• No results found

KÄRLVÄXTER

16. Lövmarker runt f.d Hene herrgård

Beskrivning

Hene herrgård anlades 1847 (Heneskog 1875). Den revs drygt hundratjugo år senare. Kvar finns åtskilliga träd från en herrgårdspark som kan antas ha anlagts vid denna tid. Gården låg i kanten av ett väl utvecklat kamelandskap. I det omedelbara grann- skapet finns gott om kullar, sänkor och åsryggar.

Där bebyggelsen tidigare legat är idag ytor med i stort sett öppen mark. Öppen mark finns också längst i norr mot naturreservatet Getaryggen samt på gammal åkermark öster om gårdsläget. I nordostlig riktning från läget för herrgården anläggs för närva- rande ett bostadsområde.

En vägslinga leder in i den tidigare bebyggda delen på ungefär samma sätt som i äl- dre dagar. Ett antal husgrunder finns kvar. Ganska mycket bråte - gamla cyklar, spi- sar, plåtskåp, plåthinkar, m.m. - ligger inom en radie av 150 m från den gamla herr- gården.

Nära platsen för Hene herrgårds tidigare bebyggelse finns syréngrupper, trädrader och förvuxna hagtornshäckar, parkträd av lind och alm liksom äppelträd.

De gamla tomterna är idag bevuxna med skräpvegetation av åkertistel, nässla, hund- äxing och allehanda kvävegynnade växter.

Ett stycke från den gamla herrgårdstomten finns närmast en lund. Denna sträcker sig ända fram till de nya tomterna i det nya bostadsområdet i nordost. Träden är högvux- na och grova och utgörs av ek, lind, alm, ask och björk. I fältskiktet finns en rad örter som rödblära, skogsbingel, trolldruva, myskmadra, nästrot och lungört. Hässleklockan täcker stora ytor.

Nordväst om tomten finns en hög kulle. Trädskiktet domineras av alm, äldre ek, med inslag av hägg, fågelbär, rönn, sälg, någon tall samt döda granar och björkar. En för- siktig frihuggning av tall och ek varvid främst rönn och alm tas bort skulle vara bra här.

Längre mot nordväst fortsätter den kulliga terrängen med grov och högväxt tall, gran och björk på kullarna. Längst i nordväst är aspen ett påtagligt inslag och här finns gott om lågor. I svackor finns yngre träd av sälg, ek, rönn och asp. En gammal jordkällare finns vid torpet Ängsstugan.

Nordnordväst om Hene gamla herrgårdspark finns tre våta sänkor. I dessa finns klibb- alkärr. Klibbalarna är genomgående gamla och grova och har bildat vackra socklar. Några partier i de västra delarna är sumpskog av översilnings-typ med gott om skärm- starr och någon bäckbräsma i de blötaste avsnitten. Rankstarr och blåsstarr finns i själva kärret. Ganska mycket bråte finns i och kring kärren. Det är dels plåt och annat från tiden då Hene herrgård ännu ej rivits och frigolit och plankbitar från barns nutida lekar.

Längre mot norr finns tidigare öppna marker, äldre åkermark, som i varierande grad vuxit igen. Längst i norr mot Getaryggen finns en öppen gräsmark. Enstaka björkar, fågelbär, ekar och nyponsnår utgör lignoserna. Markfloran är ganska fattig på gräs- marksväxter. Närmast Getaryggen finns stora kirskålsbestånd. Här har tidigare ett torp legat men husgrunderna är otydliga. Närmare Hene herrgårds tidigare park finns ett öppet område med enstaka unga björkar och ekar, Floran är inte särskilt upphets- ande för en slåtterängsinventerare men här finns några gräsmarksarter som väddklint och getväppling. En kulle med ek och björk och med rikligt med hassel i buskskiktet finns mot villabebyggelsen.

Längre mot sydväst, vid Getaryggen, finns ett par gamla åkerlappar som under tre-fy- ra decennier vuxit igen med sälg och björk. Lundväxter som lundgröe, hässlebrodd, rödblära, ängsfräken, nejlikrot och skogsbingel växer här sida vid sida med arter som häckvicker, strätta, brudborste, gullris, nattviol och nässelklocka. I bottenskiktet do- minerar lundmossor.

I nordkanten mot den tidigare herrgårdsparken finns en ungskog av klibbal och ask. Även denna ungskog är uppkommen på gammal åkermark, kanten mot parken bildas av en stensträng. I fältskiktet finns skogsbingel, nässla och ängsfräken. En del gamla häggar står utmed stensträngen.

