• No results found

Sammanfattning

En arbetsgrupp har under flera år arbetat med idéer kring hur man kan utveckla idrottsplatsen Hällevi till en modern arena. Arbetsgruppen har nu kommit till stadiet där de bedömer att en förstudie för att undersöka möjligheter att genomföra projektet behövs. Arbetsgruppen har meddelat behovet av bidrag till denna förstudie.

Beslutsunderlag

Bidningsnämnden sammanträdesprotokoll 2013-02-06, § 8.

Kommunstyrelsen sammanträdesprotokoll 2013-01-22, § 9.

Kommunfullmäktige sammanträde 2013-02-12 (§9, dnr KS 13/00007) Rapport Hällevi idrottsplats, Kommunförvaltningen.

Ärendet

En arbetsgrupp har sedan 2011 arbetat med en plan för att utveckla idrottsplatsen Hällevi. Arbetsgruppen ,”Vision Hällevi”, har bestått av föreningar som idag använder idrottsplatsen, samt några föreningar som för framtiden ser möjlighet att använda den. De föreningar som varit delaktiga i arbetet har varit Hällefors AIF, Hällefors BK, Hällefors GF, Hällefors IK, Hällefors Skytteklubb och Hällefors TK. Även skolan har varit engagerad, och Hällefors Kommun har efter uppdrag från kommunstyrelsen 2013-01-22 varit adjungerad av informativa skäl.

Resultat från arbetsgruppen ”Vision Hällevis” arbete.

Arbetsgruppen har i sitt arbete pekat ut ett antal omständigheter som gör utvecklingen av idrottsplatsen till en moderna arena möjlig och intressant. Till omständigheterna hör främst kommunens stora behov av moderna

mötesplatser och behovet av en arena för integrering av innevånare i verksamhet och samhälle. Även attraktionskraften i en arena diskuteras.

I det följande presenteras ett antal av de frågor som uppkommit och som är av intresse för kommunen.

Vision Mötesplats

Dagens och framtidens samhälle förväntas ha stora behov av mötesplatser. I Hällefors kommun finns få platser, som verkar som moderna mötesplatser. En fullt utvecklad arena i den tappning ”Vision Hällevi” har diskuterat uppfyller kraven för en modern mötesplats. Kraven på en modern mötesplats är givetvis en viss volym användare, men även bl a diversitet ifråga om t ex ålder,

bakgrund, sysselsättning och anledning till besök hos användarna.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Föreningarna ser stora möjligheter till att rekrytera nya grupper via mötesplatsen.

Integration

En modern mötesplats har alla förutsättningar att skapa förutsättningar för integrering av olika befolkningskategorier. En ny verksamhet skapar nya krav på målsättningar och nya användningsområden. Det skulle i en ny arena inte finnas några färdiga strukturer att integrera till, vilket ger möjligheter att skapa en mötesplats som alla är delaktiga i. Ortens framtida behov av arbetskraft kräver fungerande integration av alla grupper i samhället, och en modern mötesplats erbjuder således alternativ som underlättar rekrytering, utbildning och hälsa bland både befintlig befolkning och bland de innevånare vi behöver attrahera.

Föreningarna har redan idag en stor andel utövare med annan bakgrund än svensk. Föreningarna upplever att arbetet med integrering skulle underlättas betydligt av en fungerande arena.

Attraktion

En modern arena skulle öka ortens attraktivitet. Rekrytering av personal, och då inte minst spetskompetenser skulle underlättas. Sekundärt kan företag gynnas av anläggningen genom t ex placering av träningsläger och tävlingar.

Kommunens utbildningar skulle också bli mera attraktiva att söka med en fungerande arena i drift.

Ett eventuellt projekt kommer också under hela projekttiden att generera arbetstillfällen.

Övriga aspekter

Idrottsplatsens läge och utnyttjande

Idrottsplatsen Hällevi har som många andra idrottsplatser från epoken placerats centralt. Som centralt placerad idrottsplats finns möjlighet att påverka centrumbilden i orten, samt rörelsemönster i denna. Förutom det rent centrala läget är också närheten till skolområdet en tillgång för

kapacitetsutnyttjande, inte minst dagtid i de olika skolornas obligatoriska eller frivilliga verksamheter. Dessutom öppnar närheten till bl a Formens hus upp möjligheten till t ex samutnyttjande av allmänna lokaler inom Kultur- och fritidsområdet.

Föreningarna och skolan ser stora möjligheter till samverkan i en ny arena.

Idrottsplatsens behov av renovering

Idrottsplatsen Hällevi är i behov av renovering. Det är inte troligt att kommande kostnader för underhåll och investeringar går att undvika.

Anläggningen behöver alltså åtgärdas på ett eller annat sätt oavsett om

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

projektet blir av eller inte. Kommunförvaltningen har lämnat rapport över idrottsplatsen status.

Föreningarnas verksamhet skulle utvecklas positivt av moderna lokaler för sin verksamhet.

