• No results found

3 §. Körtillstånd för taxiförare. I 1 mom.

företas en ändring som beror på den före-slagna behörighetsförändringen. Eftersom temporärt körtillstånd införs kan temporärt körtillstånd beviljas.

4 §. Villkor för beviljande av körtillstånd. Det föreslås att det inledande stycket och 1 punkten i 1 mom. ändras. I det inledande stycket konstateras de körkort på grund av vilka körtillstånd kan beviljas. Ändringen av 1 punkten hänför sig till förslaget att avstå från kortvarigt körkort. Slutförande av alla delar i förarutbildningen för kategori B ska vara ett villkor för beviljande av körtillstånd.

Som snabbast gör detta det möjligt att få kör-tillstånd inom tre månader efter det att man erhållit körrätt, vilket är minimitiden för un-dervisningen inom fördjupningsdelen. Kör-kort som tagits i en annan EU- eller EES-stat ska beröras av motsvarande tidsfrist. Änd-ringen kan bidra till att förarutbildningen slutförs snabbare. Den gör det också möjligt att börja arbeta som taxiförare snabbare än för närvarande. För närvarande är minimiti-den för att få körtillstånd ett år. Den stränga-re uppföljningen av nya förastränga-res förseelser pågår i två år efter det att han eller hon erhål-lit körrätt och leder till att påföljder riktas snabbare mot körrätten än för erfarna förare som gjort sig skyldiga till upprepade förseel-ser, vilket ska beaktas i körsättet.

7 §. Prov. Bestämmelsen om bemyndigan-de i 3 mom. flyttas från 34 §.

9 a §. Skötsel av körtillståndsuppgifter. Pa-ragrafen innehåller bestämmelser om poli-sens och Trafiksäkerhetsverkets befogenhe-ter. I 1 mom. föreskrivs om Trafiksäkerhets-verkets befogenheter att bevilja tillstånd och i 2 mom. om befogenheterna i anslutning till tillverkningen av körtillstånd. I 3 mom. före-skrivs om övervakningen av förares hälsa och körförmåga, som hör till polisens

befo-genheter, samt om befogenheterna i anslut-ning till återkallande av körtillstånd och på-förande av andra påföljder. Enligt 1 mom.

kan Trafiksäkerhetsverket dock med avvikel-se från 3 mom. återkalla ett körtillstånd helt och hållet. Körtillståndet återkallas helt och hållet på tillståndshavarens ansökan, vilket är ett ansökningsärende som lämpar sig att skö-tas av Trafiksäkerhetsverket.

9 b §. Skötsel av körtillståndsuppgifter som serviceuppgifter. I paragrafen föreslås be-stämmelser om bemyndigande att sköta upp-gifter som hör till Trafiksäkerhetsverkets be-fogenheter som serviceuppgifter. I 1 mom.

föreskrivs om de uppgifter som kan skötas på detta sätt. Serviceproducenten ska kunna ta emot ansökningar, föra uppgifterna i registret och förmedla möjliga begäran om tilläggsut-redning, för att ansökningen kan behandlas.

Serviceproducenten kan ta emot gamla kör-tillstånd i det fall att det körkör-tillstånd som ska förnyas fortfarande är i kraft. I momentet förutsätts att uppgifterna ska skötas i Finland.

Även serviceproducenten ska ha ett verk-samhetsställe i Finland. Kraven motsvarar dem när andra tillståndsuppgifter sköts som serviceuppgifter och genom dem säkerställs att uppgifterna sköts på det sätt som förut-sätts i fråga om offentliga förvaltningsupp-gifter.

I enlighet med 2 mom. tillämpas lagen om offentlig upphandling på upphandlingen av tjänster, men underentreprenadförfarande utesluts i fråga om uppgifter som hänför sig till beviljande av tillstånd. En motsvarande begränsning ingår i 1 mom. Trafiksäkerhets-verket ska särskilt avtala med alla aktörer om skötseln av uppgifterna utan att de har rätt att anlita underleverantörer. Underentreprenad-förbudet ska inte gälla tillverkningen av kör-tillstånd. Enligt bestämmelsen i momentet ska skötseln av uppgifter kunna förenas med annan service som verket skaffar.

