• No results found

Lönestrategi samt lönepolitiska riktlinjer 2014, dnr KS 13/00298

Sammanfattning

I enlighet med det lönepolitiska programmet har årliga lönepolitiska riktlinjer för 2014 tagits fram. Från och med i år innehåller dokumentet även en

långsiktig lönestrategi.

Beslutsunderlag

Kommunfullmäktiges beslut 2005-04-19 Lönepolitiskt program KS 2013-09-03 Rapport lokal lönebildning

Förslag till årliga lönepolitiska riktlinjer för 2014 samt strategi för framtiden.

Ärendet

Det lönepolitiska programmet, de årliga riktlinjerna och de centrala

löneavtalen är ett viktigt stöd och styrdokument för lönesättande chefer i den årliga löneöversynsprocessen. De centrala löneavtalen har öppnat upp för ett ökat ansvar för den lokala lönebildningen. Arbetsgivaren ansvarar för att de totala löneökningarna, utfallet, speglar kommunens ekonomiska

förutsättningar, verksamheternas resultat och rekryteringssituation.

Löneökningsnivåerna 2014 är centralt fastställda för OFR (Vision och Akademikerförbundet SSR) till lägst 2,2 procent och för Kommunal till lägst 550 kr per medlem vilket motsvarar ca 2,4 procent.

Av Hällefors kommuns årliga riktlinjer framgår värdegrund,

lönesättningsprinciper, kriterier, mål och tidplan för 2014 års löneöversyn samt en långsiktig strategi.

Ekonomi

Den totala lönesumman för tillsvidareanställda motsvarar cirka 13,5 mkr per månad exklusive sociala avgifter, en procents löneökning av grundlönen innebär en ökad årskostnad motsvarande 1,6 mkr exklusive sociala omkostnader.

Från och med 2014 införs en ny ekonomisk modell för hantering av budgeterade medel för löneökningskostnader. Det totala löneökningsutrymmet fastställs i samband med beslut om budget och budgeteras centralt.

Folkhälsa

Hälsofrämjande verksamhet är nära förknippat med att förbättra människors livskvalité. Inkomst är en identifierad faktor som påverkar människors hälsa.

Miljö

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Ingen direkt påverkan på miljön.

Förvaltningens förslag till beslut

Kommunförvaltningen föreslår kommunstyrelsen besluta

att anta förslaget till lönestrategi samt årliga lönepolitiska riktlinjer för 2014 ---

Under Kommunstyrelsens behandling av ärendet önskar Thomas Eklund (V) till protokollet att han vill se en snar översyn av lönestrategi och lönepolitiska riktlinjer. Till yttrandet ansluter sig Torbjörn Jansson (HOB) och Madeleine Hautamäki (C).

Allan Myrtenkvist och Anne Horneman, båda (S), yttrar sig utan att yrka.

Kommunstyrelsens beslut

Förslaget till lönestrategi samt årliga lönepolitiska riktlinjer för 2014 antas.

Exp till Ann Karlsson

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Införandet av E-paneler, dnr VDN 13/00023, KS 13/00299

Ett av nämndens mål för 2013 är att under året ha initierat e-panel som verktyg för politiken och använt detta två gånger. Nu är det oktober 2013 och vi har kommit så långt att arbetet med att starta upp en e-panel är på gång. På nämndens möte den 17 oktober kommer vi att diskutera frågan mer ingående och fatta beslut om hur vi skall fortsätta arbetet. Som ordförande har jag då tagit på mig att skissa på en idé om hur panelerna skall användas, vem som tar ansvar för vad mm. Förbered er gärna ytterligare med att kolla runt lite på andra kommuners hemsidor hur de jobbar med e-paneler. Det är viktigt att vi håller på att det är skapandet av en e-panel som gäller och att en förutsättning för att delta är att man har tillgång till internet. För övriga medborgare måste andra vägar till delaktighet skapas/utvecklas.

E-panelen är tänkt att fungera som ett verktyg för politiken, enskilt eller tillsammans med beredande tjänstemän i ett tidigt skede som ett led i

beredningsarbetet. En snabb fråga ut till ”panelen” vid ett svårt/känsligt läge eller vägval kan ge nytt inspel till en fråga som är under beredning. Det är viktigt att klargöra att det inte är frågan om någon ”folkomröstning” utan syftet är att få medborgarna och politiken att bli medvetna om att

medborgardialog är viktigt i ett tidigt skede, att skapa förtroende för politiken.

En annan effekt som vi önskar av detta är att få mindre av proteströrelser när frågan redan är färdigutredd och det kan vara svårt att ändra färdriktning. Man skulle kunna se det som att politiken går ut och håller upp fingret för att känna efter åt vilket håll det blåser, fast digitalt.

