• No results found

lagstiftning och kunskap för att skydda jordbruks- och skogsmark

In document Stämmohandlingar. LRF Jämtland (Page 30-34)

I pandemins spår nu det senaste året har friluftslivet på det lokala planet formligen exploderat.

Under de senaste 15 åren har intrången av motorfordon, cyklar och ridning/hundträning på stig, åker och skogsmark ökat. Kunskapen om de skador detta orsakar är i princip obefintlig och man ser inte heller behovet av att lära sig. Detta följer samma utveckling som

skoterkörning i fjällterräng samt fyrhjulskörning i skogsterräng/myrmark som har ökat markant.

Fler skotrar, fyrhjulingar (ATV), crossmotorcyklar, terrängcyklar med och utan elmotor har ökat samt att intrång på åkermark för hundträning ökar främst vid lantbruksnära

stadsbebyggelse. Ridning av kommersiell karaktär och hobbyridning har även det börjat påverka främst lantbruk när man väljer att rida ut på fält eller använda stigar i sådan omfattning att de tar skada.

Motionen syftar till att öka kunskapen kring påverkan på åker och skogsmark samt förtydliga och informera om lagstiftning så att det ger en säkerhet för allmänhet vad som är tillåtet eller inte.

Följande områden behöver tydliggöras och förståelsen ökas.

Körning med fyr-/sexhjulingar

Lagstiftning finns men kunskap om skador på åkermark saknas. Ökade brott mot terrängkörningslagen där man kör både i skog och på åker.

Cykling /elcyklar

Ingår elcykel i allemansrätten? Är det ok att använda stigar eller skog för motionscykling?

Ridning

Här finns ett pågående arbete men kunskapen saknas om skador på mark. Stigar som används ofta kan påverkas där marken är mjukare.

Skoterkörning

Idag, ett förbud att köra på skogs och åkermark, med det finns en

tolkningsklausul i lagen som meddelar ”om det inte är uppenbart att det kan ske utan risk för skada på skog eller mark”. Det leder till att beslutet att köra eller inte köra lämnas över till föraren som ser en slät snöyta utan att förstå vilka skador som kan uppstå.

Hundträning/rastning

Ökad spårläggning/träning av hundar. I skogsmark och på åkermark.

Man åker ut och övar med hundklubb mm. utan tillåtelse. Rastar hundar på vall mm.

30 att LRF Jämtland tydligare driver och initierar frågor om allemansrätt och

terrängskörningslagstiftning i media, i kontakt med politiker och i samarbeten med andra organisationer. Frågorna bör också ges ökat utrymme i stödet till, och i form av informationsmaterial till, kommungrupper och lokalavdelningar att LRF Jämtland utformar en motion till LRF riksförbundsstämma med syfte:

att LRF verkar för att aktuell lagstiftning ses över och tydliggörs särskilt vad gäller el-cyklar

att LRF söker samverkan med Naturvårdsverket för att tillse att information tas fram som bidrar till att öka kunskapen om allemansrättens förhållande till äganderätten.

att LRF verkar för att öka kunskapen kring terrängkörningslagstiftningen via snöskoterrådet och skoterförarutbildningen, där kunskapen om skoterns påverkan på underliggande mark måste få ett ökat utrymme.

Maj Elgendahl, ordförande

/Motionen antagen vid Brunflo-Marieby LRF-avdelnings årsmöte 21/1 2021.

31 REGIONSTÄMMAN 2021

LRF JÄMTLAND REGIONSTYRELSENS YTTRANDE

Nr 4

Motion nr 9

Motionen har initierats enligt följande:

Motion nr 9 – Brunflo-Marieby lokalavdelning

Motionens innehåll

Motionen syftar till att öka kunskapen kring påverkan på åker och skogsmark samt förtydliga och informera om lagstiftning så att det ger en säkerhet för allmänhet vad som är tillåtet eller inte. Under de senaste 15 åren har intrången/omfattningen av motorfordon, cyklar och ridning/hundträning på stig, åker och skogsmark ökat. I pandemins spår har nu det senaste året friluftslivet på det lokala planet formligen exploderat. Fler skotrar, fyrhjulingar (ATV), crossmotorcyklar, terrängcyklar med eller utan elmotor har ökat samt att intrång på åkermark för hundträning, ridning av kommersiell karaktär samt hobbyridning ökar främst vid

lantbruksnära stadsbebyggelse. Kunskapen om de skador detta orsakar upplevs i princip obefintlig.

Motionären lyfter följande områden att tydliggöras och förståelsen ökas.

körning med fyr-/sexhjulingar; cykling/elcyklar, ridning, skoterkörning. hundträning/rastning.

Styrelsens ställningstagande och förslag

Motionen består av två delar; den ena delen är en översyn, ett förtydligande och förändring av befintlig lagstiftning med syfte att skydda jordbruks och skogsmark. Den andra delen handlar om att öka kunskapen angående påverkan på jord och skogsmark enligt nuvarande lagstiftning i förhållande till allemansrättens rättigheter och skyldigheter.

I motionen lyfts fem områden fram som behöver tydliggöras och där förståelsen för

konsekvenserna bör ökas för hur dessa verksamheter påverkar jord-och skogsmark. Dessa är körning med fyr-/sexhjuling, skoterkörning cykling/elcykling, ridning, och rastning/träning av hundar.

Motionens två delar och dess fem områdena vävs samman i ett flertal frågeställningar där LRF på riks- och regional nivå idag har ett pågående internt och externt arbete i samverkan med en eller flera aktörer i samhället avseende både påverkansarbete och även

informationsarbetet.

Motionen föreslår att LRF Jämtland tydligare driver och initierar frågor om allemansrätt och terrängskörningslagstiftning i media, i kontakt med politiker och i samarbeten med andra

32 organisationer.

Man föreslår också att frågan i det interna arbetet ges ökat utrymme i stödet till och i form av informationsmaterial till kommungrupper och lokalavdelningar.

Motionären föreslår även att LRF Jämtland utformar en motion till LRF riksförbundsstämma med syfte att LRF verkar för att aktuell lagstiftning ses över och tydliggörs särskilt vad gäller elcyklar, att LRF söker samverkan med Naturvårdsverket för att tillse att information tas fram som bidrar till att öka kunskapen om allemansrättens förhållande till äganderätten samt att LRF verkar för att öka kunskapen kring terrängkörningslagstiftningen via snöskoterrådet och skoterförarutbildningen, där kunskapen om skoterns påverkan på underliggande mark måste få ett ökat utrymme.

Förslag till beslut

Regionstyrelsen föreslår stämman besluta

att LRF Jämtland ges i uppdrag att tydligare driva och initiera frågor om

allemansrätt och terrängskörningslagstiftning i media, i kontakt med politiker och i samarbeten med andra organisationer och att området ges internt

ökat/fortsatt utrymme i stödet till kommungrupper och lokalavdelningar

att LRF Jämtland föreslår att regionstyrelsen i samverkan med motionären författar en skrivelse till LRF Riksförbundsstyrelse med begäran om förtydligande utifrån motionens frågeställningar om aktuell status samt information om pågående samt planerat internt och externt arbete gällande förändringar av aktuell lagstiftning samt åtgärder för ökad kunskaps- och informationsspridning.

Att motionen därmed anses besvarad.

33

In document Stämmohandlingar. LRF Jämtland (Page 30-34)

Related documents