• No results found

2. Sarbanes-Oxley Act

2.2 Lagens innebörd

Syftet med SOX är bland annat att skydda investerare genom att förbättra noggrannheten och tillförlitligheten i företags uttalanden gjorda i enlighet med värdepapperslagen (Sarbanes-Oxley Act, 2002). Det åstadkoms genom fyra huvudsakliga åtgärder (Greene, 2002).

1. Strängare krav på företagens redovisning och annan information som lämnas till marknaden.

2. Högre krav på revisorns oberoende. Detta sker bland annat genom att i SOX kapitel 201 förbjuda icke-revisionsrelaterade tjänster samt uppförandet av ett nytt tillsynsorgan, Public Company Accounting Oversight Board, nedan förkortat PCAOB.

3. Krav på interna strukturer för revisorer för att överblicka den revision och information som lämnas till marknaden. Följaktligen krävs att alla bolag på amerikansk börs upprättar ett revisionsutskott. Revisionsutskott definieras under 2.2.1.

4. Strängare straff för brott mot lagen.

Om ett bolag berörs av SOX eller ej, beror på om det anses som emittent enligt den amerikanska värdepapperslagstiftningen, Securities Exchange Act of 1934 och Securities Act of 1933 (Sarbanes-Oxley Act 2002). Emittent är ett bolag som har inregistrerat aktier eller så kallade ADR, American Depository Receipts, för handel på amerikansk börs (Svernlöv och Blomberg, 2003, A).

SOX är en så kallad ramlagstiftning. Det betyder att många av de bestämmelser som finns i lagen förutsätter att den amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen, the U. S.

Securities and Exchange Commission, nedan förkortat SEC, ska fylla ut bestämmelserna genom att utfärda närmare tillämpningsföreskrifter. SEC har också till uppgift att övervaka tillsynsorganet PCAOB. Det åligger PCAOB att utöva tillsyn över bolag som reviderar en emittent. (Svernlöv och Blomberg, 2003, B)

SOX gäller för revisionsbolag som på något sätt berör en emittents finansiella rapportering.

Dessa revisionsbolag måste enligt SOX vara registrerade hos PCAOB (Sarbanes-Oxley Act kapitel 102, 2002). Registreringen är en dyr process och har för de fyra största revisionsbolagen i världen kostat sammanlagt en miljard kronor (Wennerberg, 2003).

Utländska revisionsbolag kan undantas från att tillämpa SOX om SEC finner det nödvändigt för allmänhetens intresse eller för att skydda investerare (Sarbanes-Oxley Act kapitel 106c, 2002).

2.2.1 Sarbanes-Oxley Act kapitel 201

Enligt SOX kapitel 201 är revisionsbolag som är registrerade hos PCAOB inte tillåtna att utföra icke-revisionsrelaterade tjänster till bolag som revisionsbolaget samtidigt reviderar (Sarbanes-Oxley Act kapitel 201, 2002). Dessa tjänster definieras, i SOX definitionskapitel, som andra professionella tjänster än ren revision (Sarbanes-Oxley Act kapitel 2, 2002). Vissa undantag från förbudet får dock förekomma med godkännande från det reviderade bolagets

utskottet ingår styrelsemedlemmar och om inget revisionsutskott utses anses hela styrelsen vara detta utskott (Sarbanes-Oxley Act kapitel 2, 2002). Ingen som ingår i ett revisionsutskott får samtidigt vara anställd av företaget, vilket innebär att det inte är det samma som en svensk revisionskommitté (Sarbanes-Oxley Act kapitel 301, 2002; Pihl och Nihlén, 2002).

Skatterådgivning är inkluderat i de icke-revisionsrelaterade tjänsterna som, för att få utföras, måste godkännas av det reviderade bolagets revisionsutskott (Sarbanes-Oxley Act kapitel 201, 2002). Den 14 december 2004 föreslog PCAOB striktare regler, till exempel ett förbud för revisorer att erbjuda skatteskydd till sina revisionsklienter och dess ledande befattningshavare (Borrus och Byrnes, 2004). PCAOB:s förslag måste dock godkännas av SEC innan det träder i kraft (ibid).

Vissa av de icke-revisionsrelaterade tjänsterna är enligt SOX alltid förbjudna. Det betyder att det inte räcker med ett godkännande av revisionsutskottet för att de ska få utföras av företagets revisionsbolag (Sarbanes-Oxley Act kapitel 201, 2002). Tjänsterna är nio till antalet och räknas upp i SOX kapitel 201 och är vidare utvecklade av SEC (Securities and Exchange Commission, 2003). PCAOB och SEC kan ge undantag från förbudet i enskilda fall om det är nödvändigt för allmänhetens intresse eller för att skydda investerare (Sarbanes-Oxley Act kapitel 201, 2002).

