• No results found

Larmmatta beviljas till personer som har svårt att larma vid förflyttning och har ett stort behov av hjälp vid förflyttning. Detta tillbehör hör till skydds- och begränsningsåtgärder, se riktlinje för skydds-och begränsningsåtgärder. Särskild utredning, riskanalys krävs samt samtycke från den enskilde. Biståndsbedömaren fattar beslut om detta tillbehör.

12 Egenvård

Med egenvård menas när läkare eller annan legitimerad personal inom sitt ansvarsområde har bedömt att en person själv eller med hjälp av någon annan kan utföra en hälso- och sjukvårdsåtgärd.

Hjälp med egenvård kan beviljas om det finns skriftlig dokumentation i form av beslut om egenvård från legitimerad personal. För ytterligare information se samverkansavtal VG-region.

13 Tillfällig insats

Tillfällig insats med förenklad handläggning beviljas i huvudsak vid

vårdplaneringar på sjukhus i samband med utskrivningar till hemmet. Tillfällig insats kan också i undantagsfall beviljas när personen redan vistas i hemmet.

Tillfällig insats avser alla extra insatser (förutom tvätt, städ, dagverksamhet, avlösning och regelbunden korttidsvistelse) utöver redan pågående insatser eller i helt nya ärenden. Insatsen beslutas som längst för tre veckor och därefter måste ny bedömning göras och nytt beslut fattas.

9 (15)

14 Tillsyn

Tillsyn beviljas endast i undantagsfall på grund av sjukdom, oro samt stor fallrisk och när den enskilde inte kan lämnas ensam mer än kortare stunder eller inte själv kan påkalla hjälp. Med tillsyn menas ett mycket kort

besök/telefonkontakt/digital nattillsyn som ges utöver övriga insatser för att se att ingenting har hänt hos den enskilde.

15 Avlösning i hemmet för anhörigvårdare

Med avlösning i hemmet menas att personal från hemtjänsten finns i hemmet istället för en anhörig som vanligen handhar omvårdnaden. I avlösningen ingår uppgifter som den anhörige normalt skulle ha gjort (ej serviceinsatser). Avlösning i hemmet kan beviljas för att anhöriga ska få möjlighet att uträtta ärenden, delta i olika aktiviteter, umgås med vänner och koppla av. Insatsen beviljas utifrån den anhöriges behov, vid enstaka eller regelbundet återkommande tillfällen. Insatsen kan beviljas dag och kvällstid. Nattetid hänvisas behov av avlösning i första hand till korttidsvistelse. Anhörigvårdare kan få upp till 10 timmar i månaden

avgiftsfritt, för timmar utöver dessa 10 timmar tas vanlig hemtjänstavgift ut.

16 Anhöriganställning

Med anhöriganställd menas att en anhörig/närstående anställs för att utföra beviljade insatser istället för personal från hemtjänsten. Anhöriganställning beviljas endast i undantagsfall och vid mycket särskilda skäl. Med särskilda skäl avses i detta fall svår psykisk ohälsa, styrkt av läkare.

Kravet är också att den enskilde bor tillsammans med anhörig/närstående.

Endast kulturella eller språkliga problem är ej tillräckligt för att bevilja anhöriganställning.

17 Ledsagning

Med ledsagning menas att den sökande har behov av stöd/sällskap för att utföra olika aktiviteter. Insatsen kan beviljas till, från och under en aktivitet.

Insatsen beviljas när den enskilde inte själv kan ta sig till en aktivitet och då annan i hushållet eller annan person inte kan vara behjälplig.

Ledsagning beviljas för promenader, vid inköp och ärenden, besök på

sjukhus/vårdinrättningar och andra aktiviteter. Det åligger den enskilde att själv eller med stöd från annan ordna transporten.

10 (15)

17.1 Omfattning

Ledsagning vid inköp/ärenden beviljas i normalfallet en gång per vecka, max en timma. Ledsagning vid promenader/utevistelse och till och från/vid aktiviteter beviljas i normal fallet högst en timma per vecka. Ledsagning till/vid besök på sjukhus/vårdinrättning kan beviljas och beslutas om vid varje tillfälle. Vid ofta förekommande besök kan i undantagsfall ledsagning vid behov beviljas. Insatsen kan beviljas för ett särskilt tillfälle eller regelbundet under en längre period.

