• No results found

Enligt SOU(2005: 35) är skattebrott respektive bokföringsbrott vanliga ekonomiska brott i företag inom kontantbranschen. Respondenterna förklarar att skattebrott är en konsekvens av bokföringsbrott. Respondenterna menar att när företagen undanhåller intäkter blir också skatterna felaktiga. Av insamlad empiri och referensram framgår det att många företag inom kontantbranschen har manipulerat sina kassaregister för att komma undan intäkter. Företagen som undankommit beskattning, har fått en konkurrensfördel vilket har lett till att det bildats illojal konkurrens, något som även framgår av proposition (2006/07:105). Respondenterna berättar att manipulering av kassaregister, ekonomiska brott i företag samt illojal konkurrens i branschen är orsaken till införandet av Lagen om kassaregister. Enligt proposition (2006/07:105) är syftet med Lagen om kassaregister är att skydda seriösa verksamheter från illojal konkurrens och öka förtroendet för skattesystemet. Respondenterna uppger även att Lagen om kassaregister är en åtgärd som staten har vidtagit för att kontrollera intäkter hos företag inom kontantbranschen.

I proposition (2005/06:169) framgår att Lagen om kassaregister ställer krav gällande blandat annat kvittots utformning, kassaregister och erbjudande av kvitto. Enligt respondenterna och SOU (2005:35) samt proposition (2006/07:105) kommer alla transaktioner avseende kassaregister att registreras i certifierade kassaregisters svarta låda. Respondenterna menar att certifierade kassaregister ökar säkerheten i redovisningen då företaget redovisar mer korrekta intäkter i sin bokföring och revisionen därför blir mer tillförlitlig. Respondenterna menar att där det till exempel förekom skrivet kvitto har det varit svårt för revisorerna att bedöma om de utgör ett säkert underlag för redovisningen. Respondent 1 och 4 påvisar att informationen om kraven att erbjuda kvitto endast har nått fram till verksamheter inom

28

kontantbranschen och inte till konsumenterna. Därför är det viktigt med oanmälda besök, som Lagen om kassaregister ger Skatteverket befogenhet att utföra hos företag inom kontantbranschen. Då kan Skatteverket anmärka på de företag som inte tillämpar bestämmelserna i lagen. Enligt SOU (2005:35) och respondenterna minskar möjligheten för ett företag att tillskansa sig intäkter tack vare de certifierade kassaregistren som inte är lika lätta att manipulera som icke certifierade kassaregister.

Av den insamlade empirin framgår att det har blivit svårare att manipulera kassaregister sedan Lagen om kassaregister trädde i kraft. Detta leder till att ekonomiska brott inom kontantbranschen kommer att minska vilket i sin tur leder till att den illojala konkurrensen minskar. Respondenterna hävdar dock att trots införandet av Lagen om kassaregister kommer de ekonomiska brotten inte helt att elimineras. De menar att vissa företag inom kontantbranschen kommer att försöka finna möjligheter för att manipulera kassaregister och undanhålla intäkter från beskattning. Företag inom kontantbranschen kan kringgå lagen genom att till exempel inte registrera all försäljning.

29

6 Slutsatser

I detta avsnitt presenteras slutsatsen baserat på kapitlet analys och avsnittet inleds med beskrivning av uppsatsens syfte.

Syftet med denna uppsats är att undersöka hur revisorer arbetar med revision av företag inom kontantbranschen för att förebygga ekonomiska brott. Problemformuleringen som användes för att få svar på syftet är, Hur utförs revision av företag inom kontantbranschen för att revisorer ska säkerställa företagens intäkter? Slutsatsen som vi kan dra är att vid säkerställning av intäkter i företag inom kontantbranschen ska revisorer vara seriösa och ta hänsyn till olika lagar och rekommendationer vid granskningen. Det som styr förutom lagar och normer är Checklistan. I den framgår vilka granskningsåtgärder som ska vidtas för att revisionen ska bli tillförlitlig. För säkerställning av revision av ett företag bör revisorer även använda andra granskningsmetoder såsom granskning av intern kontroll och substansgranskning. Granskningen avslutas med en revisionsberättelse som är en slutlig rapport vilket kan vara ren eller oren. Den rena revisionsberättelsen utgör en garanti för intressenterna att företagets redovisning är rättvisande och revisorn blandat annat säkerställer intäkter. I den orena revisionsberättelsen lämnar revisorer anmärkningar och upplysningar om att redovisningen, intäkterna eller den interna kontrollen avviker från standardmallen.