SEC:s utveckling av de nio förbjudna tjänsterna syftar att komma tillrätta med tre förhållanden som alla försvagar revisorns oberoende. Ingen person i revisionsbolaget ska revidera revisionsbolagets eget arbete, ha en ledande roll i klientens verksamhet eller uppträda som advokat för klienten (Securities and Exchange Commission, 2003). De nio förbjudna tjänsterna i SOX kapitel 201 är nedan presenterade i fetstil och utvecklingen härrör från Securities and Exchange Commission (Sarbanes-Oxley Act kapitel 201, 2002; Securities and Exchange Commission, 2003).

1. Bokföring eller andra tjänster som har att göra med redovisningshandlingar eller finansiella rapporter i det reviderade bolaget.

Utförandet av dessa tjänster kan sätta revisionsbolaget i en position där det reviderar sitt eget arbete.

2. Design eller implementering av finansiella informationssystem.

Det är förbjudet att designa eller implementera ett hård- eller mjukvarusystem som samlar data eller genererar information som är betydande för klientens bokslut. Detta förbud hindrar inte revisionsbolaget från att utvärdera interna kontroller av ett system eller att ge rekommendationer om ett system, som utförs av en annan tjänsteleverantör.

3. Värderingstjänster och rimlighetsutlåtanden samt utlåtande om apportegendom.

Det är inte tillåtet att värdera tillgångar och skulder eller att ge utlåtanden i samband med en transaktion. Det är tillåtet för revisionsbolaget att använda en specialist för att fastställa det som är dokumenterat i det reviderade bolagets bokslut, så länge klienten eller en specialist, anlitad av klienten, tillhandahåller den tekniska sakkunskapen.

4. Aktuarietjänster

Tidigare var dessa tjänster endast förbjudna att tillhandahålla försäkringsbolag men genom denna punkt är alla slags aktuarietjänster förbjudna. Det är dock tillåtet att hjälpa klienten att förstå metoder och modeller som används för att göra beräkningar.

Det är också tillåtet att ha aktuarier i revisionen för att fastställa om klientens beräkningar är korrekta.

5. Internrevision

Denna punkt innefattar all internrevision rörande internrevisionskontroller, finansiella system och finansiell rapportering. Det är inte förbjudet att ge råd om förbättringar av den interna kontrollen, så länge det är klientens ledning eller styrelse som leder och fattar besluten. Likaså är det inte förbjudet att utföra operationell internrevision.

Punkt ett till och med fem har ett gemensamt undantag som tillåter tjänsterna så länge det är rimligt att anta att resultaten av tjänsterna inte kommer att bli behandlade under revisionen av klientens finansiella rapportering och är godkända av det reviderade bolagets revisionsutskott.

6. Ledarskap och personalresursfunktioner

Det är förbjudet för någon i revisionsbolaget att verka som direktör, ledande befattningshavare eller anställd av revisionsklienten, samt att utföra personalresursfunktioner. Likaså får inte någon övervaka eller fatta beslut i något av klientens uppdrag.

7. Mäklare eller handlare, investeringsrådgivare eller bankinvesteringstjänster Det är inte tillåtet att erbjuda tjänster i rollen som mäklare, stiftare eller ekonomisk garant för revisionsklienten. Det är också förbjudet att fatta investeringsbeslut och att inneha makt över klientens investeringar eller tillgångar.

8. Juridiska tjänster samt experttjänster

Ett revisionsbolag är inte oberoende om det förser revisionsklienten med någon juridisk tjänst som, under omständigheterna, bara kan tillhandahållas av någon som har rättigheterna, är auktoriserad eller på annat vis kvalificerad att tillämpa juridik.

Exempel på det är att uppträda som ombud för klienten eller indirekt hjälpa till i en tvist mellan klienten och någon utomstående. Det är förbjudet att ge expertutlåtanden eller annan experttjänst till revisionsklienten eller dennes juridiska representant för att försvara klienten under en utredning, i en rättstvist eller i ett åtal. Däremot kan revisionsbolaget uttala sig om revisionen i utfört arbete eller förklara beslutstaganden och slutsatser.

9. Andra tjänster som anses otillåtna enligt PCAOB SEC har inte utvecklat denna punkt.

Related documents