E-panelen skall vara ett verktyg för hela politiken, inte i första hand för Val- och demokratinämnden utan mer för de nämnder som arbetar med de

verksamheter som medborgarna av tradition önskar synpunkter på och som handlar om servicen till våra kommuninvånare, bildning och omsorg

naturligtvis, men också BMB och BKT. När frågorna kommit till KS och KF är de oftast färdigberedda. Exempelvis skulle Val- och demokratinämnden kunna använda sig av verktyget när det gäller planeringen av valet 2014 exempelvis avseende vallokalernas placering, öppettider eller annat.

E-panelen skall inte användas för ofta, lämplig omfattning är ca 2-3 tillfällen per halvår.

Insamling av mail-adresser från intresserade medborgare

Under tiden 14 september till 14 oktober finns en enkät med frågor som rör

”Framtidens bibliotek” tillgänglig för dem som önskar delta i

Bildningsnämndens arbete med den frågan. På enkäten finns det möjlighet att anteckna sin e-postadress om man önskar vara med och svara på frågor som rör andra delar av kommunens verksamhet, att delta i en e-panel. Många har

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

tagit vara på den möjligheten och i ”halvtid” (den 30 september) finns ett 20-tal personer som anmält intresse. Enkäten finns ute 14 dagar till men vi behöver skapa andra vägar också för att fylla panelen med engagerade medborgare. E-panelen borde också presenteras och marknadsföras på kommunens hemsida så att intresserade kan gå in där och anmäla sitt intresse för att vara med. Viktigt också att vi tar hänsyn till att Hällefors kommun är Finskt förvaltningsområde så att e-panelen också görs tillgänglig för den språkgruppen.

En rimlig storlek på en e-panel skulle kunna vara ett 70-tal personer, d v s ca 1 % av medborgarna i kommunen. Om fler skulle visa intresse, är det

glädjande, och då kan man antingen göra den större eller skapa fler grupper. I det här skedet har vi inte haft några ambitioner att göra den representativ genom att samla in uppgifter om ålder, kön, utbildning eller andra kriterier som kan vara intressanta som urval. Nu fyller vi bara på med intresserade och de som anmält sig har enbart lämnat sin e-postadress.

Ansvar, administration och uppföljning

Val-och demokratinämnden ansvarar för att schemalägga användandet av e-panelen tillsammans med den övriga politiken i kommunen. Val – och demokratinämnden skall också inspirera övriga politiken till att använda verktyget. Det kan göras genom att vi följer de aktuella politiska frågorna som är igång oavsett om de är initierade av politiken själv eller av medborgarna.

Kommunförvaltningen administrerar panelen och utser en ansvarig tjänsteman som kan bistå politiken i det arbetet, hantera adressregistret enligt PUL, hitta lämpligt webbverktyg mm.

Val- och demokratinämnden kommer att ha denna fråga som en stående punkt på dagordningen vid kommande nämndmöten så att vi kan följa arbetet och bidra till att verktyget utvecklas väl. E-panelen utvärderas i sin helhet under 2015.

I samband med medborgarundersökningarna som genomförs vartannat år borde eventuella effekter av införandet av medborgarpaneler kunna visa huruvida det gett några effekter på förtroendet för politiken.

Ordförandes förslag till beslut

att E-panelen i Hällefors kommun ”invigs” före 31/12 2013, att Val- och demokratinämnden överlämnar frågan om e-panelens administration till kommunstyrelsen för behandling och beslut, att införandet av E-panelen utvärderas 2015.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Under Val- och demokratinämndens behandling av ärendet redogör ordförande Susanne Grundström (S) kortfattat för förslaget.

Erkki Vuorijärvi (GL), Tommy Kvarnström (HOB), Arne Rubin (KD) och Siv Sander (S) yttrar sig utan att yrka.

Ordförande Susanne Grundström (S) ställer bifall mot avslag på det egna förslaget vilket bifalls.

Val- och demokratinämndens beslut

E-panelen i Hällefors kommun ”invigs” före 31/12 2013 Införandet av e-panelen utvärderas 2015

Val- och demokratinämnden föreslår kommunstyrelsen

Att behandla och besluta i frågan om e-panelens administration.

---

Under kommunstyrelsens behandling av ärendet ställer Emil Gustafsson (GL) fråga gällande anmälan till e-panelen vilken besvaras av kommunsekreterare Mathias Brandt.

Ordförande Annahelena Jernberg (S) yrkar att Kommunstyrelsen ska ge kommunförvaltningen i uppdrag att skyndsamt hitta en lösning på

administrationen av e-paneler enligt Val- och demokratinämndens förslag.

Yrkandet bifalls.

Kommunstyrelsens beslut

Kommunförvaltningen uppdras att skyndsamt hitta en lösning på

administrationen av e-paneler enligt Val- och demokratinämndens förslag.

Exp till

Val- och demokratinämnden Hans Karlsson

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

§ 245

Revidering av Val- och demokratinämndens reglemente,

Related documents