I 3 mom. ingår krav på serviceproducenten och i 4 mom. omständigheter som avtalas med denna. Bestämmelserna motsvarar be-stämmelserna om beviljande av körkort vad beträffar tillståndsuppgifter, och när det gäll-er det avtal som ska ingås med sgäll-erviceprodu- serviceprodu-centen ska man tillämpa vad som föreskrivs om det avtal som ska ingås med servicepro-ducenten vid skötseln av uppgifter som

hän-för sig till beviljandet av körkort på det sätt som konstateras i 8 a § i körkortslagen. I momentet ingår också en bestämmelse om tillsyn över serviceproducenten samt service-producentens förpliktelse att ge den informa-tion som behövs och låta inspekinforma-tioner för att övervakningen kan utföras.

I 5 mom. ingår motsvarande bestämmelser som i körkortslagen om de rättsnormer och det ansvar som ska tillämpas när uppgifterna sköts.

9 c §. Hur ansökningsärenden som gäller körtillstånd väcks. I paragrafen föreslås en bestämmelse om inlämnande av ansökningar.

Uppgifter om serviceproducenter som Tra-fiksäkerhetsverket anvisar finns t.ex. på ver-kets webbplats. Det ska vara möjligt att an-sökningen uträttas elektroniskt.

I 2 mom. föreslås en motsvarande bestäm-melse som i fråga om körkort om att läkarut-låtande vid behov får lämnas till Trafiksäker-hetsverket i stället för till serviceproducen-ten. Villkoret är att utlåtandet förutom upp-gifter om hälsokraven och kraven på funk-tionsförmåga är eller inte är uppfyllda dess-utom innehåller sådana uppgifter om sökan-dens hälsotillstånd som han eller hon inte vill att ska komma till serviceproducentens kän-nedom. Utlåtandet ska kunna lämnas in först efter det att ansökningsärendet i övrigt har väckts för att bilagan ska kunna hänföras till ansökan.

9 d §. Bedömning av serviceproducentens tillförlitlighet. Syftet med tillförlitlighetskra-vet är att garantera allmän tillförlitlighet för verksamheten och aktörerna. Enligt 1 mom.

ska serviceproducentens tillförlitlighet inom verksamhet som bedrivs i bolagsform bedö-mas via de aktörer som nämns i paragrafen och brott som de eventuellt begått eller deras ekonomiska problem. I dominerande ställ-ning kan vara t.ex. en aktieägare som utövar betydande rösträtt i företaget eller den som innehar prokura.

Ett villkor för tillförlitlighet ska vara att personens agerande inte ger anledning att be-tvivla hans eller hennes lämplighet för upp-giften. Ett hinder ska vara att personens tidi-gare eller nuvarande agerande anses visa på uppenbar avsaknad av lämplighet att sköta uppgiften. Exempelvis näringsförbud eller en utomstående kreditvärderares uppgift om

kreditanmärkningar kan anses visa på uppen-bar olämplighet för uppgiften, eftersom det måste förutsättas att serviceproducenten är solvent. Uppenbar olämplighet ska inte förut-sätta att straff dömts ut och det har inte satts någon tidsgräns för det tidigare agerande som ska beaktas till skillnad från de allvarliga gärningar som nämns i paragrafen och för vilka straff dömts ut. Agerandets eller tidiga-re agerandes inverkan på tillförlitligheten ska bedömas från fall till fall när serviceprodu-cent väljs och även under verksamheten.

Även en gärning som ännu inte vunnit laga kraft ska kunna beaktas med stöd av paragra-fen. Samma bestämmelse ska inte heller hindra att sådant agerande beaktas beträffan-de vilket beträffan-det har gått längre tibeträffan-den sedan do-men meddelades än vad som föreskrivs i pa-ragrafen.