Vi har kommit fram till att revisorernas arbete spelar en betydande roll vid förebyggande av ekonomiska brott i företag inom kontantbranschen. Vi anser att revisorer som utför sitt arbete utifrån gällande lagar, normer och rekommendationer vid revision av företag inom kontantbranschen bidrar till att motverka ekonomiska brott i stora drag. Respondenterna påstår att trots granskningsmetoder, lagar, normer och rekommendationer är det svårt att till hundra procent säkerställa intäkterna i företag inom kontantbranschen och motverka ekonomiska brott. Det beror på att revisors bedömning av revision är baserad på för få granskningar och att tidsperioden för granskningen är begränsad. Dessutom är kontanter svåra att säkerställa. Därför anser vi att det är extra viktigt att revisorer noggrant följer bestämmelser, lagar, normer och rekommendationer. Dessutom ska revisorer inte förlita sig för mycket på tidigare granskningar av företaget. Vid granskning kan revisorer få en uppfattning om huruvida ett företag har tillförlitlig redovisning, kassaregister och intern kontroll som säkerställer intäkterna. Om ett företags information avviker från standarden ska detta markeras i revisionsberättelsen. Genom revisorernas anmärkningar eller upplysningar i revisionsberättelserna kan Skatteverket få en indikation på att bli mer observant på dessa företag.

Vidare är syftet med uppsatsen att belysa huruvida revisorerna tror att Lagen (2007:592) om kassaregister uppfyller sitt syfte. Till detta delsyfte använder vi frågan: Anser revisorerna att Lagen (2007:592) om kassaregister kommer att uppfylla sitt syfte? Det har varit lätt för företag inom kontantbranschen att manipulera kassaregister för att undankomma intäkter. Det blev en snedvriden konkurrens på marknaden där seriösa företag konkurrerade med lagkränkande företag. Detta var möjligt på grund av att det har varit svårt att kontrollera företag inom kontantbranschen. Vi anser att detta varit orsaken till att många företag har kunnat begå ekonomiska brott utan att bli upptäckta. Granskningen som utförts av revisorer har varit för begränsad för att dessa skulle kunna upptäcka samtliga brister i till exempel kassasystem och bokföring. Syftet med Lagen om kassaregister är att motverka illojal konkurrens och öka tilltron till skattesystemet. Dessutom medför lagen större

30

kontrollmöjligheter för Skatteverket och företagen har blivit mer lagbundna i den dagliga verksamheten. Vi anser att det är viktigt med Skatteverkets oanmälda besök i företagen då dessa kan medföra att verksamheter som begår ekonomiska brott upptäcks. Med införandet av Lagen om kassaregister kommer bokföringen att vara grundad på ett säkrare underlag, vilket leder till att intäktsredovisningen blir säkrare. En nackdel är att informationen om att konsumenterna enligt lag ska bli erbjudna kvitto inte har nått fram. Vi anser att om konsumenterna inte tar emot kvitto kan detta ge företagen möjlighet att i efterhand försöka manipulera intäkterna. Vi drar även slutsatsen att detta är en av orsakerna till att lagen i nuläge inte helt uppfyller sitt syfte.

Enligt insamlad empiri drar vi slutsatsen att respondenterna anser att Lagen om kassaregister i stora drag kommer att uppfylla sitt syfte. Den kommer att medföra att ekonomiska brott och att illojal konkurrens minskar. Med hjälp av Lagen om kassaregister kommer Skatteverket vid beskattningsbedömningen att få mer korrekta intäktsredovisningar i företagens deklarationer, eftersom uppgifterna är registrerade i ett kontrollerbart kassaregister. Om det förekommer att uppgifterna inte stämmer överens med det som företaget lämnat i deklarationen tillkommer det skattetillägg och böter. Samtidigt påpekas det dock av respondenterna att Lagen om kassaregister är ny och att ekonomiska brott inte helt kommer att motverkas. Vissa företag inom kontantbranschen kommer trots införandet av Lagen om kassaregister att finna nya vägar för att manipulera kassaregister och dölja intäkter.

Related documents