• No results found

Landstingets ersättningssystem till vårdgivare

7 EMPIRISK UNDERSÖKNING AV VÅRDVAL I SVERIGE

7.2 Vårdval Halland

7.2.4 Landstingets ersättningssystem till vårdgivare

När en vårdcentral blivit auktoriserad kan patienter lista sig där och landstinget betalar då en ersättning per person som väljer att listar sig där. Patienterna delas in i fyra stycken ålderskategorier som ger olika ersättningar då vissa grupper anses behöva mindre vård och andra mer. Patientavgifter bestäms av landstinget och är obligatoriska för varje vårdcentral att ta ut. Om en patient uppsöker vård hos en annan vårdcentral än där man är listad får denna vårdcentral ersättning från den där patienten är listad. På landstinget hallands hemsida beskrivs ersättningssystemet närmre. (www.lthalland.se)

Hälso- och sjukvårdspengen 2010. Ersättningen per poäng under 2010 är 2 900 kronor.

Ålder Poäng Årsersättning/individ exkl momskompensation*

0-6 2,1 6090

7-64 0,6 1740

65-79 2,0 5800

80- 3,0 8700

Tabell 2 Hälso- och sjukvårdspengen

* En privat vårdenhet får momskompensation genom Källa: www.lthalland.se

- 51 -

Landstinget utför tre gånger per år kontroller av vårdcentralerna och undersöker då hur väl de uppställda målen uppfylls. Om en vårdcentral brister i måluppfyllande på någon av ovanstående punkter sker ett avdrag från den vårdpeng som betalas ut till vårdcentralen. Målen för respektive vårdenhet är följande;

Tillgänglighet – vårdenheten ska uppfylla den nationella vårdgarantin till 100 %. Samtliga patienter ska erbjudas vård inom 7 dagar och kunna nå sin vårdcentral via e-post.

Hög täckningsgrad – patienterna ska få 80 % av sitt vårdbehov tillgodosett hos vald vårdcentral och inte hos en annan vårdcentral. År 2010 gäller följande intervall för täckningsgrad (i procent) och följande avdrag i kronor för respektive intervall. Se tabell 3.

Säker vård – hur många avvikelserapporter på diagnoser förekommer. Ställda diagnoser ska uppfylla nationell standard. Samverkan – vårdcentralen ska ha ett bra samarbete med specialist och rehabiliterings enheter.

Kvalitet – rutiner och system ska vara väl dokumenterade, vilket möjliggör extern granskning och medicinsk revision för att kontrollera om vården uppfyller nationella mål om medicinsk säkerhet.

Vårdens utveckling – för att få en effektivare sjukvård ska personalen kontinuerligt delta i kompetenshöjande utbildningar och vårdcentralen ska delta i landstingets utvecklingsuppdrag. Hälsofrämjande arbete – vårdcentralen ska vid patientbesök ta upp frågor som gäller allmänna hälso- och levnadsvanor. Patienter ska erbjudas hjälp att sluta röka, de ska även få stöd vid övervikt och alkoholproblem.

Läkemedelsförskrivning – för att ha en kostnadseffektiv läkemedelsförskrivning finns det olika kvoter som förskrivningen måste hålla sig inom. Hallands läkemedelskommitté har rekommendationer på terapeutiska kvoter och de vårdenheter som inte följer dessa får avdrag. Avvikelser genomförs på fyra nivåer med fyra färger.

Grön - Avvikelse med 20 %. Ger inget avdrag och ses som godkänt.

Gul - Avvikelse med 21-30 %. Ger inte avdrag för detta men det bör förbättras.

Röd – Avvikelse med 31-40 % är inte acceptabelt. Ger avdrag med 100 000 per år och terapeutisk kvot.

Ofärgad - Avvikelse med mer än 40 % är oacceptabelt. Ger avdrag med 150 000 per år och terapeutisk kvot.

Avdraget baseras på den genomsnittliga vårdenheten. I praktiken görs avdrag utifrån vårdenhetens storlek i form av antalet vårdpoäng.

Täckningsgrad (%) Avdrag (kr) 78-79 32 76-77 69 74-75 101 72-73 133 70-71 165 68-69 197 66-67 235 64-65 267 62-63 299 60-61 331 w-59 363 Tabell 3 Täckningsgrad Källa: www.lthalland.se

- 52 -

Besöksrelaterade ersättningar och avdrag. Landstingskontoret administrerar ersättningar och avdrag utifrån data som vårdenheten lämnar till landstingets vårddatabas och centrala avräkningssystem.

Patientavgifter tillfaller vårdenheten. Kompensation för utebliven patientavgift.

Ersättning för vård av patienter från annan vårdenhet, utomlänspatienter, utländska medborgare och utlandssvenskar samt asylsökande.

Avdrag för köpt vård, exempelvis avdrag för besök på annan vårdenhet, besök i andra landsting, besök hos läkare inom allmänmedicin och besök hos sjukgymnaster.

Systemet innebär att ersättningen utgörs av hälso- och sjukvårdspengen minus avdrag för bristande måluppfyllelse, multiplicerat med framräknat antal vårdpoäng. (www.lthalland.se)

Administratören för Vårdval Halland anger att det fördes en diskussion om det är bättre att tillämpa bonus för duktiga vårdenheter. Hon menar dock på att forskning har visat att det är mer effektivt att göra avdrag än att tillämpa bonus. Det skapar större incitament att få ta del av hela vårdpengen än att få extra pengar om målen uppfylls. (Administratören för Vårdval Halland, 2010)

Ersättningssystemet kräver liten administration, mindre än det som erfordrades för primärvården tidigare. Anledningen till det beror på att allt är automatiserat. Avdraget för ersättningssystemet är bland annat baserat på läkemedelsförskrivning med måltal för terapeutiska kvoter fastställda av läkemedelskommittén, med jämförelseavvikelser på fem läkemedel. Det har införts för att de vill hålla nere läkemedelskostnaderna och ge bästa möjliga behandling till lägsta kostnad. Vidare finns avdrag för om patienten söker sjukhusets specialistmottagningar i öppenvård s.k. täckningsgrad. Under ett år fanns avdrag för de som inte deltagit i det nationella Diabetesregistret. Nu är dock samtliga med och det finns inte längre ett avdrag för det. (Administratören för Vårdval Halland, 2010) Inom landstinget har det förts en diskussion om ACG, vilket inte är aktuellt att införa i dagsläget. Halland följer utvecklingen inom de andra landstingen och kommer att ta ställning till det senare då utfallet har visat sig. Administratören för Vårdval Halland är inte helt övertygad om att ACG är en bra metod. Hon menar att närsjukvården inte endast ska fungera som en diagnosutsättare, utan även ge råd. (Administratören för Vårdval Halland, 2010)

”Förändrade levnadsvanor kan bidra till att folk blir friskare. Om man väljer att

basera ett ersättningssystem på diagnos skapar det incitament för vårdgivare att sätta diagnoser på folk. Det kan i sin tur göra att folk verkar vara sjukare.”

(Administratören för Vårdval Halland, 2010)

Socioekonomisk ersättning är inte inkluderat i Hallands ersättningssystem. Administratören anger att det finns landsting som har infört ett sätt att beräkna extra resurser för socioekonomisk ersättning och att Halland även följer dessa resultat. Vidare menar hon att det kräver en stor datakörning på alla invånare inom landstinget. (Administratören för Vårdval Halland, 2010)

- 53 -