Enligt 2 mom. ska serviceproducenten an-svara för sina anställdas kompetens och till-förlitlighet. Detta är nödvändigt på grund av uppgifternas natur och den information som hanteras. När serviceproducentens anställda sköter tillståndsuppgifter ska det inte kunna ställas lika stränga tillförlitlighetskrav på dem som på förarprövare, eftersom det i de-ras uppgifter krävs bl.a. körrätt och prövning i anslutning till godkännande och underkän-nande av provprestationen och eftersom andra än myndigheter inte har möjlighet att få t.ex. uppgifter ur straffregistret. Service-producenten ska ansvara för att de anställda är medvetna om de omständigheter som hän-för sig till skötseln av offentliga hän- förvalt-ningsuppgifter, t.ex. att sökandes personupp-gifter som kommit till ens kännedom i sam-band med skötseln av uppgifterna ska hem-lighållas och behandlas på behörigt sätt, att skötseln av uppgifterna är förenade med tjänsteansvar och att brott mot bestämmel-serna leder till straff. Serviceproducenten ska bedöma om de som sköter uppgifterna har förutsättningar att agera i enlighet med kra-ven och besitter den tillförlitlighet som be-hövs, t.ex. utifrån personens agerande. Ex-empelvis om någon har skött registrerings-uppgifter och då gjort sig skyldig till en straffbar gärning ska det anses visa på up-penbar olämplighet att sköta uppgiften. Det ska inte heller vara nödvändigt att ställa sol-venskrav på serviceproducentens anställda.

När tillförlitligheten bedöms ska bedömning-en av personbedömning-ens agerande och evbedömning-entuella straff som arbetsgivaren känner till utgå ifrån att det allmänna förtroendet för att offentliga förvaltningsuppgifter sköts på korrekt sätt inte äventyras.

I 3 mom. föreslås en bestämmelse om er-hållande av de straffuppgifter som behövs för att bedöma serviceproducentens tillförlitlig-het. Bestämmelser som myndigheternas rätt att få straffuppgifter ur straffregistret finns i straffregisterlagen (770/1993). Enligt 4 a § i den lagen kan ur straffregistret lämnas ut uppgifter för sådana tillstånd eller godkän-nanden av myndighet som är beroende av personens tillförlitlighet. Enligt 5 § kan Rättsregistercentralen lämna ut uppgifter ur straffregistret även i maskinläsbar form eller genom teknisk anslutning för de sådana än-damål som nämns ovan, om detta med beak-tande av behovet av att använda uppgifterna och nödvändiga skyddsåtgärder är motiverat.

10 §. Beviljande av körtillstånd. Det före-slås att 2 mom. preciseras på grund av de fö-reslagna behörighetsändringarna. Det kan förutsättas att ansökan komplettas med ett nytt läkarutlåtande, om ett sådant förutsätts t.ex. i det läkarutlåtande som fogats till ansö-kan.

Det föreslås att 4 mom. ändras till följd av den föreslagna behörighetsförändringen.

Det föreslås att till paragrafen fogas ett nytt 5 mom., i vilket intas huvudprincipen att till-stånd sänds med posten till den sökande även i fråga om körtillstånd för taxiförare. Körtill-stånd kan postas då bestämmelserna om postning av körkort ska tillämpas på förfa-randet. Bestämmelsen föreslås träda i kraft innan år 2016. I fråga om körtillstånd ska en-dast sådana körtillstånd sändas tillbaka som fortfarande gäller när det nya tillståndet kommer.

14 §. Utvidgning av körtillståndets giltig-hetsområde. Det föreslås att paragrafen änd-ras till följd av de föreslagna behörighetsför-ändringarna genom att bestämmelsen om po-lisens befogenheter stryks. Det föreslås att till paragrafen fogas den bestämmelse om körtillståndets giltighetstid som ingår i stats-rådets förordning, om man endast ansöker om utvidgning av giltighetsområdet utan att körtillståndet förnyas. Bemyndigandet

preci-seras så att det är fråga om närmare bestäm-melser om ansökan.

