• No results found

4. RESULTAT

4.3 Ledning och styrning

Chefernas upplevelser av sitt eget arbete i att leda och styra sina medarbetare samt möjligheten att få stöttning från ledningshåll ovanifrån, upplevs och beskrivs sammanfattande som tillfredsställande utifrån chefernas svar. Alla chefer beskriver att stöttningen från den HR-funktion som finns i organisationen fungerar bra och ger en bra struktur i svårhanterliga situationer. Cheferna tar ofta kontakt med HR vid behov också i förebyggande processer gällande det organisatoriska och sociala arbetsmiljöarbetet.

4.3.1 Chefernas ledarskap

Alla chefer beskriver att det är viktigt med ett tydligt och bra ledarskap för att kunna leda sina medarbetare mot ett gemensamt mål som resulterar i fördelar för verksamheten. För att chefer ska kunna leda de anställda mot gemensamma och

40

tydliga mål, beskrivs det att dom bör kunna förstå sina medarbetares behov samt vara lyhörda. En stor del av de intervjuade cheferna beskriver att de upplever att det är viktigt att medarbetare får utrymme, för att kunna framföra sina åsikter under både medarbetarsamtal och på APT-möten. Att de anställda får möjlighet och utrymme till att diskutera, planera och bolla olika typer av ideer som de har med sina chefer resulterar ofta i goda resultat. Detta ökar de anställdas prestationsförmåga till arbetet eftersom cheferna får medarbetarna att känna sig inkluderade, då de får möjlighet till att påverka olika typer av beslut som chefen fattar.

Vidare beskriver vissa av cheferna att de inte alltid kan vara på plats för att leda sina verksamheter, eftersom de exempelvis har andra arbetsuppgifter som behöver prioriteras. Några av cheferna uppger att de därför har nyckelpersoner som hjälper dem att ha uppsikt i verksamheten.

Cheferna menar att det är ytterst viktigt att de finns fysiskt tillgängliga inom organisationen för att kunna få kontakt, men också finnas i närheten för sina medarbetare. Cheferna hade olika sätt att beskriva hur deras synliggörande kunde se ut. Vissa chefer beskrev till exempel att de brukar sitta ner och fika med sina medarbetare, för att kommunicera med dem på ett neutralt sätt samt skapa relationer så medarbetarna inte känner sig övervakade och kontrollerade.

… Jag tror mycket handlar om att se medarbetarna och vara lyhörd för att finnas tillsammans med dem det kan vara kort som att bara gå ut och fråga hur har ni det idag hur ser det ut för er och hur mår ni är behöver ni något från mig eller bara sitta ner och fika med dom det kan man få väldigt mycket tillbaks och man kan ju fånga upp mycket av hur ni mår alltså man tar lite status på hur är på jobbet så jag tror att befinna sig bland sina medarbetare tillsammans vi gör ju det här tillsammans allihop vi jobbar för en och samma sak och det är ju kunden och det visas genom att man är där man är delaktig det gör mycket och man kan också man får scanna av (intervjuperson 9)

Resterande del av cheferna antyder på att bästa sättet att finnas fysiskt på plats är genom att finnas tillgänglig i verksamheten samt ha medarbetarsamtal och APT- möten.

41 4.3.2 Tydlighet i mål och planering

Cheferna beskriver att det är ytterst viktigt med god planering och tydliga mål. Detta för att medarbetarna ska kunna prestera och utföra ett så bra arbete som möjligt gentemot sina kunder. Här lägger cheferna stor vikt vid att belysa och beskriva en så tydlig bild som möjligt av verksamhetens mål för medarbetarna, för att på ett så transparent sätt som möjligt kunna planera och styra verksamheten framåt. Detta kan exempelvis ske under APT-möten där tidsutrymme ges för diskussion och information, i vad cheferna förväntar sig av medarbetarna men också vad medarbetarna förväntar sig av sin chef och ledning. Man tar även upp dessa frågor, funderingar, information och möjligheter till samtal under medarbetarsamtalen.

… Jag pratar mycket om förväntningar under APT möten och medarbetarsamtal. Vad har medarbetarna för förväntningar på mig som chef och vad har jag för förväntningar på dem och vad har dom för förväntningar på varandra. Detta tycker jag är jätteviktigt när man arbetar för att tydliggöra verksamhetens mål (intervjuperson 6)

Många chefer uppger att vid god planering från deras sida med tydliga mål som är enkla för medarbetarna att följa, resulterar i en ökad trivsel inom arbetsplatsen. Det är vidare viktigt att man som chef behåller enkelheten i sin målformulering, för att applicera en hög transparens i sin styrning av

verksamheten. Vid för många målsättningar eller för avancerade

målformuleringar, finns det risk för svårigheter i uppföljning av målen samt svårighet att hålla fokus på att leda medarbetarna i den riktning man vill ta verksamheten. Risken blir vidare att medarbetare kan känna större osäkerhet i hur saker och ting bör utföras.

Otydliga mål menar många chefer resulterar i negativa sidoeffekter som inte driver verksamheten framåt. Som chef är det därför viktigt att finnas på plats och vara tillgänglig samt visa på lyhördhet för att kunna fånga upp i egen uppfattning hur det går för medarbetarna. Det är också viktigt att cheferna fattar tydliga och raka beslut som de kan stå för exempelvis vid nya arbetsrutiner. Organisationen använder sig också av enkäter för att få möjlighet att belysa chefernas egen förmåga till ledning och styrning i form av medarbetarenkäter.

Cheferna menar att verksamhetens humankapital är en oerhört viktig aspekt i verksamhetsstyrningen. Det framhålls att det är tack vare deras medarbetare och ett gott ledarskap hos cheferna som målen uppfylls.

42

... Tillsammans så kan vi nå mål genom att vi bidrar på olika sätt och att man är tydlig med vad man som chef kan jag göra och vad du som medarbetare kan göra för att förändra den situationen vi är i. Viktigt att man som ledare och chef skapar den här tydliga målbilden av vart man vill komma och vad man vill uppnå. (intervjuperson 3)

Otydliga mål beskriver cheferna vara en negativ faktor som hindrar deras verksamheter från att bli konkurrenskraftiga och framgångsrika. Otydliga mål uppkommer när cheferna har för många mål att följa upp och för lite tid för att kunna prioritera att arbeta färdigt med vart och ett av målen. När det finns en brist på ekonomiska resurser kan otydliga mål uppstå, då insatser och aktiviteter som skulle kunna förtydliga måluppfyllelsen saknas. Detta resulterar vidare i stress hos medarbetarna som uppkommer när det finns en osäkerhet och tidsbrist i hur arbetet ska genomföras.

… När man inte är tydlig med vad verksamhetens mål är kan detta resultera i att ge sidoeffekter. Dessa sidoeffekter kan exempelvis vara att verksamheten får en negativ kultur där medarbetare inte kommer överens och missköter arbetsuppgifter, eftersom att dem inte förstår hur de ska arbeta. (intervjuperson 4)

Related documents