18 Kontaktperson

Insatsen kontaktperson är ett icke professionellt stöd som ges av en medmänniska med stort engagemang. Kontaktperson beviljas när den enskilde saknar

närstående, socialt kontaktnät och inte själv har förmåga att ta kontakt med andra.

Kontaktperson beviljas när den sökande behöver hjälp med att bryta sin isolering, delta i någon aktivitet. Insatsen beviljas med antal tillfällen per vecka eller månad.

Kontaktperson beviljas för högst ett år i taget.

19 Boendestöd

Boendestöd kan erbjudas som ett alternativ till bostad med särskild service (gruppbostad eller servicebostad). Insatsen är förbehållen vuxna personer med lindrig intellektuell funktionsnedsättning och personer med autism som har lättare behov av stöd. Funktionsnedsättningen och behov ska berättiga till insatser enligt LSS personkrets 1 och 2 för att ges av sektor vård och omsorg även om boendestödet ges enligt socialtjänstlagen. Boendestödet riktar sig till personer med en uttalad önskan om att leva självständigt och med en funktionsförmåga där personen nästan klarar vardagens aktiviteter. Personen ska ha behov av stöd från personal med särskilt kompetens och kunskap om funktionsnedsättningen och dess konsekvenser i det dagliga livet. Personen har eget ordinärt boende. LSS-handläggarna ansvarar för utredning och handläggning av ansökan om boendestöd.

20 Annan insats

Extra ordinära insatser av kortare eller längre natur som beviljas endast då övriga insatser ej är tillämpliga för att tillgodose hjälpbehovet.

21 Dagverksamhet

Dagverksamhet finns med två olika inriktningar, en för personer med behov av sociala aktiviteter och en för personer med demenssjukdom.

11 (15)

Dagverksamheten är till för enskilda som har anhöriga/närstående som har behov av avlösning eller enskilda som har behov av planerade aktiviteter och social gemenskap. Den sökande ska ha behov av särskilt stöd under vistelsen (omvård-nadsinsatser och/eller hjälp vid förflyttningar).

För beslut om dagverksamhet speciellt anpassat för personer med demenssjukdomar krävs dokumenterad demensdiagnos av läkare.

För den som inte har behov av särskilt stöd finns träffpunkterna som är öppna för alla, ingen ansökan eller beslut om insats enligt socialtjänstlagen behövs.

21.1 Omfattning

För dagverksamhet för personer med demenssjukdomar gäller 1 – 5 dagar per vecka. För övrig dagverksamhet gäller 1 – 3 dagar per vecka och halva eller hela dagar. Insatsen kan beviljas för en kortare eller längre period men högst ett år.

22 Hemtjänst under utredning

Hemtjänst under utredning är en insats för de personer som lämnar sjukhuset efter en kort tid och där hjälp- och stödbehov initialt är svårt att avgöra. Personen beviljas då hjälp ifrån ett hemgångsteam under dag/kväll den första tiden.

Teamet har som uppgift att under utredningstiden arbetar utifrån ett rehabili-terande förhållningssätt samt bidra med information till utredningsarbetet avseende personens hjälp och stödbehov.

Om det efter avslutad utredning kvarstår ett fortsatt behov av hjälp och stöd och insatser på nytt beviljas kommer personen ha möjlighet att välja sin utförare av hemtjänst enligt lagen om valfrihet (LOV).

23 Korttidsvistelse

Korttidsvistelse ska ha alltid ha ett mål och kan beviljas av flera olika orsaker, och då omvårdnadsbehovet inte för tillfället kan tillgodoses i ordinärt boende.

Korttidsvistelsen skall alltid beviljas för en avgränsad tid, undantaget är vid vård i livets slutskede.

Följande behov utreds som grund för korttidsvistelse;

• Den sökandes anhörigvårdare har behov av akut, planerad eller regelbunden avlösning.

• Den sökande har svåra sociala problem eller lever i socialt missförhållande/misär.

• Den sökandes funktionsförmåga har kraftigt försämrats.

• Den sökande väntar på bostadsanpassning och/eller på anskaffning/reparation av hjälpmedel.

12 (15)

• Den sökande väntar på att få flytta till en särskild boendeform, och har behov av särskilt stöd/omvårdnad under väntetiden.

• Den sökande har behov av omvårdnad i livets slutskede.

Related documents