15 §. Grunder för återkallande av körtill-stånd. Det föreslås att 1 mom. 3 punkten änd-ras till följd av de föreslagna behörighetsför-ändringarna. Ett särskilt åläggande kan base-ra sig på ett åläggande av polisen eller till-ståndsmyndigheten. Tillståndsmyndighetens befogenheter hänför sig till behandlingen av ansökningar om förnyelse av tillstånd.

17 §. Återkallande av körtillstånd tills vi-dare. Det föreslås att 1 mom. 3 punkten änd-ras på grund av de föreslagna behörighetsför-ändringarna. Åläggandet kan basera sig på ett åläggande som utfärdats med stöd av poli-sens eller tillståndsmyndigheternas uppgifter.

Tillståndsmyndighetens befogenheter hänför sig till behandlingen av ansökningsärenden.

22 §. Varning som körtillståndspåföljd. Det föreslås att polisens befogenheter när det gäl-ler varningar preciseras för att undvika even-tuella oklarheter.

24 §. Duplettexemplar av körtillstånd. Det föreslås att 2 mom. ses över till följd av de föreslagna behörighetsförändringarna.

30 §. Återkallande av utbildningstillstånd. I 1 mom. preciseras tillståndsmyndighetens befogenheter när det fäller att påföra påfölj-der.

34 §. Skötsel av prov- och övervaknings-uppgifter som serviceövervaknings-uppgifter. I paragrafen föreskrivs om skötsel av uppgifter som hän-för sig till prov hän-för taxihän-förare som service-uppgifter. Bestämmelserna motsvarar kraven på förarexamensverksamhet. Anordnandet och övervakningen av prov samt tillsynen över innehavare av utbildningstillstånd ska kunna ordnas i samband med nämnda förar-examensverksamhet eller med hjälp av någon annan serviceproducent med iakttagande av vad som föreskrivs i paragrafen och i lagen om förarexamensverksamhet. Uppgifterna kan enligt 2 mom. förenas med mottagande och införande i registret av anmälningar som avses i 33 §.

38 §. Sökande av ändring. Det föreslås att paragrafens rubrik ändras och att paragrafen ses över på samma grunder som konstateras i motiveringen till 95 § i körkortslagen om sö-kande av ändring.

1 mom. gäller beslut beträffande vilka om-prövning kan begäras hos

Trafiksäkerhets-verket. Ändring i verkets beslut kan sökas genom besvär i enlighet med 2 mom. Till-ståndsbesluten fattas som beslut av Trafiksä-kerhetsverket och i dem ska med avvikelse från det som föreskrivs i detta moment sökas ändring genom besvär i enlighet med 2 mom.

2 mom. gäller sökande av ändring i Trafik-säkerhetsverkets beslut. Enligt momentet ska det inte meddelas något annat beslut om kör-tillstånd beviljas enligt ansökan utan villkor eller begränsningar. Då ska det inte heller meddelas någon besvärsanvisning, eftersom det inte finns något behov av det.

Bestämmelserna om sökande av ändring i polisens beslut och verkställande är i sak oförändrade.

I det nya moment som fogas till paragrafen bestäms på samma sätt som i 95 § i kör-kortslagen om de beslut av förvaltningsdom-stolen som kan överklagas genom besvär med eller utan besvärstillstånd.

Ikraftträdande och övergångsbestämmel-ser. Lagen föreslås träda i kraft vid ingången av 2016.

Enligt 10 § 5 mom. är det möjligt att skicka körtillstånd per post och 2 mom. gör det möj-ligt att detta kan ske innan början av år 2016.

I praktik kan det ske så fort som det kan ord-nas.

Enligt 3 mom. överförs avgörandet av an-sökningar när lagen träder i kraft till Trafik-säkerhetscentralen, om de inte har avgjorts före ikraftträdandet.

I 4 mom. ingår en övergångsbestämmelse om läkarutlåtanden. Det ska tills vidare vara tillåtet att använda blanketter som social- och hälsovårdsministeriet fastställts vid sidan av blanketter som fastställts enligt denna lag.

Läkarna ska kunna använda dem i ett år och ett givet utlåtande ska kunna användas i sex månader efter det att det har getts.