Miljö

Idrottsplatsen Hällevi är idag inte miljöanpassad. Miljöanpassning av

anläggningen och nya tekniska lösningar kommer att generera avsevärt bättre effektivitet i framtiden.

Förstudiens fokus

Bildningsnämnden uttryckte på sammanträde (2013-02-06) sitt stöd för projektet. Protokollet beskriver:

”Om arbetsgruppen bestämmer sig för att genomföra förstudien enligt ovan, bör kommunen, via lämplig nämnd, ta ställning till på vilka sätt kommunen kan tänkas bidra till anläggningen, både i projektutförandet och i en framtida drift. I ett sådant ställningstagande ska klart framgå vilka ekonomiska resurser kommunen kan erbjuda. I samband med detta ska särskild hänsyn tas till följande:

- Kostnadsbesparingar mot nuvarande verksamheter, t ex simresor.

- Kvalitetshöjningar mot nuvarande verksamhet.

- Kostnader som kan hänföras till underhåll som måste utföras.

- Samhällsperspektiv/Näringslivsperspektiv.

Eftersom förvaltningen ser betydande fördelar med ett projekt enligt ovan, bör kommunen i, eller direkt efter, en förstudie vara representerade i projektgruppen. ”

I en förstudie bör således kommunen vara representerad, i flera frågor.

Förstudien ska också, förutom kostnader och rent byggtekniska detaljer, lägga särskilt fokus på:

Användningsområden

Studien bör innefatta vilka verksamheter och föreningar som på ett eller annat sätt ska ingå. Det kan finnas anledning att förnya behovs- och

intresseinventering i föreningslivet.

Studien ska också passas in i den kommunala verksamheten genom att belysa på vilka sätt kommunens egna verksamheter underlättas och utvecklas av arenan.

Förstudien bör behandla och beskriva möjligheterna till att skapa förutsättningar för t ex mäss- och kulturevenemang i den nya arenan.

I arbetet ska tas särskild hänsyn till befolkningsunderlag och nyttjandegrad, samt till hur besöksnäringen skulle kunna påverkas.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Förstudien ska belysa frågan kring vilken driftsform en arena tänks ha.

Framtida finansiering av verksamheterna och föreningarnas insatser i arenan ska hanteras. Privata aktörers intressen i arenans framtida drift bör diskuteras.

Etappvis

Förstudien bör öppna för möjligheten med ett etappvis utförande av arenan.

Integration

Förstudien ska lägga särskild vikt vid föreningarnas och samhällets behov av möjliga vägar till integration. Arenans och kommunens framtida välfärd är starkt kopplad till att nuvarande innevånare och nya människor görs delaktiga i samhället.

Finansiering av förstudie

Vision Hällevi har bedömt att kostnaden för en förstudie är runt 500 tkr. Ett förslag som föreligger är att Hällefors kommun (Kommunstyrelsen) deltar i förstudien upp till 2/5 av detta belopp, alltså till som mest 200 tkr, under förutsättning att Regionförbundet ingår med samma åtagande.

Regionförbundet har uttryckt intresse av att bidra med samma belopp (2/5 och som mest 200 tkr). Föreningarna kring vision Hällevi förväntas bidra med resterande belopp.

Kommunen ska således villkora sitt åtagande så att kommunal finansiering av förstudie enbart sker om regionförbundet gör samma åtagande.

Föreningarna kring vision Hällevi förväntas själva driva processen kring förstudien, och kommunen bidrar således med underlag i de frågor som rör den kommunala verksamheten.

Ekonomi

Ett beslut att stödja en förstudie belastar kommunens ekonomi med som mest 200 tkr.

Folkhälsa

Ett beslut att stödja en förstudie förväntas inte påverka folkhälsan. En fungerande arena enligt visionen bedöms ha mycket stor positiv inverkan på folkhälsan.

Miljö

Ett beslut att stödja en förstudie påverkar inte miljön. I förstudien ska ingå hur befintlig anläggning påverkas ur miljösynpunkt vid ett eventuellt projekt.

Förvaltningens förslag till beslut

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Kommunförvaltningen föreslår kommunfullmäktige att fatta beslut om - att delta i förstudien med 2/5 av kostnaden i en förstudie, dock maximalt

200 tkr under förutsättning att regionförbundet gör samma åtagande.

- att tillse att förstudien följer kommunens mål, beträffande främst mötesplats, integration och attraktion, och därför ge i uppdrag till lämpliga förvaltningar att delta i förstudien efter behov.

---

Under Kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Thomas Eklund (V), Emil Gustafsson (GL), Torbjörn Jansson (HOB), Christina Johansson (M) och Anne Horneman (S) bifall till förvaltningens förslag.

Emil Gustafsson (GL) ställer fråga gällande föreningarnas kostnader vilken besvaras av ordförande Annahelena Jernberg (S)

Exp till

Kommunfullmäktige

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Val av ordförande till styrgrupp för arbete med

Related documents