Intressantare flora har kantzonerna utmed den gamla vägen som löper utmed stenmu- ren i den gamla gränsen mellan Hene och de gamla torpen på mark som förr hörde till Klasborg. Här finns dels en lång rad blommande träd och buskar som hägg, oxel, rönn, fågelbär, sälg, olvon, nypon, lönn och liksom ek, ask och björk. Små fragment av gräsmarksflora finns också med t.ex. vitmåra. Den gamla ägovägen tycks idag va- ra en omtyckt vandringsväg.

Runt det lilla torpet Ängsstugan finns lövskog med uppvuxna träd av ek, alm, fågel- bär, ask, gran och björk, Ungt sly av rönn, hassel, ask, lönn och hägg finns också. Lundväxter som rödblära, skogsbingel och lundgröe växer tillsammans med fukt- ängsväxter som brudborste och strätta samt en hel del hallon.

De äldre åkermarkerna söder om det nyuppförda bostadsområdet hyser en flora med vissa inslag av naturlig gräsmark. Här finns t.ex. rödven, stor blåklocka, ängsklocka, prästkrage, väddklint, smällglim, gulmåra, skogsnoppa men också kvävegynnade växter som åkertistel (lite), maskros, hundkäx, vitklöver, häckvicker, grässtjärnblom- ma och gulsporre. I dessa gamla åkermarker finns också kullar med fornlämningar.

Sydväst om vägen mellan Hene gamla herrgård och Risängen finns ett mindre löv- skogsområde som gränsar till goitbanan. Den västra delen är en fortsättning på Ge- taryggens åsbildning som planar ut i den sydöstra kanten utefter Risängsbäcken. I de södra delarna finns på många platser lämningar efter skjutvärn från skjutfältstiden. Här finns också något äldre odlingsröse samt, i sydöst, grunder efter ekonomibygg- nader till Hene herrgård. Större delen av området kan klassas som igenväxningsmark där sälg, alm, hägg, björk, med flera lövträd dominerar, På höjdryggen dominerar i norr medelgrov ek, ask, alm, björk och asp med ett tätt buskskikt av hassel. Skogstry finns också i buskskiktet, Här finns några mycket grova tallar och granar. Att här ti- digare funnits fler grova granar visas av ett antal grova granstubbar i denna del. Ris- ängsbäcken rinner utmed områdets sydvästkant. Här är klibbal och ask viktiga träd-

Bedömning

Detta delområde ligger kant i kant med nyuppförd villabebyggelse. Det omfattar mark som till stora delar varit herrgårdstomt. Här finns många stigslingor.

Området har förvisso ganska stora naturvärden men intressena från de boende intill bör hög grad fa avgöra hur marken disponeras. Det är troligt att det finns eller kommer att finnas ett behov av anläggningar av olika slag för Hentorpsborna och andra Skövde- bor. Den gamla herrgårdstomten skulle t.ex. kunna användas som plats för friluftsgård eller friluftscafé med parkering som utgångspunkt för vandringar och liknande. Mer omfattande bebyggelsen skulle däremot skada naturvärdena och försämra närmiljön för de boende i villabebyggelsen intill. Min slutsats är att statliga naturvårdsmedel knappast kan komma ifråga för att skydda och sköta ett markområde av denna typ. I huvudsak bör lämplig förvaltning inom Skövde kommunen ha huvudansvaret för sköt- seln av den del som ligger norr om vägen till Risängen.

De delar som ligger söder om denna väg bör ingå i ett reservat och lämnas till fri ut- veckling.

Några allmänna synpunkter på skötseln:

● Ungskogen av klibbal och ask norr om parken skulle kunna tas bort. En del askar i kanten skulle kunna nyhamlas.

● Det är biologiskt motiverat med bevarande av grov död ved, blommande sälg i det- ta delområde. I kanten mot den nyuppförda villabebyggelsen skulle man kunna ta bort en del björk och alm. Lägg död ved i högar (vissa med grov, andra med klen ved) om den döda veden är i vägen för arbeten i beståndet/parken.

● Slåtter av öppen mark utan tillförsel av konstgödsel skulle kunna göra floran i såda- na avsnitt ännu blomrikare.

● En rimlig målsättning med björk- och sälgskogen mot Getaryggen skulle kunna va- ra att skapa en slags björkhage varvid alla sälgar tas bort liksom hälften av björkar- na.

● Alkärren bör kunna lämnas utan åtgärd. ● Allt skräp från Hene herrgård bör städas bort.

Related documents