoftaskolan. Gatu- och parkenheten uppvisar ett mindre överskott, 62 tkr. Ett nytt driftsavtal med Kraftringen för gatube-lysning ger lägre kostnader än det gamla avtalet. Svårigheter att rekrytera kompetent personal har medfört att gatu- och parken-heten redovisar ett överskott på personalkostnaderna. Detta har i sin tur medfört ett ökat behov av externa entre prenörer, vilket är förklaringen till ökade kostnader på gator och vägar samt parker. Kapitalkostnaderna har blivit lägre jämfört med budge-ten. Anledningen till detta är att vissa investeringsprojekt inte har färdigställts förrän slutet på året, vilket gjort att aktiveringen av kapitalkostnaden har förskjutits. Kostnader för bland annat reperation och underhåll har varit högre än budgeterat för året vilket påverkar resultatet negativt.

Framtid

Svårigheten att rekrytera kompetent personal kvarstår och fortsätter att göra rekryteringsarbetet till en stor utmaning.

Problembilden är tydlig vid rekrytering av såväl parkarbetare